În anumite culturi, Luna este considerată ca fiind mama Pământ (în ciuda faptului că odrasla a depășit-o cu mult în dimensiuni) dar, ca o mamă grijulie, ea continuă să se rotească în jurul vlăstarului său. Ea este considerată consoarta Soarelui, care întruchipează autoritatea paternă. Pentru noi, cei care sălășluim pe Pământ, Luna și Soarele sunt cele mai importante corpuri cerești: Soarele, simbolul principiului masculin, și Luna, reprezentanta principiului feminin. Tot din această perspectivă, cea pământească, discul lunar și cel solar sunt de aproape aceeași mărime, acesta din urmă fiind cu puțin mai mare decât primul. Se spune că diferența în mărimea discurilor descrie raportul ideal între bărbat și femeie. Luna a fost venerată încă din vechime pentru capacitatea ei de a materializa o mulțime de fenomene terestre, inclusiv corpul omenesc.
În astrologia cabalistică, semnul feminin, nocturn, de apă al Racului, este descris după cum urmează:
- Aspectul general: brațele și picioarele bine dezvoltate, o frunte impunătoare, dinții depărtați, poate avea anumite probleme legate de simțul auzului ori de vorbire; o persoană care se bucură de mult respect și care iubește umanitatea.
Primul decan (primele zece zile ale zodiei): înzestrat cu un fizic atrăgător, cu ochii adânciți în orbite, nări alungite și umeri lați; va avea un suflet bun și numeroși prieteni; când este nevoie, știe să ocolească regulile.
Al doilea decan (următoarele zece zile): va fi mai degrabă scund, cu tenul îmbujorat, toate ființele îl vor îndrăgi.
Al treilea decan (ultimele zece zile ale zodiei): scund și îndesat, cu stomacul și abdomenul mari, pleoape cu gene dese; dispune de multă forță fizică dar este cineva care suferă în singurătate și este predispus la atacuri de cord.
Controlează: pieptul, glandele mamare, zona cardiacă, coastele, splina și plămânii.
Boli: toate afecțiunile legate de zonele (corpului) și organele controlate.
Racul în astrologia modernă
Observațiile făcute de știința contemporană au venit să verifice că, în cazul Lunii, "toate-s vechi și nouă-s toate", adică, faptul că mareele, ritmurile de creștere a plantelor, periodicitatea funcțiilor corpului animalelor și ale oamenilor sunt toate strâns legate de fazele Lunii, de creșterea și descreșterea Doamnei Nopții. Poate cel mai semnificativ exemplu în acest sens este racul, atât de sensibil la fazele Lunii, încât dacă este pescuit pe Lună plină, este cam cu o treime mai greu decât dacă ar fi pescuit la Lună nouă. Ciclul menstrual ideal este cel care se produce la circa 28 de zile, perioada necesară Lunii pentru a străbate toate semnele zodiacale. Cele mai multe nașteri se petrec, statistic, în preajma Lunii pline. Părul, unghiile sunt în sincronicitate cu etapele prin care trece astrul nocturn. Aceste lucruri erau cunoscute din vechime la noi, la tibetani și în majoritatea culturilor anglo-saxone. În Anglia și în Statele Unite, de exemplu, se publică și acum în fiecare an "Almanahul fermierului", care indică perioadele potrivite pentru însămânțare, plivire, pescuit etc. La fel se întâmplă în Germania și în Austria. Luna guvernează ciclurile vieții noastre de zi cu zi și pe cele de creștere și descreștere a corpului, influența ei este nespus de mare atât asupra corpului, cât și a psihicului. Stările emoționale prin care trecem la Lună nouă, când suntem de regulă abătuți și ne străduim să lăsăm în urmă lucrurile care nu ne mai exprimă (Luna nouă este ideală, de exemplu, pentru a ne detașa de proastele deprinderi), se deosebesc radical de starea de bucurie și împlinire pe care ne-o poate inspira Luna plină. Pe Lună plină, ne vine ușor să ne mărturisim sentimentele (ba chiar ne vine greu să NU le manifestăm) și avem energia necesară de a duce la bun sfârșit proiectele începute după Lună nouă. Nu avem nevoie de manuale savante pentru a constata realitatea influenței lunare, pentru că, dacă știm despre ce este vorba, o simțim pe pielea noastră.
