SILVANA MIHAI - "Actoria mă ajută să am răbdare cu mine"

Dia Radu
La 18 ani, după ce a ridicat o sală în­trea­gă în picioare cu spectacolul "Momo", a câștigat și premiul pentru cea mai bună actriță, la Festivalul "Ideo Ideis". Trei ani mai târziu, Festivalul de Film Transilvania o in­cludea în celebrul program "Zece pentru Film". Azi, la 25 de ani, Silvana Mihai joacă teatru pe rupte, face audiență în serialul "Umbre", e pro­tagonista unui lung-metraj care stă să se lanseze ("Câteva conversații despre o fată foarte înaltă") și e proaspăt nominalizată la Premiile Uniter. Di­mineți pe repede-înainte cu o actriță care iubește nopțile mai mult ca orice.

- Bună dimineața, Silvana cea cu vino-ncoa­ce. Anul ăsta, oriunde ne-am uita, dăm de tine. Îți merge bine profesional. Ești ambițioasă?

- Bună dimineața, Dia! Cred că doar pare că sunt ambițioasă. Proiectele au venit treptat. Le-am făcut, și după ce le-am făcut, le-am dat deoparte, nu m-am mai gândit la ele. Dar acum, că zici tu, mi se pare și mie că am făcut multe. Dacă nu m-aș cunoaște, poate m-aș felicita.

- Și totuși de ce n-o faci?

- Pentru că nu apuc, mereu mă gândesc la repetiția care începe peste o oră, la ședința foto care e fixată după masă, la spectacolul pe care îl am diseară. N-am timp să mă bat pe umăr și să zic: "Hei, ești tare!". Unde mai pui că, atunci când ești direct implicat, îți lipsește distanța. Nu mă gândesc la ce am făcut bine, ci mai degrabă la ce aș fi putut face mai bine. Uneori, când mă plâng, colegii mă ceartă și-mi zic "Lasă, măi, că ție îți iese!". Și mă supără. E ca și cum mi s-ar spune că eu nu am voie să fiu nemulțumită sau tristă, fiindcă mi s-au întâmplat atâtea.

- Dar ești bucuroasă că joci?

- Bineînțeles! Doar că în ultima vreme fug între repetiții și mă simt cumva captivă în lumea asta a actorilor, din care aș vrea să mai ies. Aș vrea să cunosc și oameni obiș­nu­iți, cu alte viziuni asupra vieții, care nu vor neapărat să ardă numai pentru teatru. Uite, mă între­bam, dacă aș deveni mamă, oare aș mai avea chef să mă trezesc și să alerg ca o bezmetică dintr-o parte în alta?

- Cam asta e viața majorității actorilor...

- Da, și se așteaptă foarte mult de la generația noastră. Sunt actori pe care așteptările astea îi motivează, vor să confirme, să realizeze cât mai multe în exterior. Pentru mine, miza e încă la inte­rior. Încă îmi dau voie să mă cunosc, să văd ce-mi place, cum funcționez în programul ăsta aiuritor care a început să mă modifice și pe mine. Când am plecat de-acasă, din Botoșani, nu mă gândeam că lucrurile vor veni atât de repede, că nu voi mai avea timp. Or, tot ceea ce vreau eu e să îmi păstrez plăcerea de a face meseria asta, să fac lucrurile cu bucurie și mai departe și să nu pierd nici celelalte părți ale vieții. Parcă mai sunt și alte lucruri importante pe lume, poți să-ți începi ziua și altfel.

- De pildă, azi cum ți-ai început dimi­nea­ța?

- Trezindu-mă devreme, ca să vorbesc cu tine. Am un soi de rușine, nu-mi place să întârzii niciodată. Adevărul e că nici nu știu ce mi-ar plăcea să fac dimineața, fiindcă, oricum, niciodată nu apuc să fac nimic. Mi-ar plăcea, de pildă, să dorm, mult, un an întreg. Nu prea apuc să trăiesc în casă. Sar din pat, mă spăl, mă îmbrac și plec și mă cert în gând că nu mănânc. Termin treaba pe la 9,10 seara și îmi doresc să ies, să mă plimb, să văd oameni. Se activează tinerețea în mine și adorm abia spre dimineață.

- Ești pasăre de noapte, deci.

- Mi se trage din liceu, când locuiam cu toată fa­milia. Prin clasa a noua, am descoperit că dacă nu dorm noaptea pot avea liniște, pot fi doar eu cu mine, pot face ce vreau eu. Citeam, mă uitam la filme, scriam, era bine. Mi-am câști­gat așa o zonă de intimi­tate. Și așa a rămas. Noaptea îmi place mult mai mult.

