- Aproape două miliarde de oameni din populația globului sunt, la ora actuală, supraponderali. Organizația Mondială a Sănătății arată că obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică și cea mai frecventă boală de nutriție, o adevărată "epidemie mondială". Când este apreciat un om drept obez?
- Se consideră obezitate orice depășire cu 10 kg față de greutatea normală, raportată la înălțime, și se notează în 5 grupe: gradul I - cu exces în greutate de 10-15 kg; gradul II - cu exces în greutate de 20-25 kg; gradul III - cu exces de 30-50 kg; gradul IV - obezitate monstruoasă, cu exces de peste 60-70 kg; gradul V - obezitate colosală, care ajunge la 200-400 kg.
- Care sunt cauzele obezității?
- Se consideră că în 90% dintre cazuri obezitatea este produsă de aportul nutritiv excesiv, suprapus pe o lipsă de mișcare, într-o viață voit sau obligat sedentară. Supraalimentația și sedentarismul se înlănțuie în cerc vicios: prin îngrășare, obezii devin tot mai greoi și își reduc activitatea fizică, iar sedentarismul scade mult consumul de energie, ceea ce amplifică starea de obezitate.
- Tendința către obezitate poate fi înnăscută?
- Trebuie să admitem că există o predispoziție la obezitate comună mai multor membri ai aceleeași familii. Sunt importante și modificările în activitatea glandelor endocrine: tiroidă, suprarenale și genitale. Se întâmplă ca unele persoane obeze, mai ales femei, să exagereze rolul glandelor endocrine, pe care le consideră unice responsabile ale situației. Ele se resemnează în fața cântarului, continuă să mănânce fără măsură și nu acceptă că tulburările endocrine încep după supraalimentație. Este suficientă o depășire a rației alimentare cu numai 200 calorii pe zi, pe o durată mai lungă, pentru ca persoana respectivă să adauge în greutate circa 10 kg într-un an, îngrășându-se pe nesimțite. Chiar și diversitatea felurilor de mâncare stimulează pofta de mâncare, în timp ce meniurile monotone taie pofta de a mânca. La intelectuali, obezitatea este cauzată tot de o alimentație dezechilibrată; aceștia sar peste micul dejun, înlocuit doar cu o cafea, iar în cursul zilei, mănâncă la ore neregulate, cu excese seara.
Chiar și medicația cu unele substanțe de sinteză chimică poate fi o cauză a obezității. În prezent sunt cunoscute circa 300 medicamente de sinteză (psihotrope, antidepresive, neuroleptice, anticoncepționale, antihistaminice, somnifere), susceptibile de a provoca o creștere în greutate, prin intensificarea acumulării de lipide, reținerea apei în țesuturi sau mărirea apetitului.
Un rol foarte important în declanșarea și menținerea obezității îl are sedentarismul, numit de englezi "epidemia silențioasă". Preocupările cotidiene nu mai lasă timp pentru activitate fizică, mers pe jos, sporturi, care ar putea cheltui o parte din rezervele energetice. S-a constatat că persoanele cu muncă sedentară mai mult de 6 ore pe zi prezintă un risc ridicat de obezitate, complicată cu diabet, cancer colorectal și o rată sporită a mortalității.
Unele cauze ale obezității sunt legate de stilul nesănătos de viață, cauzat de unele obiceiuri alimentare neadecvate, moștenite sau dobândite, bazate pe mecanisme de tip reflex condiționat, cu abuzuri de glucide și lipide (la persoanele gurmande), pe substrat de sedentarism, cu consum caloric prea redus.
La declanșarea obezității mai contribuie anumiți factori psihici (traume sentimentale, depresie psihică, insatisfacții în viață și în munca profesională), dar și poluarea mediului din orașe, provocată de gazele toxice emanate de fabrici și automobile.
- Cum putem aprecia care este greutatea care ne asigură sănătatea?
