Cât aer avem în plămâni?
La oamenii sănătoși, volumul pulmonar variază între doi și trei litri. Înotătorii de performanță ajung la opt litri, iar scufundătorii care practică apneea statică - până la 10 litri. Capacitatea respiratorie se poate extinde prin atrenament, ca de pildă prin exercițiul de umflare a unui balon.
I. Respirați corect
Nu este nevoie întotdeauna de medicamente pentru ameliorarea dispneei și a tusei.
Do, re, mi, fa, sol
Cântatul antrenează mușchii respiratori și ușurează respirația printr-o poziție mai bună a corpului. Studiile confirmă efectele pozitive ale vocalizelor. Cercetătorii neozeelandezi au făcut un experiment cu participarea a 28 de pacienți cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică): timp de un an de zile, aceștia au luat parte la repetițiile săptămânale ale unui cor. În finalul perioadei amintite, autorii studiului au constatat că bolnavii respirau mai ușor și nu se mai temeau atât de tare de eventualitatea unei dispnee acute.
Sportul de rezistență
Ani de-a rândul, sportul și, în general, mișcarea, au fost interzise pentru suferinzii de astm și BPOC. În prezent, dimpotrivă, medicii îi sfătuiesc insistent să le practice, fiindcă s-a observat că sportul dă rezultate la fel de bune ca tratamentul medicamentos. Nordic walking, joggingul și plimbările cu bicicleta dezvoltă musculatura, îmbunătățesc condiția fizică și cresc rezistența la efort.
Medicina chineză
Potrivit filosofiei medicale a Extremului Orient, afecțiunile plămânilor sunt provocate de un blocaj al "suflului vieții". Pentru a-i restabili fluxul, se folosesc masaje, băi, o alimentație sănătoasă și cure cu plante. Terapeuții care aplică metodele ayurvedice și cele ale medicinei tradiționale chineze apelează și la Tai-Chi, Qigong, diverse tehnici de meditație sau la terapia respiratorie. La astmatici s-a dovedit foarte util postul terapeutic.
Aerul proaspăt
Aerul înviorător de munte și briza mării - schimbarea de microclimat le priește mai ales bolnavilor de astm. Aerul curat face ca inflamațiile să se retragă mai repede, vântul îndepărtează polenul și substanțele aflate în suspensie. Aparatul respirator și sistemul imunitar se calmează.
II. Exerciții
Persoanele care cântă la instrumente de suflat, fac scufundări sau alpinism extrem își antrenează mereu respirația. Cu succes: muzicienii pot susține tonalități prelungite, iar scufundătorii stau sub apă minute întregi. Cu aceste exerciții, veți reuși și dvs. să realizați performanțe personale.
Întâi pe stânga, apoi pe dreapta
Apăsând ușor cu degetul mare și cu inelarul, închideți alternativ nara stângă și pe cea dreaptă, pe inspirație și expirație. Inspirați pe durata a patru secunde, rețineți aerul alte patru secunde, apoi expirați timp de opt secunde. Exercițiul ajută contra alergiilor și a astmului.
Calm total
Expirația printre buzele apropiate, care creează astfel un obstacol, este de ajutor la astm și dispnee. Țuguiați puțin buzele și suflați aerul, lent și controlat, învingând rezistența care i se opune. Alterantivă: expirați ca și cum ați sufla peste un fir de iarbă.
Spulberați enervarea
4-7-8: pe inspirație, numărați până la patru, apoi rețineți aerul, continuând să numărați până la șapte, iar la opt expirați cu zgomot. Limba atinge cerul gurii. Beneficiile exercițiului: vă ajută să rezistați la pofta de dulce sau de nicotină, să vă păstrați cumpătul în momentele de enervare și să nu cedați atacurilor de panică.
III. Aveți grijă de plămâni
* Gargarele umezesc mucoasa faringiană și îndepărtează germenii patogeni, precum și substanțele nocive.
* Aerisirea locuinței, cu ferestrele larg deschise, la intervale de două-trei ore, asigură o calitate mai bună a aerului din încăperi.
* Umidificatorul electric sau castronașele nu prea adânci, pline cu apă, îmbunătățesc umiditatea aerului.
