În funcție de medicamentele folosite (citostatice), chimioterapia poate avea diverse efecte adverse, fenomen cauzat de faptul că, adesea, chimioterapicele afectează și celulele normale, pe lângă celulele canceroase. Astfel, dintre celulele normale cel mai des afectate par a fi cele care se divid rapid, cum sunt cele din măduva osoasă, din mucoasa gastrică, din aparatul reproducător, de la nivelul mucoasei bucale și al foliculilor piloși. Uneori, efectele colaterale ale tratamentelor antineoplazice sunt chiar mai deranjante decât cancerul în sine. Atât chimioterapia, cât și radioterapia determină apariția unor reacții adverse, ca oboseala, greața, căderea părului, tulburări la nivelul cavității bucale (stomatita) și gâtului, diaree sau constipație. Deși se fac eforturi pentru a reduce severitatea acestor efecte, inclusiv prin medicamente care reduc greața în mod eficient, este probabil ca multe persoane care sunt supuse protocoalelor chimioterapice să aibă parte de asemenea reacții adverse, pe parcursul desfășurării tratamentului.
Prima regulă în strategia luptei împotriva cancerului și a efectelor adverse induse de chimioterapie este să mâncați mai bine, pentru a vă simți mai bine. O dietă hrănitoare furnizează combustibilul care permite organismului dvs. să-și mențină forța și puterea de a acționa la parametrii optimi. Dacă nu mâncați suficient sau nu mâncați ce trebuie, organismul va apela la depozitele nutritive pe care le are, ceea ce va conduce la slăbirea mecanismelor de apărare (sistem imunitar). În plus, cu cât mâncați mai bine, cu atât veți fi mai capabil să faceți față unui tratament de tipul chimioterapiei. Fără a intra în amănunte, trebuie menționat că, în mod normal, recomandările nutriționale pun accent pe consumul de multe fructe, legume și cereale, dar și pe renunțarea la grăsimi, zahăr și sare. În altă ordine de idei, multe persoane caută alte metode, în afara celor medicale standard, pentru a lupta atât contra bolii neoplazice, cât și pentru a face față reacțiilor adverse induse de tratament.
Terapiile complementare și alternative pentru boala canceroasă se folosesc adesea în asociere cu tratamentele medicale convenționale și pot contribui semnificativ la creșterea calității vieții, reducerea stresului, ameliorarea reacțiilor adverse induse de chimio-radioterapie și îmbunătățirea senzației generale de bunăstare. În plus, deoarece majoritatea metodelor complementare sunt aplicate individual, acestea conferă și o anumită senzație de control asupra situației. Concret, puteți găsi în farmaciile naturiste remedii capabile să atenueze reacțiile adverse induse de tratamentele antineoplazice, dar și să acționeze complementar în vederea inducerii apoptozei celulelor tumorale, stimulării sistemului imunitar și inhibării angiogenezei. Dintre acestea aș aminti Astragalus, Cordyceps, Chitosan, Gheara-mâței, Canticer, Maitake, Coriolus etc. Și, pentru că ficatul este cel mai greu încercat organ pe parcursul chimioterapiei, este necesară administrarea de Armurariu, care reduce absorbția toxinelor în celulele hepatice și stimulează detoxifierea prin procesul de sulfoconjugare.
