Cu șase jucătoare în Top 60 mondial, România a ajuns la nivelul unor super-puteri precum Statele Unite sau Rusia, și e o candidată serioasă la următoarea ediție Fed Cup, campionatul mondial de tenis feminin. Chiar dacă nu au parte de mediatizarea Simonei Halep, celelalte fete au povești și victorii care merită cunoscute.
MIKI BUZĂRNESCU - tenismena cu doctorat
În 2017, Mihaela Buzărnescu nu se număra nici printre primele 500 de jucătoare de tenis ale lumii, iar organizatorii turneului de la București "uită" să îi dea o invitație de participare din oficiu, pe motiv că la 30 de ani e prea în vârstă și nu mai are șanse să revină în tenisul de performanță.
Campioană de juniori la "Roland Garros" în proba de dublu, în 2006, Mihaela și-a văzut cariera compromisă de un lung șir de ghinioane și probleme de sănătate. În ultimii 5 ani, a stat mai mult în tribune decât pe teren. După tot acest calvar, Miki se gândea să renunțe, dar încurajată de tatăl ei care îi este și antrenor, și-a mai dat o șansă, iar acum, după doar un an, trăiește aventura vieții sale! A ajuns pe locul 30 WTA și tocmai a bifat optimi de finală la "Roland Garros", unde a produs surpriza turneului, eliminând-o pe Elina Svitolina, cap de serie numărul 4 și una dintre marile favorite ale turneului.
Mihaela Buzărnescu e doctor în Educație Fizică și Sport și vorbește patru limbi străine. Și-a obținut doctoratul în anii în care problemele de sănătate au ținut-o pe marginea terenului. Între timp, a devenit a doua cea mai bine clasată tenismenă din țară și a debutat în Fed Cup alături de Simona Halep, împotriva căreia speră să joace, într-o zi, în finala unui turneu important.
Irina Begu - locul 22 mondial
De câțiva ani, este una dintre cele mai bine clasate jucătoare de tenis din România. Serioasă și constantă, Irina este om de bază în echipa de Fed Cup a țării noastre pentru care a jucat mereu, indiferent de programul individual din circuitul ATP. A câștigat în carieră câteva turnee importante, Tașkent (2012), Seul (2015), Florianopolis (2016) și București, anul trecut. Este bună prietenă cu Simona Halep, alături de care a învins, în acest an, în proba de dublu a turneului de la Shenzen, din China. Tot în acest an, la turneul de la Madrid, patronat de Ion Țiriac, a reușit una dintre cele mai importante victorii din carieră, învingând-o, pe zgură, pe Jelena Ostapenko, numărul 5 mondial și campioana en-titre de la Paris, la acel moment. Cea mai bună poziție ocupată de Irina în clasamentul mondial este locul 22, atins în august 2016.
Sorana cea cu vino-ncoa'
Născută la București, în 1990, Sorana Cârstea a fost considerată etalonul tenisului feminin românesc, până la ascensiunea Simonei Halep, pe care a și învins-o la începutul carierei sale profesioniste. Enigmatică, dar și populară, afișând adesea aerul cuiva care ia lucrurile "a la legère", Sorana este considerată una dintre cele mai frumoase tenismene din circuit. Bună prietenă cu frumoasa Ana Ivanovic, fostă tenismenă de top, căsătorită cu celebrul jucător german Bastian Schweinsteiger, la nunta cărora a fost invitată de onoare în august 2013, a ajuns pe locul 21 în clasamentul WTA.
Un talent unic: Monica Niculescu
Una dintre cele mai speciale jucătoare din circuitul feminin, Monica Niculescu, are un stil de joc unic, extrem de tehnic și, totodată, extrem de enervant pentru adversare. Este și ea o jucătoare de bază în echipa noastră de Fed Cup, ori de câte ori este chemată să reprezinte România. Monica este specialistă în meciurile de dublu, unde a câștigat mai multe turnee. La un moment dat, a încercat să joace dublu și alături de Simona Halep, cu care e bună prietenă, însă calendarul complex al numărului 1 mondial nu a permis ca parteneriatul să continue. Anul acesta, la Doha, a fost protagonista unui meci fantastic, întins pe durata a 2 ore și 40 de minute, câștigat împotriva Mariei Șarapova.
Când se va lăsa de tenis, Monica vrea să facă televiziune. "Mi-ar plăcea să am emisiunea mea, cu sport, cu tenis și cu puțin umor. Multă lume e posomorâtă, aș vrea să râdem puțin".
Ana Bogdan - "revelația"
La 25 de ani, Ana Bogdan este în cel mai bun punct al carierei sale, după ce s-a calificat pe tabloul principal de la "Roland Garros" și a ajuns în semifinale, la turneele de la Bogota și Monterrey. De altfel, Ana a fost desemnată "Revelația lunii aprilie" în tenisul mondial. În februarie, a debutat și ea în echipa națională. Inteligentă și cu un psihic puternic, Ana spune că atunci când pierde un set se motivează și mai tare. "Sunt și mai determinată. Există o răutate așa în mine, o dorință nebună de a câștiga, de a juca și mai bine". Născută la Sinaia, Ana este pasionată de schi și de snowboarding, dar îi plac și călăria și sporturile cu motor. Când se va lăsa de sport, ar vrea să devină designer de interior.
Românce de top
Simona Halep - Locul 1 WTA
Mihaela Buzărnescu - Locul 30
Irina Begu - Locul 35
Sorana Cârstea - Locul 50
Monica Niculescu - Locul 58
Ana Bogdan - Locul 59
(Foto: Agerpress - 1)