Superstarul jamaican revine în România - SEAN PAUL

Dana Ene
"Când nu fac muzică, simt că nu am niciun scop în viață"

Câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, printre care și un Grammy, Sean Paul s-a impus pe scena muzicală internațională prin ritmurile atrăgătoare de rap și dancehall (o variantă de reggae, foarte populară în sălile de dans din Jamaica), dar și mulțumită vocii sale deosebite. Azi, este unul dintre cei mai popu­lari artiști cântăreți din lume, grație melodiilor pro­prii, dar și unor colaborări de succes cu Beyoncé, SIA, Dua Lipa sau Enrique Iglesias. "Asta e o meserie în care dacă vrei să te menții în topuri, trebuie să te reinventezi mereu. Eu am avut multe melodii de top, precum «Get Busy», «Tempera­ture» sau «Baby boy» - cântată împreună cu Beyoncé - și «Cheap Thrills», realizată împreună cu SIA, dar am compus o mulțime de alte cântece care nu s-au bucurat de un succes nebun. Nu este suficient să creezi o melodie-trăsnet și gata, să-ți închipui că de acum încolo îți ies numai hit-uri. Nici vorbă! Trebuie să fii sincer cu tine însuți. În dome­niul muzical, există o mare concurență. Câteodată, nimerești un cântec pe placul publicului, alteori nu. Îmi amintesc că eram în fruntea topurilor și tot compuneam și compuneam de zor și, brusc, a apă­rut de nicăieri o fătucă pe nume Amy Winehouse. Tot ce am putut să zic după ce am ascultat-o a fost «La naiba!». Mustea de talent și de idei bune. Dar asta nu m-a făcut să mă opresc, ci din contră...", se confesa Sean într-un interviu recent.

De la înot la muzică

Sean Paul Francis Henriques s-a născut pe 9 ianuarie 1973 în Kingston, Jamaica, într-o familie multi-culturală, mai precis, o amestecătură de por­tughez cu afro-caraibian după tată, și chinezo-jamaicano-englez după mamă. Înclinațiile artistice le-a moștenit de la mama lui, Frances, o pictoriță cunoscută și apreciată în țara sa, în timp ce dragos­tea pentru înot a moștenit-o pe linie paternă, căci atât bunicul, cât și tatăl artistului au jucat în națio­nala de polo a Jamaicăi, bunicul făcând parte chiar din prima echipă de polo a țării. O bună bucată de timp, chiar și Sean le-a călcat pe urme, căci a jucat polo pentru echipa națio­nală a Jamaicăi, de la 13 la 21 de ani. "Sportul are un rol esențial în dezvoltarea unui copil. Disciplina pe care o obții în urma antre­namentului te ajută să-ți organizezi mai departe viața și să-ți atingi scopul propus", spunea el.
Prevăzător de felul său, Sean s-a pregătit însă și pentru un eventual nepre­văzut și s-a ținut serios de carte, absolvind cu brio Uni­versitatea de Teh­no­logie, cu o diplomă în marketing hotelier, numai bună în cazul în care nu ar fi reușit să urmeze o carieră în sport. Dar până la urmă, nu sportul, ci muzica i-a dat o nouă turnură vieții. Deși îi plăcea la nebunie să cânte, până pe la 23 de ani nu se gândise că ar putea să trăiască din cântat. Și-a început cariera mai întâi ca DJ, dar mai apoi prinde "gustul" muzicii și se apucă să-și com­pună propriile melodii.
În anul 2000, Sean Paul și-a lansat primul album intitulat "Stage One", dar simte cu adevărat gustul succesului abia doi ani mai târziu, după ce-și lansează cel de-al doilea disc, "Dutty Rock". Chiar dacă engleza în care cântă este în dialectul jamaican și nu foarte inteligibilă, ritmurile lui au încins repe­de nu doar insulele caraibiene, ci mai ales Statele Unite, iar "Dutty Rock" a câștigat pre­miul Grammy pentru "Cel mai bun disc reggae"! Succesul exploziv al discului a fost urmat curând de un alt boom, căci Sean a ajutat-o pe Beyoncé să pornească în cariera solo. Cei doi muzicieni au lansat împreună în 2003 melodia "Baby Boy", care a răsturnat topurile muzicale din întreaga lume. Gata, Sean era pe val! Nu în echipa de polo, ci pe valurile muzicii!
Cel de-al treilea album de studio al artistului, "The Trinity" (2005), a câștigat și el discuri de pla­tină atât în SUA, cât și în Europa, consolidându-i poziția de lider pe scena muzicală internațională. Și următoarele lui albume: "Imperial Blaze" (2009); "Tomahawk Technique" (2012) și "Full Fre­quen­cy" (2014) au fost bine primite de public și de cri­tica muzicală. "Culmea e că tocmai artistul familiei, adică mama, îmi pare a fi cea mai reticentă, căci mă tot întreabă, din când în când: «Nu crezi că e mo­mentul să te lași de muzi­că?». Ei bine, răspunsul meu e mereu același: «Când nu fac muzică, simt că nu am niciun scop în viață!». Chiar dacă nu îmi ies numai hit-uri, asta simt eu nevoia să fac, să compun melodii care să-i facă pe oameni să râdă sau să plângă", declara Sean.
Deși au trecut mai bine de patru ani de la ulti­mul său disc, Sean Paul nu a devenit "istorie" în lu­mea muzicii, căci a lansat în continuare hit-uri, unul după altul. De exemplu, în 2016 a urcat în topuri cu melodii cântate în colaborare cu alți muzicieni: "Cheap Thrills" cu SIA, "No Lie" cu Dua Lipa și "Rockabye" cu cei de la Clean Bandit. La finalul acestui an, artistul plănuiește să lanseze un disc nou-nouț, adică al șaptelea din cariera sa.
Și nu doar în carieră a reușit Sean să facă tot ce și-a propus. În 2012, el a convins-o pe iubita lui, prezentatoarea TV jamaicană Jodi Stewart, să-i devină soție, iar în 2017 au devenit și părinții unui băiat - Levi Blaze.
Pe 23 mai 2018, îl puteți asculta pe Sean Paul la Arenele Romane din Capitală. În deschidere, vor cânta Faydee, Fly Project și Simona Nae, iar petre­cerea va continua până-n zori, cu Partydul Kiss FM și DJ Vibe Drops. (Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet sau Eventim și au prețuri cuprinse între 99 lei și 249 lei.)