A venit frumosul Mai!

Rodica Demian
- Sfaturi pentru bună dispoziție și optimism -

FITNESS

1. Energie cu apă rece. Plim­bați dușul peste față cu mișcări circulare, apoi îndrep­tați-l câ­teva se­cunde asupra orbitelor. Când sunteți deprimați, lăsați apa rece de la robi­net să curgă 30 de secunde peste pul­sul mâinii drepte, apoi peste cel al mâinii stângi, după care aco­periți-vă tâm­­­ple­le, fruntea și ochii cu un prosop în­muiat în apă rece, 30 de secunde, timp în care res­pirați adânc.
2. Înviorare cu pumnul. După ce ieșiți din duș, prac­ticați următorul exercițiu de în­vio­­rare: stați în picioare și loviți-vă sternul (coșul piep­tului) de 10 ori cu pumnul drept; lo­viți-vă apoi umărul stâng, urcând spre gât, și continuați pe exte­riorul bra­țului, în jos, aplicând loviturile de-a lun­gul lui, către palmă. Urcați iar, lovind cu pum­nul par­tea interioară. Urmează coastele, șol­dul și coap­­­sa, cobo­rând până la gam­­bă. Re­pe­tați proce­deul pe partea dreap­tă, fo­lo­sind pumnul stâng. Este un proce­deu exce­lent, care vă învio­rează pentru toa­tă ziua.
3. Baie cu oxigen. Așezați-vă pe un scaun, cu mâinile spriji­nite pe șale (degetele mari sunt în­drep­tate spre șira spinării, iar cele­lalte spre șolduri) și tălpile pe podea, la dis­tanță de 15 cm una de alta. Lă­sați capul pe spate și împingeți (cu mâi­nile) șoldurile înain­te, trăgând u­me­rii înapoi. Coșul piep­tului se di­lată și poa­te pre­lua o cantitate mult mai mare de oxi­­gen. Inspi­rați a­dânc, 3-5 se­cunde, și expirați 3-5 se­cunde. Repetați de 10 ori.
4. Masaj pe pielea capului. Calmează stre­sul și învio­rea­ză: puneți degetele ambelor mâini pe pielea ca­pului și lăsați-le să vibreze circa 2 minute, mutându-le din loc în loc.
5. Nu uitați urechile! Uluitor de simplu și uluitor de eficient: masajul urechilor. Prin­deți lobul ure­chii între degetul ma­re și arătător (de­­getul mare în spate, celălalt în față) și masați în sus și-n jos, până ce urechile se-ncăl­zesc plă­cut, irigân­du-se bine cu sânge. Vă înviorează instantaneu.

ALIMENTAȚIE

6. Slăbiți cu albumină. A ve­nit pri­mă­vara și odată cu ea vre­mea hainelor ușoare și vapo­roase, cu probleme de siluetă deopotrivă pen­tru băr­bați și femei. Ca să fiți su­pli, aveți nevoie de albu­mină în sta­re pură, adică: brânză de vaci, urdă, tofu (brânză de soia), pește, mazăre, fasole, lin­te, precum și de energizante pe bază de miere (polen, lăptișor de mat­că, apilarnil etc.).
7. Curățenie mare. Oțe­tul de mere în­de­păr­tează reziduuri­le și im­pul­sio­nează sis­temul imunitar. Sti­mu­­lează me­ta­bolis­mul, amelio­rea­ză ali­mentarea cu oxigen a or­ga­nis­mu­lui și întă­rește imu­ni­ta­tea. În plus, el ajută la valo­ri­fi­carea hidra­ților de carbon și po­tolește - pare-se - pofta de mân­care. Pentru ca organis­mul dvs. să atingă for­ma maxi­mă, beți de trei ori pe zi - înainte de ma­să - 2 lin­gu­rițe de oțet de mere ames­tecate în­tr-un pahar cu apă pla­tă. Cine dorește mai poate adău­ga și o linguriță de miere.
8. Cura de slăbit cu verde­țuri. Cântarul arată cam mul­­te kilo­grame, fără să vă fi schim­bat ali­men­tația? Înseamnă că țesutu­rile dvs. s-au um­plut de lichid. Ce vă poate fi de folos: stoar­­ceți 100 g de ur­zici proas­­pete, puneți zeama într-un mixer și ames­tecați-o cu 1-3 boabe de ienu­păr. Beți-o imediat. Alter­nativa: ceai de ur­zici. Efec­­tul maxim se poate ob­ține dacă, vreme de trei săptămâni, beți câte 1-3 pahare pe zi.

