Dragă Constantin, afecțiunea de care suferi, din păcate, se tratează greu, și numai cu voință vei putea ajunge la rezultatele pe care le dorești. Ai nevoie de răbdare și să urmezi întocmai recomandările făcute de către specialiști. Din ce în ce mai mult, se vorbește astăzi în rândul specialiștilor de tratarea afecțiunilor cu ajutorul unui stil de viață sănătos și al unei alimentații potrivite. Din păcate, nu suntem educați în a ne clădi un organism sănătos. Mâncăm pe fugă, stresați, citind un articol pe internet, dar nu avem răbdare să mestecăm bolul alimentar, așa cum ne spune un proverb. "Mâncarea să o bei și apa să o mănânci", altfel spus, bolul alimentar trebuie transformat la nivelul cavității bucale aproape în lichid. În primul rând, trebuie să știm că o alimentație bogată în carne, produse din carne, făinoase prelucrate, fără legume și fructe, fără fibre, cu multe zaharuri și grăsimi, duce la carența de enzime digestive, prin lipsa de vitamine, minerale care se găsesc în alimentele integrale, în legume, în germeni și în fructe. O alimentație nepreparată termic, bogată în legume și fructe, stimulează mirosul și gustul, simțuri care duc la producerea de enzime necesare prelucrării alimentelor. Bacteriile prietene și fibrele care se găsesc în alimente au rol important în sănătatea tubului digestiv. Fibrele măresc volumul materiilor fecale, ceea ce ajută la funcționarea normală a intestinelor. Fără fibre, produsele toxice nu se elimină și în final se ajunge la colită. Alimentele se împart în alimente care produc mucus și alimente care nu produc mucus. Mâncarea fiartă produce mucus, la fel produsele din lapte și produsele făinoase, produsele din legume fierte, soia și cerealele, în comparație cu fructele și legumele crude, care nu produc mucus. Primul pas pentru vindecare este acela de a renunța la carne și la produsele din carne, la făinoase, lapte și produse din lapte, trecându-se la o alimentație bogată în legume și fructe.
Produsele animale produc aciditate în organism, ele sunt lipsite de lichide și necesită din partea sistemului digestiv multă energie pentru procesarea lor. Carnea, laptele și produsele din lapte duc la procesul de fermentație și putrefacție în sistemul digestiv, producând toxine cum ar fi: amoniac, sulfați etc.
Iată câteva recomandări:
Ar trebui să începi cu o perioadă de trecere treptată la o alimentație crudă, până la 80% (cu frunze verzi, de fiecare dată), inclusiv fructe; * legume și verdețuri date prin blender; * enzime digestive, ca supliment; * apă în care au fost ținute semințe de in; * nuci fierte, în cantitate mică; * pentru necesarul de grăsimi îți recomand puțin avocado; * exerciții fizice; * odihnă; * încearcă să elimini, pe cât posibil, stresul; * somn suficient (8 ore pe noapte); * grijă de a-ți menține pH-ul normal, la nivelul cavității bucale (recomand a se face spălături cu sare de mare); * o igienă cât mai strictă a cavității bucale, pentru a preîntâmpina stricarea dinților; * nu sunt recomandate clismele; * nu trebuie să ignori câteva ședințe lunare la un psiholog, deci este recomandată psihoterapia.
De asemenea, îți recomand o cură, pe o perioadă de 8-10 luni, cu Digestton, Elixir of Youth și Nervton. Produsele menționate contribuie la întărirea sistemului imunitar - piatra de temelie a sănătății fără probleme; reîntregirea florei intestinale (deficitară în afecțiunea ta).