Pornind de la exemplul cel mai concret cu putință, racul cu "r" mic, putem extrapola la Racul cu "r" mare, care este mult mai bine acordat la etapele prin care trece Luna și are capacitatea de a intra în rezonanță cu ritmurile naturii într-o măsură sensibil mai mare decât celelalte zodii. Nativii din Rac sunt de asemenea conștienți în mod nemijlocit de felul în care funcționează propriul lor corp și, prin extensie, corpul altora. De aceea, Racul, indiferent de sex, este Mama, cea care nu are nevoie de cineva care să îi explice ce se întâmplă cu copilul ei. Ea îl înțelege instinctiv, îi înțelege reacțiile corporale și cele emoționale mai bine decât o pot face mulți specialiști.
Tipul de vitalitate și morfologia Racului
Pe când astrologia tradițională ne prezintă un Rac mai degrabă rotofei, în decursul timpului s-au stabilit două tipuri de conformații specifice zodiei. Primul, mai rar întâlnit, este subțiratic, înăltuț, mai molatic, cu tenul palid. Tipul predominant însă, așa-numitul tip lunar, este caracterizat de linii curbe și de o tendință de reținere a apei. Buzele sunt de obicei pline, fața rotunjită, arcadele trase ușor, iar nasul mic. Femeile cărora liniile unduitoare le stau bine, prin natura feminității lor, sunt avantajate de acest tip de conformație mai mult decât bărbații zodiei. Trăsăturile pot fi delicate sau estompate, ceea ce poate conferi chipului lor un aer copilăros, mai ales când este asociat cu acea privire visătoare, pierdută departe și blândă, care îi caracterizează pe cei mai mulți dintre nativii zodiei. Fruntea înaltă și bombată poate sublinia aspectul juvenil. Rareori se găsesc, însă, toate aceste caracteristici cumulate la o singură persoană. Mersul Racului este de obicei un mers liniștit, mersul omului cufundat în gânduri, frământat în permanență de valuri de emoții, pe care ritmicitatea mișcării le domolește. Mersul pe jos este terapie pură pentru Raci, tocmai pentru că le permite să-și asimileze bogata paletă de emoții și să și le pună în perspectivă. Felul în care se mișcă Racul tipic reflectă un soi de relaxare, de fluiditate - mișcările sunt rareori bruște sau sacadate. Din acest motiv, oamenii acceptă cu ușurință prezența Racului în mijlocul lor, pentru că gestica și mimica lor este complet lipsită de agresivitate. Oricât ar fi de sofisticați, Racii emană simplitate și omenie. Strângerea lor de mână transmite această onestitate și directitudine. La urma urmei, Racul este semnul familiei și, într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, orice Rac se simte legat de marea familie a umanității.
Predispoziții legate de sănătate pentru cei cu ascendentul în Rac
Pentru chestiunile legate direct de sănătate, ascendentul într-un semn anume ne dă informații valoroase. Când acesta se găsește în zodia Racului, e cazul să privim înapoi, dacă avem de-a face cu un adult, la bolile copilăriei, pentru că mulți dintre ei suferă în acea perioadă de probleme legate de digestie și de nutriție. Asta, pentru că stomacul și hrana sunt legate în mod explicit de zodia Racului, la fel și copilăria mică (prin copilărie mică înțelegând perioada de până la șapte ani). Este posibil ca bolile adultului cu ascendentul în Rac să fie urmare a acestor afecțiuni, a căror bază a constituit-o un regim alimentar nepotrivit în primii ani ai vieții. La asta ne gândim mai ales dacă aceste persoane se plâng de gastrite, crampe stomacale sau dureri de stomac cu cauze greu de depistat. Bolile de stomac sunt mult mai ușor de prevenit decât de tratat. Sunt două reguli de aur care îi feresc de complicații pe cei cu acest tip de predispoziți. Prima regulă este ca fiecare dintre îmbucături să fie mestecată până când devine pastă, deoarece, lucru astăzi rar menționat, jumătate din digestie se produce în cavitatea bucală, cu ajutorul glandelor salivare. Regula numărul doi se referă la mâncatul stând jos. Poziția așezat permite stomacului să fie relaxat, să primească și să prelucreze mâncarea ingerată. Respectarea lor garantează că aceste afecțiuni nu se vor manifesta, cel puțin nu în forma lor gravă.
