Nebuni după România: HENRY BODNIK - "Când am ajuns prima oară în Bucovina, am început să plâng"

Catalin Manole
- Multipul campion al tirului cu arcul tradițional, lider mondial al producătorilor de arcuri tradiționale, Henry Bodnik este unul dintre principalii promotori ai acestui sport în România. Cum a ajuns de pe orbita internațională aici? Stând de vorbă cu el, am descoperit că Henry Bodnik este un german pasionat de natură, îndrăgostit de România pe veci -

Patria sufletului

- Deși aveți afaceri în toată lumea și călătoriți din Pakistan până în Texas, sunteți prezent mai tot timpul în România, unde sunteți unul dintre promotorii tirului cu arcul tradițional. Ce vă face să vă întoarceți mereu la noi?

- În România sunt rădăcinile mele, aici mă simt acasă. Bunicii mei au emigrat din Bucovina în Germania, la începutul anilor 40. În urmă cu șapte ani, nu cunoșteam România deloc și mi-am zis în­tr-o zi: ce-ar fi să vizitez locurile de unde au plecat bunicii mei? Așa am ajuns în Bucovina, la Vicovul de sus , un sat de lângă Rădăuți. M-am plimbat câ­teva zile pe acolo și nu știam ce se întâmplă cu mi­ne: trăiam într-o exaltare perpetuă. Fiecare pri­ve­liște nouă era fantastică, oamenii mi se păreau in­credibili, mâncarea extraordinară, aerul în sine era ceva ce îmi făcea foarte bine. Am început să plâng, pur și simplu îmi curgeau lacrimile și simțeam o regăsire fantastică, într-un loc unde nu mai fusesem niciodată. De-atunci vin în fiecare an în România de 5-6 ori. Merg la Marea Neagră sau în Mara­mu­reș, merg la munte sau în Deltă, la pescuit. Mă simt ca acasă, România a devenit locul meu de suflet.

- În comparație cu tirul sportiv, tirul cu ar­cul tradițional nu es­te un sport foarte cu­noscut. Datorită dvs. însă, acest sport a luat amploare și în Româ­nia. Cum ați ajuns la această pasiune și de ce o promovați?

- În cazul meu nu a fost o tradiție în familie. Pur și simplu, copil fi­ind, cred că m-am uitat la prea multe filme cu in­di­eni și cowboys. Dar, în același timp, am cres­cut foarte a­proa­pe de natură, eram mai tot timpul în pă­durea de lângă casă. În felul ăs­ta, să trag cu ar­cul a fost la în­­ceput o joacă, apoi a de­ve­nit parte din viața mea. Mer­geam la pes­cuit sau în dru­me­ții și me­reu aveam arcul cu mine. Arcul a fost și este cumva conexiunea mea cu natura. De-asta nu m-a atras ti­rul cu arcul, ci arcă­șia ins­tinctivă, care este, de fapt, un foar­te bun pretext să ieși în natură și să te bucuri de ea, să o descoperi. Arcul în­seamnă pentru mine să stai seara la foc cu prietenii, să mergi pe râu într-o canoe, să explorezi pădurea și să îi descoperi minunățiile și micile secrete. Am vrut să promovez arcul tradi­țio­nal în Ro­mânia, așa cum vrei să împărtășești unor prie­teni o pasiune, să ne bucurăm împreună de natură, să o redescoperim în felul ăsta.

O natură magnifică, unică în lume

- Natura din România e altfel decât în Ger­mania, de unde veniți? Ce vi se pare special aici?

- România are o natură magnifică, unică în Eu­ropa și, aș putea spune, chiar în lume! Munții Car­pați sunt ceva ce trebuie neapărat explorat măcar o dată în viață! România încă are o natură fan­tastică, nealterată de modernitate și din acest punct de ve­dere este un loc foarte diferit de restul Europei. Aici te simți cu adevărat aproape de începuturile lumii, îi simți sălbăticia și frumusețea simplă. Am fost, de exemplu, în Maramureș, aproa­pe de granița cu Ucraina, și am văzut acolo niște pei­saje superbe, care îți tăiau res­pirația. Și apoi mai este Delta Du­nării sau Marea Neagră, cu plajele sălbatice, unde îmi place foarte mult să mă retrag și să mă încarc cu energie, cu frumusețea și liniștea locurilor.

- Venind în România, v-ați luat și afacerea cu dvs., o companie li­der mondial în vânzarea de arcuri tradiționale. Ce așteptări aveți în Ro­mâ­nia?