- Este absolut necesară cântărirea periodică și urmărirea abaterilor survenite față de greutatea normală. Au fost elaborate mai multe formule de calcul al obezității, cel mai larg utilizat este indicele de masă corporală (IMC), care se obține prin împărțirea greutății corporale (în kg) la pătratul înălțimii (în metri). În funcție de valorile obținute se stabilește gradul de îngrășare:
IMC sub 19 = subponderal; între 19-25 = greutate normală; între 26-29 = supraponderal; între 30-35 = obezitate I; între 36-39 = obezitate II; peste 40 = obezitate foarte mare.
Exemplu de calcul: la greutatea de 80 kg și înălțimea de 1,65 m
IMC = 80:1,652 = 80:2,72 = 29,4 (supraponderal). Ca atare, indicele optim al masei corporale trebuie să se încadreze între valorile de 18,5 și 25,5, atât la bărbați cât și la femei.
Are importanță și indicele abdominal (IA), ca raport obținut prin împărțirea circumferinței taliei (cm) la înălțime (cm). Circumferința taliei să nu depășească 102 cm (la bărbați) și 88 cm (la femei) iar indicele abdominal să fie sub 0,5. La depășirea acestor valori, grăsimea abdominală se așază între organe și mărește riscul deteriorării vaselor sanguine și riscul de deces. Acumularea de grăsime la nivelul abdomenului (burtica) și la nivelul șoldurilor dezechilibrează metabolismul lipidelor și al glucidelor, cu evoluție spre colesterol și glicemie ridicată. Raportul dintre talie și șolduri trebuie să fie mai mic de 0,85 la femei și 0,95 la bărbați.
- Care sunt primele complicații ale obezității? Cum se modifică starea de sănătate când kilogramele se adună?
- Localizarea depozitelor de grăsimi variază după vârstă, sex, diferiți factori endocrini și natura activității zilnice. Astfel, la femei, depunerile se fac mai mult sub bărbie, pe ceafă, fese, coapse și în partea inferioară a abdomenului (tipul Rubens), în timp ce la bărbați, se depun pe piept și pe abdomen (tipul Falstaff). Între pliurile de pe abdomen, tegumentele se pot infecta, dând afecțiuni dermatologice (intertrigo, piodermite). În multe cazuri, depunerile de grăsime se fac și pe diferite organe interne (ficat, inimă, rinichi, splină, mușchi) care își modifică forma, funcțiile și vitalitatea.
Simptomele frecvente ale obezității sunt lipsa de energie, oboseală cu dispnee (gâfâială), imobilitate, mers lent și legănat (cu risc de accident de circulație), sforăit și apnee în timpul somnului, dureri articulare (genunchi, șolduri, glezne, umeri), spondiloză, cifoză dorsală, umflarea picioarelor, apariția de varice pe membrele inferioare din cauza presiunii exercitate de greutatea excesivă. Obezul suportă greu căldurile, transpiră intens, are seboree, o imunitate redusă și o stare de indispoziție generală, adesea cu reacții de nervozitate, insomnii, depresie psihică, anxietate, dureri de cap, tendință de izolare, drogare, îmbătrânire prematură. Se pierde randamentul intelectual și capacitatea de efort fizic.
Prin alternanța între perioadele de îngrășare și cele de slăbire, asemenea unor mișcări de flux și reflux, apare pericolul instalării unor afecțiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială (frecventă la peste 50% din obezi), hemoragii cerebrale, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, insuficiență cardiacă congestivă, blocarea lucrului mecanic al inimii, palpitații. La nivelul vaselor sanguine apare creșterea colesterolului "rău" (LDL) cu depunerea de ateroame în interiorul vaselor sanguine, ducând la ateroscleroză coronariană (instalată cu 10 ani mai devreme decât normal), accidente vasculare cerebrale, edeme cardiace, risc de arterită, flebite, tromboze, embolii, ulcere varicoase, toate greu vindecabile.
