FITNESS
1. Energie cu apă rece. Plimbați dușul peste față cu mișcări circulare, apoi îndreptați-l câteva secunde asupra orbitelor. Când sunteți deprimați, lăsați apa rece de la robinet să curgă 30 de secunde peste pulsul mâinii drepte, apoi peste cel al mâinii stângi, după care acoperiți-vă tâmplele, fruntea și ochii cu un prosop înmuiat în apă rece, 30 de secunde, timp în care respirați adânc.
2. Înviorare cu pumnul. După ce ieșiți din duș, practicați următorul exercițiu de înviorare: stați în picioare și loviți-vă sternul (coșul pieptului) de 10 ori cu pumnul drept; loviți-vă apoi umărul stâng, urcând spre gât, și continuați pe exteriorul brațului, în jos, aplicând loviturile de-a lungul lui, către palmă. Urcați iar, lovind cu pumnul partea interioară. Urmează coastele, șoldul și coapsa, coborând până la gambă. Repetați procedeul pe partea dreaptă, folosind pumnul stâng. Este un procedeu excelent, care vă înviorează pentru toată ziua.
3. Baie cu oxigen. Așezați-vă pe un scaun, cu mâinile sprijinite pe șale (degetele mari sunt îndreptate spre șira spinării, iar celelalte spre șolduri) și tălpile pe podea, la distanță de 15 cm una de alta. Lăsați capul pe spate și împingeți (cu mâinile) șoldurile înainte, trăgând umerii înapoi. Coșul pieptului se dilată și poate prelua o cantitate mult mai mare de oxigen. Inspirați adânc, 3-5 secunde, și expirați 3-5 secunde. Repetați de 10 ori.
4. Masaj pe pielea capului. Calmează stresul și înviorează: puneți degetele ambelor mâini pe pielea capului și lăsați-le să vibreze circa 2 minute, mutându-le din loc în loc.
5. Nu uitați urechile! Uluitor de simplu și uluitor de eficient: masajul urechilor. Prindeți lobul urechii între degetul mare și arătător (degetul mare în spate, celălalt în față) și masați în sus și-n jos, până ce urechile se-ncălzesc plăcut, irigându-se bine cu sânge. Vă înviorează instantaneu.
ALIMENTAȚIE
6. Slăbiți cu albumină. A venit primăvara și odată cu ea vremea hainelor ușoare și vaporoase, cu probleme de siluetă deopotrivă pentru bărbați și femei. Ca să fiți supli, aveți nevoie de albumină în stare pură, adică: brânză de vaci, urdă, tofu (brânză de soia), pește, mazăre, fasole, linte, precum și de energizante pe bază de miere (polen, lăptișor de matcă, apilarnil etc.).
7. Curățenie mare. Oțetul de mere îndepărtează reziduurile și impulsionează sistemul imunitar. Stimulează metabolismul, ameliorează alimentarea cu oxigen a organismului și întărește imunitatea. În plus, el ajută la valorificarea hidraților de carbon și potolește - pare-se - pofta de mâncare. Pentru ca organismul dvs. să atingă forma maximă, beți de trei ori pe zi - înainte de masă - 2 lingurițe de oțet de mere amestecate într-un pahar cu apă plată. Cine dorește mai poate adăuga și o linguriță de miere.
8. Cura de slăbit cu verdețuri. Cântarul arată cam multe kilograme, fără să vă fi schimbat alimentația? Înseamnă că țesuturile dvs. s-au umplut de lichid. Ce vă poate fi de folos: stoarceți 100 g de urzici proaspete, puneți zeama într-un mixer și amestecați-o cu 1-3 boabe de ienupăr. Beți-o imediat. Alternativa: ceai de urzici. Efectul maxim se poate obține dacă, vreme de trei săptămâni, beți câte 1-3 pahare pe zi.
PSIHOLOGIE
9. Flori galbene. Când cerul e-acoperit cu nori iar sufletul dvs. e cenușiu, culoarea galbenă este un excelent energizant. Ea vă ajută să depășiți depresiile, vă înviorează și vă înveselește. De pildă, un buchet mare de flori galbene, pus într-o vază galbenă. Sau lipiți pe o suprafață - undeva în fața mesei dvs. de lucru - o hârtie galbenă și priviți-o conștient, de câteva ori pe zi. Face minuni!
10. Ținută de învingător. Senzația de învingător ți-o dă și ținuta, poziția corpului. Când acesta "se lasă", dispoziția se duce și ea de râpă. Încercați următorul exercițiu: îndoiți ușor genunchii, cu mușchii bazinului și ai feselor relaxați. Îndreptați trunchiul, lăsând umerii moi și brațele atârnate. Imaginați-vă acum că de creștetul capului dvs. este agățat un fir de ață atârnat din tavan. Întindeți genunchii, priviți drept înainte și faceți câțiva pași, lăsându-vă mâinile să se balanseze pe lângă corp. Cum vă simțiți?