- Afacerea mea este doar un efect, nu un scop în sine. Motivul pentru care am venit în România nu a fost să fac o afacere, ci să promovez trasul cu arcul instinctiv, tradițio­nal. În general, eu cred că dacă te ții de pasiunile tale și faci ce îți place, va veni și succesul în afaceri după aceea. Și cum mie îmi pla­ce să îmi fac treaba foarte bine sau să nu o mai fac de­loc, m-am trezit că sunt li­der pe piața arcu­rilor tra­diționale. S-a în­tâmplat să câștig și bani mer­gând pe această pasiu­ne a mea, de a trage cu ar­cul. În Româ­nia, m-am ho­tărât să promovez ar­cul tra­dițional, pen­tru că m-au ru­gat oa­me­nii de aici, a fost o ce­rere și o dorință a lor. M-am bucu­rat că există un ast­fel de interes și am făcut tot ce am pu­tut în a­ceas­tă direc­ție. La început, au venit câțiva ama­tori, care mi-au ce­rut arcuri și săgeți, apoi au venit tot mai mulți inte­re­sați, și așa am ajuns să îmi aduc și afacerea aici și să organizez întâlniri și competiții pentru ar­cașii din România. A fost rezultatul pasiunii co­mune pentru arcu­rile tradiționale. Nu îmi propusesem nimic la început...

Arcașii români

- Ce fel de comu­nitate e aceasta, a arcașilor? Aveți o explicație pentru acest fenomen?

- Când am venit în România, la început, am organizat câteva întâlniri cu arcași. Erau foarte puțini și nivelul lor era destul de scăzut. Dar astăzi, sunt impresionat de amploarea pe care acest feno­men a luat-o. Este o diferență impresionantă! De la felul în care trag și până la nivelul echipa­men­­tului, arcașii români au făcut un salt spec­ta­culos în doar câțiva ani! Dacă la început erau o mâ­nă de oameni, în doar câțiva ani avem competiții spe­ciale pentru copii, pentru femei, pentru mai multe tipuri de arcuri tradiționale! Sunt la modul ab­solut bucu­ros și mulțumit de ceea ce am reușit să aduc pentru oamenii de aici, cu premii atât cât ne-am permis. Dar e o lege universală: dacă dă­ru­iești vei primi îna­poi, și eu am primit bucuria de a îm­părtăși o pasiune cu românii. Pentru mine, este ui­­mi­tor ce se în­tâmplă în România cu arcașii tra­di­­ționali, ca explicație a fe­nome­nu­lui... Teoretic, 80% dintre oa­meni, în gene­ral, sunt arcași buni, însă pur și simplu ei nu știu că au acest talent. Când oamenii țin în mână pentru prima dată arcul, e mereu la fel: se miră și zic: "Ma­re scofală, să trag cu arcul!". Și după ce trag prima săgeată îi vezi: par­că se rupe o vrajă. E ceva în ei ce îi face să con­ti­nue, pentru că în fiecare dintre noi es­te o veche știință, o cunoaștere ancestrală, moște­ni­­tă de la străbuni, care se trezește din nou la viață, odată cu prima săgeată trasă. Sunt poate mii de ani de tras cu arcul, moșteniți, undeva, în interior, arcul și săgețile sunt legate de instinctul de a vâna, de a-ți duce mâncarea acasă, de a te sim­ți protejat tu și familia ta. Aceste lucruri se acti­vează, și oamenilor le place. Este ceva în interior, nu în mintea noastră, ce­va ce vine de la sine, din adâncurile ființei noas­tre. Arcul te ajută să cobori în adâncul tău și să eli­be­­rezi niște energii bune de acolo, să te întorci la na­­tură și la rădăcini. Asta este, de fapt, trasul cu ar­cul tradițional. Venirea oame­nilor către trasul cu arcul este o mișcare naturală, se simt atrași de asta și de aceea vin tot mai mulți la competițiile și întâl­nirile noastre.

- Ce au special arcurile Bearpaw, produse de dvs.?

- Sunt arcuri făcute să îndeplinească așteptările și cerințele oamenilor. Noi nu suntem o fabrică ce pro­duce echipament, pur și simplu. Din experiența mea și a prietenilor care trag cu arcul, adunăm in­for­mația și încercăm să facem arcurile mai bune, în func­ție de părerile lor. Ei ne spun ce vor și noi schim­­băm și încercăm să le facem cum doresc. De peste 20 de ani, compania mea face arcuri așa cum ne sfătuim cu cei ce le folosesc. Am învățat mult, și as­tăzi avem arcuri și săgeți cu care ne mândrim. Mo­­tivul nu au fost banii, când am pornit această afa­­cere, ci dorința de a face arcuri bune pentru mi­ne și prietenii mei. Din fericire, astăzi am devenit o com­panie mare, care vinde în toată lumea arcuri apre­ciate, pentru care garantăm 30 de ani. Și eu fo­losesc aceste arcuri și dacă nu sunt mulțumit de ele, le transform și lucrăm până când devin ceea ce trebuie.

- Care este secretul unei săgeți trase drept la țintă?

- Echilibrul interior. Și pentru asta e nevoie să mergi exact în direcția opusă în care merge lumea ultra-modernă de astăzi: să te întorci la tine însuți, la rădăcinile tale, la natură și la lucrurile simple. Poa­te să pară ciudat, dar când plângi fără să vrei pen­tru că ai descoperit o parte neștiută din tine, în­seamnă că ești foarte aproape de a deveni campion.