- Te numeri printre oamenii mai puternici ca timpul. Ești neschimbată, ai același zâmbet biruitor, iar emisiunile tale nu și-au pierdut interesul, în ciuda anilor care au trecut peste ele. De unde atâta energie?
- Din dragostea cu care-mi fac profesia. Sincer! Cred că sunt o privilegiată, pentru că fac ceea ce iubesc. E foarte important să nu te duci "la scârbici", cum le spun unii oameni locurilor în care muncesc. Eu vin în TVR cu mare drag și-mi fac treaba cu mare drag. Chiar mă "înspăimânt" câteodată, când dau să socotesc de câți ani lucrez aici. (râde) Dar uite că, pe de altă parte, fidelitatea mea a fost răsplătită prin faptul că întotdeauna am avut parte de proiecte frumoase, pe sufletul meu și care au avut și succes la public, acest succes fiind marea mea bucurie. Îți dau un singur exemplu: și azi, după atâția ani de când nu mai fac emisiunea "Confesiuni", din când în când, încă mi se mai întâmplă să fiu oprită de cineva pe stradă sau să mi se scrie pe Facebook și să mi se adreseze întrebări legate de acest proiect. Ceea ce mi se pare fantastic! Și-mi demonstrează, în mod direct, ce înseamnă un brand, creat în timp, cu multă muncă și statornicie.
- Apropo de "un brand, creat în timp, cu multă muncă și statornicie": asta poate să fie o definiție nimerită și pentru emisiunea ta, "Destine ca-n filme", care rezistă pe post din 2013...
- Și a ajuns la sezonul 9! Acum, sezonul 8 și sezonul 9 chiar sunt difuzate pe post, sub titulatura "Destine de colecție", pentru că am reunit cele mai frumoase și mai emoționante povești pe care le-am "spus" de-a lungul anilor și care au avut și cele mai bune audiențe. Și acum, când se reiau aceste povești, ele au audiență, atât în timpul difuzărilor de luni seara, de pe TVR 2, de la ora 20:00, dar mai ales în cursul difuzărilor de duminică, de la ora prânzului. Doamna Carla Tompea, directorul de programe, care a avut ideea difuzărilor de duminică, a fost cât se poate de inspirată: în rândul telespectatorilor, s-a creat o adevărată obișnuință de a-și dedica mijlocul zilelor de duminică, poveștilor.
- Care crezi că este secretul care-i ține pe telespectatori nemișcați în fața televizorului?
- Cu siguranță, faptul că poveștile sunt adevărate, iar eroii sunt reali. La "Destine ca-n filme" nu există povești inventate, nu există scenarii născocite, totul e autentic. "Viața bate filmul" se spune și este adevărat: prezentăm povești de viață ale unor oameni obișnuiți, puși în situații neobișnuite, ale unor oameni de la care avem ce învăța, care pot să reprezinte modele pentru noi, toți. Iar al doilea motiv care a determinat, în opinia mea, succesul programului este acela că eu empatizez cu cei pe care îi intervievez, comunic cu ei pe zone sufletești profunde, lacrima care-mi curge uneori pe obraz e sinceră și asta cred că se simte. Plus că, la rândul lor, telespectatorii empatizează cu invitații mei și sunt emoționați de poveștile lor.
- La cealaltă emisiune a ta, de succes, "Duelul pianelor" de pe TVR 2, ai preferat să stai în spatele camerelor de filmat, fiind doar producător...
- "Duelul pianelor", emisiunea pe care o realizez împreună cu Elena Știrbescu, a ajuns la sezonul 4, deci și cu ea suntem pe drumul cel bun. Ceea ce mă bucură enorm, fiindcă e un proiect gândit cu minuțiozitate și mereu îmbunătățit, care le aduce telespectatorilor doar muzică de calitate, cântată live, cu trupă live (Danny Cioacă și surorile Galeriu, "The Twins", sunt în fiecare duminică în platou, lor alăturându-li-se și alți instrumentiști foarte valoroși, cel mai recent Nicu Patoi, la chitară, și Claudiu Purcarin, la tobe). În noul format, Paula Seling și Ovi sunt invitați permanenți și, în fiecare ediție, propun melodii de odinioară, "din zestrea bunicii". De asemenea, am adus și mai multă poveste în emisiune, în sensul că am creat un spațiu pentru vorbit, cu fotolii, un loc care să îndemne la depănat amintiri. Iar de acest spațiu se leagă și tributurile muzicale pe care le realizăm, în onoarea unor artiști dispăruți dintre noi (din sezonul acesta, melodiile-tribut sunt cântate doar de Adrian Enache).