PSIHOLOGIE

9. Flori galbene. Când cerul e-acoperit cu nori iar sufletul dvs. e cenușiu, culoarea gal­benă este un excelent energizant. Ea vă a­ju­tă să de­pă­șiți de­presiile, vă în­vio­rează și vă în­ve­selește. De pildă, un buchet mare de flori gal­bene, pus în­tr-o vază gal­be­nă. Sau li­piți pe o su­pra­fa­ță - un­deva în fața me­sei dvs. de lucru - o hâr­tie galbenă și pri­viți-o con­ști­ent, de câteva ori pe zi. Face minuni!
10. Ținută de învin­gător. Sen­­­zația de în­vin­gător ți-o dă și ținuta, poziția corpului. Când acesta "se lasă", dispoziția se duce și ea de râpă. Încer­cați urmă­torul exer­cițiu: îndoiți ușor genunchii, cu muș­chii bazi­nului și ai feselor rela­xați. În­dreptați trun­chiul, lăsând ume­rii moi și bra­țele atârnate. Imagi­nați-vă acum că de creștetul capului dvs. este agățat un fir de ață atârnat din ta­van. Întin­deți ge­nunchii, priviți drept îna­inte și faceți câțiva pași, lă­sându-vă mâi­nile să se balan­seze pe lângă corp. Cum vă sim­țiți?
11. Fericire cu soare. Mai bună decât cio­co­la­ta: o plim­bare sub soarele strălu­citor al amie­zii. Lumina stimulea­ză pro­du­cerea serotoninei, hor­­monul bunei dispoziții. Și cioco­lata creează bună dis­poziție, dar cu grăsimi și cu multe calorii inutile.
12. Strigați-vă neferici­rea. Când sunteți triști și fără niciun chef, găsiți-vă un loc liniștit și as­cultați ce se pe­trece înăuntrul dvs., acolo de unde plea­că sen­timentul de tris­tețe. Simțiți cum se extinde în tot cor­pul. Încer­cați să ex­te­rio­rizați ceea ce simțiți: lo­viți cu pum­nii per­nele, stri­ga­ți-vă ta­re neferi­cirea, dar fiți atenți să nu transfor­mați starea dvs. su­­fle­tească în milă pentru pro­pria dvs. persoană. Un sfat bun: no­tați tot ceea ce vă apasă și vă încor­se­tează. Scri­sul vă va elibera. Pe urmă, respi­rați profund, întin­de­ți-vă din toate în­cheieturile și veți constata că, încet-încet, "deșeu­rile" sufletești au fost în­depărtate.
13. Blocați gân­du­ri­le ne­gre. De multe ori, gri­jile neîmpărtășite sunt cele care ne blo­chează. Gândurile se rotesc doar în jurul spai­melor și temerilor noastre și nu mai lasă loc per­ce­perii conștiente a prezentului. Iată cum pu­teți încerca să stopați caru­selul gândurilor ne­gre: așezați-vă pe mar­ginea unui scaun, ți­nând spatele drept, și inspirați adânc, până ce aerul coboară în ab­domen, apoi expirați la fel de pro­fund. În timp ce inspirați, repetați în gând cuvântul "în", iar când expirați, ros­tiți cuvân­tul "din". Atâta tot. Con­­­cen­trați-vă asupra respirației și alungați cele­lal­te gânduri.
14. Vise plăcute. Seara, îna­inte de a ador­mi, tre­ceți în revistă întâm­plările po­zi­tive din ziua care s-a scurs. Ui­tați tot ce v-a ne­­căjit sau nu v-a reu­șit. Con­tea­ză doar ceea ce es­te fru­mos. Efec­tul: veți aluneca liniștiți în lumea viselor, veți dormi bine, iar dimi­nea­ța vă veți trezi mai ve­seli.
