Răspuns pentru CLEMENTINA - Vălenii de Munte, F. AS nr. 1303 - "Îmi tremură mâinile și nu mai pot să scriu"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie spus că tremorul esențial este o condiție întâlnită destul de frec­vent la mijlocul sau spre partea mai avansată a vieții, cu evoluție lent-progresivă și simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este de repaus și se ameliorează odată cu mișcările voluntare, tre­morul esențial se produce atunci când are loc iniție­rea unei mișcări voluntare, de ge­nul mâncatului sau scrisului. Spre exemplu, tremorul esențial poate îngreuna anumite mișcări coordo­nate, de genul atingerii vârfului nasului cu degetul, semnele și simp­tomele accentuân­du-se pe măsură ce activi­tatea desfășurată este mai intensă. Și chiar dacă tre­morul dispare în timpul somnului, oboseala și stresul accentuează această manifestare, întâlnită, de altfel, și în patologiile tiroidiene sau ca efect secundar al adminis­trării anumitor medicamente. Deși tremorul esențial este o patologie care, adesea, constă doar într-o afectare ușoară, dacă se ac­centuează, se impun tra­tamente medica­men­toase pentru ameliorarea simptomatologiei. Prima intervenție terapeutică în cazul tremorului esențial este folosirea unor medi­ca­mente cu acțiune pe sistemul nervos central. Acest tip de medicație, care poate diminua cu 50-60% intensitatea tremoru­lui, este compusă, în ge­neral, din: * betablocante - folosite adesea în tratamentul hipertensiunii arteriale (dintre ele, cel mai eficient este pro­pranololul), cu capacitatea de a ameliora tremorul. * medicația antiepileptică - este reprezentată în special de primidone (Myso­line). * tranchilizantele - această clasă de medica­mente este reprezentată în special de Diazepam și Alprazolam (Xanax). * inhibitorii anhidrazei car­bonice - ex. Metha zolamida. Sigur că, în cazul în care medicamentele se dovedesc a fi ineficiente, iar semnele și simp­tomele devin dizabilitante, există și opțiunea unor intervenții chirurgicale, cum ar fi talamotomia sau stimularea cerebrală profundă, proceduri care se pretează la persoanele ce prezintă afecțiuni func­ționale importante.
În ceea ce privește tratamentul naturist, o serie de remedii folosite și în boala Parkinson sau în sindromul extrapiramidal pot completa cu succes terapiile alopate sau le pot chiar substitui. Dintre aceste remedii aș aminti Resveratrolul, Melissa, Coenzima Q10, complexul vitaminic B, Magneziul, Valeriana și în special Acidul gama aminobutiric (GABA), care vizează atât stările anxioase specifice bolii, cât și manifestările neuromusculare (tremu­rături, fasciculații). În sfârșit, produsul Censton-F (sirop sau capsule) are o notabilă acțiune antide­presivă și ajută la refacerea și întărirea tecii de mielină, cu implicații favorabile în tulburările neuromotorii funcționale. 
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Tata are dureri mari cauzate de gută"
(Răspuns pentru CORINA - jud. Bistrița, F. AS nr. 1302)


Boală metabolică ce rezultă dintr-un exces de acid uric în organism ca urmare a consumului de ali­­mente bogate în purine (carne roșie, viscere - fi­cat, rinichi, fudulii), consumului de bere sau de me­dicamente, guta afectează cu predilecție bărba­ții între 30-50 de ani, provocând dureri la baza degetu­lui mare de la picior, apoi tulburări la nivelul articu­la­țiilor proximale - labele picioarelor, glezne, ge­nunchi, mâini - degete, coate, mai frecvente pe timpul nopții.
Dacă valoarea acidului uric depășește 9 mg/dl, solicitați mai multe investigații pentru a afla cau­zele: predispoziție genetică, nefropatie sau boala care perturbă sinteza purinelor - Sindromul Lesch-Nyhan, excreție scăzută datorată unei insuficiențe renale cronice, leucemie, hipertiroidism, consumul de alcool, de droguri, policitemie, anemie pernicioasă, anemie hemo­litică, metabolism deficitar.
Instalarea efectivă a gutei se con-sideră la apogeu când, în lipsa trata­mentului, acumulările de acid uric formează sub piele "tofi gutoși". Pen­tru scăderea nivelului de acid uric, la indicația medicului, se pot folosi: Allopurinol, Indometacin, Benzbromaromă, Zyloric, Colchi­cină, Probenecid, Febuxostat.
Un medicament relativ nou, aflat acum în teste, "Pegloticase", transfor­mă acidul uric într-un compus chi­mic mai solubil în sânge, astfel încât în câteva ore se revine la nivelul nor­mal.
