Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamentul ARSURILOR

Redactia
- Nu există om care să nu fi suferit, la un moment dat, o arsură. Nu e nevoie decât de o clipă de neatenție, ca să te atingi de o plită încinsă. Sau dimineața, cu ochii încă mici de somn, să sorbi din cafeaua fierbinte. Vorbim, desigur, de arsurile minore, care nu necesită îngrijiri medicale. Vă oferim câteva rețete ca să vă "răcoriți" durerea și să nu rămâ­neți cu cicatrici -

Tipuri de arsuri

Arsurile termice pot fi cauzate de contactul cu orice sursă externă de căldură, capabilă să ridice temperatura pielii și a țesuturilor pro­funde la un nivel care să deter­mine moartea celu­lară (carbo­ni­zarea proteinelor din care sunt alcătuite). Cele mai frecvente cauze pentru arsurile termice sunt flăcările, lichidele, obiec­tele sau ga­zele fierbinți care vin în contact cu pielea.
Arsurile solare se produc prin expunerea prelungită la soare, mai ales la orele prânzului. Sunt și alte surse ce pro­duc acest tip de arsură, de exem­plu, dis­pozitivele UV de bronzat sau tratamen­tul cu raze X pentru dife­rite boli.
Arsurile chimice pot fi cauzate de acizi sau baze tari (acid azotic, acid sulfu­ric, sodă caus­tică), fenoli sau fosfor.
Arsurile electrice apar la contactul direct cu curentul elec­tric și sunt printre cele mai grave. În arsurile electrice cel mai des afectată este pie­lea, dar se pot produce și leziuni interne, ce perturbă func­țiile fi­ziologice ale orga­nismului.

Simptomele arsurilor

În funcție de profunzimea lor, acestea pot fi de gradul I, II și III. Iată semnele după care le puteți recunoaște:
Arsurile de gradul unu - pielea este roșie și foarte sensibilă la atingere, dar nu este distrusă.
Arsurile de gradul doi - la suprafața pielii apar flictenele, niște bășicuțe pline cu lichid.
Arsurile de gradul trei - atât pielea, cât și țesuturile de sub piele sunt afectate. Arsura de gra­dul trei este o urgență medicală și trebuie tratată în unitați medicale sub îndrumarea medicilor spe­cia­liști. Tot ca urgență medicală se pot încadra și ar­surile de gradul unu și doi, dacă ele s-au pro­dus pe supra­fațe întinse ale corpului.
În arsurile minore și superficiale, tratamentele ex­terne sunt suficiente. Pentru acestea, există multe plante medicinale: arnica, gălbe­nelele, tătăneasa, stejarul, coada-șoricelului, sună­toarea, iedera, mu­șețelul și unele plante aromatice.
Având în vedere că oricine, în ori­ce moment, poate suferi o arsură, reco­mand ca în fiecare casă să existe un ceai, o tinctură, oțet sau un unguent din plantele men­ționate mai sus, pentru a putea fi folosite la nevoie.

Modul de preparare a remediilor

Infuzia
Se obține din gălbenele, coada-șoricelului, mu­șe­țel.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se lasă la infuzat timp de 30 de minute, cu 250 ml de apă fiartă, după care se fil­trea­ză prin tifon sau printr-un strat subțire de vată.

Decoctul
Se obține din tătăneasă, stejar, sunătoare, ie­deră.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Infuzia și decoctul sunt folosite frecvent în te­rapia arsurilor pentru toaletarea pielii și a rănilor provocate de arsură.

Tinctura
Se obține din aproape toate plantele medicinale menționate mai sus.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, la întuneric și la temperaturi care să nu depășească 25 de grade.
Tincturile din plante se folosesc ca atare, sau diluate, în primele faze ale arsurii.

Oțetul medicinal
Se obține din arnică, gălbenele, tătăneasă, ste­jar, coada-șoricelului, sunătoare, iederă, mușețel și unele plante aromatice.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se macerează timp de 10 zile în 500 ml oțet din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Valoarea tera­peu­tică a oțetului medicinal crește dacă adăugăm miere în proporție de 5%.
Oțetul medicinal se utilizează extern în arsurile superficiale neulceroase.

Uleiul terapeutic
Se obține din arnică, gălbenele, coada-șorice­lului, mușețel, sunătoare și din unele plante aro­matice (mentă, roiniță, busuioc, cimbru).
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb câteva minute pe bain-marie, împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui. Se pune în flacoane de sticlă și se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.
Uleiul terapeutic se folosește în arsuri, având un efect calmant și răcoritor.

