"Lichelele seniorului Coposu"

Rodica Culcer
- Recent, a fost prezentat public, în premieră, tes­tamentul politic al lui Corneliu Coposu, lider em­blematic al Opoziției de după 1989. Documentul este unul al principiilor morale. Ce impact mai poate avea el în lumea politică românească de astăzi?

- Este adevărat că în societatea românească actuală nu se mai "poartă" principiile morale, iar politica este considerată o luptă murdară pentru putere și pentru accesul la resurse. Și totuși, lumea începe să înțeleagă, deocamdată difuz, că tarele societății românești actuale sunt cauzate de tranzacționarea și chiar trădarea prin­cipiilor morale de către actualele elite politice și ad­ministrative. Tocmai de aceea, faptul că pe scena pu­blică s-a auzit din nou, indirect, vocea unui politician care a refuzat să negocieze principii și care, în ciuda per­se­cuțiilor inumane la care l-a supus regimul comu­nist, afirmă că "politica este o activitate morală și nu poate fi delimitată de etică și de onestitate" și că ea "tre­buie să servească poporul, comunitatea, interesele ge­nerale", nu intereselor proprii, reprezintă o surpriză be­nefică. Totodată, patriotismul sincer și autentic al auto­rului pune într-o lumină nefavorabilă naționalismul de paradă al conducătorilor actuali, care doresc de fapt îndepărtarea României de spațiul euro-atlantic, adică exact de acel spațiu în care Corneliu Coposu s-a străduit să integreze PNȚCD. Și totuși, deși este de mare actua­litate, testamentul politic al lui Corneliu Coposu nu a găsit spațiul și susținătorii necesari valorificării sale pu­blice. Dezbaterea pe temele de forță ale acestui docu­ment remarcabil a lipsit, poate pentru că spațiul me­diatic este dominat de instituții aservite personajelor pe care Seniorul le numea "lichele și oameni fără caracter", persoane care au făcut "compromisuri care schimbă esența obiectivelor pentru care militezi"; poate pentru că actualitatea politică este atât de tumultuoasă încât nu permite momente de meditație asupra esenței politicii. Dar faptul că acest document a fost descoperit, că există și poate fi "redescoperit" oricând de cei care caută repere și soluții, ne lasă, totuși, să sperăm, că mesajul său va fi preluat și înțeles într-o zi de cei care doresc to­tuși schimbarea în bine a României.

- La ora când vorbim, PSD tocmai organizează un miting, care se va desfășura la sfârșitul acestei săptă­mâni. Pretextul oficial este că vor ieși zeci de mii de pe­se­diști în Piața Victoriei ca să "apere statul de drept". De cine să-l apere, PSD fiind la putere? Care e scopul real al acestei manifestări care se vrea de forță și ce efect va avea ea?

- Privit superficial, mitingul anunțat de PSD este un demers atât de absurd, încât ar putea fi comic. Un partid care demonstrează împotriva "abuzurilor" deși se află la putere de șase ani demonstrează, de fapt, împotriva propriei guvernări, căci, dacă nu ai reușit să rectifici "abuzurile" după șase ani, înseamnă că ești fie ticălos, fie incompetent și slab. Tocmai pentru că pretextul mi­tingului nu se susține, adevăratele sale resorturi tre­buie căutate dincolo de perdeaua de fum a "abuzurilor". Vom constata că avem de a face cu o masivă operațiune de in­timidare a tuturor forțelor pe care PSD le consideră ina­mice: societatea civilă, magistrații independenți, Pre­ședintele României. Liviu Dragnea a vorbit despre ame­nințările venite din partea "instituțiilor de forță", pe care însă nu le-a numit. Presupunem că nu se referea la ar­ma­tă, la poliție sau la jandarmerie, toate subordonate mi­niștrilor PSD. S-ar putea referi la servicii, dar nu cred că domnul Dragnea riscă să le atace frontal. Ar fi totuși stupid să faci un miting împotriva lui Florian Coldea, ca­re nu mai ocupă nici o funcție, sau chiar împotriva ac­­­tualului director Eduard Hellvig, care, de altfel, nu a de­ranjat cu nimic PSD sau ALDE. Rămân în cursa pen­tru stigmatizare în Piața Victoriei procurorii DNA, în frunte cu doamna Kövesi, și președintele Iohannis, care o susține. Oricum, însă, vor fi vizați de fapt toți ma­gis­tra­ții, procurori și judecători deopotrivă, mai ales că mi­tingul a fost programat imediat după ziua în care ÎCCJ ar putea pronunța o sentință de condamnare a lui Liviu Dragnea în dosarul Bombonica. Nu în ultimul rând, mi­tin­gul se dorește o provocare la adresa mișcării #rezist, după modelul provocărilor din 1990-92, soldate cu cioc­niri violente. Bine ar face deci membrii #rezist să se ab­țină de la orice contra-manifestație. Fiind totuși un mi­ting "cu convocator", impus "de la centru", el are toa­­te șansele să eșueze pe cont propriu. Să nu ne facem în­să iluzii: siniștrii săi promotori nu vor capitula niciodată.