- Helicobacter pylori este o bacterie foarte puternică identificată încă din anul 1875, de către savanții germani, care nu au reușit însă să o cultive în condiții de laborator. De-abia în 1979, medicii Robin Warren și Barry Marshall de la spitalul din Perth (Australia) anunțau descoperirea și cultivarea în condiții de laborator a unei bacterii în biopsiile prelevate de la bolnavii cu gastrită. Numele derivă de la forma ei de spirală. Pentru această descoperire de primă importanță, deși contestată vreme de peste 25 de ani, autorii au primit, ca înaltă recompensă, Premiul Nobel pentru Medicină.
- Ce face această bacterie, așa de temută?
- Helicobacter pylori produce o cantitate mare de urează, o enzimă care descompune ureea din sucul gastric în amoniac și dioxid de carbon, asigurând astfel neutralizarea acidității gastrice. În mediul realizat, bacteria formează o peliculă alcalină în jurul ei, prezentând o mare capacitate de adaptare și de penetrare prin mucoasa protectoare a stomacului, până la nivelul celulelor epiteliale gastrice. Prin lezarea acestor țesuturi are loc subțierea mucoaselor și perforarea substratului.
- Cine este predispus la îmbolnăvire?
- Se apreciază că nivelul de risc al infecției cu H.p. este egal cu efectul negativ produs în cazul fumatului a 12-15 țigări pe zi. Colonizarea gastrică persistentă cu H.p. este de aproximativ 10% la persoanele sănătoase, în vârstă de 30 de ani, și ajunge la 60%, la persoanele de peste 50 de ani. Ratele de infecție sunt mai mari în rândul populației sărace, între deținuții din închisori și la copiii din țările în curs de dezvoltare. Bacteria se transmite prin ingestie orală, la persoane cu mâini murdare, care consumă apă infectată și alimente contaminate (legume și fructe nespălate).
- Care sunt efectele imediate ale infectării cu Helicobacter pylori?
- Din momentul în care ulcerațiile provocate de Helicobacter pylori au ajuns la stratul vascularizat, este posibilă declanșarea hemoragiilor, implicate în 90-98% din ulcerele duodenale și în 70-80% din ulcerele gastrice. Din această cauză, bacteria H.p. este considerată ca inamicul numărul 1 al sănătății stomacului. Hemoragiile gastrointestinale apar însă numai la cei care consumă, în exces, iritanți digestivi: tutun, alcooluri tari și condimente iuți. S-a stabilit că numai 15-20% dintre persoanele infectate cu Helicobacter pylori vor dezvolta forme grave de ulcer în cursul vieții.
- Există tratamente adecvate?
- După descoperirea savanților australieni, rolul bacteriei H.p. în gastroenterologia umană a fost tot mai mult luat în considerare. Astfel, tratamentele nu se rezumă doar la intervenții chirurgicale, cum se făcea înainte, ci și la folosirea de antibiotice, în paralel cu produse naturiste, recunoscute pentru proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Prin această nouă cale, circa 80% dintre bolnavi pot fi vindecați definitiv, în primul rând prin eradicarea bacteriei vătămătoare. Terapia cu antibiotice ajută la eliminarea infecției, dar nu protejează împotriva unor noi infectări. Din această cauză, pacienții depistați cu H.p. trebuie să fie supuși unui control endoscopic anual, în scopul prevenirii unor noi îmbolnăviri, mai grave.
- Cum se manifestă prezența Helicobacter pylori?
- Cercetări efectuate recent au dovedit implicarea acestei bacterii în multe afecțiuni digestive: gastrite cronice, ulcer peptic (gastric și duodenal), carcinom gastric și de colon, precum și limfomul gastric MALT. Pe lângă aceste afecțiuni, au fost constatate și alte efecte negative, respectiv, mărirea riscului în bolile cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică și infarct miocardic) precum și în frânarea ritmului de creștere a copiilor.
- Există simptome specifice?
