Milioanele de fani din întreaga lume îi apreciază vocea gravă și versurile triste, dar pline de substanță, care reușesc să emoționeze, uneori până la lacrimi, cei mai împătimiți rockeri. Nick are și în România o mulțime de fani, care cu siguranță se bucură că îl vor vedea luna aceasta - pentru prima dată în țara noastră - în cadrul festivalului Rock The City.
Cântăreț, textier, autor, scenarist, compozitor și - ocazional - actor, Nick Cave și-a petrecut cea mai mare parte din viață pe scenă. Este unul dintre pionierii rockului gotic australian, pe care l-a promovat cu mult succes, asigurându-și premii importante. De la debutul muzical, la începutul anilor '70, a lansat un număr impresionant de hituri, care au luat cu asalt topurile internaționale, cel mai cunoscut dintre ele fiind "Where The Wild Roses Grow", o melodie cântată în duet cu Kylie Minogue.
Nicholas Edward Cave (cunoscut drept Nick Cave) s-a născut în micul orășel australian Warracknabeal, pe 22 septembrie 1957, ca fiu al unui profesor de literatură engleză și al unei bibliotecare. Încă din copilărie a fost fascinat de literatura rusă, dar și de unul dintre cei mai renumiți tâlhari australieni - Ned Kelly. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o devreme, și la 9 ani cânta în corul bisericii anglicane din cartier. Însă învățăturile bisericești nu s-au prea prins de el și în scurt timp a devenit un adevărat rebel, greu de stăpânit, dornic să fie mereu în centrul atenției. Avea doar 13 ani când a fost exmatriculat de la școală pentru "conduită nepotrivită", iar părinții s-au văzut nevoiți să-l transfere la un liceu cu internat, unde, în 1973, pune bazele primei lui trupe rock - The Boys Next Door, nume schimbat ulterior în The Birthday Party. Internatul nu l-a îmblânzit nici pe departe. Dimpotrivă: a căutat mereu noi metode de a ocoli sau încălca regulile. În 1976, pe când avea doar 19 ani, tatăl lui moare într-un accident de mașină. Nick a aflat de tragica pierdere când mama lui a venit să-l scoată pe cauțiune din închisoare, unde fusese închis pentru furt. "Tata a murit în momentul cel mai confuz din viața mea. Pierderea lui a creat un vid imens în sufletul meu, un vid în care însă cuvintele au început să plutească, să se adune și să-și găsească un rost", se confesa el. De atunci, pentru Nick muzica devine o prioritate, principalul mod de exprimare. ?n 1979 a lansat primul disc, "Door, Door", sub titulatura The Boys Next Door, iar după ce trupa și-a schimbat numele, au mai lansat împreună încă patru albume.
În 1983, Nick Cave și-a alcătuit o altă trupă - Nick Cave & The Bad Seeds, alături de care a realizat 16 albume de studio și 4 albume live. Anii '80 nu au fost deloc ușori pentru artistul care se lupta cu două vicii majore: alcoolul și heroina. Și-a găsit salvarea într-un loc cu totul neașteptat: propria-i creativitate. ?n 1988, o parte dintre versurile compuse de el pentru melodii au fost adunate și publicate într-un album - "King Ink". Încurajat de succes, a scris un scenariu, pe care l-a transformat mai apoi într-un roman intitulat "And the Ass Saw the Angel" (Și măgarul a văzut îngerul). A durat cinci ani până a scris-o dar, spre bucuria lui, cartea s-a vândut în peste 100 de mii de exempare, iar criticii l-au comparat, măgulitor, cu autorul american William Faulkner. "Tot procesul acela de creație m-a ajutat să n-o iau de tot la vale", povestea Nick.
Pentru că nu-și găsea liniștea, Nick a lansat în 2006 o nouă trupă, intitulată Grinderman (pe care o va desființa în 2011), care a activat în paralel cu The Bad Seeds și alături de care a lansat încă două discuri. Deși cânta în două trupe și avea sute de concerte reușea să-și facă timp și pentru scris, și în 2009 i se publică un al doilea roman - "The Death of Bunny Munro" (Moartea lui Bunny Munro), pe care l-a scris integral la mașina de scris. "După ce mi-am luat computer am încetat să-mi mai iau notițe, și uite așa, din comoditate, am ajuns să pierd ideei bune. Când mă așez în fața mașinii de scris, mă gândesc bine de tot înainte să pun un rând pe hârtie, pe când la computer, scrii, ștergi..., și iar scrii și iar ștergi... E un proces care mie îmi omoară creativitatea", se confesa într-un interviu. Ambele lui romane au fost traduse și în limba română.
Veșnic îndrăgostit, în 1991 Nick a devenit tată de două ori... în același timp. Soția lui de atunci, ziarista braziliană Viviane Carneiro, i-a născut un fiu, Luke, la doar 10 zile distanță după ce o fostă iubită de-a solistului născuse în Australia un alt băiat, Jethro. Pe Jethro, însă, artistul l-a cunoscut abia opt ani mai târziu, după ce a divorțat de Viviane. Abia în 1999 s-a așezat cu adevărat la casa lui, alături de o altă iubire, fotomodelul britanic Susie Bick, care i-a dăruit, un an mai târziu, doi băieți gemeni - Arthur și Earl. Însă tragedia a lovit fericitul cuplu din senin. ?n 2015, unul dintre gemeni, Arthur, a căzut de pe o stâncă (la Brighton, pe coasta Marii Britanii) și nu a supraviețuit. A fost o perioadă dificilă în viața familiei lui Cave, peste care au reușit să treacă cu greu. Iar aceste momente grele au fost extrem de bine surprinse într-un documentar al regizorului Andrew Dominik, intitulat "One More Time with Feeling"(2016).
Durerea provocată de moartea fiului său a fost surprinsă parțial și pe cel mai nou disc al lui Nick, intitulat "Skeleton Tree" (2016). Cum acesta era aproape gata de lansare în 2015, nu a fost refăcut complet, ci, ici-colo, artistul a introdus câte un vers care să-i amintească de Arthur.
Concertul de la noi face parte din turneul de promovare a discului "Skeleton Tree". Îi veți putea asculta pe Nick Cave & the Bad Seeds în cadrul festivalului Rock The City, pe 19 iulie, la București, Romexpo (parcarea A). Biletele se găsesc în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 160 și 250 de lei.