Alte afecțiuni constatate la persoanele obeze sunt: declanșarea diabetului zaharat tip II, din cauza unei capacități reduse de metabolizare a glucidelor. S-a stabilit că 80% dintre bărbații obezi (IMC peste 40) sunt bolnavi de diabet, în timp ce la femeile obeze, incidența diabetului este de 35%. Apar complicații hepatobiliare: steatoză hepatică (infiltrație grasă a ficatului), insuficiență hepatică, ciroză, colecistită, dischinezie și litiază biliară, cu formare de calculi cu consistență colesterolică, pancreatită. Respirația devine greoaie, cu hipoventilație pulmonară și favorizează afecțiunile inflamatorii ale căilor respiratorii (bronșită, emfizem, pneumonie, crize astmatiforme).
Creșterea aportului energetic influențează nivelul estrogenilor și mărește riscul apariției tumorilor, în special în zona mamară (cancerul de sân, ovarian, endometrial), dar și colorectal și al ovarelor polichistice. Pot să apară nefrite, tulburări menstruale, infertilitate, impotență sexuală, constipație cronică, scleroză cardio-renală, gută, hemoroizi, dureri articulare (gonartroze, reumatism degenerativ, spondiloză, gută), boli ginecologice și dermatologice (eczeme, seboree), tulburări psihologice, reducerea randamentului în activitățile fizice și intelectuale și îmbătrânirea prematură.
Cea mai alarmantă este relația dintre obezitate și riscul de deces. Durata de viață a obezilor se scurtează cu 12-15 ani, în funcție de surplusul ponderal, fapt constatat îndeosebi la bărbații cu grăsime în zona abdominală și la femeile vârstnice, care nu fac mișcare pentru consumul energetic necesar. În plus, bărbații obezi pot avea o moarte subită, din cauza creșterii debitului cardiac și a instalării aritmiilor ventriculare. Aceasta justifică binecunoscutul dicton popular: "Cu cât cureaua este mai lungă, cu atât viața este mai scurtă".
Recomandări
- Ziarele și revistele sunt pline de rețete, diete și cure de slăbire, care mai de care mai severe și exclusiviste. Cărora să le dăm crezare?
- Preparatele din plante au avantajul că nu prezintă efecte secundare, stimulează metabolismul fără să-l dezechilibreze și scad pofta de mâncare. Sunt recomandate plante cu proprietăți diuretice, depurative, detoxifiante, laxative, carminative, coleretice, sudorifice, diaforetice sau cu efecte de diminuare a poftei de mâncare, de stimulare a digestiei și de degradare a grăsimilor prin arderi metabolice.
Pentru uz intern, de mare ajutor sunt: infuzia din urzică vie (Urtica dioica) care reduce pofta de mâncare, curăță toxinele din sânge și asigură necesarul de vitamine (C, E) și minerale (Ca, Mg, Fe, Si, K) care mențin sănătatea mușchilor și a oaselor; ceaiul verde (Camellia sinensis) cu acțiune în slăbire, datorită conținutului în antioxidanți, polifenoli și teină ce ajută la arderea grăsimilor și a caloriilor; infuzia din flori de soc (Sambucus nigra) diuretică, ușor laxativă, elimină toxinele și apa reținută în țesuturi, printr-o transpirație intensă; decoctul din frunze, muguri sau scoarță de mesteacăn (Betula verrucosa, pendula, alba) cu efecte depurative.
Rețeta complexă a autorului
Se prepară infuzie din 2 lingurițe amestec din flori de soc, frunze de mesteacăn, păpădie, urzică vie și ceai verde, crețișoară, cicoare, salvie și coada-calului, fructe de fenicul, la 200 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute și se beau 2-3 ceaiuri neîndulcite pe zi.
Observație: aceste tratamente naturiste nu se recomandă la copiii sub 12 ani, la femei gravide și mame care alăptează.
De ajutor sunt și tratamentele externe, sub forma compreselor și a masajelor locale, de lungă durată, cu decoct sau tinctură de iederă, în amestec cu flori de mușețel. La fel, frecțiile pe suprafețele adipoase cu ulei din șovârv sau iederă; cataplasmele calde cu flori de crețișoară sau frunze de viță-de-vie; băile de șezut sau de mâini și picioare cu amestec de cimbrișor, iederă, crețușcă, rostopască, coada-calului, salvie sau rozmarin.
