Când a zis, acum câțiva ani, că are sânge de domn român, mulți au luat vorbele Prințului Charles ca pe o glumă galeșă, adresată României. Că declarația lui nu a fost un "moment publicitar", a demonstrat-o chiar moștenitorul coroanei britanice, prin tot ce a făcut pentru Transilvania și pentru România, în ultimii ani. Nu mai departe de anul trecut, cu ocazia unei vizite îndelung plănuite, Charles a pornit, alături de urmașii regretatului Ion Rațiu, Nicolae și Indrei, pe urmele strămoșilor lor comuni, Zamfira Norocea și Petru Racz, cele mai vechi rude românești din Ardeal ale Prințului, al căror os domnesc duce, hăt departe, până la Vlad Țepeș și la tatăl său, Vlad Dracul. Afirmarea fără echivoc a descendenței sale din domnitorii munteni a fost doar apogeul "chemării" pe care o simte Prințul Charles, când vine vorba de România. Dincolo de faptul că are proprietăți în Transilvania, Prințul Charles patronează importante misiuni pentru salvarea patrimoniului național, luptă pentru natură și ecologie și nu ratează nicio ocazie să elogieze frumusețea fără seamăn a țării noastre. O binecuvântare pentru România, să aibă parte de un asemenea ambasador, în fața lumii întregi!
"36 de artiști internaționali, la pas, prin natura Transilvaniei"
Atenția de "june iremediabil îndrăgostit" pe care o arată, prin tot ce face, față de Transilvania, tocmai s-a înnobilat printr-un un nou gest de tandrețe. Prințul Charles a inaugurat, la finele lunii mai, la Institutul Cultural Român de la Londra, o minunată expoziție de acuarele, inspirate din flora sălbatică, unică în Europa, a Transilvaniei. Mare pasionat de botanică, Prințul Charles a fost mereu uimit de bogăția pajiștilor Ardealului, pline de plante care nu se mai găsesc de sute de ani în Europa Occidentală, care și-a ucis, fără milă, natura, cu chimicale. Ca să celebreze această bogăție a Transilvaniei și ca să se poată lăuda cu ea în fața Occidentului, Prințul Charles a convins 36 de artiști internaționali de renume să vină în Transilvania și să surprindă, cu talent de pictor și, deopotrivă, cu acuratețe științifică, flora sălbatică, nealterată. Artiști din Japonia, America și Anglia au venit, astfel, în ultimii 7 ani, în Ardeal, și au desenat "campanula" și "crocusul", "gentiana" și "geranium", "hepatica" și "hellebore", alături de alte plante rare, din peisaje idilice. În timpul documentării lor, artiștii au locuit în casele de oaspeți care sunt proprietatea Prințului Charles. Majoritatea lor au pictat, fiecare, câte trei plante. Cele 124 de lucrări prezentate publicului londonez sunt incluse în albumul "Transylvania Florilegium", apărut în condiții de lux, la Editura "Addison Publications", cu o prefață semnată chiar de către Prințul Charles.
"În Transilvania, acolo e Raiul!"
Ultima declarație de dragoste a Prințului Charles față de Transilvania nu avea cum să fie trecută cu vederea de presa engleză. Chiar în zilele în care toată lumea din Marea Britanie era preocupată de nunta Prințului Harry cu frumoasa Meghan, proiectul "Transylvania Florilegium" al socrului mare, Prințul Charles, avea parte de spații generoase în prestigiosul "The Guardian".
