Bolile cronice și tratamentul lor naturist - Afecțiunile gastrointestinale

Gilda Fildan
Cu rețelele sale nervoase, ce se întind de la cavitatea bucală până la anus, tractul digestiv este un sistem sensibil, cu func­ții complexe, care reacționează atât la procesele psihosomatice, cât și la tulburări metabolice masi­ve și la infecții. Frecvente și nu tocmai ușor de tratat sunt inflamațiile esofagului (boala de reflux, manifestată prin arsuri gastrice) și sindromul colo­nului iritabil, care provoacă dureri abdominale și probleme digestive ca diareea, constipația și balo­nările, fără ca la colonoscopie să se observe ano­ma­lii în aspectul intestinului.

Ce terapii utilizează medicina clasică

La ulcere gastrice și inflamații grave ale eso­fagului au dat rezultate bune administrarea de blo­canți ai acidului gastric (inhibitori ai pompei de protoni) și tratamentul cu antibiotice, pentru bac­teria Helicobacter pylori, cantonată în stomac. Me­dicii germani avertizează, totuși, că pretutindeni în lume inhibitorii secreției gastrice se numără în prezent printre medicamentele prescrise prea des și pe perioade prea lungi, deși avem motive să pre­supunem că, în peste jumătate din cazuri, utilizarea lor nu se justifică. Aceasta nu este o problemă lipsită de însemnătate, deoarece studiile realizate în ultima vreme au arătat că asemenea tratamente, urmate pe termen lung, duc la creșterea semnifi­cativă a unor riscuri: de la demență și afecțiuni cardiovasculare, până la osteoporoză. Nu arareori, ele provoacă și o carență de vitamină B12, care la rândul ei se poate solda cu apariția unei neuropatii. Totodată, se diminuează senzația de sațietate și se pot declanșa crampe abdominale, grețuri și diaree. O altă consecință negativă a blocării secreției gas­trice este și faptul că astfel se creează condiții pen­tru dezvoltarea în tractul digestiv a unor bacterii ne­dorite, care pot afecta structura florei intestinale. Pentru toate motivele prezentate mai sus, prepara­tele de acest tip n-ar trebui administrate pe o perioadă mai lungă decât este strict necesar.
Numeroși pacienți sunt diagnosticați cu hernie hiatală - ceea ce înseamnă că mușchiul circular de la capătul inferior al esofagului nu mai închide corect orificiul de comunicare dintre esofag și stomac. Însă acest diagnostic se pune adesea fără ca persoanele respective să sufere neapărat de un reflux, adică de neplăcerile trecerii sucurilor gas­trice din stomac în esofag. De aceea, ele n-ar trebui să-și formeze convingerea că sunt bolnave incura­bil. Această așa-numită "hernie" este cauzată, prin­tre altele, de surplusul de greutate corporală, stres și sedentarism, prin urmare, ea poate regresa.
Sindromul de colon irita­bil afectează până la 15% din populația Europei. Cauza nu se cunoaște cu exactitate. Un anumit rol îl joacă, cu sigu­ranță, stresul și suprasoli­ci­tarea, probabil și bacteriile din tubul digestiv. Până în clipa de față, medicina alo­pată nu dis­pune de terapii efi­ciente pen­tru com­baterea sindromului de colon iritabil, în afară de o die­tă numită FODMAP. Ea constă în eliminarea consecventă din alimentație a unor tipuri de glu­cide (și anume: oligoza­ha­ride, dizaharide, monoza­ha­ride și polioli), care fer­men­tează și provoacă balo­nări. Du­pă o perioadă de pauză ce permite intestinului să se calmeze, aceste glucide sunt rein­troduse treptat.

Ce terapii utilizează medicina alternativă

La afecțiunile gastrointestinale, este foarte in­dicată includerea în tratament a metodelor com­ple­mentare. Principalul domeniu de acțiune ar fi aici fitoterapia, susținută însă și de alte modalități tera­peu­tice, ca: administrarea de probiotice, o ali­men­tație adecvată, precum și procedurile folo­site de medicina mind-body, care studiază inter­ac­țiunile dintre starea clinică soma­tică și starea psi­hică a pa­cienților. Pe lângă afecțiu­nile intestinale in­flamatorii specifice, cum sunt colita ulcero-he­mo­ragică și boala Crohn, răspund bine la tratamen­tele naturale în special sindromul colonu­lui iritabil și inflamațiile mai puțin grave ale sto­macului și esofagului.

