Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamentul BRONȘITEI ACUTE

Redactia
- Sfidează anotimpul, supunându-ne la mari suferințe, atât iarna, cât și acum, primăvara, când leagă frăție de cruce cu alergiile -

Cauza principală a bronșitei acute poate fi o răceală banală sau o altă infecție virală a nasului sau a gâtului. Deși pentru mulți oameni pare o boală ușoară, ea poate fi gravă pentru bolnavii debilitați și cei cu afecțiuni cronice pul­mo­nare sau cardiace.
Bronșita acută este precedată cel mai adesea de simptome ale infecțiilor căilor respira­torii superioa­re: coriza (scurgeri de mucozități apoase din nas), stare de rău, frisoane, febră ușoară, dureri mus­culare și angină (dureri în gât). Apa­riția tusei supărătoare semnalează debutul bronșitei. Inițial, tusea este us­cată și neproductivă, dar după câteva ore sau zile apar cantități reduse de se­creții bronșice (spută). Tusea este mo­dul în care organismul încearcă să scape de aceste secreții pentru a putea respira mai ușor, de aceea, de cele mai multe ori, ea nu trebuie combătută total, ci găsite doar metode de ușurare a reflexului tusiv. Dispneea (greutatea în respirație) poate să apară ca urmare a obstrucției căilor respiratorii cu mu­cozități.
Netratată, bronșita acută se poate cro­niciza și poate da complicații, ducând în final la astm bronșic sau pneumonie, boli majore ale apa­ratului respira­tor.
O febră persistentă peste 38,5 grade și zgomo­tele șuierătoare, cu caracter muzical, care apar în timpul respirației (wheezing-ul) sunt specifice ast­mului bronșic și pneumoniei. În aceste situații, con­sultul medical de specialitate este absolut necesar.
Alți factori de risc în apariția bronșitei, în spe­cial a bronșitei cronice, sunt fumatul (bronșita taba­gică sau a fumătorului), poluarea și alergia la polen.
Tratamentul bronșitei este unul variat, în funcție de factorul declanșator al bolii și de simpto­mele pa­cientului. Pentru tratamentul naturist se folosesc mai multe plante medicinale: teiul, iedera, lemnul-dulce, panseluțele de câmp și de grădină, socul, salcia, pinul, cârcelul, lumână­rica, nalba și pătla­gina.
Indiferent dacă se folosește un medicament alo­pat sau sau un remediu naturist, tratamentul constă în:
* Calmante ale tusei. Tusea poate deveni sâ­câi­toare în bronșită dacă se manifestă accen­tuat în timpul nopții și creează un disconfort cauzat de se­cre­țiile abundente. Ea poate fi calmată prin admi­nis­­trarea de siropuri ce conțin miere, glicerină sau lemn-dulce. Glicirizina din lemnul-dulce este unul dintre cele mai puternice antitusive naturale. Pentru calmarea tusei se mai pot folosi și preparatele de iederă.
* Mucolitice și expectorante. Acestea ajută la fluidificarea și expectorarea secrețiilor bronșice din căile respiratorii. Ceaiurile căl­duțe din tei, soc, pin, lumâ­nă­rică, nalbă, pătlagină facili­tea­ză expecto­rația.
* Antihistaminice. Se folo­sesc când se bănu­iește că bronșita ar fi de natură alergică. În acest caz se folosesc panseluțele.
* Antitermice. Sunt reco­mandate când bron­șita este însoți­tă de o stare febrilă moderată Pen­tru combaterea febrei se folosesc salcia și iedera.
* Bronhodilatatoare. Sunt folosite pentru înlăturarea spas­melor bronhice. Se folosește iar­ba de cârcel.
* Asociațiile medicamen­toa­se sunt foarte frec­vente în tratamentul bron­șitei. Se utilizează com­binații de anti­tusive cu mucolitice, antialer­gice, anti­termice și bronhodilatatoare.
Un ceai combinat pentru bron­șită se poate obține în casă după următoarea metodă:
O linguriță de scoarță de salcie, una de rădăcină de lemn-dulce și o lingură de ie­deră se fierb timp de minute 10 minute cu 250 ml apă. Se adaugă apoi o linguriță de flori de soc și o lingură de flori de tei. Se lasă în repaus 15 minute, după care se filtrează. Ceaiul obținut nu trebuie îndulcit, gus­tul dulce dându-l glicirizina din lem­nul-dulce.
* Antibioticele reprezin­tă o terapie de rezervă a bron­șitelor, aceasta făcându-se la recomandarea exclusivă a me­dicilor curanți.

Modul de preparare a remediilor


Pulberea
Se obține din lemn-dulce, iederă, panseluțe, soc, salcie, cârcel.
Mod de preparare: Planta bine uscată se ma­cină foarte fin, într-o râș­niță de măcinat cafeaua. Înainte de măcinare, scoarțele și rădă­ci­nile se pot usca la foc mic în cuptorul aragazului, cu ușa între­deschisă, sau la 100 de grade în cup­torul elec­tric, timp de 20 de minute. Pulberea se admi­nis­trează ames­tecată cu miere.

Maceratul
Se obține din plantele care conțin mucilagii: lumânărică, nalbă, pătlagină.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se lasă la macerat timp de 30 de minute, cu 250 ml de apă la temperatura came­rei, după care se fil­trea­ză prin tifon, se îndulcește cu puțină miere și se bea imediat.

