Rețetele lunii IUNIE - IAURTUL

Redactia
Binefacerile iaurtului provin, atât ca aliment, cât și ca pro­dus în cosmetică, de la bac­teria pe care o conține, numită aci­dofilus.

Aceasta transformă laptele în iaurt, formând acidul lactic, care face lap­tele să se închege, împiedicând mul­tiplicarea bacteriilor nocive. Aplicat pe față, pe mâini sau pe gât, simplu sau combinat cu alte ingrediente care slu­jesc frumusețea, iaurtul are același efect energic de curățire și dezin­fec­tare a pielii, adună porii și hrăneș­te epi­derma cu săruri minerale și pro­teine ușor resorbabile. Iată câteva rețete de vară, ieftine, ușor de făcut și cât se poate de eficiente pentru îm­pros­­pă­tarea obrazului.

Mască pentru ten normal

Activează pielea obo­sită și face să dis­pară ridurile fine din jurul gurii și ochilor. Este o mas­că în două etape: mai întâi aplicați pe față o jumătate de bor­can de iaurt na­tural, nepasteu­ri­zat, și lăsați-l să se usu­ce. Apoi spă­la­ți-vă cu 100 ml de lapte călduț și, în fi­nal, clă­tiți-vă cu multă apă.

Mască pentru ten gras

Amestecați într-un bol următoa­rele produse: o lingură de brânză de vaci, o lingură de miere, două linguri de lapte proaspăt, o lingură de căp­șuni date prin mixer sau zdro­bite bine cu fur­culița. După ce le-ați transfor­mat într-o cremă omo­genă, întin­deți-o pe gât și pe față. Lăsați-o să ac­țio­neze zece minute, apoi spălați-vă cu apă minerală.

Balsam pentru păr vătămat

Faceți o dată pe săptă­mână o cură cu următorul amestec: două linguri smân­tână, o jumătate lingură ulei din germeni de porumb, o lingură suc de lămâie. Când sunt bine omogenizate, mai adăugați două linguri de iaurt, amestecați din nou, apoi întindeți pro­dusul pe părul umed. Masați-l bine, lă­sați-l să acțio­neze o jumătate de oră (le­gându-vă la cap cu o folie de plastic), apoi spă­lați-vă în mod obișnuit cu șam­pon.

Baie pentru întreținerea pielii

Amestecați un litru de lapte cu două borcane de iaurt natural, o cană de miere și doi pumni de sare grun­joasă. Când obțineți un produs omo­gen și cremos, turnați-l în apa din cadă. Ames­tecați, apoi intrați și stați înă­untru 15 minute. O veritabilă feri­cire pentru pielea trupului!

Cataplasme pentru ochi obosiți

După o zi obositoare, o noapte ne­dor­mită sau, pur și simplu, când ochii vă sunt umflați și iritați, apli­cați pe pleoape un amestec de iaurt (o jumă­tate de linguriță) cu aceeași cantitate de ceai negru, infuzat 5 minute și lăsat să se răcească. Pas­ta obținută se pune pe două tampoane de vată. Se stă cu ele pe ochi 10 minute, întinse pe pat.

Mască pentru decolteu

Gâtul și decolteul - zone foarte sensibile - devin moi și catifelate dacă aplicați, o dată pe săptămână, ur­mă­torul preparat: două linguri de brânză de vaci amestecate cu o lingură de iaurt, o jumătate de banană bine coap­tă și un gălbenuș de ou. Fre­cați-le bine, ca să iasă o cremă omo­genă, apoi apli­cați-o pe gât și decol­teu (bine curățate în prealabil) și lăsați să acționeze 30 de minute. Clă­tiți-vă cu apă din belșug.

Pentru îngrijirea mâinilor

Un ajutor imediat și eficient pen­tru mâinile înroșite ni-l oferă ur­mă­torul prepa­rat: două linguri de iaurt natural se amestecă cu o lingură de brânză de vaci, un gălbe­nuș, un albuș bătut spu­mă, o lingură de zahăr pudră și zeama de la o lămâie. E­mulsia obținută se apli­că pe mâini și se lasă să acțio­neze 15 minute.