Atenție la ținută!

Gilda Fildan
- Cine stă cu corpul drept și-l păstrează sănătos. Dar nu numai atât: ținuta noastră influențează și psihicul -

Capul plecat, umerii strânși, bazinul răsucit și picioarele la fel - așa apărea de fiecare dată celebrul top-model Twiggy. Și totuși, în ciuda ati­tudinii ei de șoricel speriat, fe­meile au văzut în ea, vreme de ani de zile, un idol. Sau dacă ne gândim la locatarul actual al Casei Albe: încă de pe când era doar candidat la președinție, Do­nald Trump pă­șea pe orice scenă cu spatele drept și pieptul împins înainte, cu brațele deschise și făcând gesturi largi. O poză de în­vingător, care trebuia să expri­me forță. Oare și asta l-a ajutat să câștige alegerile?
Fizioterapeutul austriac Jo­han­nes Randolf știe bine cât de im­por­tantă este poziția corpului pen­tru influența pe care o exer­cităm, intenționat sau involuntar, asupra celor din preajmă și chiar asupra noastră înșine. El își poate evalua interlocutorul dintr-o privire: "Se observă ime­diat dacă o persoană are sau nu poftă de viață, dacă se bucură de simplul fapt că trăiește. Cineva care ține fruntea sus și trunchiul drept este un om deschis. Cine coboară sternul și lasă umerii să cadă face impresia că s-ar afla în con­flict cu tot ce-l înconjoară".
Fără îndoială, limbajul nostru corporal are o însemnătate deosebită. Dar, în primul rând, el poate decide în ce măsură suntem capabili să ne menținem sănătoși. Traiul nostru de fiecare zi poartă amprenta obiceiului de a ne încovoia tot mai mult spatele: astăzi, medicii pot diagnostica ceafa de tip smartphone, umerii iPad și o afecțiune ce s-ar putea numi WhatsApp-ită. De­prin­derea de a ne apleca și a ne ghemui în permanență are consecințe neplăcute, avertizează Randolf: "Nu numai că provoacă dureri în zona spatelui și a cefei, dar împovărează și psihicul". Prin urmare, o postură corectă repre­zintă, ca să spunem așa, un program de fitness pentru aparatul locomotor în ansamblul său: previne contracturile, antrenează articulațiile și le păstrează mobilitatea. Însă și organele interne, ca plămânii sau intestinul, funcționează mai bine dacă dispun de spațiul necesar pentru a se dilata liber. Și să nu uităm că o ținută dreaptă ne consolidează echilibrul psihic. Până acolo, încât încrederea în sine poate fi considerabil fortificată cu o infuzie de energie, pe care ne-o administrăm în mod deliberat.
Dar cum arată, în fond, o postură bună? Ume­rii sunt decontractați, claviculele stau ali­niate orizontal, iar sternul este ușor ridicat, astfel încât capul să se poată mișca liber. Bazinul are o poziție neutră și fesele sunt relaxate. Însă punc­tul de rotație și de sprijin ră­mâne bazinul: "Un centru vi­guros ajută ca periferia să ră­mână detensionată și lejeră". Numai că: "Din păcate, noi înclinăm prea mult bazinul, atât atunci când ne aflăm în picioare, cât și stând așezați. Totodată, ne manifestăm per­manent unilateralitatea - avem un picior de sprijin, de care preferăm să ne servim pentru a susține aproape toată greu­tatea corpului și, ori de câte ori ne așezăm, încrucișăm picioa­rele punându-l deasupra pe unul din ele, mereu același. Astfel, încetul cu încetul, ne răsucim bazinul într-o anumită direcție". În general, în activitățile noastre zilnice, ne folosim de picioare în prea mare măsură, în timp ce trun­chiul rămâne prea puțin solicitat. Consecința: "În centrul corpului apare o zonă de posibilă rup­tură, insuficient securizată muscular". Deși cor­pul nostru este înzestrat cu o rezistență incre­dibilă. "Corpul suportă extrem de multe. Adesea trebuie să treacă niște ani până când el reușește să compenseze o postură vicioasă - de regulă, creând o alta. În momentul când apare undeva o durere, înseamnă că și-a atins limitele și posi­bilitățile lui de compensare sunt epuizate". De la acest punct mai departe, ne vom duce viața șchiopătând.
Cu cinci ani în urmă, psiholoaga Amy Cuddy, profe­soară la Universitatea Harvard, a făcut sen­zație cu un studiu care evidenția faptul că o poză dominatoare sporește încrederea în sine. Cer­cetătoarea concluziona că o ținută ce sugerează autoritate influențează psi­hicul în acest sens - și invers, unele posturi îndoite de spate, lipsite de energie, ne creează blocaje. Pornind de la această con­statare, autoarea studiului recomanda ca, înainte de a ne confrunta cu o situație despre care știm că va fi stresantă, să ne retragem într-un loc liniștit, pentru a lua o alură de învingător. De exemplu, imitându-l pe Superman: picioarele de­părtate, mâinile proptite în șolduri sau brațele înăl­țate spre cer. Ori adoptând atitudinea câști­gătorului unei curse de maraton: brațele și pri­virea în sus, pieptul scos înainte. După numai două minute, afirmă Amy Cuddy, vom avea cu totul altă încredere în forța și aptitudinile noastre. Căci: "Astfel, noi impresionăm pe cineva de care în general uităm: pe noi înșine". Mai mult: aces­te modificări se reflectă concret în echilibrul hor­monal. Nivelul testosteronului crește, în timp ce al cortizolului (prin urmare al stresului) scade. Această descoperire i-a adus elogii unanime pro­fesoarei de la Harvard.
