Lumina verde

Redactia
- Efectul vindecător al culorilor nu este o simplă supoziție, ci un adevăr științific demonstrat pe mii de cazuri. Verdele viu, verdele primăverii, se pare că deține supremația terapeutică -

Cum se "administrează" lumina verde

Studiile clinice arată că cea mai simplă metodă este "baia de lumină" sub bolta pădurii proas­păt în­verzite, timp de minimum 20 de minute, în fiecare zi, privind co­roa­nele bine iluminate ale arborilor (dar nu direct soa­rele). În lipsa pădurii, e bun și par­cul de lângă casă sau arborele din dreptul ferestrei. Dacă este frig, ne putem expune la lumina ver­de doar fața, gâtul și brațele, până la coate, iar efec­tele vor fi re­simțite din plin. Și când sunt nori, lumina filtrată de acope­rișul verde al pă­durii își va exercita cali­tă­­țile terapeu­tice, e drept că într-o propor­ție mai mi­că.

Lumina verde și depresia
Studii făcute încă din anii '90 au de­monstrat fap­tul că expunerea îndelungată la lumina verde este de natură să îmbună­tățească gradat starea de spirit a pa­cien­ților depresivi. Pur și sim­plu, după mai multe zile de baie de lumină verde, pa­cienții au devenit mai op­ti­­miști, mai tonici, iar trep­tat, starea lor psihică a de­venit mult mai stabilă (ele­ment de maximă impor­tanță la persoa­nele cu depre­sie bipolară). Această minunată acțiune anti-depresi­vă a luminii verzi ar fi și explicația pentru care, ime­diat ce natura re­vine la viață și nuanța verde predo­mină, foarte mulți din­tre pacienții depresivi încep să-și revină.

Lumina verde, stresul și traumele
Nuanțele ceva mai închise de verde, cum ar fi cele din pădurile de conifere sau din pădurile de foioase ajunse la maturitate, au un efect antidepresiv ceva mai modest, în schimb, sunt extrem de rela­xante. Pacienții care suferiseră traume emoționale sau fizice s-au recu­perat mult mai repede atunci când au fost expuși la lumină verde. De asemenea, per­soanele care suferă de sindromul oboselii cro­ni­ce ori care sunt supuse la un stres psihic intens cau­tă instinctiv nuanțele na­turale de verde odih­ni­tor, ceva mai rece. În opi­nia psihologilor, ver­dele - fiind o nuanță afla­tă la mijloc între cu­lorile cal­de și cele reci - joacă un rol de mediator, de armo­ni­za­tor la nivel psihic, ajutându-ne să ne accep­tăm pe noi în­șine, să ne conștientizăm emoțiile și să ne regenerăm inte­rior.

Lumina verde și gastrita
Nu doar gastrita, ci toate afecțiunile digestive acu­te care se agravează pe fond de stres, cum ar fi colita, dis­chinezia biliară, colicile abdominale etc., sunt amelio­rate la expunerea la lumină verde. Sunt de preferat nuan­țele ceva mai închise, mai odihni­toare de verde, care au un efect relaxant, în primul rând la nivelul siste­mului nervos central, de unde apoi sunt reglate proce­sele di­ges­tive.

Lumina verde și infecțiile
În medicina tradițională indiană (Ayur­veda) nuan­țele de verde pur, puter­nic, sunt considerate pro­­tectoare în fața organismelor parazite de orice fel. Se pare că această culoare mobilizează sistemul imunitar să com­bată mai eficient infecțiile, ajutând organismul să se vindece singur.

Lumina verde și cancerul
Lumina verde este un adevărat suport în lupta cu această boa­lă. Cu un efect stimulent imunitar puter­nic, lumina verde ajută orga­nismul să dis­trugă celu­lele maligne, protejând, în schimb, celu­lele sănătoase. Mai mult, la pacienții cu can­cer, expuși la lumina ver­de, s-a remar­cat un tonus psihic mai bun, o func­ționare a di­gestiei mai bună, precum și o capacitate mă­­rită de luptă cu boala.

Lumina verde și bolile cardiace
Persoanele care au pusee de hipertensiune sau cri­ză de anghină pectorală pe fond de stres ar trebui să caute zilnic lumina filtrată de bolta verde a arbo­rilor, pen­tru a-și ameliora afecțiunile cardiace.