ANA GEORGESCU - Fostă campioană la gimnastică ritmică: "În alte țări, pe locul unu sunt sănătatea și bucuria"

Alina Dinca
ZUMBA!

La 30 de ani, Ana Georgescu se poate lău­da că tot ce a întreprins până acum a fă­cut de nota 10. A fost în lotul de gim­nas­tică ritmică al României și a câștigat peste 70 de medalii, dintre care 40 de aur. A făcut performanță și în gimnastica aerobică, având spectacole in­clu­siv pe Broadway. Recent, a devenit unul din cei 150 de formatori internaționali de Zumba care există în acest moment în lume. Am stat de vorbă cu Ana, într-una din puținele zile pe care le-a petrecut în București.

Fitness și dans

- Ana, te rog să explici, în primul rând, ce este "Zumba". Poate nu toți cititorii noștri sunt familiarizați cu acest termen.

- Zumba este un program de Fitness ba­zat pe dans, care ne ajută să ne men­ți­nem să­nătoși, să arătăm bine și, pe dea­su­pra, este și plăcut. Oamenii, în general, fug de antre­na­mentele fizice solicitante. Cu Zumba, efortul aproape că nu se simte, fi­ind­că as­cul­tăm muzică, suntem ca la o pe­tre­ce­re. Dar, în egală măsură, prin exer­ci­ții­le fi­zice de intensitate crescută, ne to­ni­fiem cor­pul și ne creștem capacitatea car­dio-vascula­ră.

- Cum ai ajuns master-trainer inter­na­țional de Zumba?

- Când am terminat cariera compe­tițio­nală în gimnastică ritmică, la 17 ani, am început să predau clase de Fitness la un club din București și am aflat întâmplător despre programul de Zumba. Am fost la un traning de for­mare, unul ca acelea pe care le predau acum la rân­dul meu. M-am îndrăgostit pe loc de această gim­nastică dansantă care, până la urmă, mi-a schimbat viața, așa cum o schimbă și pe a altor zeci de mii de oameni care o practică. Ulterior, am simțit că pot să fac mai mult decât să predau ore obișnuite de Zum­ba. Am început să mă pregătesc, să studiez. Și s-au ali­niat astrele (râde) și a apărut un job la nivel european. A fost o selecție dură, au participat peste 800 de persoane, dintre care au fost ale­se doar cinci, iar eu am fost una dintre ele. În mo­mentul de față, într-adevăr, sunt doar 150 de master-traineri în toată lumea, iar eu reprezint România cu mândrie. Zumba a devenit acum jobul meu, pasiunea mea și un stil de viață. Dar, oriunde m-aș afla, nu uit niciodată să spun că am început aici, în România.

- La gimnastică ritmică ai fost în Lotul Național de junioare și ai câștigat peste 70 de medalii, atât în competiții naționale, cât și internaționale. Cum a început totul?

- Am început gimnastica ritmică la trei ani, pur și simplu pentru că părinții și-au dorit să mă dez­volt armonios și să nu stau în fața blocului. Foarte repede, gimnastica s-a trans­format în pasiunea mea și au urmat ore lungi de antrenamente. Mai întâi la Constanța, apoi, la vârsta de opt ani, m-am mutat în București, unde treburile au de­venit mult mai serioase, antre­na­mentele mult mai riguroase și sacrificiile ceva mai mari. Ușor-ușor, sub îndrumarea antrenoarei mele de atunci, Maria­na Mezei, care m-a ajutat să mă formez, am ajuns în lotul de junioare. Din pă­cate, nu s-a concretizat cu par­ti­ciparea la Cam­pionate Europene sau Mondiale, așa cum își dorește fiecare sportiv, însă am avut ne­nu­mărate medalii și o contribuție importantă în gimnastica ritmică din perioada respectivă.

Succes pe Broadway

- Înainte de Zumba, ai făcut gimnastică aerobică și ai avut spectacole inclusiv pe Broad­way. Cum a fost această experiență?

- A fost o expe­riență unică, pe care am trăit-o cu trupa "Aeros". Eram cel mai tânăr membru al echipei, aveam 15 ani. Deși tipul de dans pe care îl făceam era dans atletic și era apropiat de gimnastica ritmică, este foarte diferit să fii pe scenă față de a fi pe covorul competițional. A trebuit să învăț foarte mult, dar am învățat! Am lucrat cu trei dintre cei mai mari co­regrafi ai acelui moment - David Parsons, Daniel Ezralow și Moses Pendleton. Am plecat cu un număr fix de show-uri, dar cererea a fost mult mai mare, iar spectacolul s-a jucat cu casa închisă și a tre­buit să deschidă un al doilea show în perioada șe­derii noastre acolo. Deci, a fost un succes!

- Cum era o zi obișnuită din viața ta când făceai gimnastică de perfor­man­ță?

