O porție de verde

Andrei Cheran
- La revedere, tristețe! Sosirea verii, cu corola ei de verde strălucitor, reinstaurează, pe pământ, bucuria. Deschideți ferestrele și lăsați-o să vă pătrundă în suflet și în trup -

Verdele se contemplă

Spre deosebire de roșu, verdele este culoarea odihnei și a liniștii. În timp ce roșul stimulează partea stângă a creierului, jumătatea analitică, sus­citând activitate și agitație, verdele acționează pe partea dreaptă, cea a emoțiilor, calmând sistemul ner­vos vegetativ, cel care controlează funcțiile automate ale organismului (respirația și circulația). Vir­tuțile sale liniștitoare fac din el culoarea privile­giată pentru a favoriza somnul. Studii recente au demonstrat că simpla vedere a verdelui destinde mușchii oculari și liniștește durerile de cap.

Băile verzi

Amestecați câte 125 g frunze de mentă, de roz­marin și de verbină și puneți-le în patru litri de apă fiartă. Lăsați la infuzat un sfert de oră, filtrați iar apoi turnați amestecul în apa din cadă. Îmbăiați-vă în acest lichid verde și aromat (dar nu mai mult de douăzeci de minute). Inha­lați în profunzime aburul.

Verdele se degustă

Leurdă, spanac, păpădie, mărar, mazăre și urzici. Dincolo de fibre și de clorofila detoxifiantă pe care o conțin, aceste legume și celelalte fructe de culoare verde aduc un spor de vitamine și minerale (magneziu, calciu și fier), indispensabile sănătății noastre.
Dacă portocalele și kiwi sunt campionii vitaminei C, broccoli, varza, mazărea, pătrunjelul, salata verde și dovlecelul nu rămân nici ele pe locul al doilea. Ele conțin în plus acid folic, bun pentru func­ționarea sistemului nostru nervos. În plus, varza este o sursă foarte bună de vitamina E, de magneziu și de potasiu. Avocado sunt plini de acizi grași, care reglează nivelul de colesterol și de potasiu, și potolesc crampele. În plus, toate legumele verzi ale verii sunt pline de carotenoizi antioxidanți (beta-caroten, luteină, zeaxantina) și pig­menți galbeni. La fel ca și spanacul, salatele, varza, broccoli și faso­lea. În prezent, se știe că legumele cu frunze verzi protejează îm­po­triva anumitor cancere, a bolilor cardio-vasculare și de ochi.

Supă detoxifiantă

Ați făcut cumva mici excese ali­men­ta­re? A venit momentul pentru o supă re­pa­ratoare. Legumele pe care le con­ține își unesc proprietățile anti-oxidante, re­mi­­neralizante și diuretice, pentru a fa­ci­li­ta eliminarea toxinelor. Veți avea ne­voie de o jumătate de varză verde, un ar­dei verde, o rămurică de țelină, un cățel de usturoi, și câteva condimente proas­pete, cimbru, pătrunjel și dafin. Tăiați-le pe toa­te mărunt și apoi puneți-le la fiert la foc mic, timp de 25 de mi­nute, într-un li­tru și jumătate de apă. Nu amestecați, pen­tru că astfel se păstrează fibrele mai bine.

Ceaiul verde, elixirul vieții

Aliat al centenarilor japonezi, cea­iul verde, nefermentat, este o bău­tură absolut magică. Bogăția sa în antioxi­danți este superioară tuturor fructelor și legumelor, iar studiile care îi de­monstrează binefacerile (vir­tuți anti-cancer, anti-infecțioase, protejarea sistemului cardiovascular, a gingiilor) sunt nenumărate. Cel mai bine este să beți între trei și cinci ceș­cute pe zi, folosind frunze, și nu pli­curi, pentru că nu au aceleași proprie­tăți.

Verdele, culoarea echilibrului

Verdele este culoarea echilibrului, între cald (galben) și rece (albastru). Deși calmează, el poate avea un efect energizant, mai ales dacă este com­binat cu galben. Nu ezitați să așezați câteva acce­sorii verzi în biroul dumneavoastră, pentru a face față mai bine sarcinilor dificile, sau să purtați ceva verde, dacă nu vă simțiți în formă. De asemeni, puneți plante verzi prin casă. Nu numai că produc oxigen, dar au ca­pacitatea extraordinară de a cu­răța aerul. Cele mai bune dintre aceste "uzine" verzi sunt spe­ciile exotice de genul dracaena, fi­cus, spathi­phy­llum, pe care le găsim în florării.

Încrederea în sine

Energia verdelui favorizează intrarea într-o relație, deschiderea către celălalt, prietenia, tole­ranța, generozitatea. Dacă purtați această culoare, le dați semnalul de "verde" celorlalți, ea fiind ideală mai ales pentru timizi și pentru cei care nu au încredere în ei.


Psihologia verdelui

Deoarece culoarea naturii ne însoțește încă de la primii pași pe care îi facem în lume, percepem nuanțele de verde într-un mod foarte fin. Iată șase dintre tonurile de verde, împreună cu efectele lor diferite.

Verdele lămâie
Verdele care duce spre gal­ben este semnul deschi­derii și al reînnoirii, la fel ca și răsăritul soarelui. El ajută la eliminarea tarelor trecutului și deschide spiritul spre viitor. De asemeni, favorizează circulația ener­giei, stimulând sistemul imunitar.

Turcoazul
El răcorește, purifică, fa­vo­rizează înțelegerea și adu­ce armonie. Este culoarea ideală de pus la intrarea în casă sau deasupra calculato­rului, pe birou.

Verdele de primăvară
Cine poartă culoarea pri­mu­lui anotimp se pune, de ase­menea, într-o stare de spi­rit deschisă spre călătorii și acțiune. Această nuanță plină de reînnoire ajută la pornirea de noi proiecte, după eșecuri, și la recăpătarea încrederii.

Verdele-brad
Nici o altă nuanță de ver­de nu aduce atâta liniște. El odihnește, calmează și dă încredere. A purta această culoare pe veșmintele dvs. ajută la eliminarea tuturor grijilor.

Verdele-iarbă
La jumătatea drumului între cald și rece, această tonalitate este asociată cu sănătatea și cu dorința de siguranță. A o purta înseamnă să arătați că știți în ce direcție vă îndreptați și că știți ce vreți.

Verdele-jad
În China, jadul este sim­bo­lul speranței, al creației și al fecundității. A avea haine de culoarea jadului și a pune în casă accesorii de aceas­tă culoare stimulează imaginația și creativitatea.