Deși studierea modificărilor morfologice care stau la baza procesului de moarte neuronală lentă este în plină desfășurare, până în prezent nu s-a descoperit un tratament curativ pentru maladia Alzheimer. Din păcate, nici medicamentele folosite în mod obișnuit pentru Alzheimer nu pot opri evoluția bolii, chiar dacă sunt capabile să amelioreze simptomatologia. Toate medicamentele utilizate pentru tratarea deficitelor cognitive ale formelor ușoare sau moderate de boală aparțin clasei inhibitorilor de colinesterază și acționează prin creșterea concentrației de acetilcolină la nivel cerebral, neurotransmițător care joacă un rol important în abilitățile legate de memorie. Astfel, Donepezil (Aricept) este cel mai frecvent medicament prescris pentru bolnavii de Alzheimer. La fel și Rivastigamine (Exelon), care reduce simptomele în formele ușoare și moderate de Alzheimer, chiar dacă ambele medicamente determină unele efecte adverse, cum ar fi greața, diareea sau astenia. Un medicament relativ nou introdus pentru formele ușoare și medii de boală Alzheimer - Reminyl - are proprietatea de a ameliora cogniția, funcționarea generală și comportamentul, fiind și bine tolerat de pacienți în timpul testelor clinice. Ocazional, poate fi necesară administrarea de sedative ușoare, antidepresive sau antipsihotice, pentru îmbunătățirea problemelor de comportament ce însoțesc adesea boala Alzheimer, incluzând somnolența, agitația, anxietatea și depresia.
În altă ordine de idei, speranțele găsirii unor soluții mai bune pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea acestei boli, se leagă de introducerea unor terapii de viitor, cum ar fi:
* Tratamentul antiamiloid - înțelegerea mai bună a mecanismului de formare a plăcilor de amiloid și a potențialei lor acumulări toxice la nivelul creierului ar putea conduce la găsirea unor soluții terapeutice de îndepărtare a plăcilor proteice agregate sau de prevenire a formării lor.
* Medicamentele antiinflamatorii. În încercarea de a preveni progresia degenerării neuronale, au fost investigate o serie de medicamente antiinflamatorii, datorită efectului lor de a reduce răspunsul inflamator care este declanșat în creierul celor cu boala Alzheimer. Unele dintre medicamentele vizate sunt Prednisonul, antiinflamatoarele nesteroidiene și inhibitorii de ciclooxigenaza-2 (COX-2).
* Antioxidanții - vitamina E, seleginina și gingko biloba pot preveni degradarea neuronală, prin distrugerea radicalilor liberi toxici. Se știe că radicalii liberi sunt compuși derivați ai funcționării neuronale normale, iar un exces al acestor compuși ar putea tulbura buna funcționare a celulelor nervoase.
* Compușii neurotrofici - sunt, de fapt, proteine care asigură dezvoltarea și supraviețuirea celulelor nervoase. Una dintre teorii în tratamentul bolii Alzheimer este că introducerea în creier a acestor factori poate ajuta neuronilor deteriorați.
Bineînțeles că există și remedii naturiste care pot interveni în refacerea structurilor neuronale și a conexiunilor interneuronale deteriorate, menite să asigure conservarea abilităților cognitive, memoriei și a stării de sănătate mintală, în general. Totuși, aceste remedii trebuie administrate în funcție de terapiile alopate instituite, ținând cont de stadiul evolutiv al bolii și de antecedentele patologice ale fiecărui bolnav în parte.
Pentru lămuriri mă puteți contacta telefonic!
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut un tratament pentru toxoplasmoză"
(Răspuns pentru D.R. - București, F. AS nr. 1283)
Infecția produsă de parazitul Toxoplasma Gondii, prezent la pisică, oaie, porc, vită, câine etc. se poate contracta direct, când mângâiem animalele, când se consumă fructe și legume nespălate bine, contaminate de sporii din excrementele animalelor depuse pe pământ - răspândiți foarte ușor de vânt, sau prin consumul de carne preparată insuficient termic.
Avem două tipuri de toxoplasmoză: obișnuită și toxoplasmoză congenitală. În toxoplasmoza congenitală, boala se transmite la făt în timpul sarcinii, dacă mama contractează toxoplasmoza în cele 9 luni. Foarte multe femei nu posedă anticorpi pentru a se apăra contra parazitului. Infecția, nu de puține ori, reprezintă cauza unui avort spontan idiopatic sau determină moartea fătului în uter.
Atenție! Deși majoritatea nou-născuților nu fac boala, cei care sunt infectați pot avea malformații cerebrale și ale ochilor, cu distrugerea unor părți din retină, malformații ale cutiei craniene, hepatice, retard psihomotor etc.
