Prințul Charles "de România" - o nouă declarație de iubire față de Transilvania: TEZAURUL DE FLORI SĂLBATICE

Ciprian Rus
- Dragul pe care Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, îl are față de Transilvania nu mai e de mult o noutate. Dar felul nobil în care își manifestă afecțiunea emoționează de fiecare dată. Zilele acestea, la capătul unui proiect laborios, pe care l-a finanțat prin fundația sa, Prințul Charles i-a dăruit Transilvaniei un magnific album de acuarele, în care mari artiști ai lumii au pictat, la cererea sa, cele mai frumoase flori sălbatice din pajiștile Ardealului -

Când a zis, acum câțiva ani, că are sân­ge de domn român, mulți au luat vor­bele Prințului Charles ca pe o glu­mă galeșă, adresată României. Că declarația lui nu a fost un "moment pu­­blicitar", a de­mon­strat-o chiar moște­nitorul coroanei bri­tanice, prin tot ce a făcut pentru Tran­sil­­vania și pentru România, în ultimii ani. Nu mai departe de anul trecut, cu ocazia unei vizite în­delung plănuite, Charles a pornit, alături de urmașii regretatului Ion Ra­țiu, Nicolae și In­drei, pe urmele strămoșilor lor comuni, Zam­fira Noro­cea și Petru Racz, cele mai vechi rude ­ro­­mânești din Ardeal ale Prințului, al căror os domnesc duce, hăt departe, până la Vlad Țepeș și la tatăl său, Vlad Dracul. Afirmarea fără echivoc a descendenței sale din domnitorii munteni a fost doar apogeul "chemării" pe care o simte Prințul Charles, când vine vorba de România. Dincolo de faptul că are proprietăți în Transilvania, Prințul Charles pa­tro­nează impor­tante misiuni pen­tru sal­varea patri­mo­niului național, lup­tă pentru na­tură și ecologie și nu ra­tea­ză nicio oca­zie să elo­gie­ze fru­musețea fă­ră sea­măn a țării noastre. O binecu­vân­tare pentru România, să aibă parte de un ase­menea ambasador, în fața lumii întregi!

"36 de artiști internaționali, la pas, prin natura Transilvaniei"

Atenția de "june iremediabil îndră­gostit" pe care o arată, prin tot ce face, față de Transilvania, tocmai s-a înnobilat prin­tr-un un nou gest de tandrețe. Prințul Charles a inaugurat, la finele lunii mai, la Institutul Cultural Român de la Londra, o minunată expoziție de acuarele, inspirate din flora sălbatică, unică în Europa, a Transilvaniei. Mare pasionat de botanică, Prințul Charles a fost mereu uimit de bogăția pajiștilor Ardealului, pline de plante care nu se mai găsesc de sute de ani în Europa Occidentală, ca­re și-a ucis, fără milă, natura, cu chimicale. Ca să celebreze aceas­tă bogăție a Tran­silvaniei și ca să se poată lăuda cu ea în fața Oc­ci­dentului, Prințul Charles a con­vins 36 de artiști internaționali de renume să vină în Transilvania și să surprindă, cu talent de pictor și, deopotrivă, cu acuratețe științifică, flora sălbatică, nealterată. Artiști din Japonia, America și Anglia au venit, astfel, în ultimii 7 ani, în Ardeal, și au desenat "campanula" și "crocusul", "gentiana" și "gera­nium", "hepatica" și "hellebore", alături de alte plan­te rare, din peisaje idilice. În timpul docu­mentării lor, artiștii au locuit în casele de oaspeți care sunt proprietatea Prințului Charles. Majo­ritatea lor au pictat, fiecare, câte trei plante. Cele 124 de lucrări prezentate publicului londonez sunt incluse în albumul "Transylvania Flori­le­gium", apărut în condiții de lux, la Editura "Addi­son Publications", cu o prefață semnată chiar de către Prințul Charles.

"În Transilvania, acolo e Raiul!"

