Leacuri cu flori de Mai

Iulia Vlad
- Pe lângă darul de culori și miresme pe care le reînnoiesc zi de zi, florile ultimelor zile de primăvară au în ele și puterea vindecătoare a începutului, entuziasmul naturii reînverzite, pentru care nu există obstacole. Folosiți cu încredere leacu­rile din flori de Mai. Pe lângă sănătate, vă dăruiesc și bucuria de a fi viu, între atâtea minuni -

Teiul

Se culeg florile de tei împreună cu aripioara lor (bracteea) la începutul înfloririi, când florile sunt încă boboci.

Ceai digestiv
Se adaugă o lingură de flori de tei și o lin­gură de flori de mușețel, într-o cană cu apă clo­cotită. Se acoperă și se lasă să stea 15 minute. Se strecoară și se bea după o masă consistentă.

Pentru a reduce febra, împotriva răcelii și gripei
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguri de flori de tei. Se lasă 10 minute, se stre­coară, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță de miere. Se beau patru căni pe zi.

Împotriva anxietății și insomniei
Se fierb timp de 5 minute două linguri de flori de tei, în jumătate de litru de apă. Se lasă la răcit și se strecoară. Se beau trei căni pe zi.


Trandafirul

Pentru tratamente, se culeg petalele de tran­dafiri când ei sunt complet deschiși. Se îndepăr­tează partea albă de la bază.

Pentru tuse, răceală, gripă, astm bronșic, afecțiuni pulmonare
* La o cană cu apă clocotită se adaugă două linguri de petale de trandafiri proaspete sau us­cate. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
* Se toarnă o cană cu petale de trandafiri proaspete sau uscate în­tr-un litru de apă care fier­be. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă o zi lângă o sursă de căl­dură. Se filtrează și se adaugă 250 g de zahăr. Se iau câte 3 linguri de sirop pe zi. Se păstrează la rece maxi­mum 4 zile.
* Se consumă în fie­care zi 3-4 lingurițe de dul­­ceață de trandafiri.

Împotriva durerilor de gât
Adăugați patru linguri de petale de trandafiri la un litru de apă care clo­co­tește. Se acoperă vasul, se lasă să se răcească, apoi lichidul se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
Diaree cronică, dizenterie, hemoragii interne
La un litru de apă care fierbe adăugați șase linguri de petale de trandafiri proaspete sau uscate. Lăsați lichidul să se răcească, stre­curați și beți, pe durata unei zile.

Picioare obosite și umflate
Adăugați și amestecați, într-un lighean plin cu apă fierbinte, trei linguri de sare și 20 de petale de trandafiri roșii. Când ajunge la tem­peratura camerei, introduceți picioarele. Stați 15 minute.


Salcâmul

Se culeg ciorchini întregi de flori proaspăt înflorite, fără frunze.

Dureri de stomac, gastrită, ulcer gastric și duodenal, reflux gastro-esofagian
* Puneți într-o cană, de seara până dimineața, două lin­guri de flori de salcâm proas­pete sau uscate și turnați apă la temperatura camerei. A doua zi se strecoară maceratul și se bea dimineața, pe stomacul gol.
* Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri de flori de salcâm proaspete sau uscate. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Beți 2-3 căni pe zi, între mese.

Tuse, răceală, bronșită, pneumonie, astm bronșic
* Consumați zilnic trei linguri de dulceață de flori de salcâm și beți două-trei căni cu infu­zie de flori de salcâm, preparată ca mai sus.
* Într-un litru de apă se pun la macerat șase linguri de flori de sal­câm proaspete sau uscate. Se lasă să stea 10 ore, apoi se strecoară. Se bea de-a lungul unei zile.

Împotriva oboselii, a stării de epuizare
Amestecați o lingură de cacao pu­dră într-o cană de lapte cald, apoi adăugați o lingură de miere de sal­câm. Consumați acest preparat în stări de lipsă de energie, oboseală și epuizare.

Insomnie, iritabilitate, nervozitate, depresie
* Consumați cu o oră înainte de culcare una-două căni de ceai de flori de salcâm.
* Se amestecă flori de salcâm proaspete sau uscate cu miere, apoi se lasă 3 zile la macerat. Se iau trei lingurițe pe zi.


Socul

Se culeg florile de soc la începutul înfloririi; cam jumătate dintre flori să fie deschise.

* Se adaugă o mână de flori de soc proaspete sau uscate, în jumătate de litru de lapte, și se fierb la foc mic, timp de 10 minute. Se lasă vasul aco­perit 3 mi­nute, se strecoară și se adaugă o lin­guriță de miere. Se beau două căni pe zi.
* Se infuzează o lingură de flori de soc proas­pete sau uscate, într-o cană cu apă, timp de 10 minute. Se strecoară și se adaugă o linguriță de miere. Se beau trei căni pe zi.

Infecții urinare, gută, reumatism
Se opăresc două mâini de flori de soc proas­pete, cu un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, în paralel cu trata­mentul medicamentos.

Inflamarea rinichilor
Amestecați în părți egale flori de soc, flori de tei și tulpini de coada-calului. Se adaugă o lingură din amestec la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se beau două căni pe zi.

Constipație, obezitate
Se infuzează două linguri de flori de soc proas­­­pete sau uscate, într-o cană cu apă clocotită, timp de 10 minute. Se strecoară și se bea seara. Efectul creș­te dacă se beau două-trei căni și în cursul zilei.


Macul de câmp

De la mac se culeg petalele, în perioada de înflorire maximă.

Tuse, bronșită, laringită
Se infuzează două lin­guri de petale de mac, într-o cană cu apă clocotită, timp de 15 minute, apoi se stre­coa­ră. Se beau două căni pe zi.

Insomnie
Se amestecă în cantități egale petale de mac, conuri de hamei și ră­dăcină de valeriană mărunțită. Se ia o lingură de amestec și se infuzează într-o cană cu apă clocotită, timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, dintre care ultima cu o oră înainte de culcare.