- Unde ești acum, Silva­na?

- În garsoniera mea închiriată, din Piața Roma­nă. Mă tot mișc de la dreap­ta la stânga și de la stân­ga la dreap­ta. Când vorbesc și când învăț nu pot sta locu­lui.

- Ia-o întâi de la stânga la dreapta, pe ce-ți pică ochii?

- Pe un covoraș țesut de bunica mea, din satul Ro­ma, de lângă Botoșani, unde s-au retras și pă­rinții mei, acum, că ambii copii au plecat de-acasă. Fratele meu a intrat la Conservator. Nu prea le-a ieșit alor mei planul de a ne face oa­meni serioși. (râde) Pe mine mă visau juristă. Ade­vărul e că am fost un copil cu­minte care a învățat bi­ne. La exa­menul de ad­mitere la fa­cul­tate, Doru Ana, vă­zând nota mea de la Bac, a zis: "Dar tu poți intra la orice facultate, de ce vrei teatru?".

- Și chiar așa, de ce voiai teatru?

- Pentru că asta mă făcea fericită atunci. În liceu jucam teatru la Ate­lierul de teatru cu care plecam mult în deplasări și era foarte frumos. Sigur, răspunsul la întrebarea asta se schimbă de la an la an. Azi nu fac teatru ca să schimb lumea, ci pentru că actoria mă face să am mai multă răbdare cu mine, cu vârsta pe care o am, cu ce se în­tâm­plă în jurul meu. Îmi dă o ancoră. Eu mă plâng că nu am timp liber, dar dacă aș avea prea mult la vârsta asta, poate aș lua-o razna. Nu cred că e plăcut să termini o școală și să te simți nefo­lositor, mai ales când ești departe de casă.

- Și dacă privești de la dreap­ta la stânga, ce vezi, Silvana?

- Un borcan vernil cu cre­ioane, niște fotografii Polaroid su­praexpuse, lipite pe o mobilă veche, un baby piano pe perete... stai, o să-ți cânt câteva note, ascultă...

- Sună ca un început de po­veste de dragoste.

- Ți se pare? Atunci te invit să vezi "Câteva conversații despre o fată foarte înaltă", filmul lui Bog­dan Theodor Olteanu, care va avea premiera la TIFF, peste o săptă­mână. E un film foarte, foarte tan­dru. E o poveste de dragoste între două fete.

- Și cum e iubirea între femei, altfel decât îți imaginai?

- În primul rând, m-a surprins că pe Bogdan, pe care îl cunoșteam de mai multă vreme, l-a frământat subiectul ăsta atât de mult, încât a făcut un film. Până la rolul ăsta, nu-mi pusesem pro­ble­ma despre cum aș reacționa eu, dacă aș iubi o femeie. Ce știu e că m-a tulburat. Nu cred că merită nimeni pe lu­mea asta să trăiască ascuns, în nesiguranță și în dezaprobarea tuturor doar pentru că iubește și iu­bește altfel. În rest, iubirea e tot iubire, oricum ar fi.

- Mai greu sau mai ușor de jucat decât alt­ceva?

- Nu știu, că noi am lucrat aproape ca-n joacă. Săptămâni întregi, în fiecare luni după-amiază, ne întâlneam la Bogdan să citim scenariul și să po­vestim. Ca să ne cunoaștem mai bine, inventase un joc. Avea nenumărate cărți prin preajma cana­pelei, trebuia să le deschidem pe rând, eu și Flo­rentina Năstase, partenera mea, să punem degetul în orb pe un cuvânt și, pornind de la el, să ne pu­nem una al­teia o întrebare, ca să aflăm câte ceva despre per­sonaj. Ah, tocmai mi-a intrat un fluture pe fe­reas­tră...

- Grozav! În București nu ți se întâmplă asta chiar în fiecare zi. Tu te-ai obișnuit cu Capitala?

- Sunt deja de cinci ani aici și tot mă simt nou-venită. De pildă, abia acum câteva zile am ajuns să mă plimb în Parcul Carol. Pe la 9 seara era minu­nat, se vedeau stelele foarte aproape, plouase proas­păt și mirosea a trandafiri peste tot.

- Mai e fluturele la tine sau a ieșit?

- E încă aici, s-a așezat pe un ghiozdan. Stau și-l privesc și parcă stă și timpul în loc. Poate e doar un semn că, oricâte griji mi-aș face, totul e bine în lumea mea.

Foto: ADI BULBOACĂ (3), LARISA BALTĂ (1)