Vremea căpșunilor

Iulia Vlad
Parfumatele și delicioasele căp­șuni sunt și un prieten bun al frumuseții. De-a lungul timpului, ge­nerații întregi de femei au lăsat moș­te­nire nu doar rețete de torturi și în­ghețate, ci și trucuri de îngrijire a obra­­zului cu căpșuni. Cele pe care vi le prezentăm fac parte dintr-un alma­nah intitulat chiar "Femeia", publicat în anul 1930. Era epoca interbelică, în care, odată cu România, au înflorit și frumusețile ei.

Albirea pielii
Anumite substanțe con­ținute de căpșuni sunt foarte bune pen­tru a sti­mula albirea pielii. O mas­că din căp­șuni poate ajuta la recuperarea tonu­lui natural al obrazului, la des­chide­rea nuanței lui și poate fi utilă la eli­mi­narea petelor. Pentru a­ceas­ta, pre­gă­tiți o pastă din trei căpșuni zdro­bite, o linguriță suc proaspăt de lă­mâie și câteva picături de ulei de măs­line. Bine amestecate, se obține o pastă care se întinde pe piele și se lasă să ac­ționeze 20 de minute. Se clă­tește cu apă călduță. Pentru a ob­ține rezul­tate bune, este important să aplicați masca de două ori pe săptă­mână.

Remediu împotriva cearcănelor
Căpșunile au proprietăți antiinfla­matorii, care pot ajuta la atenuarea vizibilă a pungilor și a cercurilor vi­nete de sub ochi. Se pun felii proas­pete de căpșuni în zonele afectate și se lasă să acționeze 15 minute.

Tonic din căpșuni și apă de trandafiri
Pentru a prepara un tonic natural de căpșuni, amestecați două linguri de suc proaspăt de căpșuni bine coapte cu 50 ml de apă de trandafiri. Amestecați bine ingredientele și păstrați lichidul într-un recipient de sticlă, la frigider, nu mai mult de 5 zile. Cu acest tonic se loționează sea­ra și dimineața tenul, gâtul și decol­teul.

Exfoliant din căpșuni și zahăr
Pentru o exfoliere a tenului în pro­funzime, zdrobiți câteva căpșuni, până se formează o pastă, apoi ames­tecați-le cu o lingură de za­hăr și câte­va picături de ulei de măs­line. Apli­cați crema pe față, cu mișcări circu­lare. Pielea devine fină și proas­pătă.

Mască din căpșuni și frișcă
Zdro­biți 5-6 căpșuni și ameste­cați-le cu o lin­gu­ră de friș­că și o linguriță de mie­­re de albine, până la omo­genizare. A­plicați apoi pasta pe față, pe gât și decol­teu. Lăsați să ac­ționeze 7-8 mi­nu­te, apoi clătiți-vă cu apă cal­dă. Vă va lăsa tenul cati­felat.

Tratament împotriva acneei, cu căpșuni și iaurt
Șapte căpșuni zdrobite se ames­tecă bine cu două linguri de iaurt natural, până la omogenizare. Se în­tin­de pasta pe zonele afectate, lă­sând-o să acționeze 15 minute. Se clă­­tește cu apă caldă. Repetați trata­mentul de două ori pe săptămână.