"Să nu uităm, nicicând, să iubim trandafirii"

Iulia Vlad
Nu există un refren muzical mai frumos, care să înso­țeas­că spectacolul de gală oferit primă­vara de trandafiri. Compozitorul Flo­rin Bogardo s-a risipit în cerul albas­tru, dar muzica lui a rămas împletită cu miresmele florilor. O magie care se transmite și atunci când pui un trandafir într-o glastră, și când îl atingi de obraz. Veri­ficați adevărul acesta, folosind rețetele care urmea­ză, cu gândul că și obrazul dvs. va de­veni o petală de trandafir...

Hidratare și catifelare intensă

Aromele naturale care se găsesc în pe­talele de trandafiri aju­tă la menținerea apei în piele, pro­te­jându-i prospețimea. Puneți 10 petale de trandafiri la înmuiat în două linguri de apă distilată, timp de trei ore. Zdrobiți petalele în apă, adăugați două linguri de miere, a­mes­tecați și întindeți preparatul pe față. Lă­sați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți.

Albirea pielii și ștergerea petelor

Aveți nevoie de o jumătate de ceașcă de petale de trandafiri, zece frun­ze de mentă, o jumătate de ceaș­că de suc de lămâie și apă minerală în cantitate egală. Amestecați ingre­dientele într-un recipient de sticlă, adăugați lichidele și lăsați-le trei ore, apoi strecurați. Umeziți o compresă din tifon sau un prosop mic, în pre­parat, apoi acoperiți-vă fața 10 mi­nute. Din când în când, mai înmuiați prosopelul în lichid.

Împotriva ochilor umflați și obosiți

Datorită proprietăților sale tonice, petalele de trandafiri ajută la rela­xarea pielii delicate din jurul ochilor și împiedică formarea de "cercuri întunecate". Utilizarea lor este foarte simplă: puneți trei petale de tran­dafiri proaspete sub ochi și lăsați-le timp de 15 minute. Rezultatele vor fi mai vizibile dacă această rețetă este practicată la fiecare a treia zi.

Ulei de trandafiri și migdale

Aveți nevoie de o ceașcă de pe­tale de trandafiri și o ceașcă de ulei de migdale. Puneți petalele într-un borcan, zdrobiți-le cu o lingură de lemn, apoi turnați uleiul. Lăsați ames­tecul să stea o săptămână, agi­tând în fiecare zi borcanul. La sfârșit strecurați, iar uleiul obținut îl păs­trați în recipient de sticlă, la rece. Se folosește în tratarea pielii îmbătrâ­nite și ridate a obrazului, gâtului și decolteului. Se masează ușor pe pie­lea proaspăt spălată.

Apă de trandafiri

Este un preparat ce face parte din arsenalul de frumusețe al femeilor, de mii de ani, datorită proprietăților puternice de luptă împotriva îmbă­trâ­nirii. Apa de trandafiri se obține în mod obișnuit prin distilarea petalelor și se folosește simplă sau în diferite combinații. Se găsește la magazine naturiste sau farmacii. Iată cum pu­teți prepara acasă un tip de apă de trandafiri: se iau 6 linguri de petale proaspete de tranda­firi, mărunțite cu mâ­na, din care 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă, de seara până diminea­ța, iar celelalte 3 se infuzează 20 de mi­nute în 250 ml apă. Se strecoară apa, pe­talele se aruncă și se amestecă cu cealaltă apă, în care petalele au stat la macerat. Se păstrează la frigider.

Tonifiere și împrospătare

Folosiți apa de trandafiri ca pe o excelentă loțiune tonică, pe care o pulverizați pe față, gât și decolteu, sau o aplicați cu un tampon de vată, pe pielea curată. Lăsați să se usuce, înainte de a aplica crema de zi sau de noapte. Se potrivește tuturor tipurilor de ten și are efect de înviorare a obrazului și de ștergere a ridurilor fine.

Împotriva ridurilor - rețetă orientală

Amestecați două linguri de petale de trandafiri, fin tocate, cu o lingură de făină de năut și apă de trandafiri, pâ­nă se for­mea­ză o pas­tă groasă. Aplicați-o pe față și lăsați să se usuce. Clătiți cu lapte, apoi cu apă.