15. Insule de bu­curii. Pla­ni­fi­ca­ți-vă pen­tru fiecare zi câte un lucru mărunt de care să vă bucurați deja de dimineață, chiar dacă nu este altceva decât o simplă plimbare prin parc, o vizită la un muzeu, un pahar de bere sau o cafea cu prie­teni dragi.
16. Scut de pro­tecție. Pe mă­­su­­ră ce vre­mea se în­căl­­zește, sursa de stres nr. 1 de­vine călătoria în auto­buzele și tramvaiele su­­pra­aglomerate cu care mer­­geți la servi­ciu. Dacă vă ener­­­vează ideea de a sta înghesuiți, spate-n spate și umăr lângă umăr cu niște persoane total necu­nos­cute, creați-vă, în gând, o cara­pa­ce: ima­ginați-vă că sunteți în­con­ju­rați de un înveliș lu­minos, de care se lovește tot ceea ce vă supără. Sau comportați-vă ca și când ați fi com­plet permeabili: zgomo­tele, miro­surile, atingerile curg pur și simplu prin dvs. Sau că totul se pre­linge de pe dvs., ca și când ați purta o pe­lerină de ploaie.
17. Puterea meditației. Vă sim­țiți storși de vla­gă, nu mai aveți energie? Așezați-vă pe sca­un, închideți o­chii și încercați să vi­­zua­lizați cuvân­tul "forță". Dese­na­ți-i în gând contu­rul, ros­tiți-l fără glas, as­cultați cât de pu­ternic sună "f"-ul sau cum se rosto­golește "r"-ul. Veți constata că v-ați încărcat imediat cu energie.
18. Formulări pozitive. Înlocuirea unor cu­vinte cu altele vă ajută să deveniți opti­miști. Începând de mâine, nu mai spu­neți "pro­ble­mă", ci "provocare", spuneți "vreau" în loc de "tre­buie" și, în loc de "groaz­nic", "nu chiar gro­zav". Sub­­conști­entul reacțio­nea­ză la acest truc cu energii care vă sti­mu­lează, nu cu asociații ne­gative, parali­zante.
19. Călătorie în gând. Așeza­ți-vă într-o po­ziție comodă, rela­xan­tă. Închideți ochii și concen­trați-vă asupra respira­ției dvs. Înce­peți să ima­gi­nați peisaje. Întoar­ceți-vă în­tr-un loc frumos și liniștit, pe ca­re l-ați vizitat când­va. Cu­tre­ie­rați pădu­rile, bu­­­cu­ra­ți-vă de un apus de soare pe ma­lul mării sau plim­­bați-vă pe o pajiște înflori­tă. Că­lă­to­ria poate fi însoțită de o muzică spe­­cială, de meditație.
20. Faceți-vă compli­men­te. Ce se-ntâm­plă când vă uitați di­mi­neața în oglindă? Vă nu­mărați ridu­rile? Vă scoate din sărite părul? Ob­servați, îngrijorate, celulita de pe coapse? Toate acestea sunt sem­nale negative care produc blocaje în organismul dvs. și nu vă fac decât rău. Dar se poate și altfel: pri­viți-vă în față și spuneți cu voce tare: "Mă ac­cept și mă iubesc așa cum sunt". Fa­ceți acest exercițiu cel puțin o dată pe zi. La-nce­put, o să vi se pară cam ciudat, dar cu­rând vă veți da seama că organismul vă este recu­noscător: fața vi se destin­de, arătați mai fru­moase și mai vesele, iar metabolismul este și el activat.