* Sporturile de rezistență, ca joggingul, canotajul și înotul, antrenează respirația.
* Cântatul la un instrument de suflat face posibil un control mai bun al respirației.
* Plantele de cameră absorb monoxidul sau bioxidul de carbon prezent în aerul respirat.
* Rufele uscate în casă umidifică aerul.
* Imprimantele cu jet de cerneală produc mai puține pulberi fine în suspensie decât imprimantele cu laser.
* Respirația controlată în timpul meditațiilor mentale relaxează și dau un sentiment de eliberare.
IV. Mai mult aer
Cu cât suntem mai activi, cu atât frecvența inspirației crește și avem nevoie de mai mult aer (în litri pe minut).
Somn - 4,7
Stat în picioare - 6,6
Mers - 17
Înot - 23
Ciclism - 34
Drumeții montane - 43
Alpinism extrem - 53
Competiții sportive - 60
V. Tusea, explicată pe scurt
Tusea curăță căile respiratorii și respinge atacurile agenților patogeni asupra plămânilor și a bronhiilor.
Ce este tusea?
Reflexul de tuse aruncă mucusul afară din căile respiratorii, cu o viteză de 100 de kilometri pe oră, și le eliberează de germeni patogeni, praf și polen. Tusea violentă duce la apariția unor mici fisuri în mucoase. De aceea, este bine să nu tușiți în forță și să rețineți o parte din aer în plămâni.
Să luăm antibiotice?
Pentru trei sferturi din răcelile inofensive, vina o poartă virușii. De cele mai multe ori, aceste viroze se vindecă fără tratament. Antibioticele sunt inutile, deoarece ele nu acționează defel asupra virușilor. Medicamentele antitusive se iau numai seara, la culcare, pentru a avea un somn liniștit.
Când ne adresăm doctorului?
Dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni, cauza ar putea fi cu totul alta decât o infecție virală. Febra și dispneea semnalează o pneumonie sau o bronșită acută. Durerile din coșul pieptului îndreptățesc suspiciunea de pleurezie, colaps pulmonar sau fractură a coastelor.
VI. Rețete tradiționale
Tusea este enervantă și chinuitoare. Dacă n-o putem vindeca, există cel puțin posibilitatea s-o ameliorăm, aplicând câteva soluții simple.
Beți multe lichide
Consumați până la trei litri de ceai sau apă plată pe zi, pentru a elimina mucusul prin bronhii și a umidifica mucoasele. Ceaiurile de plante cu ciuboțica cucului, frunze de iederă, cimbru și un adaos de uleiuri esențiale (eucalipt, lămâie, portocală și mirt) intensifică efectul de fluidizare a secrețiilor.
Aerul umed
Umiditatea calmează tusea iritativă. Pentru a o întreține, așezați în camere castronașe cu apă fierbinte. Sau cu apă la temperatura camerei, dar în acest caz se pun pe calorifere. Adăugând câteva picături de uleiuri eterice, veți îmbunătăți ambianța în locuință și, implicit, aerul respirat.
Repaos pe canapea
Persoanele răcite, care tușesc, au nevoie de odihnă. Căldura din saună, sportul și suprasolicitarea fizică extenuează corpul deja slăbit și pot provoca aritmii cardiace primejdioase.
Inhalațiile
Inspirați și expirați liniștit și profund vapori de apă, de trei ori pe zi, câte 15 minute. Se poate face fie cu un lighean și un prosop, fie cu un inhalator. Utilizând o infuzie de salvie, obțineți și calmarea mucoaselor iritate.
Sirop de ceapă pentru tuse
Tăiați ceapa mărunt, fierbeți-o timp de zece minute, în 125 mililitri de apă, cu trei linguri de miere, apoi presați-o printr-un șervet. Luați câte o lingură, de trei până la cinci ori pe zi. Distruge germenii patogeni, elimină secrețiile și reduce inflamația.
Cataplasma cu cartofi
Fierbeți patru până la șase cartofi, până se fac foarte moi, puneți-i într-un șervet de bucătărie și zdrobiți-i. Apoi împachetați-i într-un prosop, pe care îl așezați pe piept. Căldura activează circulația locală și grăbește vindecarea.