Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a acumulat 52% din voturile alegătorilor, de 10 ori mai mult decât procentul de 5% cu care era creditat în sondaje înainte de începerea luptei electorale pentru capitala Republicii Moldova.
Avocat de meserie (a absolvit Dreptul la Iași), intrat în politică în 2015, când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chișinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar, Andrei Năstase a fost atacat din toate părțile de către presa și agenții de influență ai oligarhiei pro-ruse din Moldova. Cu toate astea, Năstase s-a detașat de restul candidaților de "opoziție", unii dintre ei "plantați" în alegeri tocmai pentru a diviza electoratul anti-socialist, a prins turul al doilea și a reușit să strângă în jurul său forțele oneste pro-occidentale și pro-românești pentru o victorie care dă speranțe, nu doar dincolo, ci și dincoace de Prut.
Ne place sau nu, situația e identică în România. Avem un partid puternic la stânga, bine ancorat în oligarhia post-comunistă, care deține monopolul mediatic, și avem o mulțime de forțe de opoziție, de la stânga la dreapta, cu principii pro-europene și discurs anti-corupție, care își mănâncă una alteia din electorat, favorizând, în final, succesul marelui partid-stat. E o poveste pe care o știm nu de ieri, de azi, ci încă din 1990, de la primele alegeri libere de după căderea comunismului. Orgolii există și dincolo de Prut: Andrei Năstase și-ar fi dorit și el să participe la alegerile prezidențiale din toamna lui 2016, dar a ales, în final, să o sprijine pe Maia Sandu, șefa Partidului Acțiune și Solidaritate. Maia a pierdut atunci, dar i-a întors acum sprijinul lui Andrei Năstase, spre deosebire de alți candidați care s-au "remarcat" până la urmă, la urne, în primul tur, cu procente de 3-4% din voturile cetățenilor Chișinăului. Faptul că aceștia i-au dat încrederea lui Năstase în turul II, pentru a-l bloca pe socialistul Ion Ceban, iar votanții lor le-au urmat îndemnul, e un mesaj extraordinar care ne vine de la Chișinău.
Avocatul Andrei Năstase e felicitat, zilele astea, de toată lumea bună de la București, de la Dacian Cioloș (România Împreună), la Dan Barna (USR) și Ludovic Orban (PNL). În loc să-și piardă timpul cu scrisori protocolare, cei trei ar face mai bine să se așeze, în sfârșit, la masa de lucru pentru a pune bazele unei platforme comune. Asta, dacă au învățat, cu adevărat, ceva din scrutinul pentru Chișinău...