Regal basarabean de Centenar - "Și-așa-mi vine câte-un gând/ Să trec peste Prut cântând"

Dana Ene
- Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz, Cuibul și Siaj onorează ediția a 4-a "Concert #dinBasarabia" -

Când e vorba de muzică, Basarabia bate tot. Aproape fără excepție, cântăreții și trupele de acolo au cucerit România și o mare parte din Europa. Talentați, formați în școli serioase, odată cu farmecul, le simți și "clasa". Nu e deci de mirare că au cucerit piețele muzicale și adună popoare întregi de fani. Așa cum se va în­tâm­pla și la acest Concert #dinBasarabia (aflat la a patra aniversare), care aduce pe scenă câteva dintre cele mai bune formații de muzică rock de peste Prut. Și cum în primăvara acestui an, pe 27 martie, celebrăm 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara, spectacolul va fi, cu siguranță, încărcat de emoție și de semnificații.
Zdob și Zdub nu are nevoie de prezentări. A cucerit de ani buni inimile românilor și a reușit să se impună pe piața muzicală internațională. Creată în 1994, trupa basarabeană și-a găsit formula succe­sului combinând ritmuri de hip-hop, drum'n'bass, jungle sau punk, cu folclorul românesc/mol­do­venesc, într-o manieră proprie. Primul lor album, "Hardcore Moldovenesc", a fost lansat în 1996. A fost primul dintr-o lungă serie de succese. De atunci și până astăzi, trupa a mai lansat alte nouă discuri, cel mai recent dintre ele fiind "20 de Veri" (2015).
Zdob și Zdub a susținut concerte în peste 20 de țări europene, iar în 2005 a ocupat locul 6 la con­cur­sul Eurovision. De-a lungul carierei lor, băieții au cântat pe aceeași scenă cu nume... grele: Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, Rage Against The Machine, Soulfly Fun Lovin' Criminals etc. ?n cei peste 20 de ani de exis­tență, trupa a su­ferit o serie de schim­bări în com­po­nență, în prezent ea arătând așa: Roman Iagupov (solist), Mi­hai Gîncu (bas), Svea­toslav Starus (chi­tară), Andrei Ce­botari (tobă), Valeriu Mazilu (trompetă) și Victor Dandeș (trom­bon).
La începutul anu­lui 2018, Zdob și Zdub, Loredana Gro­za și rapperul rus Li­galize au lansat o nouă piesă intitulată "Balkana Mama", o adaptare a melodiei "La cârciuma de la drum", de origine ro­mânească, dar cân­tată rusește. (Muzica unește mai ușor decât politica.). "Să cucerim Ru­sia!!! Cu armele noastre, muzică, voce și an­tren!!!", scria Loredana, plină de entuziasm, pe pagina ei de in­ternet. Și au și reușit s-o facă, pentru că melodia lor a urcat vertiginos în topurile rusești.
Gândul Mâței este o altă formație de succes din Chișinău. O trupă de rock alternativ, înființată în 1996. Și ei au o abordare originală a rockului, pe care îl combină cu folclorul românesc, punând accent mai ales pe trompetă. Printre piesele ce i-au consacrat se numără "La Ciocana", "Liberty", "Nu­mai Tu", "Proba Cre­dinței", "Semafor", "Dra­gos­tea Mea" și "Nae". În cei peste 20 de ani de activitate, trupa a lansat cinci albume, cel mai recent dintre ele fiind "Gene­rația în Blugi", din 2014. Două dintre discurile lor și le-au adaptat și în limba rusă, spe­rând că vor cuceri și uriașa piață muzicală din răsărit. Între timp, au renun­țat.
Astăzi, trupa Gândul Mâ­ței este alcătuită din: Nicu Țărnă (solist), Ghena­die Ca­zac (trompetă), Sergiu Rusu (bas), Iurie Ber­dea (tobe), Igor Cris­tov (clape) și Ser­giu "Ia­rik" Iarovoi (chi­ta­ră). Adevărați profesio­niști, membrii trupei sunt ab­solvenți ai Conser­va­torului din Chișinău, unde s-au și cunoscut, excepție făcând liderul formației, Nicu Țărnă, care a ab­solvit Academia de Mu­zică, Teatru și Arte Plas­tice. Cât despre senti­mente: "«Și-așa-mi vine câte-un gând/ Să trec peste Prut cântând, Măi dorule!». București, ne vedem pe 24 martie, la Arenele Romane! Cântăm și sărbătorim Centenarul Unirii împreună!", scriau ei pe pagina lor de Face­book.
Alex Calancea band & Guz aduc "Lupii" la Are­nele Romane. Așa se numește cel mai nou proiect al renumitului basist și producător muzical basa­rabean Alex Calancea. Are 41 de ani și a debutat ca muzician în trupa "Mille­nium" din Chișinău. A cola­borat cu mulți alți artiști, precum Dan Bălan, Natalia Barbu, Geta Burlacu și Olia Tira, până în 2012, când și-a lansat propriul album "Road to Home". Stilul mu­zical abordat de el este o fuziune între rock, trap, fol­clor auten­tic, dar și folclor urban. Pentru a realiza noul lui proiect - Lupii, Alex Calancea i-a coop­tat și pe: Guz (voce), Andrei Glavan (voce), Nickel Russu (tobe), Saric Vatavu (chitară), Ser­ghei Ivanov (clape) și Dumitru Necu­li­șeanu (trompetă).
Cuibul este o altă trupă din Basara­bia, în­ființată în 1991 de că­tre Igor Dînga (produ­cătorul celor de la Zdob și Zdub) și des­ființată rapid după lansarea a șase discuri în limba rusă. A revenit pe piață în 2010, după o pauză de aproape 5 ani, dar abia în 2013 și-a găsit formula cea mai potrivită, alături de solista Lidia Scarlat. Primul lor album în limba română, "Vise Ele­men­tare", a fost lansat la finele anului 2015.
În deschiderea evenimentului muzical din Ca­pi­tală, va urca pe scenă și o trupă foarte tânără din Chișinău, Siaj, înființată în 2016. Formația a reușit să cânte în concert pe ambele maluri ale Prutului, iar anul acesta își va lansa și primul ei EP.
(Concertul #dinBasarabia, ediția a IV-a Cente­nar, se va desfășura la Arenele Romane din Bucu­rești, pe 24 martie. Biletele sunt disponibile în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 50 și 60 de lei, dacă le cumpărați până pe 23 martie. ?n ziua evenimentului, ele vor costa între 60 și 80 de lei, la intrare.)