De parcă s-ar înfige adânc în vase sute de cioburi minuscule de sticlă - așa descriu persoanele afectate durerile provocate de o criză acută de gută. În cazul acestei afecțiuni, problema o reprezintă cantitatea prea mare de acid uric existentă în sânge, rezultat al excesului de albumine, pe care le asimilăm prin hrană. În mod normal, cantitatea suplimentară de acid uric se evacuează prin rinichi. Dar când acest lucru nu se întâmplă, se formează niște cristale mici, care se acumulează, de pildă, în articulații, unde pot provoca inflamații dureroase. Încheieturile se umflă, iar în stadiu avansat se pot chiar osifica, devenind noduroase și rigide. "Criza clasică de gută durează între cinci și nouă zile. La început este afectat, mai mereu, degetul mare de la picior. Simptomul tipic: pacienții se trezesc în toiul nopții cu o inflamație masivă a articulației și cu dureri puternice", precizează reumatologii.
Boala afectează mai ales bărbații între 35 și 40 de ani. Datorită estrogenului, femeile se bucură de o situație oarecum privilegiată. Hormonii sexuali feminini stimulează evacuarea acidului uric. După menopauză, însă, acest avantaj dispare, din păcate, și riscul de gută sporește. Atunci poate fi afectată articulația principală a degetului mare de la picior dar, mult mai frecvent, femeile au probleme la degetele și încheieturile mâinilor. De aceea, guta nu poate fi descoperită întotdeauna din timp. Sau poate fi confundată cu reumatismul. Deși cele două afecțiuni sunt complet diferite.
Multe dintre persoanele afectate de gută evită să meargă la medic, parțial din jenă, pentru că prejudecata că bolnavii înșiși ar fi responsabili de îmbolnăvire din cauza stilului de viață neadecvat încă mai persistă. Ceea ce nu e adevărat. O asemenea afirmație este total nedreaptă. Predispoziția unei persoane la gută ține de gene, explică specialiștii. Drept este, însă, că pentru a limita cât mai mult posibil riscul, alimentația corespunzătoare poate fi de mare ajutor.
Numeroși medici se concentrează doar asupra tratării simptomelor crizei de gută, pentru care, de regulă, recomandă calmante antiinflamatoare, așa-numitele antireumatice nesteroidiene (NSAR). Ceea ce rezolvă, însă, doar jumătate din problemă, pentru că trebuie reduse și valorile mari ale acidului uric. Iar aici, intră în joc, din nou, albuminele (purine) amintite mai sus. Cei afectați trebuie să fie atenți la programul lor alimentar și să nu consume alimente cu conținut ridicat de albumine.
Și cantitatea insuficientă de lichide se numără printre puținii factori de risc cunoscuți. Trebuie evitată deshidratarea, deci, trebuie băute lichide suficiente, adică 1,5-2 litri de apă sau de ceai pe zi. Apropo de băuturi: mulți producători îndulcesc sucurile cu fructoză sau cu sirop de porumb îmbogățit cu fructoză. Dar prea multă fructoză nu numai că îngrașă (supragreutatea stimulează guta), dar produce și creșterea concentrației de acid uric. De aceea, aceste produse trebuie consumate doar sporadic. Același lucru este valabil și în ce privește alcoolul, un alt "provocator" de gută. Ținând seama de aceste avertismente, nu va mai trebui (probabil) să faceți niciodată cunoștință cu senzația de cioburi înfipte în os.
Ajutoare naturale pentru tratarea gutei
În cazul unei crize, următoarele metode calmează problemele.
Comprese cu brustur
Substanțele componente ale plantei au un puternic efect antiinflamator. Amestecați 5 linguri de rădăcină de brustur (sub formă de pulbere), cu aceeași cantitate de apă caldă, până ce obțineți un terci. Întindeți terciul pe un prosop, aplicați-l pe zona dureroasă și lăsați să acționeze peste noapte (fixat cu un bandaj).
Șosete cu sare
Este un tratament "de casă", care vindecă sigur problemele inflamatorii acute. Puneți 30 g sare de bucătărie într-un litru de apă caldă și amestecați până ce se dizolvă toate cristalele. Înmuiați o șosetă cu soluția astfel preparată, stoarceți-o bine, trageți-o pe piciorul afectat și puneți deasupra o șosetă de lână. Durata procedurii: circa o oră.
Ceai de urzică
"Defăimată" ca fiind o simplă "buruiană", urzica este deosebit de eficientă în cazul îmbolnăvirii articulațiilor, deoarece componentele ei stopează substanțele inflamatoare. Opăriți două linguri cu frunze de urzică, cu 150 ml apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Înmuiați un prosop în ceai, stoarceți-l și înfășurați cu el încheietura afectată. Durata aplicației: o oră. Ar trebui să beți și ceai de urzică (până la 4 cești pe zi). Stimulează eliminarea acidului uric.
Cataplasme cu brânză de vaci
Proprietățile răcoritoare, dar și antiinflamatoare ale brânzei de vaci nu trebuie neglijate. Ținută la frigider, se întinde într-un strat de 1 cm pe un prosop de bumbac. Se aplică pe articulație și se învelește cu un alt prosop. Se lasă să acționeze circa 60-90 de minute.
Atenție la ce mâncați!
Nu scăpați din ochi albuminele! Iată un grafic ce vă poate fi de ajutor. (Cifrele reprezintă conținutul de purine în mg/100 g.)
Alimente sărace în purine
Cafea - 0
Ceai - 0
Iaurt - 0
Lapte - 0
Brânză de vaci - 0
Ouă - 5
Roșii - 10
Mere - 15
Cartofi - 15
Ardei grași - 15
Brânzeturi moi - 15
Cașcaval - 15
Făină de grâu - 38
Alimente cu puține purine
Pulpe de pui - 108
Batog - 108
Calcan - 96
Broccoli - 80
Crenvurști - 80
Alimente bogate în purine
Șproturi - 802
Ficat de vițel - 460
Heringi - 210
Pate de ficat - 150
Mazăre - 180
Soia (boabe uscate) - 190
Șnițel de porc - 160
Varză de Bruxelles - 170