Și pentru că primele legume și verzituri sunt încă departe, iar vitaminele transformate în pilule nu prea dau randament, specialiștii ne îndeamnă să ne punem nădejdea în câteva energizante care ne ajută să ne regăsim rapid forma maximă. Utilizate de milenii în medicina orientală (ginsengul), incluse printre "medicamentele" stupului (lăptișorul de matcă) sau descoperite ceva mai recent (spirulina), întăritoarele pe care vi le vom prezenta sunt adevărați "specialiști" naturali în energizare.
Ginsengul chinezesc
O rădăcină de formă ciudată, originară din China, cultivată în Coreea, în Canada și în regiunile extrem-orientale ale Rusiei, ginsengul (Panax Ginseng) este un stâlp al farmaciei chinezești. Folosirea sa ca tonic general este stabilită clinic de către Organizația Mondială a Sănătății, pentru a îmbunătăți capacitatea fizică și intelectuală, în caz de oboseală, de epuizare, de tulburări de concentrare și în timpul perioadelor de convalescență. Aceste efecte se explică prin prezența ginsenozidelor și a saponinelor triterpenice, aflate în cantitate mai mare în ginsengul chinezesc. Rădăcina ginsengului coreean conține, mai degrabă, substanțe adaptogene, care sporesc rezistența organismului la stres. În fitoterapie sunt utilizate rădăcinile în vârstă de 4-7 ani, care păstrează principiile active.
Opinia naturopatului
Ginsengul este o plantă plină de energie, foarte revitalizantă. Li se recomandă sportivilor de performanță, care au nevoie să se recupereze rapid, în caz de oboseală intensă sau de stres. În comparație cu ceaiul maté sau guarana, ginsengul protejează rinichii și nu conține cofeină, fiind, astfel, stimulantul perfect. În medicina chinezească, se crede că el poartă o energie acut masculină (yang) fiind utilizat mai ales la bărbați, dar și la femei, după menopauză. Ginsengul chinezesc nu trebuie confundat cu ginsengul siberian sau coreean, recomandate mai ales în cazul stresului.
Mod de administrare
Adeseori, ginsengul se comercializează diluat în miere, ceea ce permite o dozare moderată, dar eficientă. Pentru o acțiune mai intensă, alegeți extractul pur concentrat (pulbere), luat în doze de 500 de miligrame pe zi. Pentru combaterea stresului, cel mai bun este ginsengul din Coreea, ce trebuie luat de dimineață, din cauza energiei sale foarte puternice. Dacă este cumpărat la borcan, se va pune un vârf de cuțit de pulbere la o cană de ceai.
Precauții
Ginsengul nu le este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, și nici copiilor sub 18 ani. El trebuie evitat și de persoanele care suferă de hipertensiune arterială, și de femeile ce prezintă antecedente de cancer hormonodependent, cum ar fi cel la sân. Înainte de a-l lua, cel mai bine este să consultați un medic.
Lăptișorul de matcă
Ușor gelatinos, albicios la culoare, lăptișorul de matcă este secretat de glandele cefalice ale albinelor lucrătoare și îi este destinat mătcii (regina stupului), care se hrănește în exclusivitate cu el. Pentru om, lăptișorul de matcă este un formidabil dopant al vitalității, bogat în proteine, aminoacizi și vitamine, oligoelemente și antioxidanți. Foarte multe experimente i-au dovedit calitățile, mai ales la persoanele în vârstă, având efecte tonice dar și ușor euforizante.
Opinia naturopatului
Spre deosebire de ginseng (yang), energia sa este mai degrabă "yin", feminină. Lăptișorul de matcă acționează asupra formei fizice, dar este și un foarte bun reglator al stării sufletești, ameliorând echilibrul nervos. Este ideal pentru a depăși stările de oboseală, căderile de moral, perioadele dificile, momentele de stres.
Mod de administrare
Se ține o cură de una sau două luni, administrându-se între minimum 500 de mg și 1 gram pe zi. Trebuie consumat proaspăt, și nu congelat, pentru a-și păstra calitățile și potențialul reenergizant. Evitați gelulele. Asociat cu miere, fermentează, ceea ce îi scade din virtuți. Vă recomandăm lăptișorul de matcă românesc, de o calitate excelentă. Se ia dimineață, pe stomacul gol, pentru a fi "prima informație energetică a zilei". Trebuie ținut sub limbă și lăsat să se topească încet.
Precauții
Este un produs bun pentru toată lumea, dar care se ia proaspăt. Trebuie păstrat în frigider și consumat repede. De aceea este mai bine să cumpărați borcănașe mai mici, suficiente pentru o cură, sau lăptișorul de matcă la fiole, produs de Apimondia.
Spirulina
Arthrospira platensis (spirulina) este o microalgă de apă dulce și caldă (în jur de 37 de grade), spiralată și puternic mineralizată, care se dezvoltă de preferință în lacurile situate în apropierea vulcanilor. Ca urmare a cererii pe piața suplimentelor alimentare, în prezent este cultivată și în ferme specializate. Foarte bogată în proteine (60-70% din greutatea sa) când este de bună calitate, conține numeroși acizi aminați esențiali. Bogată în fier, în clorofilă și în pigmenți carotenoizi (betacaroten), ea conține și vitamine din grupa B. Este recomandată pentru refacerea rapidă a rezervelor de minerale, în caz de oboseală. La sportivii de performanță, se folosește pentru recuperare, dar și pentru a ameliora performanța și rezistența la efort. Prețuirea ei este așa de mare, încât NASA și Agențiile spațiale europene vor să facă din ea un aliment de bază pentru misiunile spațiale de durată lungă.
Opinia naturopatului
Spirulina a devenit un clasic al vitalității și al remineralizării. Este ușor de găsit și de folosit. În plus, este o algă de apă dulce. Spre deosebire de algele marine, ea nu conține iod și nu pune probleme tiroidei.
Mod de administrare
Spirulina se găsește sub formă de comprimate și pulbere. Comprimatele sunt mai practice, pentru că gustul de algă (când este consumată sub formă de pulbere) nu este apreciat chiar de toată lumea. Doza minimă este de 1 gram pe zi. Ea poate fi consumată și în cantitate mai mare. Unii sportivi iau până la 20 de grame pe zi. Important este ca dozele să fie administrare în mod progresiv. În fond, este vorba despre un purificator intestinal și hepatic ce poate provoca dureri de cap sau balonări, dacă este luat în exces. Se începe, deci, cu 1 gram pe zi, timp de 3-4 zile, apoi 2 grame, apoi 3, apoi câte 4. În caz de oboseală puternică, doza recomandată este de 3-6 grame pe zi.
Precauții
Nu există contraindicații, dar trebuie cerut sfatul medicului în caz de sarcină, alăptare sau insuficiență renală. Și, mai ales, trebuie respectată sporirea progresivă a dozei.