Pentru a evita evoluția spre insuficiență renală, se vor lua urmă­toarele mă­suri: nu consu­mați băuturi alcoolice, țineți dietă cu aport scăzut de proteine, corectați greu­tatea corpo­rală, nu consu­mați grăsimi, alimente bogate în purine și proteine (scrum­bii, he­ringi, somon, sar­di­ne), car­ne de rață și gâscă, pâine dulce, legume cu frunze verzi (spanac, fasole, ma­ză­re), supe de pește sau carne.
În general, tratamentul cu medicamente urico­furice (Allopurinol-Antigutos), Indometacin etc. este eficace dacă se respectă strict indicațiile medi­cale. Persoanele afectate de gută vor respecta și un regim alimentar.
Tratamentul naturist (foarte variat) cuprinde succint:
Varianta 1: 1 litru apă plată, 1 linguriță porum­bar, 1 linguriță pir, 1 linguriță merișor, 1 linguriță urzică vie, 1 lingură ienupăr, 2 linguri păpădie, 1 lingură mesteacăn frunze.
Varianta 2: 1 litru apă plată, 1 linguriță brustur, 1 linguriță mușețel, 1 linguriță pir (rădăcini), 1 lin­guriță brândușă de toamnă, 1 linguriță ferigă (rădă­cină), 1 linguriță levănțică, 1 linguriță salvie.
Notă: Se beau 3 căni pe zi, 1 lună Varianta 1, a doua lună Varianta 2, înainte de masa de prânz și seara, ultima cană la ora 22.
Atenție! O infuzie specială care produce o puter­nică diureză, eliminând toxinele din corp, se poate face numai din frunze de mesteacăn. Peste 1 lingură de frunze uscate, mărunțite, tur­nați 300 ml apă fiartă, lăsați la infuzat 30 minute, strecurați, apoi adăugați un vârf de cuțit de bicar­bonat de sodiu, amestecați și beți jumătate înainte de masa de prânz și jumătate înainte de masa de seară (Varianta 3).
Notă: Evitați să atingeți tegumentele afectate, în plină criză, deoarece riscați să declanșați dureri mai violente.
Pe lângă regimul dietetic hipocaloric, trebuie să beți 2 litri ceai sau alte lichide zilnic, să faceți șe­dințe de acupunctură, reflexoterapie, tratament bal­neoclimateric, să puneți pe locurile afectate cata­­plasme cu argilă, varză crudă strivită, rădăcină de pătrunjel dată prin mașina de tocat, bucăți de praz strivite. Zilnic se vor face exerciții fizice și se va merge pe jos 2-5 km.
În această afecțiune, cele mai indicate supli­mente naturiste sunt: Full Motion, Total Cleanse Kidneys, Clean Clearance, Milk Thistle Phyto­some, Total Cleanse Liver, Apa de Vichy sau Alca­li­nă, Harpagophytum, Gutostop, Orthosifon, Bio Seleniu + Zinc, Total Cleanse Uric Acid.
Pentru indicații medicale mai speciale vă rog să-mi trimiteți o hemoleucogramă ce va cuprinde nivelul acidului uric seric/ uri­nar.
Notă: Colectați întreaga urină emi­să în 24 de ore, după ce aruncați primul jet, apoi păstrați re­cipientul la frigider și mergeți la analize.
Comunicați-mi dacă s-au făcut șe­din­țe de chi­mioterapie, dacă aveți poliartrită reuma­toidă, dia­bet, hipotiroidie sau insuficiență renală.
Înainte de analize: nu fumați, nu beți cafea sau alcool, nu luați aspirină, diuretice, fenotiazine, teofilină, Levodopa, Allopurinol, Manitol, glucoză, azatioprină, warfarină.
Evitați stresul! Evitați salicilații și vitamina C.
Bolnavii care au umflături cauzate de gută pot pune local cataplasme cu frunze fierte de praz, 2 ore, zilnic, seara, sau cu spumă de săpun de casă, du­pă care se acoperă zona cu un fular de lână. De mai multe ori pe an consumați salată de gulie crudă împreună cu frunze și ulei de măsline. Are efect diuretic deosebit, dizolvant uric puternic.
Dietă/recomandări: consumați frecvent: castra­veți, ridiche neagră, morcov, usturoi, țelină, praz, hrean, pătrunjel, cireșe, vișine, fragi, pere, pepene verde, coacăze roșii, struguri, mere afine, napo, sfeclă roșie, căpșuni, agrișe, lămâi, coacăze negre.
Atenție! Nu consumați carne de miel. Aceasta conține oxipurine, și în exces poate declanșa "atac de gută" și boli gastrointestinale, datorită fap­tului că se digeră greu. Multă sănătate!