Bolile cele mai frecvente
În copilărie, mai ales, mulți Raci pot suferi de anemie dacă regimul alimentar nu este suficient de bogat în fier. De altfel, carențele de minerale sau vitamine apar des nu numai la copii, motiv pentru care ar trebui să aibă grijă să le prevină. Afecțiunile stomacului, începând cu dispepsia și terminând cu ulcerul, ar trebui prevenite, iar dacă totuși apar, ar trebui tratate cu răbdare, până la eradicarea cauzei. Retenția de lichide în țesuturi, care se produce cel mai adesea înainte de Luna plină, poate duce la o serie de complicații, de la banala celulită, care nu e o boală propriu-zisă, și până la umflarea membrelor și a abdomenului, ca urmare a unei vezici slabe. Incontinența urinară este, de asemenea, o afecțiune des întâlnită. Multe dintre femeile zodiei suferă de sindromul tensiunii premenstruale, când sânii se întăresc peste măsură și devin dureroși. Ochiul stâng este considerat a fi guvernat de Rac, în astrologia tradițională, deci vederea ar trebui protejată. Partea inferioară a plămânilor este o altă zonă sensibilă pentru Rac, motiv pentru care ar trebui să se ferească cu strictețe de frigul umed.
Influența Lunii
Magica Lună, cea care dirijează forțele ce operează în natură, deci și cele corporale, ale omului, își lasă cel mai apăsat amprenta asupra Racului. Funcțiile organismului influențate cu prioritate de Lună sunt în general cele însoțite de prefixul "hipo". Luna determină deci funcționarea încetinită ("hipo") a tiroidei, hipofizei și timusului, mai ales a acestei din urmă glande, care joacă un rol esențial atât în procesul de creștere, cât și în menținerea imunității. Luna determină procesele de secreție și de asimilare ale organismului, dar și fenomenul reproducerii și fecunditatea, procesul fecundării, are influență asupra uterului și, în parte, a ovarelor.
Remediile homeopatice asociate cu Luna
În cazul Lunii, există trei tipuri de remedii homeopatice de bază. Selenium, Bellis Perennis, Bovista, Kali Carbonicum, Sepia, Natrium Sulfuricum, Thuya, Aranea, Diadema, Folliculinul și Raze de Lună sunt remedii de tip general.
Fenomenul Lunii noi este pus în legătură cu Cuprum, Cina Causticum și Silicea.
Luna plină se consideră a intra în rezonanță cu Antimonium Crudum și Calcarea Carbonica.
Metalul care corespunde energiilor lunare este argintul, cel ale cărui proprietăți liniștitoare îl ajută pe Rac să-și depășească mai ușor emoțiile.
Sănătatea mentală
Timp de aproape 28 de zile, Luna ne prezintă câte un alt chip în fiecare seară. La fel se întâmplă și cu Racul, care în fiecare zi ne poate întâmpina cu o stare distinctă. De unde și reputația sa, de a fi un semn capricios. Dar după 27 de zile și 7 ore, ciclul se repetă și, dacă observăm acest ritm, reușim să vedem că Racul este, de fapt... constant. Luna, stăpâna Racului, reprezintă feminitatea, maternitatea, iar statistic vorbind, femeile trăiesc mai mult decât bărbații. S-a găsit și o explicație a acestui fenomen: femeilor le vine mai ușor să-și manifeste emoțiile, pe când bărbații, prin natura lor și prin educație, sunt îndemnați să-și controleze ieșirile sentimentale. Concluzia? E bine ca noi, toți, femei sau bărbați deopotrivă, să învățăm să ne descărcăm periodic emoțional. Despre Racul cel sensibil, ancorat în trecut și legat de familie, de tradiții, de țară, se spune că "își visează viața și își trăiește visul". Echilibrul și forța și le trage din trăirile mereu reînnoite, constanța în atașamente și plăcerea reală de a socializa.
Remediile din fitoterapie
Pelinul negru (Artemisia vulgaris) poate fi utilizat nu doar în combaterea anemiei, de care pot fi afectați micuții Raci, ci și pentru rezolvarea unor probleme digestive, cum ar fi gastritele hipoacide, enterite, stări de greață sau balonare.
Murul sălbatic (Murus fructicosus), sub formă de suc sau infuzie din frunze, coajă sau rădăcină, le poate fi de folos Racilor atunci când suferă de diaree, dizenterie, anumite probleme pulmonare și inflamație. În plus, este un tonic general.