- Mă trezeam dimineața foarte devreme, iar la ora 6 și ju­mătate deja începeam primul antre­na­ment. După aceea mer­geam la școală, apoi făceam lecțiile, de multe ori în autobuz, în metrou sau, dacă mai aveam timp liber, în sala de an­tre­na­mente sau în bi­blio­teca Facultății de Educație Fizi­că și Sport. După aceea, făceam al doilea antrenament, care se termina după 7 și ju­mătate seara. Iar a doua zi o luam de la capăt.

- Când tu transpirai la antrenamente, colegele tale trăiau povești de dragoste, se distrau în clu­buri... Aveai și tu timp pentru toate astea?

- Nu reușeam să trăiesc viața de adolescent cla­sică, însă nu simțeam că pierd ceva. Mă con­si­deram privilegiată că am șansa să călătoresc sau să fac ceea ce fac pentru... patrie și popor (râde). Nu am simțit că fac un sacrificiu, în niciun caz.

- Gimnastica ritmică ți-a adus și momente de îm­plinire extraordinară - ai câștigat medalie după medalie. Ce simțeai în clipele în care erai pe po­dium?

- Pe podium totul se uită, totul se șterge. Și clipele grele, și lacrimile, și efortul. Este un moment și de mândrie, și de împlinire, care te face să mergi mai departe.

- Și tu întotdeauna ai mers mai de­par­te. Ana, unde mai e casa ta?

- Sinceră să fiu, mi-am dezvoltat aceas­tă abilitate, de a mă simți confor­ta­bil în fiecare cameră de hotel în care ajung. Dar îmi lipsesc foarte mult oa­me­nii, atunci când sunt plecată pentru pe­rioade lungi de timp. Familia, prietenii, dacă ar putea să vină cu mine ar fi totul perfect.

Bucuria micilor nimicuri

- Ai avut ocazia să cunoști oameni din toate colțurile lumii. Există diferențe majore între mentalitatea străinilor și cea a românilor - din punct de vedere al grijii și respectului față de pro­pria persoană?

- Diferențe există. În primul rând, din cauza situației economice. În momentul de fa­ță, noi, în România ne gândim cum să ne plă­tim facturile la sfârșit de lună, și abia apoi la ce-am putea face pentru noi. În alte țări, pe primul plan sunt sănătatea și buna­ dis­poziție. Acolo, oamenii se gândesc cum să aibă grijă de suflet, de propriul corp, cum să aibă o activitate care să le facă plăcere.

- Pari o ființă pozitivă, ai o expresie lu­mi­noasă...

- Am învățat să fiu așa mulțumită mediului în care mă învârt și care este plin de oameni frumoși și sănătoși. Atât spiri­tual, cât și fizic. Am în­vățat să mă uit către latura pozitivă a lucru­rilor, să caut soluții pentru orice problemă, în loc să mă uit numai la problemă. Și lucrul ăsta m-a ajutat foarte mult să evoluez și să-mi păstrez latura pozitivă. Să mă bucur de micile nimicuri. De la o oră petrecută sim­plu, cu prietenii sau familia, până la o plă­cere nevinovată, cum ar fi să savurez mân­ca­rea preferată.

- Apropo de mâncare. Ții vreo dietă?

- Cred foarte mult într-un stil de viață sănătos, nu neapărat într-o dietă. Am crescut cu diete o mare parte din cariera mea spor­tivă și am, așa, o ușoară repulsie față de cuvântul "re­gim ali­men­tar". Însă, cred că este foarte im­portant să ne hrănim cât mai sănătos posibil. Uite, de patru luni, am început un regim vegan, dar pe care l-am ales singură, nu mi-a fost impus de ni­meni. Și am grijă, pe cât posibil, să aduc nu­trienți corpului, ca să funcționeze corect.

- Dar în dragoste ce stil de viață aplici?

- Nu sunt prea multe de spus. (râde) Eu cred doar în relații care contează. Nu îmi place să ies la întâlniri ocazionale și să-mi pierd timpul. Încerc să îmi dedic timpul re­lațiilor de lungă durată și numai atunci să mă implic sută la sută. Acum sunt singură. Dar atunci când o să apară acel Făt-Frumos care să-mi fie potrivit, sunt convinsă că o să existe timp și pentru iubire.

- Dacă ar fi să-ți dai, ca la gimnastică rit­mică, o notă pentru viața ta, așa cum a fost și este până acum, ce notă ți-ai da?

- Asta este o întrebare foarte dificilă! (râ­de). Nu știu dacă aș putea să-mi dau o notă fă­ră să fiu subiectivă. Viața este atât de com­plexă, încât este foarte greu să notezi toate as­pec­tele ei. În egală măsură, sunt foarte recu­nos­cătoare pentru tot ce am. Și totul merită nota 10, pen­tru că trăiesc, sunt fericită, sănătoasă, am fa­mi­lie, prieteni, am tot ceea ce mi-aș putea dori și tot ceea ce contează cu adevărat. Vreau mai mult? Bi­ne-nțeles! Dar o notă, nu știu... (râde) Greu de spus!