Simptomele generale sunt evazive, puțin severe. S-au remarcat manifestări asemănătoare gripei, febră banală, neluată în seamă de bolnav, astenie (o diminuare a capacității de efort fizic și psihic), moleșeală și câțiva ganglioni crescuți în volum.
Parazitul Toxoplasma Gondii, găzduit permanent de pisici, este cel mai frecvent prezent în carnea de miel și de porc sub formă de chisturi tisulare, ce se transmit foarte ușor prin ingestie la pacienții cu imunitate scăzută, la cei cu SIDA, producând convulsii, semne neurologice (encefalopatie, cefalee, meningoencefalopatie, epilepsie) și alte invalidități. Copiii infectați transplacentar și asimptomatici la naștere pot dezvolta ulterior infecție oculară - corioretinită și uveită posterioară, manifestată prin încețoșarea vederii și dureri oculare.
Atenție! Infecția este pentru toată viața! Protozoarul Toxoplasma Gondii mai poate pătrunde în organism prin plămâni (cale aeriană/ spori), tubul digestiv și leziuni tegumentare.
Femeia gravidă trebuie să evite contactul cu animalele (pisici, câini), să nu consume carne crudă sau insuficient preparată termic, să spele bine legumele și fructele etc. Pentru femeia gravidă se fac obligatoriu teste serologice, ecografie fetală și prelevare de lichid amniotic în vederea instituirii unui tratament antibiotic cu Romavycine pe durata sarcinii.
Investigații de specialitate - faceți testul "Sabin-Feldman" sau "Elisa" pentru a măsura anticorpii circulanți de tip IgG în vederea depistării momentului infestării. Pe lângă tratamentul alopat (pirimetamină, dapsonă, clindamicină, spiramicină, sulfadiazină etc.), se pot folosi următoarele produse naturiste: Colostrum Prime Life, Goldenseal Root, Cordyceps, Carotenoid Complex, Tre-en-en, ulei de oregano, Para Free, EDTA etc.
Multă sănătate!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Cum mă pot recupera mai repede după o fractură?"
(Răspuns pentru SIMONA - Cluj-Napoca, F. AS nr 1301)
Fracturile la nivelul oaselor mâinii sunt destul de frecvent întâlnite, pot fi închise sau deschise și, în cele mai multe cazuri, apar în urma unor lovituri puternice, prin cădere sau prin flexare maximă. În urma producerii unei fracturi apare durerea locală foarte puternică, locul se umflă, mobilitatea este cu mult redusă, astfel că pacientul nu își mai poate mișca mâna, și, uneori, apare și deformarea brațului. Așa cum ați menționat și dvs., perioada de recuperare durează până la 6 săptămâni și, în funcție de gravitatea afecțiunii, se recomandă intervenții chirurgicale, imobilizare și tratament analgezic (dacă este cazul), ulterior cu ședințe de recuperare și gimnastică medicală. În urma imobilizării pot apărea și complicații ce duc la scăderea mobilității, senzații de amorțeală sau furnicături ce sunt asociate unei leziuni ale nervilor în zona respectivă, atrofie musculară, reducerea fluxului sangvin în zona afectată, infecții etc. Procesul de recuperare în urma unei fracturi diferă în funcție de pacient, vârstă, greutate, alimentație etc., iar respectarea indicațiilor medicului va grăbi vindecarea, acțiune care nu este definitivată odată cu înlăturarea gipsului. Din punct de vedere alimentar, este recomandat, cu precădere, un regim bogat în rădăcinoase, legume, fructe, ce favorizează formarea unui nou țesut osos, administrarea de vitamine și minerale, care susțin densitatea minerală osoasă, cum sunt: calciu, magneziu, vit. C, D, precum și protejarea zonei respective prin evitarea ridicării greutăților și suprasolicitarea brațului. Redarea mobilității și flexibilității în urma traumatismului este dependentă de o funcționare optimă a articulațiilor în zona afectată, iar acest lucru este facilitat de administrarea unui supliment cu acțiune rapidă, RoboFlex(TM), o formulă brevetată pe bază de IBUcell, elaborată de specialiști din Canada. Combinația unică de substanțe redă flexibilitatea musculară, reduce durerea și inflamația, fără a avea reacții secundare (gastrice, hepatice sau renale) și contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos. Pentru un efect sporit, procesul de recuperare este facilitat de administrarea concomitentă a formulei Celadrin(TM) Extract Forte, capsule și unguent. Multă sănătate!