Rodica Culcer despre... "Periferia putredă a Europei"

Redactia
- Credeți că victoria categorică obținută de FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, în alegerile din Ungaria, va accelera, prin contagiune, alunecarea Ro­mâniei pe panta iliberalismului?

- Pericolul există, pentru că Liviu Dragnea aplică deja modelul de comportament politic al lui Viktor Orban. De altfel, România a fost inclusă de comen­ta­tori politici europeni de prestigiu, în "periferia putredă a Europei", alături de Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slo­vacia, Malta, sau Republica Cehă. Acest "putregai" - care constă în subminarea statului de drept, a institu­țiilor independente, a societății civile și a presei libere, apărarea corupților și protejarea crimei organizate, riscă să distrugă treptat comunitatea de valori a UE, mai ales că, o spun mai mulți comentatori politici, Co­mi­sia Europeană, în frunte cu președintele ei, Jean Claude Juncker, nu a făcut absolut nimic pentru a-l stăvili. Astfel, deși se vorbește despre condiționarea re­partizării fondurilor europene, în funcție de respectarea statului de drept, nu s-a întreprins nimic concret în acest sens. Totodată, Viktor Orban este apărat de Parti­dul Popular European din care face parte și care închide ochii la toate excesele sale, și nici socialiștii europeni nu au reușit să-l pună la punct pe Liviu Dragnea. Există însă o diferență notabilă între România și Ungaria, da­torată abilității lui Orban de a asigura o politică fiscală coerentă, un mediu de afaceri favorabil investitorilor și o absorbție exemplară a fondurilor europene. Totodată, echipa sa guvernamentală este alcătuită din oameni în general bine pregătiți, care pot sta de vorbă cu omologii lor de la Bruxelles. Or, România este un dezastru la toate aceste capitole, fiind condusă de o echipă guver­na­mentală submediocră. Ea va fi mult mai vulnerabilă la eventualele sancțiuni europene, atunci când CE, asaltată deja de critici, se va decide, totuși, să le aplice. Riscăm să pierdem nu numai câștigurile demo­cratice ale ultimilor 13 ani, ci să și sărăcim. De­zas­trul nu este inevitabil, însă dacă găsim resurse interne pentru a stăvili ofensiva iliberală și irespon­sabilă a prietenului lui Viktor Orban din fruntea PSD.

- Revenit din vacanța de Paști, Liviu Dragnea a anunțat o listă de priorități a PSD, constând din mo­dificarea Codurilor Penale și a legilor siguranței na­țio­nale. Sunt oare acestea și prioritățile românilor?

- În 2016, românii nu au votat subminarea statului de drept, ci promisiunile de bunăstare făcute de PSD. Nimeni nu a cerut, de pildă, modificarea Codurilor Penale, în afara penalilor asociați cu coaliția PSD-ALDE. În schimb, mai multe categorii de angajați au ajuns să protesteze în stradă împotriva diminuării ve­niturilor rezultată din legea salarizării, impusă chiar de partidul care le promitea majorări fabuloase. Impactul nefast al acestei legi se va accentua în curând, ca ur­mare a inflației care progresează neabătut, ceea ce în­seamnă, practic, că prețurile cresc constant, anulând creș­terile de pensii și salarii. Nu trebuie să fii doctor în economie ca să-ți dai seama că, dacă, așa cum spune ministrul Lia Olguța Vasilescu, salariile majorității bugetarilor cresc cu 3-4%, dar inflația a ajuns deja la peste 4%, înseamnă că veniturile și puterea de cum­părare de fapt scad. Și situația se va înrăutăți, pentru că nu reușim să acoperim importurile cu exporturi, ceea ce duce la deprecierea leului și, din nou, la inflație. Așadar, dacă PSD ar guverna în interesul cetățenilor, prioritatea sa ar trebui să fie dezvoltarea economică sănătoasă, pentru a asigura sporirea reală a nivelului de trai, realibilitarea in­frastructurii, care se prăbușește, și reformarea sis­temului sanitar și a educației. Domnii Dragnea și Tări­ceanu sunt obsedați însă de salvarea penalilor și aca­pararea controlului asupra serviciilor de informații și telecomunicații speciale, și aceasta, pentru că strategia lor pe termen lung urmărește anularea cons­trucției de­mocratice post-decembriste printr-o restaurație, dacă nu explicit neo-comunistă, cert de tip autoritar. Re­orien­tarea țării dinspre Vest spre Est va fi doar o con­secință previzibilă a acestui restaurații. Vă­zând, așadar, care sunt prioritățile domnului Drag­nea, ar fi cazul să ne întrebăm și noi care sunt prioritățile noas­tre ca națiune, și să găsim o formă de a le realiza înainte să fie prea târziu.