Numai că, după ce ai rezolvat toate problemele legate de salarii și pensii, de infrastructură și de facilități pentru investiții, simți, natural, nevoia să te implici și în domenii de mai strictă expertiză. Cum ar fi fotbalul, de pildă, unde nu poți să nu "miruiești" pe creștet candidatul cu cea mai mare priză la public. Nu există temă - vezi și referendumul pentru familie - de care PSD să se atingă și pe care să nu o ducă în ridicol. Când, însă, cei "afectați" sunt majori și vaccinați, e problema lor. Dar când e vorba despre tineri care își caută un drum cât mai bun și mai drept în viață, ridicolul se transformă în blasfemie.
Guvernanții au ajuns și aici: au redus numărul de locuri finanțate de la buget pentru licență, dar mai ales pentru masterat și doctorat, la cele mai importante universități din România - Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj, "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, SNSPA - și le-au transferat unor universități anonime din țară. Semnalul e limpede, dincolo de stilistica binecunoscută: luăm de la cei care performează, ca să dăm celor care "trag mâța de coadă". PSD pedepsește, de fapt, cele mai critice voci din domeniul universitar, cele care au ridicat mereu vocea, când a fost vorba despre aberații în Educație. Făcută fără proceduri și criterii transparente, această reducere a finanțării îi afectează, culmea, exact pe rectorii universităților care au refuzat să semneze scrisoarea de susținere pentru Valentin Popa, fost mare rector de Suceava, actual ministru.
Au mai rămas puține instituții nesubordonate partidului - Direcția Națională Anticorupție și Banca Națională a României sunt, desigur, cele mai vizibile. Dar ce spațiu minunat de congrese cu aplaudaci ar fi Teatrul Național, fără Ion Caramitru, director! Sau ce fabrici de doctorate cu ștaif ar fi Universitatea București sau Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj, dacă nu ar fi conduse de oameni de caracter! Așa că atacul acolo trebuie dus, ca să priceapă și ultimii șefi cu pretenții de independență și autonomie din țară...
Dacă va rămâne așa, decizia ministerului va obliga universitățile să renunțe la programe de studiu, la cursuri și, în ultimă instanță, la unii profesori. Cei mai afectați vor fi tocmai tinerii care vor să urmeze studii serioase în țară. Într-un moment în care valorile ne pleacă din țară pe rupte, peste 1.200 de tineri vor fi nevoiți să își plătească, anual, studiile masterale și doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universități cu programe atractive și solide. Dar de ce să vrei să faci un doctorat serios la UBB, când poți plagia, ca atâția șefi din politica românească, la o universitate de partid? Și de ce să vrei să gândești cu capul tău, când șeful PSD îți dă gata scris discursul, precum doamnei premier? Nu mai există zonă de normalitate în România, pe care vrednicii PSD-iști să n-o facă praf. Parcă niciodată n-a fost așa de rău ca acum. Ce mai poate urma?