Apiterapia a constituit un vechi remediu împotriva obezității. Se recomandă consumul zilnic a 2 lingurițe miere de albine și polen, fără a le combina cu un alt aliment.
- Înțelegem că regimul alimentar este pârghia principală de prevenire și combatere a tendinței de îngrășare. Există și alte secrete, trucuri care ar putea fi de folos?
- Dietele pentru slăbire nu trebuie să fie "radicale", să nu ducă la înfometări greu de suportat care, imediat după întrerupere, pot reface kilogramele pierdute. Se impune un regim moderat și constant, menținut atât în perioada de slăbire, cât și ulterior, corelat cu efortul fizic și intelectual desfășurat. Se începe cu reducerea în trepte a necesarului teoretic de calorii, până se ajunge la un plafon constant de 1200-1400 kcal/zi. Această dietă va asigura o scădere ponderală graduală de 1-2 kg/săptămână. Totodată, astfel scade și riscul unor îmbolnăviri. De exemplu, scade cu 55% riscul cancerului mamar la femei care nu au avut nicio sarcină și cu 76% la femei care au avut cel puțin o sarcină.
- Există un model de meniu zilnic, potrivit pentru combaterea obezității? Ce și cum să mâncăm?
- Dimineața, beți un pahar cu apă plată în care puneți câteva picături de zeamă de lămâie. Se știe că vitamina C din lămâie ridică nivelul adrenalinei și activează metabolismul ce va scoate din rezerve tot mai multe grăsimi. Beți cafeaua neîndulcită (eventual cu zaharină). Înainte de micul dejun și de masa de prânz, beți suc din citrice (1 lămâie + 1 portocală + 2 lingurițe miere la 300 ml apă plată) sau zeamă de varză, luată pe nemâncate, pentru a asigura un scaun sigur, în caz de constipații cronice.
* La micul dejun alegeți lapte degresat, iaurt, pâine prăjită, caș, omletă preparată la aburi, un ou fiert cu muștar, brânză de vaci cu ardei gras, cafea cu lapte.
* La masa de prânz sunt recomandate supa de roșii, de zarzavat cu fidea, supa din carne de pasăre, ciorba de legume, rasolul sau grătarul din carne de pui cu salată asortată de crudități (lăptucă, tomate, ardei gras, ceapă, varză, ridichi), pilaf cu spanac, ardei umpluți, pește fiert, colțunași cu brânză de vaci. Cu rol de a produce sațietatea și de a reduce pofta de mâncare, se beau sucuri proaspete din legume.
* La masa de seară pot fi consumate brânză de vaci cu mămăligă, perișoare din carne slabă, sote de fasole verde, pilaf cu carne slabă de pasăre, orez cu lapte, iaurt, compot de fructe. În general, recomandăm pâinea intermediară sau graham (bogate în fibre alimentare) și preparatele culinare cât mai simple, fără sosuri suculente, fără tocături și adaosuri gustative care pot provoca apetitul.
* La desert, se vor consuma compoturi fără zahăr și fructe proaspete, bogate în celuloză și cu conținut glucidic sub 10% (cireșe, vișine, caise, piersici, mere, gutui, lămâi, portocale, coacăze, căpșuni, fragi, zmeură). În obezitatea avansată, se recomandă consumul zilnic a 1,5-2 litri de apă de izvor sau plată, ceaiuri, sucuri și cure prelungite de legume (tomate, ardei, varză, pătrunjel, țelină, sfeclă roșie, ridichi, ceapă, usturoi, fasole verde) și fructe (mere, cireșe, vișine, piersici, caise, pepene verde, coacăze, fragi, agrișe, afine) care ajută la eliminarea surplusului ponderal.
