Simona și cele cinci magnifice

Ciprian Rus
Prezența Simonei Halep în fruntea circui­tului WTA și victoria ei de la Paris nu sunt decât încununarea momentului fantastic pe care îl traversează, de câțiva ani, tenisul româ­nesc.

Cu șase jucătoare în Top 60 mondial, Româ­nia a ajuns la nivelul unor super-puteri precum Statele Unite sau Rusia, și e o candidată serioasă la următoarea ediție Fed Cup, campionatul mondial de tenis feminin. Chiar dacă nu au parte de media­tizarea Simonei Halep, celelalte fete au povești și victorii care merită cunoscute.

MIKI BUZĂRNESCU - tenismena cu doctorat

În 2017, Mihaela Buzărnescu nu se număra nici printre primele 500 de jucătoare de tenis ale lumii, iar organizatorii turneului de la București "uită" să îi dea o invitație de participare din ofi­ciu, pe motiv că la 30 de ani e prea în vârstă și nu mai are șanse să revină în tenisul de perfor­manță.
Campioană de juniori la "Roland Garros" în proba de dublu, în 2006, Mi­haela și-a văzut ca­riera compromisă de un lung șir de ghi­nioane și proble­me de sănătate. În ultimii 5 ani, a stat mai mult în tribune decât pe teren. Du­pă tot acest calvar, Miki se gândea să renunțe, dar încura­jată de tatăl ei care îi este și antrenor, și-a mai dat o șansă, iar acum, după doar un an, trăiește aventura vieții sale! A ajuns pe locul 30 WTA și tocmai a bifat optimi de finală la "Roland Garros", unde a produs surpriza turneului, elimi­nând-o pe Elina Svitolina, cap de serie numărul 4 și una dintre marile favorite ale turneului.
Mihaela Buzărnescu e doctor în Educație Fizică și Sport și vorbește patru limbi străine. Și-a obținut doctoratul în anii în care problemele de sănătate au ținut-o pe marginea terenului. Între timp, a devenit a doua cea mai bine clasată tenismenă din țară și a debutat în Fed Cup alături de Simona Halep, împotriva căreia speră să joace, într-o zi, în finala unui turneu important.

Irina Begu - locul 22 mondial

De câțiva ani, este una dintre cele mai bine clasate jucă­toa­re de tenis din Ro­mâ­nia. Se­ri­oasă și constan­tă, Irina este om de bază în echi­pa de Fed Cup a țării noastre pen­tru care a ju­cat mereu, in­di­ferent de pro­gra­mul in­di­vi­dual din cir­cui­tul ATP. A câș­tigat în carieră câ­teva turnee impor­tante, Tașkent (2012), Seul (2015), Florianopolis (2016) și București, anul trecut. Este bună prie­tenă cu Simona Halep, alături de care a învins, în acest an, în proba de dublu a turneului de la Shenzen, din China. Tot în acest an, la turneul de la Madrid, patronat de Ion Țiriac, a reușit una dintre cele mai importante victorii din carieră, învingând-o, pe zgură, pe Je­lena Ostapenko, nu­mărul 5 mondial și campioana en-titre de la Paris, la acel moment. Cea mai bună poziție ocupată de Irina în clasamentul mondial este locul 22, atins în august 2016.

Sorana cea cu vino-ncoa'

Născută la București, în 1990, Sorana Cârstea a fost considerată etalonul tenisului feminin româ­nesc, până la ascensiunea Simonei Halep, pe care a și învins-o la începutul carierei sale profesio­nis­te. Enigmatică, dar și populară, afișând adesea aerul cuiva care ia lucrurile "a la legère", Sorana este con­siderată una dintre cele mai frumoase tenismene din circuit. Bună prietenă cu frumoasa Ana Ivano­vic, fostă tenismenă de top, căsătorită cu celebrul jucător german Bastian Schweinsteiger, la nunta cărora a fost invitată de onoare în august 2013, a ajuns pe locul 21 în clasamentul WTA.

Un talent unic: Monica Niculescu

Una dintre cele mai speciale jucătoare din cir­cuitul feminin, Monica Ni­cu­les­cu, are un stil de joc unic, extrem de tehnic și, toto­dată, extrem de ener­vant pen­tru adversare. Este și ea o ju­că­toare de bază în echipa noas­tră de Fed Cup, ori de câte ori este chemată să re­prezinte Ro­mânia. Mo­nica este specia­listă în me­ciu­rile de dublu, unde a câș­tigat mai multe tur­nee. La un moment dat, a în­cercat să joace dublu și alături de Si­mona Halep, cu care e bună prietenă, însă calendarul com­plex al numă­rului 1 mon­dial nu a permis ca parteneriatul să continue. Anul acesta, la Doha, a fost protago­nista unui meci fantastic, întins pe du­rata a 2 ore și 40 de minute, câștigat împotriva Mariei Șarapova.
Când se va lăsa de tenis, Monica vrea să facă te­leviziune. "Mi-ar plăcea să am emisiunea mea, cu sport, cu tenis și cu puțin umor. Multă lume e poso­morâtă, aș vrea să râdem puțin".

Ana Bogdan - "revelația"


La 25 de ani, Ana Bogdan este în cel mai bun punct al carierei sale, după ce s-a calificat pe tabloul principal de la "Roland Garros" și a ajuns în semi­fi­nale, la turneele de la Bo­gota și Monterrey. De altfel, Ana a fost desemnată "Re­ve­lația lunii aprilie" în teni­sul mon­dial. În februarie, a de­butat și ea în echipa na­țio­nală. Inteli­gentă și cu un psi­hic puternic, Ana spune că atunci când pier­de un set se motivează și mai tare. "Sunt și mai deter­minată. Există o răutate așa în mine, o dorință nebună de a câș­tiga, de a juca și mai bine". Născută la Sinaia, Ana este pasionată de schi și de snow­boar­ding, dar îi plac și călăria și sporturile cu motor. Când se va lăsa de sport, ar vrea să devină designer de interior.

Românce de top

Simona Halep - Locul 1 WTA
Mihaela Buzărnescu - Locul 30
Irina Begu - Locul 35
Sorana Cârstea - Locul 50
Monica Niculescu - Locul 58
Ana Bogdan - Locul 59

(Foto: Agerpress - 1)