Articulații sănătoase

Elena Josan
- Rețete din moși-strămoși -

Pentru diminuarea durerilor în zona lom­bară și cervicală se folosesc deopo­trivă metode interne și externe, ca să obținem cel mai sigur efect.

Ceaiuri, tincturi și pulberi din plante

* Țelină - 1. O lingură de semințe de țelină râșnite se infuzează în 400 ml de apă călduță, timp de 2 ore. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese. 2. Se rad 30-40 g de rădăcină de țelină, se infuzează într-un pahar de apă timp de 8 ore. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese.
* Foi de dafin - Se pun pe foc 300 ml de apă rece cu 12 g de foi de dafin, se aduc până la punctul de fierbere, se lasă pe foc mic încă 5 minute. Se infuzează 3 ore, cu vasul învelit în prosop flaușat și se strecoară. Se bea în timpul zilei, cu înghițituri mici, la fiecare oră. Ultima porție se bea înainte de culcare. Se bea timp de 3-4 zile, după o pauză de 7 zile se repetă.
* Ceai din scoarță de arbori - Se amestecă câte 1 kg de scoarță de mesteacăn și plop tremu­rător, 100 g scoarță de stejar. Se opăresc 20 g de ames­tec, cu 250 ml de apă clocotită, apoi se fierb pe foc mic, 10 minute. Se infuzează până ce coboa­ră la temperatura camerei și se strecoară. Se bea împărțit în 3 reprize, până la obținerea rezultatului dorit. La început durerile se agravează, pe urmă scad.
* Soc (în amestec) - Pentru diminuarea dure­rilor de spate se prepară ceai dintr-un amestec din părți egale de flori sau frunze de soc, osul-iepu­relui, inflorescențe de vetrice. O lingură plină de amestec se infuzează în 500 ml de apă fierbinte, 15 minute. Se strecoară. Se bea cald, câte 200 ml de 3 ori pe zi.
* Iarbă-mare - O sticlă de vin negru, dulce, de calitate, se amestecă cu 3 linguri de rădăcină de iarbă mare. Se fierbe pe aburi, 30 de minute, se in­fuzează o oră și se strecoară. Se completează până la volumul inițial cu apă fiartă și răcită. Se beau câte 30-50 ml (în funcție de greutatea corporală) dimineața și seara, cu 30 de minute înainte de masă.
* Liliac - Se umple o sticlă cu flori de liliac, fără presare, se toarnă deasupra țuică cât să acopere florile și se lasă la macerat 21 de zile, la întuneric. Se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de 3 luni.
* Turiță-mare - Frunzele uscate se râșnesc sau se pisează în piuliță, se cern prin sită și se împart în pliculețe, câte un gram în fiecare. Se administrează câte un pliculeț de 3-4 ori pe zi, luat cu ceai din sunătoare (preparat dintr-o lingură de plantă și 350 ml de apă).

Comprese

* Ceapă - Se rad sau se toacă câteva cepe, se întind între două straturi de tifon și se aplică între omoplații bolnavului. Se acoperă cu celofan sau hârtie de copt, deasupra se pune un prosop flaușat și se lasă 1,5-3 ore. Metoda se practică zilnic sau de 4-5 ori pe săptămână. O cură durează 3-4 săptă­mâni.
* Hrean - În caz de dureri lombare se rad 3-4 rădăcini de hrean, se pune terciul obținut într-un săculeț de tifon sau într-un ciorap de damă, și se aplică pe zona lombară, o oră zilnic. În loc de rădă­cină, pe timp de vară, se aplică pe locul dureros câteva straturi de frunze de hrean. Se leagă peste piept cu un fular de lână și se lasă 1,5-2 ore zilnic. Dacă apare senzația de ardere, frunzele se înlătură imediat.
* Usturoi și ridiche neagră - Se mixează împreună o ridiche neagră și o căpățână de usturoi curățată. Amestecul se folosește pentru comprese. Se aplică o dată - de două ori pe zi, dacă pielea nu se irită.
* Mesteacăn - Locul bolnav se acoperă cu un strat gros de frunze de mesteacăn opărite cu apă clocotită. Peste frunze se pune o mușama sau un celofan. Se pansează și se ține 1,5 ore. Se repetă de două ori pe zi.
* Urzică - Se aplică pe locul dureros urzică ver­de tocată mărunt și opă­rită, timp de 10 minute. Du­rata procedurilor este de 1,5-2 ore, de două ori pe zi.
* Argilă - Se ames­tecă 2 părți de argilă cu o parte de oțet, se întinde pe piele un strat de 5 mm, se acoperă cu celofan și se pansează ușor. Dacă pielea nu se irită, se ține două ore, se spală cu apă caldă.
* Compresă cu ceai din flori - Se ames­tecă cantități egale de flori de soc, cimbru, mușețel, sunătoare. Se pun în termos două linguri pline de amestec, se opăresc cu 250 ml de apă și se infuzea­ză două ore. Înainte de culcare, se înmoaie un pro­sopel flaușat în ceai fierbinte, se stoarce puțin și se întinde pe locul bolnav. Se acoperă cu celofan și se leagă cu un fular cald. Bolnavul se învelește cu o pătură pentru păstrarea căldurii.

