Răspuns pentru SIMONA - Drăgășani, F. AS. nr 1319 - "Nu mai suport chimioterapia"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În funcție de medicamentele folosite (citosta­tice), chimioterapia poate avea di­verse efecte adverse, fenomen cau­zat de faptul că, adesea, chimio­te­rapicele afectează și celulele nor­male, pe lângă celu­lele canceroase. Astfel, dintre celulele normale cel mai des afectate par a fi cele care se divid rapid, cum sunt cele din mă­duva osoasă, din mucoasa gas­trică, din aparatul re­pro­ducător, de la nivelul mu­coasei bucale și al foliculilor piloși. Une­ori, efec­tele colaterale ale tratamentelor antineo­plazice sunt chiar mai deranjante decât cancerul în sine. Atât chimioterapia, cât și radioterapia determină apariția unor reacții ad­verse, ca oboseala, greața, căderea părului, tul­burări la nivelul cavității bu­cale (sto­matita) și gâtului, diaree sau constipație. Deși se fac efor­turi pentru a re­duce seve­ritatea acestor e­fec­te, inclu­siv prin medica­mente care reduc greața în mod eficient, este probabil ca multe persoane care sunt supuse protocoalelor chi­mio­te­­ra­pice să aibă parte de ase­menea reacții adverse, pe parcursul desfășurării trata­mentului. 
Prima regulă în strategia luptei împotriva cancerului și a efectelor adverse induse de chimioterapie este să mâncați mai bine, pentru a vă simți mai bine. O dietă hrănitoare furnizează com­bustibilul care permite orga­nismului dvs. să-și mențină forța și puterea de a acționa la parametrii optimi. Dacă nu mâncați suficient sau nu mâncați ce trebuie, organismul va apela la depozitele nu­tritive pe care le are, ceea ce va conduce la slăbirea mecanismelor de apărare (sistem imunitar). În plus, cu cât mâncați mai bine, cu atât veți fi mai capabil să faceți față unui tratament de tipul chi­mioterapiei. Fără a intra în amănunte, trebuie menționat că, în mod normal, recomandările nutri­ționale pun accent pe consu­mul de multe fructe, legume și cereale, dar și pe renunțarea la grăsimi, zahăr și sare. În altă ordine de idei, multe persoa­ne caută alte metode, în afara celor medicale stan­dard, pentru a lupta atât contra bolii neoplazice, cât și pentru a face față reacțiilor adverse induse de tratament. 
Terapiile complementare și alternative pentru boala canceroasă se folosesc adesea în asociere cu tratamentele medicale convenționale și pot con­tribui semnificativ la creșterea calității vieții, redu­cerea stresului, ameliorarea reacțiilor adverse in­duse de chimio-radioterapie și îmbunătățirea sen­zației generale de bunăstare. În plus, deoarece ma­joritatea metodelor complementare sunt apli­cate individual, acestea conferă și o anumită sen­zație de control asupra situației. Concret, puteți găsi în farmaciile naturiste remedii capabile să atenueze reacțiile adverse induse de tratamentele antineo­plazice, dar și să acționeze complementar în vede­rea inducerii apoptozei celulelor tumorale, stimu­lării sistemului imunitar și inhibării angio­genezei. Dintre acestea aș aminti Astragalus, Cordyceps, Chitosan, Gheara-mâței, Canticer, Maitake, Co­riolus etc. Și, pentru că ficatul este cel mai greu încercat organ pe parcursul chimio­terapiei, este necesară administrarea de Armura­riu, care reduce absorbția toxinelor în celulele hepatice și sti­mu­lează detoxifierea prin procesul de sulfoconjugare.
Să auzim numai de bine!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Caut un tratament naturist pentru esofagită de reflux"
(Răspuns pentru MIHAELA A., F. AS nr. 1318)


