Alte remedii contra bronșitei

Redactia
* Varză fiartă cu miere.

Se face un decoct din 60 g varză fiartă în 500 ml apă, timp de o oră. După fierbere, se amestecă cu 70 g miere. Se iau câte 2 linguri de trei ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute.

* Macerat de usturoi. Puternic antiseptic pulmonar, usturoiul este eficient și în bronșitele acute sau cronice. Se administrează sub formă de alcoolatură preparată din bulbii proaspeți. Se curăță 50 g căței de usturoi și se pun la macerat în 500 ml alcool (țuică de fructe sau vodcă), vreme de 3-4 săptămâni. Se iau câte 20-30 de picături, de două ori pe zi.

* Usturoi cu lapte. Puneți 2 căței de usturoi într-un ibric cu o cană de lapte rece. Puneți vasul pe foc mic și lăsați să fiarbă zece minute. Beți lichidul fierbinte.

* Sirop de ceapă. Se fierb împreună, timp de 3 ore, la foc mic (cu capac), următoarele: un litru apă, 500 g ceapă rasă, 400 g zahăr și 50 g miere. Se strecoară și se consumă câte o linguriță de sirop, de 5-6 ori pe zi.

* Pudră de condimente. Se amestecă câte o linguriță de: scorțișoară, ghimbir, piper negru, nuc­șoară și cuișoare. Se adaugă 3 lingurițe de zahăr nerafinat și se pisează până când se obține o pudră fină. Se consumă câte o linguriță de pudră ames­tecată cu miere, de două ori pe zi.

* Sirop de ridichi cu miere. Are efect puter­nic expectorant, favorizând evacuarea mucozităților din bronhii. Luați o ridiche neagră usturătoare, curățați-o de coajă și băgați-o în mixer pentru a ob­ține o pastă. Puneți-o într-un borcan, turnați dea­supra un strat de miere albă de salcâm, puneți capacul și lăsați produsul la macerat vreme de 15 zile. E suficient să luați 3-6 linguri de sirop pe zi, pentru a scăpa de bronșită.

* Cataplasme cu muștar - reduc congestia din piept. Amestecați într-un bol o doză de făină de muștar cu două doze de făi­nă de grâu. Puneți atâta apă încât să obțineți o pastă. Pu­neți-o pe un tifon și îndoiți-l în două. Protejați-vă pielea cu un strat de vaselină, apoi aplicați cataplasma pe zona bolnavă (nu aplicați nicio­dată compuși ai muștarului direct pe piele, e pericol de arsuri!). Verificați aspectul epidermei, și dacă devine prea iritată sau roșie, înlăturați cataplasma.

* Cataplasme cu oțet de mere pe piept. Bogat în săruri minerale, oligoelemente, pectină și be­tacaroten, oțetul de mere este vestit încă din Anti­chitate pentru puterea sa de a degaja căile respira­torii superioare - nasul, gâtul, sinusurile - și pe cele inferioare - bronhiile și plămânii.

* Inhalații cu aburi calzi. Vărsați apă clo­cotită într-un vas și aplecați-vă deasupra lui, înve­lindu-vă capul cu un prosop, ca să creați o mică saună. Așteptați câteva minute, ca să nu vă ardeți fața. Inhalațiile cu vapori calzi fluidifică secrețiile plămânilor. La farmacie găsiți soluții pentru inhalat, foarte eficiente.
* Inhalație cu lă­mâie. Puneți la fiert 750 ml de apă. Stingeți focul. Adăugați 5 picături de ulei aromat de lămâie. Aplecați-vă capul peste vas și inhalați aburii. Se repetă de trei ori pe zi.