Ultima declarație de dragoste a Prințului Charles față de Transilvania nu avea cum să fie trecută cu vederea de presa engleză. Chiar în zilele în care toată lumea din Marea Britanie era preocupată de nunta Prințului Harry cu frumoasa Meghan, proiectul "Transylvania Florilegium" al socrului mare, Prințul Charles, avea parte de spații generoase în prestigiosul "The Guardian".
Fay Ballard, una dintre artistele brita­nice implicate în proiect, a povestit cu ui­mire despre minunățiile pe care le-a văzut în timpul șederii ei în Ardeal. "E o abun­dență de flori sălbatice, găsești inspirația la tot pasul. Am văzut pajiști de impor­tanță mondială și am desenat plante pe care nu le mai găsești nicăieri altundeva. Am desenat, de exemplu, o «Crambe tata­ria»", o plantă aflată pe listele de protec­ție din Uniunea Europeană. M-am plimbat în neștire prin pajiștile cu flori înalte din Transilvania și vă spun sigur că acolo este Raiul!". "Totul în Transilvania este ecolo­gic, nu ai agricultură mecanizată ca prin Occident, nu vezi ferme gigantice, care să strice armonia peisajului. Satele vechi stau în căușul văilor, agricultura se face ca în vremurile de odinioară, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat de sute de ani. Botanistul Prințului Charles, care ne-a însoțit prin Transilvania, ne-a povestit că așa trebuie să fi arătat și Anglia, pe vre­mea lui Shakespeare. Totul s-a păstrat acolo atât de frumos! Știam că Prințul Charles adoră Tran­silvania: acum, că am fost și eu acolo, înțe­leg foarte bine de ce o face!", le-a mărturisit Fay jurnaliștilor britanici. "Oamenii își cresc legu­mele în grădinile din spatele casei. Toți au pui prin curți, curcanii se plimbă de voie pe ulițe. Sunt foarte puține mașini, acolo tot omul are cal și căruță. Nu există magazine, seara mergeam la barul local, care era în casa cuiva", mai spune Fay Bal­lard, pe care, diminețile, o tre­zeau tălăngile vacilor care mergeau la ciurdă.

Ardealul, "pace și liniște"

Alegerea celor 124 de plan­te rare a fost făcută de Dr. John Akeroyd, botanistul Prin­țului Charles, cel care a și însoțit artiștii în Transil­vania, alături de Helen Allen, direc­tor al Școlii de Artă Bo­tanică din cadrul "Grădinii Physic" din Chelsea. În albu­mul "Tran­sylvania Flori­legium", a cărui lansare e pro­gramată pe 3 iulie, Dr. Akeroyd povestește despre pasiunea Prințului pentru Transilvania: "E un loc în care se poate bucura cu adevărat de pace și liniște. Una dintre cele mai mari plăceri ale Prințului este să se plimbe, cu zilele, printre nenumăratele flori săl­batice ale pajiștilor din jurul casei sale, pe pă­șuni și prin păduri. Tran­silvania are un peisaj atât de liniștitor cum nu-ți imaginezi că mai există într-o lume atât de gră­bită și de aglo­merată ca a noas­tră". "Nu pot să subliniez suficient de bine cât de importantă e zona aceasta a Transilvaniei. Mai există pajiști sălbatice prin Europa, dar ele sunt în mare parte în munți. Acestea, din Transilvania, au flori care au dispărut, practic, de pe con­tinent... Transilvania ne oferă o cale de urmat pentru conser­varea biodi­versității, iar Prințul este unul din­tre puținii oameni care au recu­noscut cât de im­portant este acest lucru și, de aceea, cât de importantă este această zonă a Transilvaniei", spune Dr. John Akeroyd.

Prințul, un mare pasionat de botanică

Apărut în condiții de lux, la "Addison Publications", al­bu­mul "Transylvania Flo­­rilegium" este în­grijit de reputatul pro­fesor și botanist dr. John Akeroyd, cu o prefață semnată de în­suși Prințul de Wales. Va apărea în două volume și va conține un total de 124 de planșe, realizate de-a lungul a șapte ani. Spe­cializată în facsimile de finețe, după ma­nuscrise celebre, Addison Publi­cations a scos, în 2007, un album cu ilus­trații după plante și copaci din grădina Highgrove a Prințului Charles, de la Gloucestershire. Henrietta Pearson, unul dintre fondatorii Addison, spune că Prințul a fost "insti­gatorul" proiectului. "Este foar­te informat despre orice are legătură cu botanica", a spus ea, adăugând că pictu­rile sunt super­be, din punct de vedere vi­zual, și cât se poa­te de exacte din punct de vedere știin­țific. "Este absolut fantastic ce pot face artiști ca Fay Ballard cu o simplă frunză".

"Grădina Marii Uniri", lângă Palatul Buckingham

Picturile din seria "Tran­sylvania Florilegium" fac obiectul unei expoziții găz­duite, timp de o lună, de In­sti­tutul Cultural Român din Londra. Inaugurarea expo­zi­ției, făcută în prezența Prin­țului Charles, coincide cu celebrul festival botanic "Chelsea Flo­wer Show", unul dintre cele mai vi­zibile eveni­mente internaționale din capitala bri­tanică. După vizitarea expoziției și examinarea impunătorului album, ambele realizate la sugestia și cu susținerea sa, A.S.R. Prințul Charles s-a de­lectat cu o mică expoziție culinară, cu produse bio și artizanale ro­mânești. Evenimentul multi-art or­ganizat în jurul acestui proiect excepțional dedicat biodiversității românești face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Cen­te­narului Ma­rii Uniri, care presupune și inau­gu­rarea unei insta­lații botanico-artistice, numită "Gră­dina Marii Uniri", în Belgrave Square din Londra, în apro­pierea Palatului Buckingham.