O floare miraculoasă: Mușețelul

Redactia
Cu petalele albe prinse în jurul bănuțului auriu, mușețelul înveselește și luminează locurile prin care crește.

Dacă mai ținem seama și de mireasma dulce cu care îmbăl­să­mează zilele calde, de vară, e lesne de înțeles de ce este așa de mult pre­țuit. Dar peste frumusețe, Domnul a pus în planta mărunțică și firavă un tezaur de sănătate și sprijin pentru frumu­sețea femeilor. Uleiul eteric conținut în floarea de mușețel intră în com­ponența unei adevărate indus­trii cos­metice, cum sunt săpunurile, șam­poa­nele, apa de față, cremele etc.
Important de știut: mușețelul se potrivește cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru vinde­carea tenului uscat, iritat. Calmează, hidra­tează, rezolvă multe probleme legate de coșuri, eczeme, ac­nee, in­fecții, arsuri de soare și alergii. Mult folosite sunt șampoanele cu mu­șețel, care accentu­ează culoarea păru­lui blond natural.

Produse cosmetice naturale, pe bază de mușețel

Înainte de a purcede la descrierea lor, e bine să știți cum să deosebiți mușețelul sălbatic de mușețelul me­dicinal: după forma florii, care tre­buie să fie alungită ca o capsulă și goa­lă pe dinăuntru. (Mușe­țelul săl­batic e plat.)

Lapte demachiant

Ingrediente: 25 g flori de mu­șe­țel, 125 ml lapte integral.
Mod de preparare: Se încălzește pe flacăra mică laptele împreună cu mușețelul, fără să dea în fiert. Se lasă să se infuzeze două ore. Se strecoară laptele și se folosește ca demachiant cu ajutorul unui tampon de vată. Lap­tele de mușețel se păstrează la frigider, circa o săptămână.

Ulei demachiant

Se umple o sticlă (la alegere) cu flori proaspete de mușețel și se toarnă deasupra de preferință ulei de soia, cel mai indicat în preparatele cosme­tice naturale. Se pune sticla la soare sau la căldură circa 10-12 zile, până ce uleiul devine puternic parfu­mat. Se strecoară prin sită de plastic, se storc bine plantele macerate, apoi se mai strecoară o dată prin tifon. Se păs­trează în sticle de culoare închisă.
Uleiul de mușețel curăță pielea în profunzime. Se folosește după ce v-ați de­machiat, pentru a înlătura și ulti­mele urme de fard, dar și ca mij­loc de întreținere a oricărui tip de ten.

Apa de mușețel

Ingrediente: 10 g flori uscate de mu­șețel, 100 g oțet de mere, 300 g apă de ploaie, apă plată sau de izvor.
Mod de preparare: Se fierbe mai întâi apa vreme de 10 minute, apoi se lasă să se răcească până ce se poate ține mâna în ea. Se pun florile de mu­șețel într-un vas care se poate în­chide ermetic, cu gura largă (bor­can). Se aco­peră cu apa fiartă și ră­cită și cu oțetul de mere, astfel ca florile să fie bine acoperite. Se lasă să se macereze o săptămână, la loc cald, agitându-se energic în fiecare zi. Dacă florile ab­sorb prea mult lichid, completați cu apă fiartă și răcită. După o săptămâ­nă, strecurați lichidul și puneți-l în­tr-o sticlă de culoare închisă.
Apa de mușețel are asupra tenului efect de limpezire, de împrospătare și dezinfectare. Înmuiați bine un tam­pon de va­tă în lichid și șter­geți-vă zilnic fața și gâtul. Apa de mușețel se recomandă și după baie, când pă­trunde mai bine în porii des­chiși.

Șampon cu mușețel pentru păr blond

Ingrediente: 1 mână plină de flori proas­pete de mușețel, 3/4 l apă distilată, 50 g săpun de glicerină ras, 50 g tinctură de mușețel.
Mod de preparare: Se pune mu­șețelul într-un castron de ceramică sau de sticlă și se toarnă peste el un sfert din apa distilată dată în fiert. Se acoperă vasul și se lasă plantele 3 ore la infuzat. Se strecoară, presându-se bine florile. Jumătatea de litru de apă distilată rămasă se pune la fiert îm­preună cu săpunul ras, vreme de 10 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească și se amestecă cu infuzia de mușețel. Se adaugă tinctura de mu­șețel (se găsește la farmacii, sub numele de Kamillosan, sau se pre­pară acasă, umplând o sticlă cu flori, peste care se toarnă alcool sau vodcă. Se lasă la soare o săptămână, apoi se strecoară). Se pune produsul obținut într-o sticlă și se scutură bine.
În afară de faptul că accentuează culoarea părului blond natural, șam­po­nul de mușețel curăță în pro­fun­zime și dezinfectează. Pentru clă­tit se reco­mandă apă cu suc de lămâie (1:1) sau apă cu o lingură de oțet de mu­șețel (se obține turnându-se oțet de me­re într-o sticlă umplută bi­ne cu flori; se lasă o săp­tă­mână la macerat, după care se strecoară și se păstrea­ză în sticle de culoare închisă, de pre­ferință la frigider).