Cum se "administrează" lumina verde
Studiile clinice arată că cea mai simplă metodă este "baia de lumină" sub bolta pădurii proaspăt înverzite, timp de minimum 20 de minute, în fiecare zi, privind coroanele bine iluminate ale arborilor (dar nu direct soarele). În lipsa pădurii, e bun și parcul de lângă casă sau arborele din dreptul ferestrei. Dacă este frig, ne putem expune la lumina verde doar fața, gâtul și brațele, până la coate, iar efectele vor fi resimțite din plin. Și când sunt nori, lumina filtrată de acoperișul verde al pădurii își va exercita calitățile terapeutice, e drept că într-o proporție mai mică.
Lumina verde și depresia
Studii făcute încă din anii '90 au demonstrat faptul că expunerea îndelungată la lumina verde este de natură să îmbunătățească gradat starea de spirit a pacienților depresivi. Pur și simplu, după mai multe zile de baie de lumină verde, pacienții au devenit mai optimiști, mai tonici, iar treptat, starea lor psihică a devenit mult mai stabilă (element de maximă importanță la persoanele cu depresie bipolară). Această minunată acțiune anti-depresivă a luminii verzi ar fi și explicația pentru care, imediat ce natura revine la viață și nuanța verde predomină, foarte mulți dintre pacienții depresivi încep să-și revină.
Lumina verde, stresul și traumele
Nuanțele ceva mai închise de verde, cum ar fi cele din pădurile de conifere sau din pădurile de foioase ajunse la maturitate, au un efect antidepresiv ceva mai modest, în schimb, sunt extrem de relaxante. Pacienții care suferiseră traume emoționale sau fizice s-au recuperat mult mai repede atunci când au fost expuși la lumină verde. De asemenea, persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice ori care sunt supuse la un stres psihic intens caută instinctiv nuanțele naturale de verde odihnitor, ceva mai rece. În opinia psihologilor, verdele - fiind o nuanță aflată la mijloc între culorile calde și cele reci - joacă un rol de mediator, de armonizator la nivel psihic, ajutându-ne să ne acceptăm pe noi înșine, să ne conștientizăm emoțiile și să ne regenerăm interior.
Lumina verde și gastrita
Nu doar gastrita, ci toate afecțiunile digestive acute care se agravează pe fond de stres, cum ar fi colita, dischinezia biliară, colicile abdominale etc., sunt ameliorate la expunerea la lumină verde. Sunt de preferat nuanțele ceva mai închise, mai odihnitoare de verde, care au un efect relaxant, în primul rând la nivelul sistemului nervos central, de unde apoi sunt reglate procesele digestive.
Lumina verde și infecțiile
În medicina tradițională indiană (Ayurveda) nuanțele de verde pur, puternic, sunt considerate protectoare în fața organismelor parazite de orice fel. Se pare că această culoare mobilizează sistemul imunitar să combată mai eficient infecțiile, ajutând organismul să se vindece singur.
Lumina verde și cancerul
Lumina verde este un adevărat suport în lupta cu această boală. Cu un efect stimulent imunitar puternic, lumina verde ajută organismul să distrugă celulele maligne, protejând, în schimb, celulele sănătoase. Mai mult, la pacienții cu cancer, expuși la lumina verde, s-a remarcat un tonus psihic mai bun, o funcționare a digestiei mai bună, precum și o capacitate mărită de luptă cu boala.
Lumina verde și bolile cardiace
Persoanele care au pusee de hipertensiune sau criză de anghină pectorală pe fond de stres ar trebui să caute zilnic lumina filtrată de bolta verde a arborilor, pentru a-și ameliora afecțiunile cardiace.