Unguentul
Se obține din arnică, gălbenele, tătăneasă, su­nă­toare, iederă, coada-șoricelului, mușețel.
Sunt două tehnici de preparare a unguentelor în gospodărie:
Metoda 1: 100 ml tinctură de plantă, obținută după metoda clasică, se evaporă la foc mic într-un vas emai­lat sau din inox până se obține un extract siropos, de consis­tența mierii. Când este cald încă, se adaugă 50 g untură topită obținută din slănină de porc, 30 g margarină și apro­ximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc și se continuă omoge­nizarea până la răcire.
Metoda 2: 4 linguri de plantă uscată și măci­nată fin se lasă la macerat cu 4 linguri de alcool concen­trat de 95 de grade timp de 24 de ore. Se­parat se topesc împreună 50 g de untură de porc, 30 g mar­garină și 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Unguen­tul rezul­tat se amestecă cu planta scoasă de la ma­cerat. Se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute, pentru evaporarea totală a alcoolului, și se filtrează cât este cald.
Notă: Un unguent de calitate superioară se ob­ți­ne dacă înlocuim 10 g de margarină cu 10 g de la­nolină. (Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.) Mie­rea adăugată în proporție de 5% în unguentele fo­losite în arsuri îmbunătățește semnificativ valoarea terapeutică a acestora.
Unguentele pentru arsuri se folosesc de regulă pentru a grăbi vindecarea și cicatrizarea zonelor afectate de arsuri.

Reguli generale de respectat în arsuri

Tratamentul inițial constă în îndepărtarea facto­rilor ce au produs arsura.
* În cazul unei arsuri chimice, apa este cel mai des folosită pentru înlăturarea agenților cauzatori de arsură. Puneți imediat zona arsă sub jet de apă, timp de aproximativ 20 de minute. Aveți grijă să nu folosiți apă prea rece.
* Urmează imediat tamponări locale cu tincturi din plantele menționate mai sus.
* O atenție deosebită se va acorda toaletării zilnice a ar­surii. Această toaletare are în prin­cipal scopul de a preveni complicațiile, în special infec­țiile. Curățarea zilnică se va face cu ceaiuri din plan­tele spe­cificate mai sus. Cea mai sigură metodă de a preveni suprain­fecția arsurilor este însă tam­po­narea cu soluție de azotat de argint 0,5%.
* Se vor continua tratamente cu uleiuri și unguen­te, până la vindecarea deplină a arsurii.
* Durerea provocată de arsură se poate calma, fo­losind medicamente antalgice, care de obicei se eli­berează în farmacie fără prescripție medicală.
* Sedarea și liniștirea celui care a suferit o arsură este necesară atunci când suferindul este într-o stare de marcată agitație. Se recomandă ceaiuri de tei, levănțică, roiniță, păducel.
* Arsura poate fi însoțită de deshidratare, de aceea beți ceaiuri de plante bogate în săruri de pota­siu (măceșe, frunze de gutui sau de zmeur).

Tratamentul arsurilor cu plante medicinale

* Gălbenelele (Calendula officinalis)
Preparatele din flori de gălbenele se folosesc atât în faza de debut a arsurii, cât și pe perioada de reepitalizare și ci­catrizare a pielii.
* Imediat după înde­păr­tarea factorului cauzator al arsurii și spălarea cu apă a zonei arse, se reco­man­dă fo­lo­­sirea tincturii de găl­benele ne­diluată. Apoi se tam­ponează rana cu ulei și se aplică un­guentul de găl­benele.
* Dacă arsura supurează, se aplică pe zona ar­surii o pulbere sicativă, de exemplu, argilă uscată și steri­lizată. (În gospodărie, sterilizarea argilei se poa­te face în cuptorul aragazului, dat la foc mic, iar la cuptoarele electrice, se setează temperatura de 160 de grade, timp de 30 de minute.)
Farmacia Faltis prepară pudre sicative care se pot folosi și în cazul arsurilor.
* Compresele terapeutice cu oțet obținut din flori de gălbenele sunt indicate în arsurile solare, termice sau cele provocate de radioterapie.

* Tătăneasa (Symphytum officinale)
Se folosește rădăcina, din care se prepară decoct, tinctură, oțet terapeutic, ulei medicinal și un­guent. Preparatele din tătăneasă se aplică sub formă de spă­lături, com­­prese, tamponări, ungeri. Alan­toi­na din preparatele de tătăneasă ajută la refacerea mai rapidă a texturii pielii.

* Stejarul (Quercus robur)
Se folosește scoarța de stejar, bogată în taninuri.
* În arsurile cu exudate (se­creție care se formează în cursul unui proces inflamator) se fac spă­lături cu cea­iuri sau comprese cu tinctură de stejar sau pu­draje cu pul­bere sterilă din coajă de stejar.
* Unguentul din scoarță de stejar se aplică di­rect pe arsură, sub pansament ocluziv.