Doi pe un balansoar
- Solistul Adrian Enache îți este soț. E ușor sau greu să-i fii șefă la "Duelul pianelor"? Mai ies și scântei artistice uneori?
- Nu, nu, la noi, și acasă, și la muncă, nu există un șef. Am reușit - slavă Domnului! - să învățăm să comunicăm unul cu celălalt, ceea ce e extrem de important, atât pentru viața profesională, cât și pentru aceea de familie. Între noi nu există vreo concurență. Fiecare lasă de la el atunci când simte că e cazul - o înțelepciune pe care am acumulat-o în ani. Nu puțini! Ba, Adrian a ajuns să se și distreze: dacă vreodată se aprinde mai tare pe o idee și ridică puțin tonul - nu neapărat către mine, ci așa, în general, susținându-și punctul de vedere -, eu plec din încăperea respectivă. Așa că începe să râdă și strigă după mine: "Iar ai plecat și nu mai am cui să-i spun ce-am de zis?!" În felul ăsta, orice mic posibil conflict se stinge automat. Acum, sigur, n-aș ști să-ți spun cum ar fi stat lucrurile în urmă cu niște ani de zile, dacă ne-am fi aflat în posturile profesionale de acum. În anii care au trecut, și eu, și el, am crescut și profesional, și din punctul de vedere al gradului de înțelepciune, și unul cu celălalt, așa că acum totul merge strună. Eu sunt foarte mândră de ceea ce face Adrian, îi apreciez foarte mult munca, iar el, la rândul lui, îmi spune că e foarte mândru de munca mea. Ceea ce contează foarte mult, dincolo de faptul că am dezvoltat o iubire rezistentă în timp. Până la urmă, eu cred că valoarea unei relații e arătată de rezistența ei în timp!
- Nu în ultimul rând, Iuliana, ești și șefa delegației României la Eurovision.
- Trei ani la rând, eu am condus echipele de producție la Eurovision, deci la finalele din Craiova, din Baia Mare și din București, iar anul acesta sunt șefa delegației și voi merge cu melodia României la Lisabona. Ce a fost foarte interesant anul acesta - și-i felicit pe colegii mei! - a fost ideea celor cinci semifinale, în cinci orașe diferite, realizate de cinci echipe TVR diferite, care și-au pus fiecare amprenta asupra producției. În plus, locațiile alese au fost spectaculoase, culminând cu spectacolul din interiorul salinei Turda.
- Ce așteptări ai, legat de participarea noastră la Eurovision în anul ăsta?
- Din perspectiva mea, a omului de televiziune, cred că e foarte important ca oamenii din echipa de creație din Lisabona să reușească să pună în scenă, cât mai aproape de adevăr, ceea ce a gândit și își dorește echipa de creație din România, în frunte cu regizorul Petre Năstase. Mie, și anul acesta, participarea noastră mi se pare o mare și frumoasă provocare, care oferă oportunitatea ca, vreme de două săptămâni, în Portugalia și în prezența delegațiilor din celelalte 43 de țări, să se vorbească, în mod pozitiv, despre România, iar în al doilea rând, să fie făcută vizibilă Televiziunea Română. Și nu în ultimul rând, firește, e o oportunitate care-i pune în lumină și pe artiștii noștri, trupa "The Humans", pentru care - ca pentru orice artist - participarea la Eurovision este o izbândă. În concluzie, ca și în anii precedenți, eu, una, plec la drum cu mari speranțe.
Duminica, într-o sală de teatru
- La interviul nostru trecut, mi-ai vorbit despre pasiunea ta pentru teatru, o lume cu care voiai să îl ademenești pe fiul tău, David. Nu te mai bate gândul unei recidive actoricești, căci ai jucat într-o piesă de teatru?
- "Patru pe o canapea plus valetul", spectacolul de la Teatrul Incomod, a fost o experiență extraordinară, care mi-a dat prilejul să joc alături de Iurie Darie - Dumnezeu să-l odihnească! -, de Anca Pandrea, Victor Yila și Candid Stoica. Am fost extrem de surprinsă când, într-o zi, am primit un telefon și Iurie Darie m-a întrebat - așa, hodoronc-tronc! - dacă n-aș vrea să joc în piesa asta. Ei, cum să nu vreau?! (râde) Și aș mai vrea și azi să mai joc teatru, mi-ar plăcea tare mult, doar că - uite! - de atunci nu s-au mai legat lucrurile în sensul ăsta. Continui, așadar, să-mi hrănesc pasiunea pentru teatru în calitate de spectator și mă bucur tare mult că, așa cum ai amintit, l-am introdus în lumea asta și pe David, pe băiatul meu. De când avea doi ani, am început să-l duc la teatru, duminică de duminică: mai întâi, la Teatrul Țăndărică, apoi la Teatrul Ion Creangă, iar acum, de ceva vreme, am trecut la teatrul de adulți (am început cu comedii, ca să fac tranziția mai ușoară). Vreau să ne păstrăm acest obicei frumos, al duminicilor petrecute într-o sală de teatru, pentru că e ceva care sigur îl ajută, pe lângă faptul că-i și place.
