Când aerul nu ne mai ajunge - Antrenament pentru respirație

Gilda Fildan
- Bolile de plămâni înseamnă mai mult decât tuse și dificultate de a res­pira. Ele atacă bronhiile, îngustează vasele de sânge sau distrug alveolele pulmonare de la capătul căilor respiratorii. Pentru a înlătura toate aceste amenințări, specialiștii ne recomandă, iarăși și iarăși, să respirăm. Iată cum ar trebui să arate un antrenament corect și eficient -

Cât aer avem în plămâni?

La oamenii sănătoși, volumul pulmonar variază între doi și trei litri. Înotătorii de performanță ajung la opt litri, iar scufundătorii care practică apneea statică - până la 10 litri. Capacitatea respiratorie se poa­te extinde prin atrenament, ca de pildă prin exer­cițiul de umflare a unui balon.

I. Respirați corect

Nu este nevoie întotdeauna de medi­ca­mente pentru ameliorarea dispneei și a tusei.

Do, re, mi, fa, sol
Cântatul antrenează mușchii respiratori și ușu­rează respirația printr-o poziție mai bună a corpului. Studiile confirmă efectele pozitive ale vocalizelor. Cercetătorii neozeelandezi au făcut un experiment cu participarea a 28 de pacienți cu BPOC (bronho­pneumopatie obstructivă cronică): timp de un an de zile, aceștia au luat parte la repetițiile săptămânale ale unui cor. În finalul perioadei amintite, autorii studiului au constatat că bolnavii respirau mai ușor și nu se mai temeau atât de tare de eventualitatea unei dispnee acute.

Sportul de rezistență
Ani de-a rândul, sportul și, în general, mișcarea, au fost interzise pentru suferinzii de astm și BPOC. În prezent, dimpotrivă, medicii îi sfătuiesc insistent să le practice, fiindcă s-a observat că sportul dă rezultate la fel de bune ca tratamentul medicamen­tos. Nordic walking, joggingul și plimbările cu bi­cicleta dezvoltă musculatura, îmbunătățesc condiția fizică și cresc rezistența la efort.

Medicina chineză
Potrivit filosofiei medicale a Extremului Orient, afecțiunile plămânilor sunt provocate de un blocaj al "suflului vieții". Pentru a-i restabili fluxul, se folosesc masaje, băi, o alimentație sănătoasă și cure cu plante. Terapeuții care aplică metodele ayur­ve­dice și cele ale medicinei tradiționale chineze ape­lează și la Tai-Chi, Qigong, diverse tehnici de me­ditație sau la terapia respiratorie. La astmatici s-a dovedit foarte util postul terapeutic.

Aerul proaspăt
Aerul înviorător de munte și briza mării - schim­barea de microclimat le priește mai ales bol­na­vilor de astm. Aerul curat face ca inflamațiile să se retragă mai repede, vântul îndepărtează polenul și substanțele aflate în suspensie. Aparatul respi­rator și sistemul imunitar se calmează.

II. Exerciții

Persoanele care cântă la instrumente de suflat, fac scu­fundări sau alpinism extrem își antrenează mereu respira­ția. Cu succes: muzicienii pot susține tonalități prelungite, iar scufundătorii stau sub apă minute întregi. Cu aceste exer­ciții, veți reuși și dvs. să realizați perfor­manțe personale.

Întâi pe stânga, apoi pe dreapta
Apăsând ușor cu degetul mare și cu ine­larul, închideți alternativ nara stângă și pe cea dreaptă, pe inspirație și expirație. Inspirați pe durata a patru secunde, rețineți aerul alte patru secunde, apoi expirați timp de opt se­cunde. Exercițiul ajută contra alergiilor și a astmului.

Calm total
Expirația printre buzele apropiate, care creează astfel un obstacol, este de ajutor la astm și dispnee. Țuguiați puțin buzele și suflați aerul, lent și controlat, învingând re­zis­tența care i se opune. Al­terantivă: ex­pirați ca și cum ați sufla peste un fir de iarbă.

Spulberați enervarea
4-7-8: pe inspirație, numărați până la patru, apoi rețineți aerul, continuând să nu­mă­­rați până la șapte, iar la opt expirați cu zgo­­mot. Limba atinge cerul gurii. Beneficiile exercițiului: vă ajută să rezistați la pofta de dulce sau de nicotină, să vă păstrați cumpătul în momentele de enervare și să nu cedați ata­curilor de panică.