* Coada-șoricelului (Achilea millefolium)
Se procesează tulpinile cu in­florescențe, care conțin un ulei vo­la­til bogat în azu­lene.
* Infuzia, tinctura, oțetul și uleiul de coada-șoricelului se fo­losesc pentru tratarea arsurilor sub formă de spălături, tampo­nări, cataplas­me, prișnițe sau ungeri.
* Unguentul de coada-șoricelului este reco­mandat în arsurile pielii care s-au in­fectat.

* Sunătoarea (Hypericum perforatum)
Sunt folosite vârfurile înflorite ale plantei.
* Infuzia de sunătoare, tinc­tura și uleiul sunt fo­losite în trata­men­tul cu­rativ al arsurilor.
* Unguentul de sună­toare favo­rizează cica­trizarea mai rapidă a pie­lii după arsură.
Precauții. Preparatele din sună­toa-re, adminis­trate intern sau extern, pot da reacții de tip alergic, din cauza feno­me­nului de foto­sensibilizare. De aceea, pe toată pe­rioada tratamen­tului se va evita expunerea directă la soare.

* Arnica (Arnica montana)
Se folosesc florile, bogate în­tr-un ulei volatil, de culoare porto­calie, din care se prepară tinctură și un­guent.
* În arsuri se folosește sub formă de tinctură diluată (o lin­guriță la o cană cu apă), cu con­diția ca pielea să nu fie le­zată. Pentru grăbirea cicatri­zării, se folosește unguentul de arnică.
Nota farmacistului: Tot extern, pentru edeme, inflamații, crize de artroză defor­mantă, fracturi vechi, se aplică comprese cu o tinctură dilua­tă în proporție de 1:10 (10 ml tinctură la 100 ml de apă). Având în vedere potențialul toxic al prin­cipiilor active din arnică, se evită folosirea internă a pre­paratelor obținute din această plantă.

* Iedera (Hedera helicis)
Se folosesc lăstarii și frunzele tinere de iederă. Prin conținutul în rutozid, flavo-noide și derivați de caroten, preparatele din iederă sunt folosite adesea în arsuri.
De obicei, arsura lasă cicatrici ines­tetice. O ameliorare a acestora se poate face folosind o cremă pe bază de iederă.
Farmacia Faltis prepară o cremă ce conține un extract moale de iederă și tes­covină, recomandată în cicatricile defor­mante rămase după arsură, dar și în tratamentul celulitei și al vergeturilor.

* Mușețelul (Matricaria chamomilla)
Se folosesc florile, când nu au înflorit total.
* Ceaiul de mușețel, tinctura și oțetul de mu­șețel se folosesc sub formă de spălături și com­prese, în diferite faze ale arsurii.
* Comprese umede (cataplasme, prișnițe) cu ulei terapeutic se recomandă în perioada când, din cauza arsurii, pielea începe să se usuce.
* Unguentul de mușețel este cel mai reco­mandat în terapia arsurilor solare.
* Pe lângă arsura solară, cu radiații UV sau cu raze X se poate instala și boala de iradiere.
Datorită conținutului în camazulene, prepa­ratele farmaceutice din mușețel, ca și cele de coada-șori­celului, se reco­mandă ca protector și curativ în perioada în care se face radioterapie în tratamentul unor boli incurabile, sau când suntem expuși la radiațiile solare timp îndelungat, de exem­plu, vara la mare. Se folosește intern tinctura de mușețel - o linguriță de 2 ori pe zi.
* În cazul iradierii solare care se manifestă prin fenomene alergice la nivelul țesutului cutanat, se utilizează extern uleiul de mușețel, aplicat pe piele, după plajă.
* Când iradierea solară este puternică și afec­tează integritatea pielii, se poate utiliza, în plus, o cremă emolientă cicatrizantă, pe bază de extract moale de tescovină, gălbenele, mușețel și coada-șoricelului. Farmacia Faltis prepară o asemenea cremă.

* Plantele aromatice (mentă, roiniță, busuioc, cimbru)
Tinctura, oțetul și uleiul din plan­te aromatice se folosesc în ar­suri - sub formă de tamponări, ca­taplasme și prișnițe - pentru efectul lor răcoritor, antispastic și antipruriginos.

Arsuri la nivelul mucoaselor
Tot atât de periculoase sunt și arsurile la nivelul mucoaselor aparatului respirator superior (nas, gură, faringe).
* Se fac spălături și gargarisme cu ceaiuri sau tamponări cu uleiuri din plantele de mai sus. Se în­trebuințează, în plus, și plante ce conțin mucilagii (nalba de grădină, lumânărica, pătlagina), atât intern, cât și extern.
* Refacerea mucoaselor afectate de arsuri poate fi grăbită prin aplicarea de badijonaje ce con­țin ulei de cătină, vitamina A, acid hialuronic și mie­re. Far­macia Faltis prepară asemenea badijo­naje.

Pentru informații despre procesarea plan­telor me­dicinale sau despre alte preparate pro­duse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­para­tele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună prac­tică far­­maceutică pentru prepararea medica­mentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.