Boala tampoanelor menstruale

Gilda Fildan
- Modelul californian Lauren Wasser, în vârstă de 24 de ani, și-a pierdut brusc cunoștința. Mai târziu, a fost necesar să i se amputeze ambele picioare. Diagnostic: așa-numita boală a tampoanelor menstrua­le. Ce este aceasta și cum poate fi prevenită? -

Două, dintr-o lovitură

A sperat multă vreme că își va păstra cel puțin piciorul stâng. La capătul lui, nu mai era decât un ciot fără degete și călcâi, cu o rană deschisă, care îi provoca dureri. După amputarea parțială, me­dicii dăduseră piciorului 50% șanse de a fi salvat, însă la înce­putul anului 2018, el a trebuit tăiat imediat sub genunchi, la fel ca piciorul drept. N-a mai existat nicio altă mo­dalitate de a ține cangrena sub control.
La scurt timp după cea de-a doua amputare, Lauren Wasser și-a putut sărbători ziua de naș­tere. Împlinea 30 de ani. În oc­tombrie 2012, nu era de­loc sigur că va ajunge să trăiască această zi. A­tunci, tânăra de 24 de ani și-a pierdut cunoștința și, fiind găsită leșinată în locuința sa, a fost trans­portată la spital, cu febră de 41°C și insuficiență funcțională la mai multe organe. Suferise un in­farct și, ca mă­sură de pro­tecție a creierului, a tre­buit instituită coma indu­să. În acele momente, povestește mama lui Lau­ren, lucrul cel mai important era ca fiica ei să ră­mână în viață, cu sau fără membre. Căci me­di­camentele care i se dădeau îi stabilizaseră tensiu­nea arterială, însă fluxul sangvin era insuficient la nivelul picioarelor. Consecința: țesuturile au înce­put să se necrozeze, iar cangrena s-a întins rapid la mâini și la picioare.
Dar cum se declanșează pe neașteptate o boală atât de gravă, la un om perfect sănătos? Doctorii nu găseau un răspuns. Până când un medic infec­ționist a pus întrebările potrivite. El s-a interesat dacă tânăra se afla în perioada crizei, la ciclu. Și dacă întrebuințase un tampon vaginal. Cel cu care venise la spital Lauren Wasser a fost trimis de ur­gență la laborator, iar trei zile mai târziu, rezulta­tul analizei a permis formularea unui diagnostic pre­cis: sindrom de șoc toxic (TSS).

Ce este boala tampoanelor (TSS)?