III. Aveți grijă de plămâni

* Gargarele umezesc mu­coasa faringiană și în­depărtează germe­nii patogeni, precum și substan­țele nocive.
* Aerisirea locuinței, cu fe­restrele larg deschise, la intervale de două-trei ore, asigură o calitate mai bună a aerului din încăperi.
* Umidificatorul electric sau castronașele nu prea adânci, pli­ne cu apă, îmbunătățesc umidi­tatea aerului.
* Sporturile de rezistență, ca joggingul, cano­tajul și înotul, an­trenează respirația.
* Cântatul la un instrument de suflat face posibil un control mai bun al respirației.
* Plantele de cameră absorb mo­noxidul sau bioxidul de car­bon prezent în aerul respirat.
* Rufele uscate în casă umi­difică aerul.
* Imprimantele cu jet de cer­neală produc mai pu­ține pulberi fine în suspensie decât impri­mantele cu laser.
* Respirația controlată în tim­­pul meditațiilor mentale rel­axea­ză și dau un sentiment de eli­be­rare.

IV. Mai mult aer

Cu cât suntem mai activi, cu atât frecvența inspirației crește și avem nevoie de mai mult aer (în litri pe minut).
Somn - 4,7
Stat în picioare - 6,6
Mers - 17
Înot - 23
Ciclism - 34
Drumeții montane - 43
Alpinism extrem - 53
Competiții sportive - 60

V. Tusea, explicată pe scurt

Tusea curăță căile respiratorii și res­pinge atacurile agenților patogeni asupra plămânilor și a bronhiilor.

Ce este tusea?
Reflexul de tuse aruncă mucusul afară din căile respiratorii, cu o viteză de 100 de kilo­metri pe oră, și le eliberează de germeni pato­geni, praf și polen. Tusea violentă duce la apa­riția unor mici fisuri în mucoase. De aceea, este bine să nu tușiți în forță și să rețineți o parte din aer în plămâni.

Să luăm antibiotice?
Pentru trei sferturi din răcelile inofensive, vina o poartă virușii. De cele mai multe ori, aceste vi­roze se vindecă fără tratament. Anti­bioticele sunt inutile, deoarece ele nu acțio­nează defel asupra viru­șilor. Medicamentele antitusive se iau numai seara, la culcare, pentru a avea un somn liniștit.

Când ne adresăm doctorului?
Dacă tusea persistă mai mult de trei săptă­mâni, cauza ar putea fi cu totul alta decât o in­fec­ție virală. Febra și dispneea semnalează o pneu­­monie sau o bronșită acută. Durerile din coșul pieptului îndreptățesc suspiciunea de pleu­rezie, colaps pulmonar sau fractură a coas­telor.

VI. Rețete tradiționale

Tusea este enervantă și chinuitoare. Dacă n-o putem vindeca, există cel puțin posibili­tatea s-o ame­liorăm, aplicând câteva soluții simple.

Beți multe lichide
Consumați până la trei litri de ceai sau apă plată pe zi, pentru a elimina mucusul prin bronhii și a umi­difica mucoasele. Ceaiurile de plante cu ciubo­țica cucului, frunze de iederă, cimbru și un adaos de uleiuri esențiale (eucalipt, lămâie, portocală și mirt) intensifică efectul de fluidizare a secrețiilor.

Aerul umed
Umiditatea calmează tusea iritativă. Pentru a o în­treține, așezați în camere castronașe cu apă fier­binte. Sau cu apă la temperatura camerei, dar în acest caz se pun pe calorifere. Adăugând câteva pică­turi de uleiuri eterice, veți îmbunătăți ambianța în locuință și, implicit, aerul respirat.

Repaos pe canapea
Persoanele răcite, care tușesc, au nevoie de odih­nă. Căldura din saună, sportul și suprasoli­citarea fizică extenuează corpul deja slăbit și pot provoca aritmii cardiace primejdi­oase.

Inhalațiile
Inspirați și ex­pirați liniștit și profund vapori de apă, de trei ori pe zi, câte 15 minu­te. Se poate face fie cu un lighean și un prosop, fie cu un inhalator. Utilizând o infu­zie de salvie, obțineți și calmarea mucoaselor iri­tate.

Sirop de ceapă pentru tuse
Tăiați ceapa mărunt, fierbeți-o timp de zece mi­nute, în 125 mililitri de apă, cu trei linguri de miere, apoi presați-o printr-un șervet. Luați câte o lingură, de trei până la cinci ori pe zi. Distruge germenii patogeni, elimină secrețiile și reduce inflamația.

Cataplasma cu cartofi
Fierbeți patru până la șase cartofi, până se fac foarte moi, puneți-i într-un șervet de bucătărie și zdro­biți-i. Apoi împachetați-i într-un prosop, pe care îl așezați pe piept. Căldura activează circulația locală și grăbește vindecarea.