Cele mai eficiente terapii pentru suferințele gastrice și intestinale

La sindromul de colon iritabil:
* Fitoterapia - Contra dure­rilor și a spasmelor sunt de mare folos capsulele cu ulei de mentă, in­fuzia de roiniță sau extractul de anghinare. Cea­iurile de fenicul, anason și chimen (eventual între­buințate și sub formă de com­prese ori frecții) ame­liorează ba­lonările. La diaree, vă poate ajuta smir­na, iar la constipație, tărâțele de psyllium și apele minerale care conțin sulfați. Curcuma este un remediu util pentru toate ne­plăcerile enumerate mai sus.
* Probioticele - Acțiunea benefică a prepa­ratelor cu culturi bacteriene vii a fost atestată de o serie de studii preliminare. Se re­comandă mai ales cele verificate în timp și deja devenite "clasice": lactobacilii, bacteriile bifidus, escheri­chia coli nissle, ente­ro­coccus faecalis - și, nu în ultimul rând, borșul.
* Medicina mind-body - Cercetătorii au constatat că tehnicile de rela­xare, ca de pildă meditația, yoga, exercițiile de respi­rație și antrenamentul autogen, produc efecte vizibile în cazurile de colon iritabil.
* Alimentația - Terapeu­ții obțin reacții pozitive, uneori de-a dreptul surprinzătoare, la pacienții care consimt să adop­te o alimentație bazată pe vegetale și graminee, însă aici va trebui să veri­ficați dacă sistemul dvs. digestiv tolerează cruditățile. S-au înregistrat suc­cese și cu dieta FODMAP, care presupune evitarea anu­mitor grupe de alimente, de exemplu leguminoasele, cru­ciferele, fructele cu conținut ridicat de fructoză, îndulcitorii și aditivii alimentari, alcoolul, produsele de pani­ficație din făină de grâu și multe dintre lactate.
Pacienților cu colon iritabil li se recomandă mai întâi reducerea consumului de fructoză, iar apoi eliminarea pe o perioadă deter­minată a produselor preparate din făină de grâu sau doar a glutenului. Dacă după două săptămâni se observă o ameliorare importantă, balonările și durerile scăzând în inten­sitate, se concluzionează că există, într-adevăr, o intoleranță la gluten, res­pectiv la grâu, deci va fi nece­sar să se renunțe la ele în con­tinuare. Însă după câteva săp­tămâni, glutenul poate fi testat din nou, deoarece este posibil ca unele per­soane să aibă nu­mai o sensibilitate temporară la el, determinată de stres, de o infecție care le-a fragi­lizat organismul, de un tratament cu antibiotice sau un consum mai mare de alcool.
Diareea poate fi com­bătută cu argilă medici­nală, cărbune activ, afine ori sucul proaspăt stors din ele.
* Acupunctura - Cu această metodă se poate realiza o ameliorare considerabilă a tuturor simptomelor sindromului de colon iritabil.
* Încălzirea zonei - Meca­nismul prin care acționează hiper­termia nu a fost încă elucidat pe de­plin de oamenii de știință, însă căl­dura pare să calmeze sistemul neu­ro­vegetativ de la nivelul tractului digestiv, ea fiind așadar benefică pentru pacienții cu colon iritabil (se aplică comprese calde pe zonele dureroase).

La arsuri și reflux gastroesofagian:
* Principiile amare - Extractele de mușețel și de limbișoară (Iberis semperflorens) stimulează "propulsia", adică transportarea mai departe, în intestin, a hranei digerate în stomac. Totodată, ele ajută digestia prin activarea colecistului. Există și preparate care combină extractul de bază cu alte plante medicinale, ce au rolul de a proteja mucoa­sele.
* Mucilagiile din semințe de in - Cal­mează mucoasa iritată.
* Argila - Neutralizează aciditatea gastrică.
* Renunțarea la ceai de mentă, cafea și alcool - Explicația: ele favorizează refluxul. Luați masa de seară mai devreme și dormiți cu trunchiul puțin ridicat de la orizontală. Există și perne de forma unui plan înclinat, confecționate din burete, care vă ajută să mențineți această poziție în pat, în tot timpul somnului.