TSS este o boală ce apare atunci când anumite bacterii - în majoritatea cazurilor, stafilococul auriu - proliferează într-un organism care nu deține încă anticorpi împotriva lor și, prin urmare, nu este capabil să se apere. De cele mai multe ori, infecția evoluează neobservată - numeroase per­soane cu o stare bună de sănătate poartă germenii TSS în nas și în zona faringelui, fără ca aceștia să le fi creat vreodată probleme - dar există și situa­ții când aceeași infecție poate pune în pericol viața bolnavului, deoarece agenții patogeni pot elibera toxine foarte puternice, așa-numiții super­antigeni. La un prim contact cu ei, sistemul imun reacționează uneori extrem de violent. De aceea, este esențial ca tratamentul cu antibiotice să fie început cât mai curând posibil.
Sindromul de șoc toxic este supranumit "boala tampoanelor", fiindcă apare mai ales la femei aflate la vârsta fertilității. Însă denumirea induce în eroare, fiindcă afecțiunea se întâlnește și la bărbați sau chiar la copii, ce-i drept, mult mai rar. Asociația medicilor ginecologi din Germania a raportat pentru anul 2016 un total de 81 de pacienți diag­nosticați cu TSS, dintre care 67 femei și 14 bărbați. Doc­torița Doris Scharrel din Kronshagen spune că a avut de-a face cu numai două ca­zuri în cei treizeci de ani de când profesează ca ginecolog. În general, bacteriile TSS și substanțele toxice produse de ele pot pătrunde în organism prin orice rană, deci, și prin leziunile minuscule care se găsesc în vagin. Așadar, tam­ponul nu este un factor de­clanșator, explică Doris Scharrel. Însă el favorizează infecția atunci când este pur­tat un timp prea îndelungat și astfel devine un mediu pro­pice pentru germeni, cu atât mai mult cu cât în perioada menstruației se modifică și pH-ul în interiorul vaginului, ceea ce face posibilă dezvoltarea unui alt spectru de germeni. De altfel, în afară de tampoane, contribuie la creșterea ris­cului de TSS și stazele menstruale, ca și diafrag­mele contraceptive.
Semnele după care poate fi recunoscută boala sunt menționate în prospectul ce însoțește fiecare cutie cu tampoane, numai că de obicei utiliza­toarea îl aruncă la gunoi, necitit. Printre simpto­mele clasice se numără febra instantanee și foarte ridicată, erupțiile cutanate, insuficiența funcțio­nală a diverselor organe, diareea, leșinul. Doris Scharrel subliniază însă că panica nu-și are rostul: "Ar fi bine ca lumea să se informeze despre sindromul de șoc toxic, dar nimeni nu trebuie să se teamă într-atât încât să renunțe la utilizarea tam­poanelor".
Numele "bolii tampoanelor" provine din SUA. Acolo a apărut un mare număr de cazuri de TSS, la finele anilor 70. La data respectivă, tam­poanele se fabricau din materiale foarte ab­sorbante, chiar și din vâscoză sau fibre sintetice. În prezent, acestea nu se mai întrebuințează, fiind înlocuite cu bumbac 100% sau, cel mult, com­binat cu vâscoză.

Măsuri de precauție

Doris Scharrel recomandă câteva măsuri de precauție, cât se poate de simple, care vor preveni totodată și infecțiile cu alți germeni (vezi caseta de mai jos). Deși doctorița știe bine că nu toate femeile vor respecta aceste reguli: "Cam o dată pe lună, se prezintă la cabinetul meu câte o femeie care îmi cere să-i îndepărtez din vagin un tampon uitat acolo de mai multe zile - dar nu există motive pentru a suspecta un sindrom de șoc toxic."
Lauren Wasser și-a asumat, la rândul ei, mi­siunea de a trage public un semnal de alarmă. Ea participă la conferințe, comunică prin internet cu alte victime ale bolii și, mai nou, în ciuda infir­mității, a reînceput să lucreze ca model. După depresia profundă, provocată de suferințele prin care trecea și de faptul că s-a văzut mutilată pe viață, a legat o strânsă prietenie cu fotografa Jen­nifer Rovero, iar ședințele foto făcute împre­ună au devenit pentru ea un fel de terapie. Mai întâi și-a arătat doar fața, apoi și proteza.
Noua ei încredere în sine n-a părăsit-o nici după a doua operație. La începutul lunii februarie, putea fi văzută pe contul de Instagram al prietenei sale: la spital, așezată într-un șezlong, cu proteza în dreapta și ciotul piciorului stâng bandajat. Curând va fi gata "să-i vină de hac", spunea ea râzând.

Sfaturi pentru femeile care utilizează tampoane

* Înainte de introducerea tamponului în vagin, spălați-vă pe mâini.
* Schimbați-l după patru până la șase ore, cel mult după opt, chiar și în cursul nopții. Recomandarea este importantă mai ales pentru adolescente, care își prelungesc uneori somnul până la prânz.
* Folosiți măsuri normale, iar nu excesiv de mari, așa cum procedează unele femei din comoditate. Fiindcă în momentul când s-a îmbibat suficient, tamponul începe să alunece și astfel vă amintește să-l înlocuiți.
* Nu trebuie schimbat nici prea devreme, căci de la un tampon uscat pot rămâne în vagin fibre care vor favoriza înmulțirea germenilor, transformându-se într-un focar de infecție.