- Ce fel de adolescent a devenit, între timp, David?
- Nu cred că a intrat încă în perioada aceea dificilă, despre care am început să citesc, ca să pot să-i fac față. Deocamdată văd că e foarte responsabil, în ceea ce privește școala, e foarte sociabil, are mulți prieteni, fete și băieți, puști pe care-i place să-i adune și cu care-i place să stea împreună... E înconjurat cu multă iubire, atât din partea prietenilor, cât și - evident! - din partea noastră, a părinților, care ne străduim să fim cât mai aproape de el. Eu cred că, mai ales pentru un copil din această generație, cel mai important este să-l înțelegi și să-l iubești. Să-l iubești așa cum este el, chiar dacă, de pildă, uneori stă prea mult pe telefon. (râde) Slavă Domnului! - de computer nu e atât de preocupat, în schimb e absorbit de telefon. Dar am remarcat că, de la o vreme, a început să realizeze el însuși că, și la capitolul ăsta, trebuie să ai o anume măsură. Iar când vede că mă uit la el, pune imediat telefonul deoparte și-mi spune "Scuză-mă, mamă!". Sunt bucuroasă că David are și alte preocupări: de vreun an de zile, e fascinat de televiziune. În fiecare sâmbătă, merge la "Școala de Televiziune Junior STV Productions", unde joacă teatru, face ore de dicție, de prompter, de reportaj, de tehnica interviului... Ba, de puțin timp, copiii de acolo realizează, pentru "Prima TV", și o emisiune de știri, prezentată tot de ei, astfel că David a început să apară și la televizor. Prilej numai bun pentru ca bunicii să se mândrească și mai mult cu nepotul! (râde) Ideea e că-i place mult lumea asta, a televiziunii, iar eu nu pot decât să mă bucur.
Cu ochii pe telefon
- David îți reproșează vreodată că muncești poate prea mult?
- Da, îmi reproșează că nu stau destul cu el, deși eu consider că, datorită profesiei mele, cu un program mai flexibil, am posibilitatea să stau cu el mult mai mult decât pot să stea alți părinți cu copiii lor. Adesea, reușesc să stau cu el mult timp și în week-end-uri, și în cursul săptămânii. Îl mai îmbunez, lăsându-l să vină uneori la filmările mele. De pildă, când se filmează "Duelul pianelor", se stă până târziu, în noapte, și-atunci, după școală, vine și el la televiziune, stă în platou, ne urmărește, ba chiar face comentarii și ne dă sfaturi, pentru că-i vin idei de regie. (râde)
- Cu alte cuvinte, ești suficient de prezentă în viața copilului tău? Nu exagerezi cu profesia?
- Nu cred și oricum, făcând din pasiune tot ce fac, simt că nimic din ceea ce ține de profesie nu e "prea mult". Doar când îi văd pe unii colegi că, după ora 18, își închid telefonul de serviciu, îmi dau seama că eu, care nu fac asta, poate mă dedic prea mult. La mine se întâmplă că și serile, și în week-end-uri, continui să rezolv, de acasă, probleme legate de serviciu. Nu știu cum e mai bine, ca mine sau ca ei, dar, sincer, sunt incapabilă să tai vreodată definitiv această legătură cu profesia. Uite, și-n iarna asta, ca-n fiecare iarnă, am mers cu David, o săptămână, la schi. Atât doar că eu, în primele două ore pe pârtie, stăteam tot pe telefon, rezolvând probleme de la serviciu.
- Iuliana, ca om de televiziune, ești integrată obligatoriu în actualitate, în social. Cum percepi lumea în care trăiești?
- Sunt dezamăgită de societatea prezentului, dar, în optimismul meu de neclintit, îmi spun că nu am ce să fac, că nu trebuie să mă amărăsc. Sunt foarte multe lucruri care nu-mi convin, dar încerc să trec peste ele, să merg mai departe și să privesc mereu spre viitor cu speranță. Să privești în trecut și să te lamentezi pe principiul "ce-ar fi fost dacă" mi se pare cea mai distructivă strategie de viață.
Foto: TVR 2