Speranța vine de la Chișinău

Ciprian Rus
Candidatul comun al forțelor pro-europene pentru funcția de primar al Chi­șinăului, Andrei Năstase, l-a învins du­minică, 3 iunie, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe socialistul Ion Ceban.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a acumulat 52% din voturile alegătorilor, de 10 ori mai mult decât pro­centul de 5% cu care era cre­ditat în sondaje înainte de în­ceperea luptei electorale pen­tru capitala Republicii Mol­dova.
Avocat de meserie (a absolvit Dreptul la Iași), intrat în politică în 2015, când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chișinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar, An­drei Năstase a fost atacat din toate părțile de către presa și agenții de influență ai oligarhiei pro-ruse din Moldova. Cu toate astea, Năstase s-a detașat de restul can­didaților de "opoziție", unii dintre ei "plan­tați" în alegeri tocmai pentru a di­viza electoratul anti-socialist, a prins turul al doilea și a reușit să strângă în jurul său forțele oneste pro-occidentale și pro-ro­mâ­nești pentru o victorie care dă spe­ranțe, nu doar dincolo, ci și dincoace de Prut.
Ne place sau nu, situația e identică în Ro­mânia. Avem un partid puternic la stân­ga, bine ancorat în oligarhia post-co­munistă, care deține monopolul mediatic, și avem o mulțime de forțe de opoziție, de la stânga la dreapta, cu principii pro-europene și discurs anti-corupție, care își mănâncă una alteia din electorat, favo­rizând, în final, succesul marelui partid-stat. E o poveste pe care o știm nu de ieri, de azi, ci încă din 1990, de la primele ale­geri libere de după căderea comunis­mului. Orgolii există și dincolo de Prut: Andrei Năstase și-ar fi dorit și el să parti­cipe la alegerile prezidențiale din toamna lui 2016, dar a ales, în final, să o sprijine pe Maia Sandu, șefa Partidului Acțiune și Solidaritate. Maia a pierdut atunci, dar i-a întors acum sprijinul lui Andrei Năs­tase, spre deosebire de alți candidați care s-au "remarcat" până la urmă, la urne, în pri­mul tur, cu procente de 3-4% din voturile cetățenilor Chișinăului. Faptul că aceștia i-au dat încrederea lui Năstase în turul II, pentru a-l bloca pe socialistul Ion Ceban, iar votanții lor le-au urmat îndemnul, e un mesaj extraordinar care ne vine de la Chișinău.
Avocatul Andrei Năstase e felicitat, zilele astea, de toată lumea bună de la București, de la Dacian Cioloș (România Împreună), la Dan Barna (USR) și Ludo­vic Orban (PNL). În loc să-și piardă tim­pul cu scrisori protocolare, cei trei ar face mai bine să se așeze, în sfârșit, la masa de lucru pentru a pune bazele unei platforme comune. Asta, dacă au învățat, cu ade­vărat, ceva din scrutinul pentru Chiși­nău...