Dacă mai ținem seama și de mireasma dulce cu care îmbălsămează zilele calde, de vară, e lesne de înțeles de ce este așa de mult prețuit. Dar peste frumusețe, Domnul a pus în planta mărunțică și firavă un tezaur de sănătate și sprijin pentru frumusețea femeilor. Uleiul eteric conținut în floarea de mușețel intră în componența unei adevărate industrii cosmetice, cum sunt săpunurile, șampoanele, apa de față, cremele etc.
Important de știut: mușețelul se potrivește cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru vindecarea tenului uscat, iritat. Calmează, hidratează, rezolvă multe probleme legate de coșuri, eczeme, acnee, infecții, arsuri de soare și alergii. Mult folosite sunt șampoanele cu mușețel, care accentuează culoarea părului blond natural.
Produse cosmetice naturale, pe bază de mușețel
Înainte de a purcede la descrierea lor, e bine să știți cum să deosebiți mușețelul sălbatic de mușețelul medicinal: după forma florii, care trebuie să fie alungită ca o capsulă și goală pe dinăuntru. (Mușețelul sălbatic e plat.)
Lapte demachiant
Ingrediente: 25 g flori de mușețel, 125 ml lapte integral.
Mod de preparare: Se încălzește pe flacăra mică laptele împreună cu mușețelul, fără să dea în fiert. Se lasă să se infuzeze două ore. Se strecoară laptele și se folosește ca demachiant cu ajutorul unui tampon de vată. Laptele de mușețel se păstrează la frigider, circa o săptămână.
Ulei demachiant
Se umple o sticlă (la alegere) cu flori proaspete de mușețel și se toarnă deasupra de preferință ulei de soia, cel mai indicat în preparatele cosmetice naturale. Se pune sticla la soare sau la căldură circa 10-12 zile, până ce uleiul devine puternic parfumat. Se strecoară prin sită de plastic, se storc bine plantele macerate, apoi se mai strecoară o dată prin tifon. Se păstrează în sticle de culoare închisă.
Uleiul de mușețel curăță pielea în profunzime. Se folosește după ce v-ați demachiat, pentru a înlătura și ultimele urme de fard, dar și ca mijloc de întreținere a oricărui tip de ten.
Apa de mușețel
Ingrediente: 10 g flori uscate de mușețel, 100 g oțet de mere, 300 g apă de ploaie, apă plată sau de izvor.
Mod de preparare: Se fierbe mai întâi apa vreme de 10 minute, apoi se lasă să se răcească până ce se poate ține mâna în ea. Se pun florile de mușețel într-un vas care se poate închide ermetic, cu gura largă (borcan). Se acoperă cu apa fiartă și răcită și cu oțetul de mere, astfel ca florile să fie bine acoperite. Se lasă să se macereze o săptămână, la loc cald, agitându-se energic în fiecare zi. Dacă florile absorb prea mult lichid, completați cu apă fiartă și răcită. După o săptămână, strecurați lichidul și puneți-l într-o sticlă de culoare închisă.
Apa de mușețel are asupra tenului efect de limpezire, de împrospătare și dezinfectare. Înmuiați bine un tampon de vată în lichid și ștergeți-vă zilnic fața și gâtul. Apa de mușețel se recomandă și după baie, când pătrunde mai bine în porii deschiși.
Șampon cu mușețel pentru păr blond
Ingrediente: 1 mână plină de flori proaspete de mușețel, 3/4 l apă distilată, 50 g săpun de glicerină ras, 50 g tinctură de mușețel.
Mod de preparare: Se pune mușețelul într-un castron de ceramică sau de sticlă și se toarnă peste el un sfert din apa distilată dată în fiert. Se acoperă vasul și se lasă plantele 3 ore la infuzat. Se strecoară, presându-se bine florile. Jumătatea de litru de apă distilată rămasă se pune la fiert împreună cu săpunul ras, vreme de 10 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească și se amestecă cu infuzia de mușețel. Se adaugă tinctura de mușețel (se găsește la farmacii, sub numele de Kamillosan, sau se prepară acasă, umplând o sticlă cu flori, peste care se toarnă alcool sau vodcă. Se lasă la soare o săptămână, apoi se strecoară). Se pune produsul obținut într-o sticlă și se scutură bine.
În afară de faptul că accentuează culoarea părului blond natural, șamponul de mușețel curăță în profunzime și dezinfectează. Pentru clătit se recomandă apă cu suc de lămâie (1:1) sau apă cu o lingură de oțet de mușețel (se obține turnându-se oțet de mere într-o sticlă umplută bine cu flori; se lasă o săptămână la macerat, după care se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă, de preferință la frigider).