Mergând pe linia cercetărilor ei, alți specia­liști au studiat ulterior conexiunea dintre mișcare și procesele psihice, observând că nu numai miș­carea în sine, ci și tipul de mișcare poate produce un anumit efect psihic. Participanților la expe­ri­ment li s-a cerut să meargă pe o bandă de aler­gare, mai întâi cu expresia corporală a unui om "fericit", iar apoi cu aceea a unuia "nefericit", adi­că lipsită de tonus și dinamism. În tot acest timp, se pronunțau o serie de cuvinte pozitive și negative, iar în final, subiecții au fost chestionați pentru a se stabili pe care dintre ele și le amin­teau. Astfel s-a constatat că memoria funcționa efectiv în mod diferit la cele două grupuri: participanții cu mersul "omului fericit" reținuseră mai degrabă cuvintele cu încărcătură pozitivă, pe când ceilalți reacționaseră invers. Explicația: mișcarea și procesele psihice sunt interconectate la nivelul creierului. Aceasta înseamnă că o mică modificare motrice se poate repercuta asupra psihicului. De aceea, este util nu numai să ne an­trenăm în scopul de a obține o ținută corectă, dar și să descoperim poziții capabile să ne confere forță interioară (vezi exercițiile din casetă). "Când ești depresiv, îți poți schimba starea în funcție de postura pe care o adopți. Dacă stai drept și cu capul sus, te vei simți imediat mai bine. Dimpotrivă, dacă vrei să te cufunzi în de­presia ta și s-o guști până la ultimul strop, lasă capul și umerii să-ți atârne în față". Pare greu de crezut că există oameni care nu doresc să iasă din conul de umbră unde se află, totuși, fiziotera­peutul austriac a întânit nu o dată asemenea ca­zuri: "Cei ce se complac să trăiască mereu cu spinarea încovoiată, nu mai curajul să încerce un alt stil de viață. Fiindcă atunci când stai drept, atragi privirile celor din jur. Iar unii, pur și simplu, nu suportă asta". El citează exemplul unei paciente, suferindă de sindromul epuizării nervoase, care i-a mărturisit la un moment dat: "Nu știu dacă vreau într-adevăr să am o ținută mai bună. Mă tem că astfel risc să pun sub semnul în­trebării întreaga mea viață". Femeia intuia corect: cine își schimbă atitudinea exteri­oară declanșează prin aceas­ta o cascadă de efecte. Însă, pentru a reuși, o schimbare autentică trebuie gândită pe termen lung. Rezultatele încep să se facă observate abia după șase săptămâni. Spre deosebire de transfor­marea construită consec­vent, pas cu pas, "posturile de învingător" ne oferă un spri­jin prețios dar temporar, de care este indicat să bene­ficiem în situații de urgență, respectiv în fazele de stres acut.
Johannes Randolph ne recomandă o strategie detaliată pentru dobân­direa ținutei perfecte. În primul rând, trebuie să învățăm din nou să ne simțim corpul. Vom începe prin a testa două sau trei posturi vicioase, după care ne vom îndrepta lent, fiind atenți la modul cum percepem această trecere. Ca ajutor, fizio­terapeutul ne oferă un sfat simplu: "Luați o saltea gonflabilă pentru înot și întindeți-vă pe ea, o dată sau de două ori în fiecare zi. Astfel, muș­chii și umerii se vor destinde, iar cutia toracică se va dilata pasiv". Foarte necesare și eficiente sunt și exercițiile de răsucire: "În viața de zi cu zi, noi nu ne mai folosim de coloana noastră vertebrală, potrivit fiziologiei. Mișcările exe­cutate cel mai frecvent sunt aplecarea și revenirea la poziția verticală. Cu înclinarea pe spate avem de-a face doar dacă jucăm volei. Iar răsucirea trunchiului spre lateral o facem rar și numai în limitele zonei noastre de confort". Deși ea are un rol important, fiindcă stimulează co­loana lombară și organele interne. Activitățile care favorizează în mod deosebit mișcarea de răsucire sunt dansul și joggingul. Însă fiecare dintre noi are propriile sale preferințe, așa încât este bine să găsim exact sportul care ni se po­trivește și ne face plăcere. Cum anume? De pildă, amintiți-vă ce vă încânta să faceți în copilărie. Cei care odinioară se cățărau în copaci se vor simți cu siguranță minunat într-o sală de esca­ladă.
Ați realizat deja o nouă percepție a corpului dvs.? Con­solidați-o în cadrul ruti­nei zilnice. Vă va veni mai ușor să îndreptați în perma­nență spatele dacă veți lega această preocupare de anu­mite momente care se repetă. Ori de câte ori vine un coleg de serviciu în biroul dvs., întoarceți-vă spre el cu tot corpul. Corectați-vă poziția spatelui, de fiecare dată când intrați sau ieșiți pe o ușă. Cercetătorii ruși au constatat că posturile greșite favori­zează gândirea negativă. Încă nu se știe dacă aceste obser­vații vor avea și o finalitate practică, de exemplu, dacă vor putea fi valorificate în te­rapia stărilor depresive. Ori­cum, un lucru este sigur: ne va fi de folos să ne redescoperim corpul și să ne împrietenim din nou cu el. Merită osteneala.