Fay Ballard, una dintre artistele britanice implicate în proiect, a povestit cu uimire despre minunățiile pe care le-a văzut în timpul șederii ei în Ardeal. "E o abundență de flori sălbatice, găsești inspirația la tot pasul. Am văzut pajiști de importanță mondială și am desenat plante pe care nu le mai găsești nicăieri altundeva. Am desenat, de exemplu, o «Crambe tataria»", o plantă aflată pe listele de protecție din Uniunea Europeană. M-am plimbat în neștire prin pajiștile cu flori înalte din Transilvania și vă spun sigur că acolo este Raiul!". "Totul în Transilvania este ecologic, nu ai agricultură mecanizată ca prin Occident, nu vezi ferme gigantice, care să strice armonia peisajului. Satele vechi stau în căușul văilor, agricultura se face ca în vremurile de odinioară, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat de sute de ani. Botanistul Prințului Charles, care ne-a însoțit prin Transilvania, ne-a povestit că așa trebuie să fi arătat și Anglia, pe vremea lui Shakespeare. Totul s-a păstrat acolo atât de frumos! Știam că Prințul Charles adoră Transilvania: acum, că am fost și eu acolo, înțeleg foarte bine de ce o face!", le-a mărturisit Fay jurnaliștilor britanici. "Oamenii își cresc legumele în grădinile din spatele casei. Toți au pui prin curți, curcanii se plimbă de voie pe ulițe. Sunt foarte puține mașini, acolo tot omul are cal și căruță. Nu există magazine, seara mergeam la barul local, care era în casa cuiva", mai spune Fay Ballard, pe care, diminețile, o trezeau tălăngile vacilor care mergeau la ciurdă.
Ardealul, "pace și liniște"
Alegerea celor 124 de plante rare a fost făcută de Dr. John Akeroyd, botanistul Prințului Charles, cel care a și însoțit artiștii în Transilvania, alături de Helen Allen, director al Școlii de Artă Botanică din cadrul "Grădinii Physic" din Chelsea. În albumul "Transylvania Florilegium", a cărui lansare e programată pe 3 iulie, Dr. Akeroyd povestește despre pasiunea Prințului pentru Transilvania: "E un loc în care se poate bucura cu adevărat de pace și liniște. Una dintre cele mai mari plăceri ale Prințului este să se plimbe, cu zilele, printre nenumăratele flori sălbatice ale pajiștilor din jurul casei sale, pe pășuni și prin păduri. Transilvania are un peisaj atât de liniștitor cum nu-ți imaginezi că mai există într-o lume atât de grăbită și de aglomerată ca a noastră". "Nu pot să subliniez suficient de bine cât de importantă e zona aceasta a Transilvaniei. Mai există pajiști sălbatice prin Europa, dar ele sunt în mare parte în munți. Acestea, din Transilvania, au flori care au dispărut, practic, de pe continent... Transilvania ne oferă o cale de urmat pentru conservarea biodiversității, iar Prințul este unul dintre puținii oameni care au recunoscut cât de important este acest lucru și, de aceea, cât de importantă este această zonă a Transilvaniei", spune Dr. John Akeroyd.
Prințul, un mare pasionat de botanică
Apărut în condiții de lux, la "Addison Publications", albumul "Transylvania Florilegium" este îngrijit de reputatul profesor și botanist dr. John Akeroyd, cu o prefață semnată de însuși Prințul de Wales. Va apărea în două volume și va conține un total de 124 de planșe, realizate de-a lungul a șapte ani. Specializată în facsimile de finețe, după manuscrise celebre, Addison Publications a scos, în 2007, un album cu ilustrații după plante și copaci din grădina Highgrove a Prințului Charles, de la Gloucestershire. Henrietta Pearson, unul dintre fondatorii Addison, spune că Prințul a fost "instigatorul" proiectului. "Este foarte informat despre orice are legătură cu botanica", a spus ea, adăugând că picturile sunt superbe, din punct de vedere vizual, și cât se poate de exacte din punct de vedere științific. "Este absolut fantastic ce pot face artiști ca Fay Ballard cu o simplă frunză".
"Grădina Marii Uniri", lângă Palatul Buckingham
Picturile din seria "Transylvania Florilegium" fac obiectul unei expoziții găzduite, timp de o lună, de Institutul Cultural Român din Londra. Inaugurarea expoziției, făcută în prezența Prințului Charles, coincide cu celebrul festival botanic "Chelsea Flower Show", unul dintre cele mai vizibile evenimente internaționale din capitala britanică. După vizitarea expoziției și examinarea impunătorului album, ambele realizate la sugestia și cu susținerea sa, A.S.R. Prințul Charles s-a delectat cu o mică expoziție culinară, cu produse bio și artizanale românești. Evenimentul multi-art organizat în jurul acestui proiect excepțional dedicat biodiversității românești face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, care presupune și inaugurarea unei instalații botanico-artistice, numită "Grădina Marii Uniri", în Belgrave Square din Londra, în apropierea Palatului Buckingham.