Răspuns pentru MARIA POPESCU - Teleorman, F. AS nr. 1304 - "Fiul meu are intoleranță la gluten"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

Diagnosticul de intoleranță la gluten se pune pe baza unor analize de sânge și a endo­scopiei cu biopsie din mucoasa intes­tinală (duoden). Din cele pre­cizate, faptul că manifestările au apă­rut după un stres puternic și că sub regimul fără gluten simptomele au remis rapid și apoi au revenit arată că, cel mai probabil, este vorba de colon iritabil.
Colonul iritabil reprezintă una din­tre cele mai frecvente probleme digestive pentru care se solicită consultație medicală. În principal, este vorba despre o tulburare funcțională a colonu­lui (dar nu numai, ci și la nivelul intestinului sub­țire), care se manifestă prin tulburări ale tranzitului intestinal și dureri abdominale. Apare mai des la adulții tineri și, dintre sexe, mai ales la femei. Nu există o modificare patologică la nivelul intesti­nului, ci doar o tulburare în funcționarea acestuia. Persoanele cu un caracter impulsiv, care se ener­vează repede și, mai ales, cele care nu își manifestă aceste sentimente sunt mai predispuse la îmbol­năvire. Există anumite situații de natură emoțio­nală care favorizează apariția colonului iritabil sau de­clanșarea episoadelor de crize du­re­roase: stresul intens sau de lungă durată, stările conflictuale cu alte persoa­ne, dificultățile financiare, decesul unor persoane apropiate, stările de depresie, pierderea locu­lui de muncă. Și factorii alimen­tari in­fluențează manifestările din colo­nul iritabil. Mesele luate în grabă, fără un program regulat, în condi­ții de nervozitate sau supărare, au ace­lași efect de amplificare a simp­tomelor. Asupra colonului iritabil acționează, deosebit de nociv, con­sumul cronic și, mai ales, abuzul de condimente, alcool și tutun, dar și glutenul - chiar dacă nu este vorba de intoleranță la gluten sau boala celiacă.
Principalele probleme care apar sunt durerile abdominale, modificarea tranzitului intestinal și balonările. Durerile pot să apară în oricare parte a abdomenului, dar mai frecvente și caracteristice sunt cele care se simt în zona centrală și în partea stângă jos. Perioadele cu constipație alternează cu cele cu diaree sau poate fi prezentă doar una dintre aceste manifestări.
* Pe primul plan în tratament stă rezolvarea problemelor psiho-emoționale ale pacientului. De multe ori, nici nu este nevoie de un alt tratament. Pacienții trebuie să consulte un psiholog experi­men­tat, care să-i sfătuiască în vederea modificării modului de gândire și de viață, pentru a-și redo­bândi echilibrul interior.
* Regimul alimentar este, de asemenea, impor­tant. Se pot face doar câteva recomandări cu carac­ter general: excluderea consu­mului de alcool, cafea și renunțarea la fumat; ali­mentația să fie regulată, cu 3 mese pe zi, bine echi­librate și fără excese; evitarea anumitor legume care conțin fibre tari - varza, castraveții, ridichile, fasolea, țelina; exclu­derea laptelui. De menționat că excluderea glu­tenului are efecte bune și în colonul iritabil.
* Tratamentul fitoterapeutic (cu plante) utili­zează: afinele, sunătoarea, mușețelul, rhodiola, talpa gâștei, salvia, crețișoara, extractul de lucernă care se folosesc în diferite combinații. O com­binație eficientă de plante este: afin, izmă, mușețel, pătlagină, salvie.
* Tratamentul ho­meopatic se bazează pe ur­mătoarele remedii: Podophyllum - este indicat când există scaune apoase care sunt precedate de zgo­mote în burtă (borborisme) și apoi de dureri; du­pă ce a avut scaun, pacientul nu se simte mai bine, ci continuă să aibă senzația de fierbere în bur­tă și dureri; Aloe: este indicat la cei care prezintă aceleași simptome ca mai sus, dar care după ce au avut scaun, se simt mai bine; Ars album: utilizat în cazurile în care există și vărsături; pacienții au senzație de arsură în rect și în stomac, sunt foarte agitați și obosiți; Carbo vegetabilis: poate fi admi­nistrat la pacienții care, pe lângă simptomele de mai sus, prezintă și balonare puternică, însoțită de eruc­tații; Sulphur: indicat pentru cei care au scaune apoa­se galben-verzui, care apar în special dimi­neața.
* Medicația alopată urmărește să restabilească tranzitul intestinal normal. Se administrează laxa­tive, cele mai bune fiind cele care cresc volumul ma­teriilor fecale. Dacă pacienții au perioade cu dia­ree, pot utiliza medicamente care încetinesc acti­vitatea intestinului. Pentru combaterea durerilor, care re­pre­zintă principala acuză în colonul iritabil, se utili­zează două tipuri de medicație: anticoliner­gice, in­dicate mai ales în formele în care simptoma­tologia este declanșată de alimentație, și musculo­trope.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Ajutați-ne cu tratamente pentru rinită cronică"
(Răspuns pentru GEORGETA, F. AS nr. 1305)