Frecții

* Liliac - Două linguri de frunze verzi de liliac se toacă mărunt, se macerează 24 de ore în țuică. Lichidul strecurat se amestecă bine cu 300 ml suc de ridiche neagră și 200 g miere de albine. Înainte de culcare, se freacă locul bolnav, timp de 5-7 mi­nute, apoi se leagă cu un fular de lână, până dimi­neață.
* Hrean - Înainte de culcare se freacă zona lombară cu suc de hrean, amestecat în proporție egală cu țuică sau alcool sanitar. După frecție, zona bolnavă se leagă cu un fular de lână sau un batic cald, care se lasă timp de o oră.
l Ulei de ricin - Sticluța cu ulei se ține 8-10 minute în apă fierbinte. Cu ule­iul cald se freacă locurile bolnave, după care se aplică un săculeț de tifon umplut cu semințe de in, încălzite bine într-o ti­gaie. Se leagă cu o fașă elastică, se aco­peră lo­cul cu o pernă sau o plapumă. În lipsa uleiului de ricin, pentru macerat se folo­sește ulei de floarea-soarelui.
* Ciclame - Se găsesc la florării, sunt pline cu flori de culoare roz, violetă sau albă. După înflorire, se scot bulbii din pământ, se spală, se taie felii și se usucă. Se aprind și se ard într-o cutie de tablă. O parte de cenușă se amestecă cu 4 părți de oțet și se freacă zona lombară, articulația șoldului și piciorul, de a lungul nervului sciatic, când este necesar.

Băi

* Muștar - În cazuri de dureri lombare, reu­matice, nevrite, răceală, de bun ajutor sunt băile cu temperatură 43 grade (pentru bărbați) și 39 grade (pentru femei). Se amestecă 200-400 g pulbere de muștar cu 3 litri de apă fier­binte și se toarnă în cadă. Cei cu inima să­nătoasă rămân în cadă 15 minute, iar dacă inima are probleme, durata proce­du­rii se limitează la 4-5 mi­nute, cu temperatură 38-39 de grade.
* Cimbru - Pentru dureri cronice, de inten­si­tate medie sau mică, îna­inte de culcare, se fac băi cu ceai preparat din 3 pahare de cimbru opărite cu 3 litri de apă clocotită. Ceaiul se infuzează 30 de minute și se toarnă în apa caldă din cadă. Procedura durează 15-20 de minute, după care se bea o cană din același ceai.
* Hrean - Un pahar de rădăcină de hrean ras se pune într-un săculeț din tifon, se scufundă în cada umplută cu apă caldă, vreme de 15-20 de mi­nute. Se face baie cu săculețul în cadă, timp de 20-25 de minute, înainte de culcare. O cură durează două săptămâni, în combinație cu alte tratamente.
* Pin - Se pune un kg de vârfuri de crenguțe tinere de pin, tocate mărunt, în 3 litri de apă rece, se aduce până la punctul de fierbere și se lasă pe foc mic, 15 minute, cu vasul acoperit. Se infuzează 4 ore și se strecoară. Se adaugă în cada cu apă cal­dă (35 de grade), în care se stă 15-20 de minute. Procedeul se repetă de 3-4 ori pe săptămână.

Sfaturi utile

* Dacă simțiți o durere acută, frecați zona dureroasă cu un cubuleț de gheață din congelator. Efectul cel mai bun se obține dacă gheața este făcută din ceai de salvie.
* Nu scrieți și nu citiți cu capul aplecat.
* Nu dormiți pe o pernă înaltă.
* Dacă dormiți mai bine pe burtă, mutați perna de sub cap și puneți-o sub abdomen.
* Când durerea devine suportabilă sau dispare, ridicați-vă pentru câteva minute, mișcați-vă pe loc, duceți greutatea corpului de pe un picior pe altul, apoi plimbați-vă încet de-a lungul patului. Dacă sen­zația de durere reapare, vă culcați imediat, nu așteptați agravarea durerii.
* În următoarele zile, faceți câteva exerciții izometrice, încordând mușchii și relaxându-i pe rând, fără mișcarea membrelor și a corpului.