Infuzia
Se obține din flori de tei, soc, ace și conuri de pin.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se lasă la infuzat timp de 30 de minute, cu 250 ml de apă fiartă, după care se fil­trea­ză prin tifon sau printr-un strat subțire de vată.

Decoctul
Se obține din iederă, lemn-dulce, salcie, cârcel.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 15 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere.

Tinctura
Se obține din aproape toate plantele medicinale menționate mai sus, mai puțin din cele bogate în mucilagii.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în fri­gider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul
Se face din mai toate plantele uscate, mai puțin din lumânărică, nalbă și pătlagină.
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se par­tea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.

Tratamente curative

* Salcia căprească (Salix caprea)
Se folosește scoar­ța de salcie recol­tată de pe ra­muri de 2-3 ani. Este bogată în salicină, un pre­cursor al aspirinei sintetice de astăzi.
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai călduț pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, ames­tecate în ceai (nu de salcie).
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

* Iedera (Hedera helix)
Se folosesc frunzele de pe ramuri tinere, sterile, fără flori. Frunzele conțin saponozide (hederaco­zidă), flavonozide, rutozid, acizi polifenol­carboxi­lici (acid clorogenic și cafeic), derivați de caroten (mai ales în frunzele foarte tinere) și diferite săruri mi­nerale.
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai călduț pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.
Rezultate bune în trata­mentul bronși­telor se observă dacă se folosește siropul de iederă.

Sirop de iederă
100 g frunze de iederă se fierb câ­teva mi­nute cu 500 ml apă. După 15 mi­nute se stre­coară printr-un material textil. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, se fil­trează pentru îndepărtarea eventualelor im­purități din zahăr. Se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi.
Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin terapeutic de iederă.

* Teiul
Se folosesc florile de la trei specii de tei: Tilia cor­data, Tilia grandiflora și Ti­lia tomentosa, care sunt bo­gate în ulei vo­latil, poliuro­nide, flavone și heterozide.
* Infuzie: se beau câte 2 căni pe zi, după masă. Se preferă ca infuzia să fie călduță.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai, dar nu de tei (de exemplu, în ceai de măceșe).
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două lin­guri) pe zi, după masă.

* Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)
Se folosesc rădăcinile. Glicirizina din lemnul-dulce are o acțiune antitusivă asemănătoare cu a codeinei.
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai călduț pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.
* Vin: se admi­nis­trează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.
Atenție! Nu luați lemn-dulce, indi­ferent sub ce for­mă, mai mult de șase săptămâni, fiindcă ad­mi­nis­trarea îndelun­gată poate provoca du­reri de cap, letar­gie, retenție de sodiu și apă, pierderi de potasiu și hi­per­ten­siune arterială. Este contraindicat cu desăvârșire femeilor însărci­nate sau celor care alăp­tează, persoa­nelor cu afec­țiuni grave ale ficatului, rinichilor sau inimii, precum și celor care suferă de hipertensiune ori iau diuretice.

* Panseluța de câmp (Trei-frați-pătați) și Panseluța de grădină (Viola tricolor)
Se folosește planta în­treagă, alcătuită din tul­pină, frunze și flori. Este re­co­mandată în bronșita și ast­mul bronșic de origine alergică.
* Pulbere: se obține nu­mai din florile uscate de pan­seluță. Se ia cu miere, câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai călduț pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, ames­tecate în ceai de tei.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

* Socul (Sambucus nigra)
Se folosesc florile, care conțin flavone, triter­pene, poliuronide.
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai căl­duț pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

* Pin (Pinus silvestris)
Se folosesc ace și conuri tinere de pin, bogate în uleiuri volatile.
* Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai călduț pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.
* Vin: se administrează câte două linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis prepară un Sirop bronholitic cu ex­tracte de salcie, soc, tei, iede­ră, lemn-dulce și pin.

* Cârcelul (Ephedra vulgaris)
Din părțile aeriene ale plantei, bogate în efe­drină, se prepară o tinctură care se folosește pentru combaterea bronhospasmului.
* Tinctură: se iau câte 10 pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.

* Plante bogate în mucilagii:
- Lumânărica - se folosesc florile (Flores verbasci);
- Nalba - se folosesc rădăcinile (Ra­dix al­thaeae) și florile (Flores malvae) de la diferite spe­cii de nalbă;
- Pătlagina - se utilizează frunzele (Folium plantaginis).
Toate aceste plante sunt bogate în mucilagii ce au proprietăți emoliente și expectorante.
* Se administrează sub formă de ma­cerat, câte 2 căni pe zi.

Tratamente preventive

Mulți ar putea spune: "De ce să mă tratez, dacă nu sunt bolnav?". Dar puțini știu că bronho­pneu­mopatia obstructivă cronică (BPOC), în special com­plicațiile medicale ale acesteia, pun în pericol viața pacienților, mai ales a celor în vârstă, fiind a patra cauză de deces pe plan mondial.
Cure de 30 zile, de două ori pe an - primăvara și toamna -, cu preparate din plante medicinale care cresc imunitatea, ne feresc de apariția bron­șitelor cronice, a pneumoniei și a com­pli­cațiilor aces­tora.
Echinacea, mugurii de plop negru, măceșele, cătina albă, goji și tescovina se pot folosi sub formă de pulbere, in­fuzie, decoct, tinctură sau vin.
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în ceai de tei.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.
Faltis prepară Germinol, capsule pentru imuni­tate, ce conțin muguri de plop negru, pulbere de tescovină și de măceșe.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.