Irisul multicolor (Iris versicolor), folosit și ca plantă ornamentală dar și în homeopatie, are o serie de proprietăți diuretice și antiseptice. Amerindienii foloseau sucul de plantă pentru tratarea rănilor. Rădăcinile plantei constituie un remediu natural împotriva constipației.
Nufărul galben (Nufar luteus) are remarcabile efecte astringente și cicatrizante. Din rizomi se face o pulbere, un fel de făină, care acționează eficient în tratarea unor afecțiuni ale pielii. Infuzia obținută din petalele de nufăr galben reglează activitatea intestinală. Proprietățile antibacteriene ale plantei sunt remarcabile, reușind să inhibe până și creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice și spori, precum și a fungilor patogeni, ca, de exemplu, Candida.
Regimul alimentar
Cele două semne zodiacale strâns legate de hrană și cu talent înnăscut la gătit sunt Taurul și Racul. Pentru a face o distincție, să spunem că Racul are gusturi mai... franțuzite. Îi plac mâncărurile sofisticate, sosurile fine, gusturile elaborate. Gurmandului Rac îi face plăcere să gătească pentru cei dragi, iar dacă se decide să treacă la profesionism, s-ar putea să ajungă proprietarul unui restaurant cu stele Michelin. Cum majoritatea Racilor au și o slăbiciune pentru dulciuri, e nevoie să-și supravegheze dieta. O metodă eficientă de a nu mânca de foame, ci de plăcere, ar fi să bea un ceai verde sau de iasomie, cam la o jumătate de oră înainte de o masă consistentă, să nu bea nimic în timpul mesei și să bea un al doilea ceai, digestiv, la o jumătate de oră cel puțin după masă. Un ceai digestiv parfumat și eficient este cel din petale de flori portocal, numit, pentru efectul său și "cafea albă".
Fiecare zodie are o serie de alimente care îi priesc în mod deosebit. În cazul Racului, din regimul alimentar n-ar trebui să lipsească laptele și lactatele. În copilărie, sucul din urzică opărită, nu fiartă, cu câteva picături de lămâie, previne anemia. Sfecla roșie are un efect similar. Legumele cu un înalt conținut de apă, cum ar fi varza și napul, le fac de asemenea bine. Tarhonul, cel doldora de minerale și oligoelemente, este o plantă-condiment pe care ar fi bine să o folosească des. Peștele îi face de asemenea bine și, într-o măsură mai mică, fructele de mare. Pentru că arțarul este un arbore asociat cu Racul, mierea sau siropul de arțar le face mai bine decât convenționalul zahăr, de care ar face bine să se ferească, pentru că Racii care se lasă în voia poftei de dulciuri nu sunt scutiți de riscul diabetului.
Aromoterapia
Nufărul nu este o plantă utilă Racului doar în fitoterapie, ci are un efect bun asupra sa și în aromoterapie, cu aroma sa delicată, dar persistentă. Albul fiind culoarea Racului, e ușor de ghicit că florile albe sunt cele ale căror miresme îi plac și îl remontează. Este vorba în primul rând de crinul alb, simbol al purității, dar și despre trandafirul alb. Narcisele albe au un efect tonic și fortifiant asupra nativilor zodiei, la fel ca și verbena. Salvia albă îl ajută să se concentreze și să depășească momentele de mare solicitare emoțională.
Pietre prețioase și semiprețioase
Pornind probabil de la culoarea albă, asociată cu Luna și Racul, egiptenii și grecii recomandau nativilor zodiei să poarte calcedonie, o varietate de cuarț care se găsește cel mai des în nuanțe de alb- albăstrui, gri, rar în alte nuanțe.
Bizantinii credeau că prețiosul diamant ar exprima mai bine însușirile semnului zodiacal, în timp ce evreii atribuiau onixul acestei zodii, alegere pe care puțini astrologi ar valida-o azi, deoarece onixul se găsește adesea în varianta neagră, culoare nepotrivită Racului. Există însă și sub formă incoloră sau albă, și poate fi purtat de Racii care îl simt ca fiind potrivit pentru ei.
Astrologia medievală făcea legătura dintre rubin și carneol și însușirile Racului. În astrologia modernă, majoritatea autorilor sunt de acord că piatra lunii dar mai ales perla cea gri-argintie, născută în sânul mării (marea e guvernată de Rac), exprimă energia acestui semn sensibil de apă.
Și acum, că le știți pe toate, noi vă urăm: "Sănătate!"