Dintre toate alimentele, în Biblie, pâinea este menționată de mai mult de 450 de ori. De mii de ani, pe toată suprafața pământului, ea este cel mai important aliment.
* La romani, pâinea era preparată din făină integrală de grâu (sau cea mai modestă, din orz). În general, se punea foarte puțină plămadă (pregătită din făină de mei amestecată cu must de struguri) și astfel pâinea era mai densă, neagră și mai grea.
* La greci, lipia era hrana principală. Dimineața se consuma cu câteva măsline și smochine. Lipia se prepara în casă, din orz, secară, ovăz sau grâu (măcinate integral), fără a fi necesară plămădeala.
* În Egiptul antic, primul aliment cerut de poporul lui Faraon a fost pâinea, iar documentele istorice consemnează utilizarea a peste 40 de sortimente de pâine. În plus, toată lumea știe că grâul din piramidele faraonilor, descoperit după atâta timp, pus în pământ, încolțește.
* Pizza, un aliment tipic culturilor mediteraneene, atât de răspândit și apreciat, nu este nimic altceva decât un sortiment de lipie (integrală la origine), coaptă pe vatră, pe deasupra cu diverse ingrediente. Celebrul nume l-a primit însă abia în secolul al XVIII-lea, de la regina Margherita, soția regelui Umberto I, cu ocazia unei călătorii pe care aceasta o făcea în regatul său.
Nu întâmplător, în rugăciunea Tatăl Nostru, singura pe care am primit-o direct de la Iisus, se spune: "Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi", iar de secole, bucățica aceea mică de pâine - anafura - face parte din ritualul de împărtășanie al oricărui creștin. Din aceste paralele spirituale și... istorice, reiese că pâinea este primul nostru aliment, indiferent de statutul social pe care-l avem, și de aceea, copii sau vârstnici, sănătoși sau bolnavi, prin gustul și calitățile ei nutriționale remarcabile, ar trebui să ne simțim uniți și egali toți oamenii.
Iată, în continuare, câteva rețete de turtițe inedite, pe care le putem consuma la micul dejun, dar și în timpul zilei:
1. Turtițe de grâu - se macină cu o râșniță de cafea 400 g de grâu spălat bine cu apă rece și uscat la soare. Se frământă cu apă plată călduță și puțină sare, 2-3 minute. Se poate adăuga, după preferință, puțină drojdie (5 grame - o linguriță) sau plămădeală (20 grame - 2 lingurițe pline). Se mai frământă puțin și se lasă 2-3 ore amestecul la soare sau la căldură, acoperit cu o pânză curată. Apoi se porționează în turte, se crestează cu cuțitul "semnătura" și se coc la cuptor, timp de 20-30 minute, la temperatură medie.
2. Turtițe de grâu cu orez - 300 g grâu măcinat se frământă cu 50 g orez fiert. Sau, cu alte cuvinte, la o cantitate de grâu măcinat se adaugă 20-30% orez fiert. Astfel, turtițele ies mai afânate, fără să fie nevoie să se adauge drojdie. Se coc puțin mai mult, la foc mediu. Orezul este mai moale, mai ușor de mestecat și mai emolient, mai ales pentru copii și persoane în vârstă. Este antidiareic și mai potrivit pentru cei cu enterită, colită sau meteorism, dar și pentru litiază renală și edem cardiac.
3. Turtițe de grâu, orez și mei - 300 g grâu măcinat se frământă cu 20% (comparativ cu cantitatea pe care o reprezintă grâul) orez fiert, 10% mei decorticat fiert și puțină sare grunjoasă. Meiul este bogat în acid salicic, bun pentru păr, unghii și dinți. Este bogat în fier și ajută la refacerea hemoglobinei. Se recomandă în colici abdominale și surmenaj psihic.
4. Turtițe de grâu, orez și hrișcă - 300 g grâu măcinat, 20% orez fiert și 20% hrișcă crudă înmuiată în apă 3-4 ore și puțină sare. Sau direct 300 g grâu măcinat, frământat cu aproximativ 200 g hrișcă crudă înmuiată în apă și ies turtițe de hrișcă. În ambele variante, se lasă 20 de minute la căldură și apoi se coc la cuptorul bine încins. Hrișca, cereala sarazinilor, adusă în Europa de către cruciați, este excelentă și necesară pentru a da o cantitate robustă. Este foarte eficientă în tratarea tuturor formelor de cancer. Vitalizează și dă rezultate în tuberculoza rinichilor.
5. Turtițe de secară - 200 g grâu măcinat și 300 g secară măcinată (60%) se frământă cu apă călduță și sare. Se adaugă 5 g de drojdie sau 20 g plămădeală și după ce se mai frământă puțin, se lasă 2-3 ore la dospit, la soare. Se porționează în turtițe de mărimea unor chifle sau batoane și se coc la cuptorul bine încins, 20-30 minute, până când acestea capătă o culoare brună caracteristică. Secara protejează pereții vaselor sanguine, elimină plăcile de aterom și vindecă ateroscleroza dacă este inclusă în regimul doctorului Ornish. Proteinele sale sunt cele mai bogate în lizină dintre toate cerealele.