Este important să respectați un orar regulat de mâncare, cu 3 mese pe zi, folosind multe legume și fructe cu conținut energetic redus, dar cu volum sporit; eliminați gustările dintre mesele principale; începeți fiecare masă cu un aliment cu volum mare (salate, borșuri) care satisfac rapid foamea; evitați mâncatul în grabă, stil "fast-food", pe stradă sau la birou; nu beți lichide în timpul mesei, nu vă suprasaturați și nu faceți alte activități în timpul mesei (urmărirea programelor TV, citirea ziarelor, redactarea de lucrări); asigurați-vă un regim normal de somn, întrucât insomniile modifică secrețiile hormonale, favorizând depunerile de grăsimi.
- Putem face și o listă cu alimente care măresc tendința de îngrășare?
- Alimentele care măresc riscul obezității, dar și apariția cancerelor și dislipidemiilor (ateroscleroză, accidente vasculare, infarct de miocard, moarte subită) sunt următoarele: carnea grasă (vită, porc, oaie, rață, gâscă), grăsimile animale (untură, slănină, jumări, unt), afumăturile, mezelurile grase și sărate, cârnații, tocăturile, sarmalele, conservele de carne și pește, organele (creier, rinichi, uger, momițe, icre), supele grase de porc și de oase, adaosul de rântaș, smântână, ouă și sosuri grase, laptele integral, brânzeturile grase și sărate (cașcaval, șvaițer), smântâna, frișca îndulcită, ouăle cu maioneză, omleta și preparatele cu jumări (valoare energetică de 220 calorii%, comparativ cu un ou fiert care are doar 80 calorii%), sarea, măslinele sărate, murăturile, pâinea albă, pastele făinoase și produsele de patiserie, siropurile și băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, ciocolata, ceaiul negru, băuturile alcoolice, care stimulează pofta de mâncare și reduc mobilizarea grăsimilor din depozite. Cu restricții cantitative, se pot consuma grăsimile vegetale, carnea albă (pui, găină, curcan), albușul de ou, pâinea integrală, mămăliga, cartofii, pastele făinoase, porumbul fiert, prunele, perele, strugurii.
Se cunosc și rețete speciale și cure de durată în care se consumă zilnic un anumit produs: mere (1 kg), struguri (1-2 kg), cireșe și vișine, tomate (250 ml suc), țelină (100 ml suc înainte de masă), varză crudă.
- Ca să slăbești, pe lângă un regim alimentar adecvat, mai e nevoie și de mișcare. Ce recomandări aveți în acest sens?
- Ținând seamă de tendința spre sedentarism a persoanelor supraponderale, se recomandă activități fizice moderate, practicate zilnic în mod sistematic. De mare utilitate va fi mersul pe jos în pas vioi (4-6 km/zi) sau cu bicicleta (10-15 km) înainte de mese, alergări (în ritm de 8 km/oră), în zone pline de vegetație, păduri și chiar în apa mării. Nu pot fi neglijate exercițiile de gimnastică respiratorie, abdominale și articulare, în fiecare dimineață (cu rolul de a păstra tonusul muscular și de a favoriza arderea grăsimilor). Alte metode de succes sunt: băi calde, la 40°C (timp de 30 minute), băi carbogazoase, băi de aburi, dușuri scoțiene alternative (15-30 minute), comprese calde săptămânale cu sare de Bălțătești, saună și masaje locale energice cu o mănușă aspră, care intensifică procesele de ardere, măresc consumul energetic și dezvoltă musculatura. Se indică urcarea și coborârea scărilor, grădinăritul.
Prin respectarea normelor de alimentație și de viață și prin utilizarea permanentă a rețetelor fitoterapeutice, persoanele supraponderale au posibilitatea combaterii raționale a obezității și celulitei, realizând, în același timp, o îmbunătățire a capacității de muncă fizică și intelectuală și o prelungire a vieții active și productive. Totodată, se reduce, în mod sistematic, riscul instalării aterosclerozei și a unor complicații cardiace (infarct miocardic, angină pectorală, cardiopatie ischemică) și vasculare (congestii cerebrale, apoplexie, paralizie).
De la un corp obez, greoi și suferind, se poate ajunge la o siluetă armonios proporționată, într-un organism sănătos, frumos, plin de viață și eliberat de stres și depresii.
Centrul de Tratamente Naturiste "Aroma", Iași, tel. 0232/40.74.68