Muzici cu aventuri - MICHAEL MALARKEY: "Am început să cânt cu mult înainte de-a deveni actor"

Dana Ene
- Un "vampir" simpatic, în concert la București -

Vampirii nu și-au pierdut farmecul la Hollywood, mai ales în varianta lor mo­der­nă, atrăgătoare, exotică, iar dacă poar­tă și un accent britanic, rețeta sună a succes ga­rantat! Toate aceste calități le întrunește actorul Michael Malarkey, care a devenit cunoscut în lu­mea întreagă grație rolului Enzo St. John, din îndră­gitul serial TV pentru adolescenți - "The Vam­pire Diaries" (Jurnalele vampirilor). Dar Michael nu vine în România pentru a filma un nou serial, ci ca să-și prezinte în avanpremieră primul său disc muzi­cal, lansat anul trecut, în septembrie, și intitu­lat "Mongrels" (Maidanezii). Tânărul artist ameri­ca­no-britanic nu s-a mulțumit să cucerească doar lumea micului ecran, ci și-a propus să facă și o ca­rieră muzicală. Să nu vă închipuiți însă că este un începător într-ale muzicii, cochetează cu ea încă din adolescență. "Am început să cânt cu mult înainte de-a deveni actor. Abia intrasem pe băncile liceu­lui, când am cântat cu prima mea trupă de punk-rock. ?nsă nu m-am gândit să fac o carieră din muzică, deși îmi compun singur melodiile de mai bine de 10 ani. Până acum, le înregistram și le tri­mi­team în dar prietenilor și membrilor familiei, cu diverse ocazii, și în special mamei mele, care este cel mai înfocat fan al meu. Cel care m-a convins, până la urmă, să scot un disc, este un prieten din copilărie, Danny Keir, care lucrează în industria muzicală. El este în prezent și managerul meu. Danny se plictisise să-mi tot asculte melodiile com­puse în joacă, așa, fără niciun rost, și mi-a propus să mă «scoată pe piață». Tot el m-a ajutat să-mi găsesc și oamenii alături de care să cânt", se con­fesa Michael într-un interviu.

Yellow Springs - Londra și retur

Michael Malarkey s-a născut pe 21 iunie 1983 în Beirut, Liban. Tatăl lui este un american cu ori­gini irlandeze, iar mama, britanică cu origini italo-arabe. Este cel mai mare din trei frați și a crescut și copilărit în Yellow Springs, Ohio, unde a și făcut cunoștință cu muzica. "Punk și în general muzica hardcore, astea mă atrăgeau în mod deosebit în copilărie. Mi-am propus să-mi fac o trupă și să cânt melodii de alea care te fac să țipi din toți rărunchii. Am și găsit câțiva prieteni dispuși să cânte așa ceva alături de mine și ne-am făcut for­mație de garaj. Prima chitară pe care am ținut-o în mână și la care am învățat să cânt a fost una elec­trică. De dimineață până seara pro­duceam zgomot. Țipam și zdrăngă­neam chitara, dar cu cât cântam mai mult genul ăla extrem de gălăgios, cu atât mă îmblân­zeam mai tare. Cred că acea muzică m-a ajutat să scap de toate angoasele. Apoi, mai târziu, am făcut cunoștință cu melodiile lui Tom Waits, Nick Cave, Dylan, Leonard Cohen, și am fost vră­jit. Oamenii aceia spuneau povești cu muzica lor și nu produceau, ca mine, doar zgomot. Ei mi-au servit drept model și inspirație ca să-mi compun mai târziu propria mea muzi­că", povestea artistul.
?n 2006, Michael s-a mutat în Anglia ca să studieze actoria la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Londra, orașul natal al mamei lui. Nu a renunțat la cântat, dar a tratat muzica în continuare doar ca pe un hobby. A dorit să o facă temeinic, nu s-a grăbit. A de­butat pe scena teatrală londoneză și, curând, a obținut rolul principal în piese precum "Dincolo de orizont" de Eugene O'Neill sau "Marele Gatsby" a lui Scott Fitzgerald. To­tuși, cele mai multe aplauze le-a primit atunci când a jucat în musicalul "Million Dollar Quartet", unde a interpretat rolul nemuri­torului Elvis Presley.
?n anul 2009 a debutat și "pe sticlă", în scurtmetrajul "Good Morning Rachel", dar a devenit un star de televiziune abia în 2013, când a obținut un rol secundar în serialul american "Jurnalele vampirilor". Serialul intrase în al cincelea an de filmări și erau căutate talente proaspete, care să revigoreze puțin întreaga acțiune de pe ecran, iar cea care l-a împins de la spate să-și încerce norocul în rol de vampir a fost chiar soția lui, actrița Nadine Lewington. "Pentru că locuiesc chiar în Lon­dra, le-am trimis o înregistrare video pentru rolul Lorenzo (En­zo). Cum era un serial american, m-am gândit că ar trebui să «scap» de accentul britanic. Cul­mea este că două săptămâni mai târziu, când îmi luasem gândul de la rol, unul dintre producători m-a contactat și m-a rugat să repet proba, însă de data asta chiar cu accent britanic..., lucru care m-a și «salvat», într-un fel", se con­fesa el.
...A avut un noroc fantastic, căci a fost selectat să joace în acest serial care avea deja mili­oa­ne de fane adolescente în întreaga lume. Așa a devenit peste noapte un star de televiziune. Ocazie minunată pentru fanii, și mai ales fanele muzicii lui, care, cucerite de chipeșul vampir, s-au grăbit să-i cumpere discul "Mongrels", vrăjite fiind de versurile lui misterioa­se și de vocea sa gravă. Dar nu numai fanii seria­lului au fost încântați de noul disc, ci și critica de specialitate. "Mongrels este cartea de vizită ideală pentru vocea lui" - scriau cei de la "Billboard", în timp ce "Classic Rock Magazine" îi cataloga albumul drept "o colecție de povești înfricoșătoare și convingătoare, care amestecă blues, folk și rock într-un mod inspirat". A pornit deci cu dreptul și în aventura sa muzicală.
Concertul de la "Hard Rock Cafe" de sâmbătă, 9 iunie, este menit să vă convingă de acest lucru și să vă trezească apetitul pentru muzica lui Michael Malarkey. Pentru anul viitor, are pregătit un turneu mondial de promovare a discului, și va reveni atunci în România pentru un concert de zile mari, mult mai amplu.
(Pentru spectacolul de la București găsiți bilete în rețeaua Iabilet. Au prețuri cuprinse între 80 și 200 de lei, pentru pachetul VIP.)