Produsele au drept scop rezolvarea cauzei și nu a simptomului. În speranța că am fost înțeleasă, îți doresc multă sănătate! Pentru mai multe relații poți suna la numerele de telefon! Cu respect!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Sufăr de tulburări somatoforme"
(Răspuns pentru ADRIAN - București, F. AS nr. 1307)
Orice afecțiune este însoțită de cele mai multe ori de simptome asociate clare, definitorii, ce determină stabilirea rapidă a unui diagnostic. Există însă și forme somatizate, în care pacientul acuză simptomatologii fizice multiple, fără ca acestea să prezinte o cauză anume. Trăirile lor în plan fizic sunt reale, acuză dureri sau simptome, uneori exacerbate, pe care le interpretează ca aparținând unei anumite boli, prezența acestor simptome somatice implicând de obicei mai multe organe sau sisteme, pentru care sunt necesare investigații multiple ce nu reflectă existența afecțiunilor descrise de pacient. Adeseori sunt incriminate probleme gastro-intestinale, afecțiuni neuro-vegetative, dureri, uneori în piept, cu teama unui infarct iminent, aceste episoade fiind confundate cu simptomatologia unei gastrite sau reflux gastric. Stresul poate fi un factor declanșator sau poate întreține tulburarea somatoformă prin alimentarea simptomelor în plan mental. O stare permanentă de boală și orice simptom nou apărut în corp determină accentuarea senzațiilor de panică și o nouă vizită la cabinetul medicului specialist. Bineînțeles că este recomandat să ne facem un control medical periodic, iar în funcție de rezultatele analizelor și investigațiilor să tratăm corespunzător orice afecțiune. În lipsa unui tablou clinic complet, coroborat cu valorile în limitele normale ale analizelor, terapia comportamental-cognitivă poate reechilibra starea de sănătate. StressManager, un produs inovator ce conține extract hidrolizat de proteină din lapte, combate stresul, stările de anxietate, agitație, nervozitate și epuizare psihică, ajutând chiar în curele de renunțare la dependențe, cum este fumatul. StressManager vă poate ajuta să treceți mai ușor peste problemele de zi cu zi, reducând simptomele asociate stresului la nivel digestiv, cardiovascular, emoțional, imprimând o stare de liniște, relaxare, un somn odihnitor noaptea, dar și o mai bună concentrare pe parcursul zilei.
Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Fetița mea face otită lună de lună"
(Răspuns pentru RAMONA - Italia, F. AS nr. 1295)
Otita seroasă sau seromucoasă, afecțiune frecventă la copilul mic, se definește prin existența unui lichid seromucos al urechii medii, în spatele membranei timpanice, fără simptome de inflamație acută. Otita seroasă reprezintă aproximativ 30% dintre afecțiunile inflamatorii otice și este secundară sindromului de obstrucție tubară și inflamației mucoasei urechii medii.
În cazul fetiței dvs. în vârstă de 3 ani, medicul specialist ORL și medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar, o dischinezie ciliară primitivă, prezența vegetațiilor adenoide (polipi) sau a unei malformații velo-palatine. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare sunt asociate sau urmate frecvent de apariția unei otite seroase sau sero-mucoase. Agenții patogeni sunt grupați în colonii, la nivelul formațiilor amigdaliene, vegetațiilor adenoidiene hipertrofiate, constituind sursa de infecție a urechii medii. Această situație este frecventă la sugar și copilul mic, la care trompa auditivă este scurtă și orizontală, ceea ce favorizează refluxul bacterian dinspre nas spre urechea medie. Otita seroasă poate să se repete de mai multe ori într-un an, în urma unor noi infecții acute ale căilor aeriene superioare și a unor factori favorizanți locali. Tratamentul otitei seroase la sugar și copilul mic constă în:
* Aspirații nazale de 2-3 ori pe zi, urmate de instilații nazale de vasoconstrictoare (ser efedrinat 1%) și apă de mare sterilă: Nazomer, Sterimar, Rhinomer etc. Pentru o eficacitate maximă, capul copilului va fi înclinat spre urechea bolnavă. Menținerea acestei poziții de un minut favorizează deschiderea trompei auditive și remiterea senzației de durere și de ureche înfundată.
* Pulverizați 20 pufuri de Ocnasept (aerosol salin 100% natural) deasupra patului și în cameră, în vederea optimizării microclimatului ambiental, și a îndepărtării alergenilor. Menținerea permeabilității foselor nazale, cu o respirație corectă, este o condiție obligatorie pentru succesul terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de hemisuccinat de hidrocortizon a 25 mg pe zi, diluată în 6 ml ser fiziologic și divizată în 3 ședințe de aerosoli (inhalații pe nas!).
* Administrarea de antiinflamatoare și antialergice timp de 7-10 zile (coacăz-negru).
* Tratamentul cu antibiotice în otita seroasă este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicului. Evitați gentamicina și alte medicamente cu potențial ototoxic.
* Este recomandată aerosoloterapia salină în stațiunea Ocna-Sibiului.