Cauza frecventă a apariției rinitei cronice hi­pertrofice medicamentoase este folosirea  în exces a preparatelor vasoconstrictoare to­pice nazale (picături de pus în nas). Aceste substanțe provoacă o vaso­constricție la nivelul cornetelor na­zale infe­rioare, acționează asupra mucoasei nazale doar câteva zile, după care mucoasa na­za­lă se adap­tează și nu mai reacțio­nează la pre­parat. Apare așa-numita rinită cro­nică hiper­trofică medica­men­toasă. De aceea, preparatele vasoconstric­toare nazale vor fi ad­mi­nistrate numai la indicația medi­cului spe­cialist ORL, pe o perioadă scurtă de timp (4-5 zile) și doar în faza acută a bolii.
Tratamentul rinitei cronice me­di­camentoase constă în tratament con­servator (alopat și naturist, în stadiul incipient) și chirurgical (în stadii mai avansate și în lipsa efec­tului tratamentului medica­mentos).  
Tratamentul conservator constă din:
* Suprimarea preparatelor vaso­constrictoare nazale.
* Administrarea de preparate antihistaminice în combinație cu pseudoefedrina.
* Lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție de apă caldă salină (una lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluția salină se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
  * Instilarea în fosele nazale a câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (rețetă ma­gis­trală proprie). 
* Instilații nazale de 3 ori/zi, cu Rhinoil, vita­mina A uleioasă și ulei de cătină.
* 10 ședințe de aerosoli medicamentoși și aero­soli salini naturali cu uleiuri volatile aroma­tice.
 Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică, cu aparate de aero­soli, iar aerosoloterapia naturistă, cu Ocnasept spray (inhalații și pulverizații, seara, înainte de culcare). Ocnasept spray conține o soluție salină din mina de sare, cu extract din plante medicinale aromatice, este 100% natural și poate fi comandat la tel. 0724/22.02.70 sau 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro
    * Metode fizioterapeutice (ionizări nazale cu cal­ciu și xilină 1%), care să asigure îmbunătățirea microcirculației la nivelul mucoasei nazale.
  Tratamentul chirurgical include mai multe metode:
* Mucotomia endoscopică și electrocauteri­zarea cornetelor nazale inferioare. 
* Intervenția chirurgicală cu laser (cea mai ușoa­ră, dar nu și cea mai eficientă, deoarece proce­dura trebuie repetată de mai multe ori).
* Terapia de reducere volumetrică prin radio­frecvență.
  Observație: riscul intervențiilor chirurgicale repetate pe cornetele nazale constă în apariția rinitei atrofice, când, la obstrucția nazală se asociază și pierderea mirosului. Intervenția chirurgicală ORL este continuată cu toaletarea cavității nazale post-operator până la cicatrizarea completă a mucoasei și aspirarea zilnică a reziduurilor post-operatorii.  


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"După un cancer vechi de sân, am diseminări osoase secundare"
(Răspuns pentru DORINA - Bacău, F. AS nr. 1274)


Diseminările osoase secundare reprezintă meta­sta­ze ale unor tumori, adică provin de la alte tu­mori, cel mai frecvent apărând în cazul cancerului de sân, de prostată sau pulmonar. Indi­ferent ce tra­tament naturist adoptați, este recomandat să mer­geți periodic la medicul specialist (oncolog, orto­ped) pentru investiga­țiile necesare. Așa cum este și cazul dvs., durerile osoase pot fi o consecin­ță atât a tratamen­tului prin chimiote­ra­pie, cât și a meta­stazării, aceste du­reri apărând la ni­velul coloanei verte­brale, care este printre pri­mele struc­turi osoase afectate. Vă recomand medica­mentul Inocell, un produs natural brevetat cu rol de protejare a ficatu­lui (și a întregului orga­nism) de efectele secundare ale chimioterapiei, având toto­dată rol protector la nivel celular, cu acțiune pu­ternic antioxidantă. Studiile efectuate pe diferite tipuri de cancer au demonstrat că substan­țele active din Inocell au ca­pacitatea de a reduce metastazele, atât ca dimen­siune cât și ca volum. Ino­cell menține densitatea minerală osoasă, împie­dicând procesul de degra­dare la acest nivel, acțiune demonstrată și în cazul pacienților cu osteoporoză. Direcțiile de abor­dare a metastazelor osoase presu­pun medicație alopată, radio/chimioterapie, cazuri în care asocie­rea cu for­mula brevetată Inocell re­duce efectele secundare ale tratamentelor de sinte­ză, sprijinind, în același timp, acțiunea lor tera­peu­tică. Rămânând în sfera tratamentelor naturiste, afecțiunile degene­rative și durerile persistente apă­rute la nivelul coloanei ver­tebrale pot fi combătute cu produse na­turale cu efect analgezic și antiinfla­mator, cum sunt Celadrin Extract Forte și Robo­flex, alternative ale antiinfla­matoarelor de sinteză, fără efectele secundare ale acestora. Multă sănătate!