Să auzim numai de bine!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Caut un tratament naturist pentru esofagită de reflux"
(Răspuns pentru MIHAELA A., F. AS nr. 1318)
Esofagita de reflux presupune trecerea în sens invers a sucului gastric din stomac spre esofag. În mod normal, zona de trecere între cele două porțiuni este prevăzută cu o supapă care asigură tranzitul alimentelor în organism. În anumite condiții, aceasta supapă nu funcționează corect, apărând refluxul gastric însoțit de arsuri, senzația că ne vine înapoi apa sau mâncarea, dureri în "capul pieptului", gust neplăcut, deficit de deglutiție (ne este greu să înghițim și o gură de apă). Aceste simptome sunt accentuate atunci când consumăm anumite lichide sau alimente, fapt pentru care trebuie evitate: alcool, cafea, băuturi acidulate, legume și fructe crude, care cresc aciditatea (ceapa verde, roșii, castraveți, citrice), prăjeli, dulciuri, mezeluri, condimente etc., alimente care pot fi reintroduse mai târziu în alimentație, odată cu dispariția simptomelor. De asemenea, unele tratamente asociate pot acutiza episoadele de gastrită și reflux gastric, cum sunt antiinflamatoarele, sau chiar stările de stres, agitație, supărare. Lăsată netratată, esofagita de reflux duce la complicații severe la nivel gastro-esofagian. Ca măsuri igieno alimentare este recomandat să mâncăm puțin și des, să evităm siesta după masă (culcat în pat) și să avem activități ușoare. Sunt recomandate ceaiurile călduțe, cu acțiune calmantă la nivel gastric: gălbenele, sunătoare, coada șoricelului sau combinații cu acțiune protectoare gastrică. ActivAloe conține extract standardizat de aloe vera din culturi bio, fără pesticide, obținută printr-o tehnologie ultramodernă de procesare a celui mai mare producător mondial de materie primă din aloe, destinat sănătății tractului digestiv. ActivAloe menține un pH normal la nivelul stomacului, prezintă acțiune protectoare și calmantă, protejând astfel mucoasa gastrică prin reducerea acidității. De asemenea, îmbunătățește tranzitul intestinal asigurând detoxifierea organismului și buna funcționare a sistemului imunitar.
Multă sănătate!
LIDIA HOLBAN - nutriționist, tel. 0722/26.04.45
"Migrenele mele au devenit insuportabile"
(Răspuns pentru LAURA F. - București, F. AS. nr 1312)
Durerile de cap apar din multe motive, printre care tensiune musculară, reacții alergice, intoxicație, deshidratarea și scăderea glicemiei. Deși au cauze similare, unele simptome sunt diferite, ca de exemplu: dureri pulsatorii extreme în regiunea frontală a capului sau la tâmple, tulburări ale vederii, blocaj digestiv, greață și, uneori, vomă. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap și ale migrenelor sunt căderile de glicemie, așadar trebuie evitat acest lucru. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dureri de cap, atunci când concentrația de zahăr din sânge crește, organismul încearcă să dilueze excesul declanșând setea, ca să te facă să bei mai multă apă. Dacă acest semnal este ignorat, combinația dintre deshidratare și glicemia crescută atinge un vârf glicemic și poate declanșa adesea dureri de cap. Soluția este să adoptați o dietă care să mențină nivelul glicemiei la o valoare normală și să evitați zahărul și carbohidrații rafinați. Asta înseamnă să nu săriți niciodată peste micul dejun, să mâncați carbohidrați cu eliberare lentă (cereale integrale, orez brun, linte etc.), proteine și, între mese, fructe care să aibă un indice glicemic scăzut, ca mere, căpșuni etc. O altă cauză extrem de frecventă a migrenelor și a durerilor de cap sunt alergiile ascunse. Este foarte important să aflați care sunt alimentele la care sunteți alergică. Cei mai răspândiți "vinovați" sunt grâul, produsele lactate, citricele și drojdia. De asemenea, s-a constatat că mai mulți aditivi alimentari declanșează migrene, inclusiv cafeaua, monosodiul glutamat (MSG) și îndulcitorul aspartam. La unele persoane, brânza și ciocolata creează probleme. Există persoane cărora gazele de eșapament sau vaporii de gaz le pot declanșa dureri de cap. Recomandat este, de asemenea, să folosiți cât mai puțin telefonul mobil, să vă expuneți cât mai puțin la poluare și să creșteți aportul de antioxidanți, cum ar fi vitamina C cu eliberare controlată și vitamina E, extrase din surse naturale. Aveți grijă la apa pe care o beți, evitați cafeaua și alcoolul, pe care organismul nostru le tratează ca pe niște toxine, luați vitamina B3 - niacină, este vasodilatatoare. Studiile medicale au arătat o ușurare substanțială a migrenelor, prin suplimentarea vitaminelor B2 sau B3. Vitaminele B2, B6 și B12 și acidul se pot dovedi extrem de utile pentru suferinzii de migrene. Este recomandat să mâncați fructe proaspete, legume, alimente integrale nerafinate, să beți apă plată. Contraindicate: zahăr, băuturi cafeinizate, alcool, alergeni alimentari.
Vă doresc multă sănătate!