La o cafea, cu Mihai Șora

Ion Longin Popescu
La 102 ani, filosoful Mihai Șora este unul dintre cei mai activi cetățeni ro­mâni care se luptă în stradă pentru apă­rarea Justiției și a De­mocrației.

Nu a fost demonstrație an­ti­guvernamentală la care să nu ia parte. Chiar săptămânile trecute, când l-am cunoscut, la Cafe­nea­ua Florescu, din Piața Rosetti, venea de la un miting al tineretului. Nu știam că este un băutor așa de împătimit de ca­fea, încă din fragedă tinerețe, când își pe­trecea diminețile la Capșa. Astăzi, după anii petrecuți la Pa­ris, unde a dus dorul cafelei din Calea Vic­toriei, s-a întors să-și bea cafeluța acasă. Capșa este și azi un stabiliment re­dutabil, doar că mi­nunata cafea de-altă­dată a dispărut. La Capșa nu mai există. Nici la alte restau­ran­te de elită. Sin­gurul loc în care se mai poate bea cafea "first class" este mo­desta cafenea Florescu. Patronată de Gheorghe Florescu și de fiica lui, scriitoarea Ana Valentina Florescu, cafeneaua amintește de originea arme­nească a maestrului Avedis Carabelian, de măies­tria căruia s-a lăsat cucerit și tânărul ucenic de acum 65 de ani, Florescu. Timpuri bune și nobile, următoare Marii Uniri din 1918, când pe lista marilor glorii ale elitei românești intelectuale se aflau Vasile Goldiș, Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Bă­sești. Contemporan cu acești mari români, tânărul Șora își va forma cariera de filosof și literat sub cele mai frumoase auspicii interbelice, mai ales că l-a avut asistent pe Mircea Eliade și i-a avut pro­fesori pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu.

"...Gustare scurtă, prin sorbire"

Săptămâna trecută, familia Șora a fost invitată la o degustare de cafele rare, în cafeneaua lui Gheor­ghe Florescu. Oaspeții aflaseră despre cali­tatea cafelei de aici, dar era prima dată când vizi­tau acest lăcaș amenajat în stil armenesc. Erau curioși, deoarece știau că nici la Paris, nici la Lon­dra, nici la Roma nu există vreun bar sau o cafenea atât de dotate cu rarități din domeniul cafelei. Celebrele Sfânta Elena, Kopi Luwak, Jamaica Blue Mountain, Panama Geisha Honey, Indonezia Aged Sumatra Mandheling, Roxelana Forte, Irma Torres Forte, Galapagos San Cristobald, Nepal și Yemen Mocca Matari, toate aflate pe rafturi de epocă, în borcane lungi, de sticlă, impresionează prin raritate și finețe aristocratică. Gustând din mai multe cești, domnul Șora are tăria de a sta două ore în picioare, ca un tânăr de 20 de ani, comen­tând farmecul bău­turilor preți­oa­se. Câțiva muș­terii aflați în local ascultă și se amuză de po­vestirile filo­so­fu­lui. Impresio­nat și încurajat de doamna Șora (cea de-a doua soție, cu care s-a căsătorit la vâr­sta de 98 de ani), neobositul lite­rat, fondatorul celebrei serii Bi­blioteca pentru toți, povestește despre cafeaua și cafegiii de odinioară. Prin­cipala amintire se leagă de Cap­șa. Câțiva cafe­gii serioși se în­tâl­neau aici și de­gustau, în cești de por­țe­lan, miraculoasa băutură. Tânărul Șora venea pri­mul, comandând licoarea a cărei aromă se răspândea pe toată Calea Victoriei. Își amintește, zâmbind, că procedeul magic în care se bea din ceștile aromate era gustarea scurtă, prin sor­bire, însoțită de momente de contemplație, când no­ro­coșii consumatori că­deau pe gânduri, cu ochii întredeschiși. Din când în când, mai sorbeau din cafea, după care se lăsau fu­rați de imaginație. Mi­nu­nata clipă a visătoriei. După care, încălziți de cafea, convivii se dedau la taclale. Era cafeaua de taifas. Între 1938 și 1948 Mihai Șora a plecat în Franța. "Era frumos, nu-i vorbă", spune zâmbind, "dar cafeaua de la Capșa lipsea". Spre deosebire de Capșa, în Paris, băutul cafelei era un gest banal, mediocru, nu constituia un eveniment. Era o șe­dință de vorbărie rapidă și fără emoție, fără urmă de protocol.
Mihai Șora i-a cunoscut pe mulți dintre literații și istoricii români dintre războaie, încă din anii copilăriei. Primul contact mai strâns a fost cu unul dintre mari poeți, Tudor Arghezi, la o sărbătoare a cărții. Avea 12 ani și a primit, cu această ocazie, un autograf de la marele poet. Pe Octavian Goga l-a cunoscut ceva mai târziu, era prietenul unui unchi... În anul 1940, l-a cunoscut și pe marele istoric Gheorghe Brătianu. A rămas fascinat de lim­ba română pe care o vorbeau atât Brătianu, cât și Goga... Plecând la Paris, în 1938, a rupt legă­tura cu mediul literar și filosofic din București. Mulți spun că a făcut o mare greșeală, întorcân­du-se, peste zece ani. Dar cu toate greutățile poli­tice pe care le-a întâmpinat, Șora a rezistat în fața ne­buniei comuniste. Cafenelele dispăruseră, sin­gurul loc de taifas rămânând acasă. Lipsea, însă, ca­feaua de soi, imposibil de cumpărat la Bu­curești: Maragogype din Guatemala. Comentând băutul cafelei în ziua de azi, Mihai Șora își exprimă dezamăgirea: "Azi nu am mai văzut tineri bând cafea la colț, la vreun bar sau în vreo gră­dină. Observ că s-a pierdut o tradiție orientală, adap­tată spiritului românesc. Cafeaua nu mai este o băutură lentă, de taifas, ci una rapidă... un lichid maron-negricios, care te ține treaz și atât... S-a pierdut o tradiție în care nu doar că beai cafeaua, ci participai la un ritual... Cafenelele au fost spații de discuție, de agitație și opoziție împotriva stăpânirii politice. Nu mai sunt. Văd că la români s-a pierdut capacitatea de a contem­pla... Sunt prea multe informații în jur, prea multe telefoane «inteligente», tablete și laptop-uri. Știu, trebuie să fii integrat în timpul în care trăiești, dar dacă nu mai reacționezi la ceea ce te înconjoară, ai încetat să exiști... Mă uit la această micuță cafenea a lui Florescu, din strada Radu Cristian nr. 6, și îmi pare că m-am întors în trecut. E un loc mic în care te simți acasă... Voi mai veni aici. Îmi aduc mereu aminte de vorbele papei Clement al VII-lea: «Ca­feaua este darul lui Dumnezeu, esen­ța inteligenței. O ceașcă de cafea te scapă de in­fern»".

Fotografii de Bogdan Nicolae