11. Fericire cu soare. Mai bună decât ciocolata: o plimbare sub soarele strălucitor al amiezii. Lumina stimulează producerea serotoninei, hormonul bunei dispoziții. Și ciocolata creează bună dispoziție, dar cu grăsimi și cu multe calorii inutile.
12. Strigați-vă nefericirea. Când sunteți triști și fără niciun chef, găsiți-vă un loc liniștit și ascultați ce se petrece înăuntrul dvs., acolo de unde pleacă sentimentul de tristețe. Simțiți cum se extinde în tot corpul. Încercați să exteriorizați ceea ce simțiți: loviți cu pumnii pernele, strigați-vă tare nefericirea, dar fiți atenți să nu transformați starea dvs. sufletească în milă pentru propria dvs. persoană. Un sfat bun: notați tot ceea ce vă apasă și vă încorsetează. Scrisul vă va elibera. Pe urmă, respirați profund, întindeți-vă din toate încheieturile și veți constata că, încet-încet, "deșeurile" sufletești au fost îndepărtate.
13. Blocați gândurile negre. De multe ori, grijile neîmpărtășite sunt cele care ne blochează. Gândurile se rotesc doar în jurul spaimelor și temerilor noastre și nu mai lasă loc perceperii conștiente a prezentului. Iată cum puteți încerca să stopați caruselul gândurilor negre: așezați-vă pe marginea unui scaun, ținând spatele drept, și inspirați adânc, până ce aerul coboară în abdomen, apoi expirați la fel de profund. În timp ce inspirați, repetați în gând cuvântul "în", iar când expirați, rostiți cuvântul "din". Atâta tot. Concentrați-vă asupra respirației și alungați celelalte gânduri.
14. Vise plăcute. Seara, înainte de a adormi, treceți în revistă întâmplările pozitive din ziua care s-a scurs. Uitați tot ce v-a necăjit sau nu v-a reușit. Contează doar ceea ce este frumos. Efectul: veți aluneca liniștiți în lumea viselor, veți dormi bine, iar dimineața vă veți trezi mai veseli.
15. Insule de bucurii. Planificați-vă pentru fiecare zi câte un lucru mărunt de care să vă bucurați deja de dimineață, chiar dacă nu este altceva decât o simplă plimbare prin parc, o vizită la un muzeu, un pahar de bere sau o cafea cu prieteni dragi.
16. Scut de protecție. Pe măsură ce vremea se încălzește, sursa de stres nr. 1 devine călătoria în autobuzele și tramvaiele supraaglomerate cu care mergeți la serviciu. Dacă vă enervează ideea de a sta înghesuiți, spate-n spate și umăr lângă umăr cu niște persoane total necunoscute, creați-vă, în gând, o carapace: imaginați-vă că sunteți înconjurați de un înveliș luminos, de care se lovește tot ceea ce vă supără. Sau comportați-vă ca și când ați fi complet permeabili: zgomotele, mirosurile, atingerile curg pur și simplu prin dvs. Sau că totul se prelinge de pe dvs., ca și când ați purta o pelerină de ploaie.
17. Puterea meditației. Vă simțiți storși de vlagă, nu mai aveți energie? Așezați-vă pe scaun, închideți ochii și încercați să vizualizați cuvântul "forță". Desenați-i în gând conturul, rostiți-l fără glas, ascultați cât de puternic sună "f"-ul sau cum se rostogolește "r"-ul. Veți constata că v-ați încărcat imediat cu energie.
18. Formulări pozitive. Înlocuirea unor cuvinte cu altele vă ajută să deveniți optimiști. Începând de mâine, nu mai spuneți "problemă", ci "provocare", spuneți "vreau" în loc de "trebuie" și, în loc de "groaznic", "nu chiar grozav". Subconștientul reacționează la acest truc cu energii care vă stimulează, nu cu asociații negative, paralizante.
19. Călătorie în gând. Așezați-vă într-o poziție comodă, relaxantă. Închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației dvs. Începeți să imaginați peisaje. Întoarceți-vă într-un loc frumos și liniștit, pe care l-ați vizitat cândva. Cutreierați pădurile, bucurați-vă de un apus de soare pe malul mării sau plimbați-vă pe o pajiște înflorită. Călătoria poate fi însoțită de o muzică specială, de meditație.
20. Faceți-vă complimente. Ce se-ntâmplă când vă uitați dimineața în oglindă? Vă numărați ridurile? Vă scoate din sărite părul? Observați, îngrijorate, celulita de pe coapse? Toate acestea sunt semnale negative care produc blocaje în organismul dvs. și nu vă fac decât rău. Dar se poate și altfel: priviți-vă în față și spuneți cu voce tare: "Mă accept și mă iubesc așa cum sunt". Faceți acest exercițiu cel puțin o dată pe zi. La-nceput, o să vi se pară cam ciudat, dar curând vă veți da seama că organismul vă este recunoscător: fața vi se destinde, arătați mai frumoase și mai vesele, iar metabolismul este și el activat.