Esofagita de reflux presupune trecerea în sens invers a sucului gastric din stomac spre esofag. În mod normal, zona de trecere între cele două por­țiuni este prevăzută cu o supapă care asigură tran­zitul alimentelor în organism. În anumite condiții, aceasta supapă nu funcționează corect, apărând refluxul gastric însoțit de arsuri, sen­zația că ne vine înapoi apa sau mâncarea, dureri în "capul pieptu­lui", gust neplăcut, deficit de de­glu­tiție (ne este greu să înghițim și o gură de apă). Aceste simptome sunt accentuate atunci când con­su­măm anumite lichide sau alimente, fapt pentru care trebuie evitate: alcool, cafea, bău­turi acidulate, legume și fructe crude, care cresc aciditatea (cea­pa verde, roșii, castraveți, ci­tri­ce), prăjeli, dulciuri, mezeluri, condimente etc., alimente care pot fi reintroduse mai târziu în ali­mentație, odată cu dispariția simp­tomelor. De ase­me­nea, unele tratamente asociate pot acutiza episoadele de gastrită și reflux gastric, cum sunt antiin­fla­ma­toarele, sau chiar stările de stres, agitație, supărare. Lăsată netra­tată, esofagita de reflux duce la complicații severe la nivel gas­tro-esofagian. Ca măsuri igieno ali­mentare este recomandat să mân­căm puțin și des, să evităm siesta după masă (culcat în pat) și să avem activități ușoare. Sunt reco­mandate ceaiurile călduțe, cu acțiune calmantă la nivel gastric: gălbenele, su­nătoare, coada șori­celului sau combinații cu acțiu­ne protectoare gastrică. ActivAloe conține extract standardizat de aloe vera din cul­turi bio, fără pes­ticide, obținută printr-o tehnologie ultramodernă de procesare a celui mai mare pro­ducător mondial de materie primă din aloe, desti­nat sănătății tractului digestiv. ActivAloe menține un pH normal la nivelul stomacului, pre­zintă acțiune protectoare și calmantă, protejând astfel mu­coasa gastrică prin reducerea acidității. De asemenea, îmbu­nătățește tran­zitul intestinal asi­gurând detoxifierea organis­mului și buna funcționare a sis­temului imunitar.
Multă sănătate!


LIDIA HOLBAN - nutriționist, tel. 0722/26.04.45

"Migrenele mele au devenit insuportabile"
(Răspuns pentru LAURA F. - București, F. AS. nr 1312)


Durerile de cap apar din multe motive, printre care tensiune musculară, reacții alergice, intoxi­cație, deshidratarea și scăderea glicemiei. Deși au cauze similare, unele simptome sunt diferite, ca de exemplu: dureri pulsatorii extreme în regiunea fron­tală a capului sau la tâmple, tulburări ale ve­derii, blocaj digestiv, greață și, uneori, vomă. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap și ale migrenelor sunt căderile de glicemie, așadar trebuie evitat acest lucru. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dureri de cap, atunci când concentrația de zahăr din sânge crește, orga­nismul încearcă să dilueze excesul declanșând setea, ca să te facă să bei mai multă apă. Dacă acest semnal este ignorat, combinația dintre deshi­dratare și glicemia crescută atinge un vârf glicemic și poate declanșa adesea dureri de cap. Soluția este să adoptați o dietă care să mențină nivelul glice­miei la o valoare normală și să evitați zahărul și carbohidrații rafinați. Asta înseamnă să nu săriți niciodată peste micul dejun, să mâncați carbo­hi­drați cu eliberare lentă (cereale integrale, orez brun, linte etc.), proteine și, între mese, fructe care să aibă un indice glicemic scăzut, ca mere, căpșuni etc. O altă cauză extrem de frecventă a migrenelor și a durerilor de cap sunt alergiile ascunse. Este foarte important să aflați care sunt alimentele la care sunteți alergică. Cei mai răspândiți "vinovați" sunt grâul, produsele lactate, citricele și drojdia. De asemenea, s-a constatat că mai mulți aditivi alimentari declanșează migrene, inclusiv cafeaua, monosodiul glutamat (MSG) și îndulcitorul aspar­tam. La unele persoane, brânza și ciocolata creea­ză probleme. Există persoane cărora gazele de eșapament sau vaporii de gaz le pot declanșa du­reri de cap. Recomandat este, de asemenea, să fo­losiți cât mai puțin telefonul mobil, să vă expuneți cât mai puțin la poluare și să creșteți aportul de antioxidanți, cum ar fi vitamina C cu eliberare controlată și vitamina E, extrase din surse naturale. Aveți grijă la apa pe care o beți, evitați cafeaua și alcoolul, pe care organismul nostru le tratează ca pe niște toxine, luați vitamina B3 - niacină, este vasodilatatoare. Studiile medi­cale au arătat o ușu­rare substanțială a migrenelor, prin supli­mentarea vitaminelor B2 sau B3. Vita­minele B2, B6 și B12 și acidul se pot dovedi ex­trem de utile pentru suferinzii de migrene. Este reco­mandat să mâncați fructe proas­pete, legume, alimente integrale nerafinate, să beți apă plată. Contra­indicate: zahăr, băuturi cafeinizate, alcool, alergeni ali­mentari.
Vă doresc multă sănătate!