Păstrați ritmul
Mergeți la culcare pe cât posibil mereu la aceeași oră, iar dimineața dați-vă jos din pat la momentul obișnuit. Repetarea creează o monotonie care destinde și induce o stare de oboseală.
Zonă liberă de telefonie mobilă
Smartphone-ul sau tableta nu au ce căuta în dormitor. Dacă începeți să vă verificați e-mail-urile ori să scrieți ceva pe Whatsapp, nu vă liniștiți gândurile, ci mai degrabă le stârniți.
Dormitorul ca oază de wellness
Saltelele, învelitorile, pijamaua ar trebui alese în așa fel încât să nu vă fie frig cu ele, dar nici atât de cald, încât să transpirați. Pentru a nu tulbura atmosfera de liniște din camera de culcare, nu luați cu dvs. în dormitor formularele fiscale sau agenda cu programul pentru următoarele zile. Dacă, totuși, nu vă ies din minte niște lucruri amânate de prea multă vreme, ieșiți din dormitor ca să le rezolvați.
Nu adormiți la televizor
Moțăitul la televizor este inamicul numărul unu al somnului. În momentul când vă ridicați din fața ecranului, veți constata că oboseala care vă închidea pleoapele a dispărut. Dacă mergeți apoi în baie, ca să vă faceți toaleta de seară, toate sistemele din organismul dvs. își vor mări turația. Nici televizorul așezat în dormitor, ca să-l puteți privi din pat, nu vă ajută să adormiți, ci dimpotrivă. Lumina care pâlpâie și zgomotul de fond nu vă vor permite să aveți un somn odihnitor.
Eliberați-vă de poveri
Înainte de a trece pragul dormitorului, puneți în ordine lucrurile care vă preocupă, de exemplu scriindu-le într-un jurnal. Odată așternute pe hârtie, problemele vor fi gonite din gândurile, emoțiile și acțiunile dvs. Și o listă pe două coloane, pozitiv-negativ, vă poate fi de ajutor. Sau notați-vă ce anume aveți de rezolvat a doua zi.
E permis tot ce vă liniștește
Citiți o carte relaxantă, porniți într-o călătorie imaginară, gândiți-vă la copiii dvs. E permis tot ce oprește caruselul gândurilor, atâta vreme cât vă dă un sentiment de siguranță, calm și confort. Atenție: alcoolul nu este un bun sedativ, chiar dacă așa vă face impresia.
Surghiuniți deșteptătorul
Faceți parte dintre cei ce se uită noaptea din când în când la ceas, socotind îngrijorați câte ore de somn le-au mai rămas până dimineață? În acest caz, scoateți urgent deșteptătorul din dormitor! Nu trebuie să-l vedeți, va fi suficient să-l auziți.
Fiți atenți cu cafeaua și sportul seara târziu
Cofeina poate acționa pe durata mai multor ore. De aceea, persoanele sensibile ar trebui să bea ultima ceașcă de cafea imediat după masa de prânz. Și activitatea fizică desfășurată seara activează circulația sângelui.
Când am nevoie de un medic?
Dacă, oricât v-ați strădui, rămâneți cu mult în urma numărului de ore de somn recomandate, iar situația persistă de cel puțin patru săptămâni, adresați-vă medicului de familie. Acesta ar trebui să delimiteze aria problemelor dvs. și apoi să vă îndrume la un specialist competent. Căci insomnia poate avea o multitudine de cauze - și riscă să genereze, la rândul ei, o multitudine de alte afecțiuni. Cauza suferinței dvs. nu poate fi depistată decât printr-o serie de investigații precise. Dacă va considera necesar, medicul specialist vă poate trimite după aceea la un laborator de somnologie, unde vi se va face un studiu de somn.
Pericolele sforăitului
Somnul nu ne priește întotdeauna. Mai ales cine își petrece nopțile alături de un partener care sforăie știe bine despre ce e vorba. Iar nivelul de decibeli nu este numai supărător. Așa-numita apnee obstructivă nocturnă, cea mai răspândită dintre afecțiunile somnului cu cauze organice, reprezintă un mare risc pentru însăși persoana care sforăie. Începând de la cinci pauze de respirație pe oră, cu durata de zece secunde sau mai mult, situația devine periculoasă, deoarece căile respiratorii superioare se închid. În consecință, apare hipertensiunea, crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral, se reduce considerabil capacitatea de muncă. Diagnosticul se pune, de obicei, într-un laborator de somnologie. Tratamentul cel mai eficient constă în ventilația nocturnă cu ajutorul unui aparat de mici dimensiuni, care trimite aer cu presiune pe o mască nazală.