Pentru mai multă încredere în sine: atitudini de forță

1. Postura învingătorului

Scurtă și eficientă: postura de 3 minute care vă energizează și vă fortifică psihic în momentele de stres sau dimineața, imediat după ce vă treziți. Brațele sunt ridicate în V în dreptul urechilor, ochii larg deschiși, privirea este îndreptată spre tavan.

2. Postura regală

Brațele sunt întinse lateral la nivelul umerilor, cu palmele întoarse în sus, gâtul este relaxat și susține capul fără efort. Rămâneți în această poziție 3 minute.

3. Postura luptătorului

Trageți cu forță în jos un pumn (sau pe amândoi), împreună cu omoplatul. În același timp zâmbiți și exclamați: "Da!".


Principalele cauze ale unei posturi greșite

Ne mișcăm prea puțin

70% dintre europeni fac mișcare mai puțin de 30 de minute pe zi.
Astfel, numai de-a lungul coloanei vertebrale sunt neglijați 150 de mușchi.

Stăm prea mult

10 ani din viață îi petrecem stând pe scaun în timpul programului nostru de lucru - și cel mai adesea, cu corpul într-o poziție greșită.
170 kilograme ne apasă pe coloana verte­brală, atunci când suntem așezați și înclinăm trunchiul în față.

Întrebuințăm prea des calculatorul, telefonul mobil și tableta

În momentul când aplecăm capul spre tele­fonul mobil într-un unghi de 45o, pe ceafa noas­tră apasă o greutate de 22 kilograme. Este mai bine să ținem aparatul la înălțimea feței.
De 1.500 de ori pe săptămână verificăm smartphone-ul, ca să vedem dacă ne-a mai apă­rut ceva nou...
20 milioane de europeni exercită o profesie care îi obligă să stea un număr de ore pe zi în fața monitoarelor. Medicii trag un semnal de alar­mă: durerile de spate au devenit o suferință din ce în ce mai des întâlnită în ultimii 15 ani.


Învățați să vă iubiți corpul

Spuneți drept, stimată doamnă, când vă simțiți dvs. cu adevărat frumoasă? Doar după ce dieta a dat dat rezultate și aveți o siluetă impecabilă? Sau când dispuneți de suficient timp ca să vă aranjați meticulos în fața oglinzii? Acestea sunt niște idei de modă veche, proclamă acum mișcarea femi­nistă "Body Positivity", al cărei scop este acela de a convinge femeile să se accepte așa cum sunt. Adeptele ei refuză să-și modifice aspectul fizic pentru a corespunde unei anumite norme - chiar dacă nu li s-ar cere mai mult decât să respecte un regim alimentar. Deviza lor sună astfel: "Orice corp e frumos în felul său. Deci să ne bucurăm de el, așa cum este". O autentică prețuire a propriei persoane n-are de-a face cu măsura hainelor și cu pernițele de grăsime de pe șolduri, declară foarte convingător și re­gi­zoarea america­nă Lena Dunham (31 de ani). Ea a crescut într-o ge­ne­rație în care fe­meile se consi­de­rau obligate să-și dea toată ostenea­la ca să fie suple. În adolescență i s-a imputat de ne­numărate ori că avea "fundul mare" și a fost sfătuită mereu să mă­nânce mai puține dulciuri.
Militantele reunite sub sigla "Body Positivity" au decis să-și lase deoparte eventualele complexe. Ele apelează la diverse canale media unde se pre­zintă prin intermediul unor fotografii neretușate. De exemplu, Lena Dunham pozează într-o len­jerie care îi dezvăluie rotunjimile generoase. Moderatoarea Barbara Schöneberger profită de faptul că are posibilitatea să iasă "pe sticlă", pentru a aduce elogii salatei de cartofi - un fel de mâncare bogat în calorii, după cum bine se știe. Se aud desigur și voci critice, iritate de insistența acestei mediatizări, pe care n-o socotesc deloc de bun gust. Dar pe de altă parte, fanii văd în afir­mația "Iubește-ți corpul și nu te rușina de el" mai degrabă curaj, stimă de sine și o percepție pozi­tivă. Și de ce n-ar fi salutar îndemnul de a face totuși pace cu propriul tău corp și a scăpa de stre­sul autoimpus provocat de obsesia siluetei per­fecte?