6. Turtițe multicereale - conțin 7 cereale (grâu, orez, hrișcă, mei, ovăz, secară, porumb-mălai), amestecate în proporții diferite, după imaginația și preferințele fiecăruia. Aluatul este frământat însă încet, pentru a elibera gustul extraordinar al cerealelor moi și ușor mirositoare. Porumbul este sărac în aminoacizi, lizină și triptofan și când e consumat ca singură cereală produce pelagra, o maladie foarte severă, care începe cu apariția unor leziuni cutanate și tulburări digestive. Însă conține caroteni cu efect antioxidant și anticancerigen. Porumbul ameliorează afecțiunile vezicii biliare, colecistita, dischinezia biliară și hepatita cronică.
7. Turtițe cu tărâțe - la rețetele 1 și 6 se adaugă 10-20 g tărâțe măcinate cu o râșniță de cafea și lăsate la îmbibat în apă 1-2 ore.
8. Turtițe cu semințe de ovăz - înainte de a fi băgate la cuptor turtițele de la punctul 1-7, se "tăvălesc" într-un castron cu fulgi de ovăz. Se coc însă la un foc mai blând, să nu se ardă fulgii de deasupra. Ovăzul - 40 g pe zi de ovăz scad cu 20% nivelul de colesterol în sânge, în special fracțiunea LDL (colesterolul rău). Are efect antiinflamator, ameliorând suferințele produse de hemoroizi. Conține inozitol, important pentru hrănirea celulelor creierului, și crește acuitatea vizuală.
9. Turtițe cu semințe de mac. Turtițele din rețetele de mai sus, 1-7, se "tăvălesc" într-un castron cu semințe de mac. Macul conține papaverină și rodeină care au efect analgezic și antispastic în afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și urinar. Calmează dispneea în astm, tuse și bronșită și are efect hemostatic în hemoragii uterine.
10. Turtițe cu semințe de susan - la fel ca la semințele de mac. Susanul conține substanțe proteice, grăsimi. Este nutritiv, recomandat mai ales adolescenților și femeilor aflate în timpul menstruației și a dat rezultate în tratamentul purpurei trombocitopenice.
11. Turtițe cu semințe de floarea-soarelui. În aluatul turtițelor (rețetele 1-8) se adaugă 5% (20-30 g) semințe de floarea-soarelui decojite și neprăjite. Floarea-soarelui conține peste 90% acizi grași nesaturați, care recomandă semințele în cazurile de hipercolesterolemie. Reface epiteliile și are acțiune tonică asupra vezicii biliare.
12. Turtițe cu semințe de dovleac - ceva mai puțin, 10-20 g de semințe de dovleac decojite și neprăjite, se adaugă la fel ca semințele de floarea-soarelui. Semințele de dovleac sunt sedative, au efect vermifug, elimină tenia și sunt ușor purgative.
13. Turtițe cu semințe de in - 10-30 grame se adaugă la rețetele de turtițe 1-6. Semințele de in au efect laxativ, emolient, antiseptic și calmant. Sunt utile în tratamentul constipației, abceselor, furunculelor. Combat inflamațiile tubului digestiv și ale căilor urinare, cistitele.
14. Turtițe cu măsline - se adaugă 30 g măsline verzi și negre, cu pulpa tare, fără sâmburi, tăiate pătrățele mari, la aluatul rețetelor 1-6, se frământă și se coc la cuptorul bine încins. Măslinele stimulează contracția vezicii biliare și a căilor biliare, provocând golirea conținutului lor. Recomandate în anemie, ulcer, afecțiuni hepatice, inflamații reumatismale.
15. Turtițe cu ceapă - 20 g ceapă tăiată rondele și apoi franjuri de 20-30 mm sau 30 g praz bucăți de 2-4 cm, tocat, franjurat cu un cuțit în lungul tulpinei, se frământă bine cu aluatul uneia din retețele 1-8. Se coc mai mult timp la cuptor. Ceapa adăugată la turtițe are efecte tonice pentru sistemul nervos și glandular. Are efect secretor și expectorant, sedativ-hipnotic ușor și antiinfecțios (antistafilococic). Bulgarii, care mănâncă multă ceapă, au un mare număr de centenari.
16. Turtițe cu brânză - 20 g brânză tare fermentată tăiată pătrățele mici se împrăștie în aluatul turtițelor 1-8. Când se coace, se verifică să nu se scurgă brânza pe tavă.
17. Turtă dulce. Se combină două feluri de stafide gustoase, mari și mici, 30-50 g, cu turtițele 1-6. Stafidele sunt foarte energizante, au proprietăți pectorale indicate în afecțiuni traheale și pulmonare, îmbunătățesc acuitatea vizuală.
18. Turtițe umplute cu prune. La oricare din rețetele 1-10 se pot îngloba în interiorul turtițelor prune mari, cărnoase, fără sâmburi. Prunele energizează, regenerează nervii, decongestionează ficatul și au efect diuretic și laxativ.
Cerealele conțin inhibitori de proteaze ce reduc dezvoltarea cancerului. În 1981, cercetătorii japonezi au izolat 3 substanțe antitumorale din orez, care, inoculate șoarecilor, au dus la dispariția tumorilor. S-a constatat că la persoanele care mănâncă mai mult orez și porumb dulce, rata cancerului de colon, sân și prostată e cea mai scăzută.
Ovăzul previne cancerele de intestin și ameliorează hemoroizii și diverticulii intestinali. În Rusia, se obțin cantități mari de miere din hrișcă, iar japonezii o prepară în diverse moduri în asociație cu meiul și cu orezul.