- Ulcerul peptic provoacă dureri epigastrice puternice, localizate sub stern, în cavitatea stomacului și în capul intestinului subțire. Din păcate, mulți bolnavi nu dau atenție acestor dureri, pe care le consideră trecătoare, ca simple arsuri la stomac, ce pot fi calmate cu câteva pastile antiacide, cu bicarbonat sau cu un pahar cu lapte. Ei nu realizează că bacteria H.p. sapă un crater în mucoasa stomacală, care poate da complicații severe, cu riscul de a evolua spre perforații și hemoragii, adesea cauze ale unei morți premature. Ulcerul peptic apare mai frecvent în jurul vârstei de 30 de ani, mai mult la bărbați decât la femei, datorită stilului de viață mai stresant și cu mai multe escapade la băutură și la fumat în exces. La începutul bolii, după infectarea cu H.p. sau după acțiunea altor factori, se formează o inflamație urmată de o leziune (nișă) de 10-25 mm, rotundă sau ovală, săpată în mucoasa esofagului, a stomacului și a duodenului, ca urmare a acțiunii excesului de acid gastric, respectiv acid clorhidric și pepsină. Afecțiunea se poate canceriza. Cancerul gastric ar fi provocat atât de infecția cu Helicobacter pylori, cât și de consumul unor alimente pregătite prin afumare (cazul județului Harghita) sau conservate cu ajutorul unor substanțe chimice. Evoluția bolii înregistrează unele complicații ca: hemoragii prin gură, cu sânge negru ca zațul de cafea, producerea de metastaze în ficat, pancreas, oase, plămâni sau în colon, steatoză pilorică, leucemie, cașexie (slăbire și anemie extremă) și, în final, deces. Durerile și arsurile apar la 1-2 ore după mese, cu periodicitate în cursul zilei și în timpul anului (mai frecvent primăvara și toamna). Între crizele dureroase, perioada de acalmie poate dura câteva zile sau câțiva ani, ceea ce determină pe bolnav să se creadă însănătoșit, reia fumatul și consumul de alcool și cafea. Astfel se ajunge la complicații grave cu hemoragii interne, perforații în peritoneu și chiar cancerizare. Riscul de carcinom gastric crește în cazul folosirii unei terapii antiacide pe termen lung, care este recomandată greșit la pacienții cu reflux gastroesofagian. Faza de cancerizare are o frecvență mai rară în România, comparativ cu alte țări, cum ar fi Japonia și țările scandinave. Se pare că în țara noastră ar exista o frecvență ceva mai ridicată în județele Harghita, Mureș, Arad, Timiș și Brașov, îndeosebi la persoanele din grupa sanguină A, la cele cu polipi gastrici, cu anemie pernicioasă sau cu operații anterioare de ulcere. Studii recente au arătat că bacteria Helicobacter pylori poate interveni și în procesul de oncogeneză colono-rectală, ca factor ce generează adenocarcinomul de colon. Dar Helicobacter pylori participă și la apariția limfomului gastric MALT, care se prezintă sub forma unor formațiuni tumorale de dimensiuni mai mari decât adenocarcinoamele. Ele reprezintă aproximativ 4% din totalul afecțiunilor maligne la nivel gastric, fiind cel mai comun tip de limfom Hodgkin extranodular. Boala este considerată ca a doua tumoră malignă a stomacului, după adenocarcinom, cu risc maxim de apariție la bărbați cu vârste de 55-60 de ani. Limfomul gastric este localizat atât pe mucoasa tractului gastrointestinal cât și pe alte mucoase (limbă, glande mamare, glande salivare și glande lacrimale). Statisticile arată că 72-98% dintre pacienții cu limfom gastric au fost infectați cu bacteria H.p., ceea ce dă speranța că, prin eradicarea bacteriei, ar fi posibilă reducerea frecvenței limfoamelor cu 70-80% dintre cazuri. Practica a dovedit că terapia antibiotică contra infecției H.p. este metoda cea mai eficientă de vindecare a limfomului gastric, dacă se aplică în stadiile precoce ale bolii. Infecția cu Helicobacter pylori ar fi implicată și în patogeneza multor boli extragastrice, cum ar fi hemoragiile interne cu melene, anemia, ateroscleroza, unele boli de piele și pierderi rapide în greutate.
- Tratamentele fitoterapeutice au vreo putere în cazul infecției cu Helicobacter pylori?
- Cele mai eficiente sunt curele de lungă durată cu ceaiuri, extracte și uleiuri, preparate din anumite plante. Le enumăr pe cele mai importante:
* Gălbenelele - cu efecte emoliente și cicatrizante de excepție, folosite sub formă de infuzii (2 lingurițe flori uscate la 250 ml apă clocotită, cu infuzare 15-20 de minute) care se consumă înainte de mesele principale, prin înghițituri rare.
* Obligeana - macerat la rece, din 2-3 lingurițe de rădăcini uscate. Se pun la macerat 12 ore, în 500 ml apă rece; a doua zi, se strecoară, se încălzește ușor și se consumă câte 1/2 pahar, cu 20 de minute înainte de mese, asigurând calmarea durerilor și stimularea digestiei. Pulberea de obligeană (câte un vârf de cuțit, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese) intră în formula Ulcerotratului, având rol de pansament gastric (contraindicat la femei în timpul sarcinii).
* Tătăneasa - decoct din rădăcini uscate și mărunțite, se beau 2-3 căni pe zi înainte de mese, cu efecte antiinflamatoare și cicatrizante, acționând în vindecarea completă a perforațiilor și refacerea rapidă a mucoasei gastrice.
* Stejarul și salcâmul - decoct din scoarță mărunțită, se beau 2-3 căni pe zi. Are conținut ridicat de taninuri, care acționează cu efecte antiseptice și hemostatice în ulcere cu melene hemoragice și cu scaune sanguinolente.
* Lemnul-dulce - infuzii din pulbere de rădăcină, în amestec cu flori de mușețel. Se consumă într-o cură de 1-2 luni (primăvara și toamna), cu efecte cicatrizante și antiinflamatoare, dar cu restricții de dozare și de durată a tratamentului la femei gravide și la persoane hipertensive.
De asemenea, sunt foarte bune infuziile de hamei (calmează durerile de stomac și diminuează secreția în exces a acidului gastric); tei (diminuează spasmele stomacale); busuioc (elimină fermentațiile și focarele putrede); turiță-mare (vindecă ulcerul, accelerează tranzitul, stimulează pofta de mâncare); frasin (se bea după mesele principale).
Rețeta autorului include amestecuri de plante: gălbenele, sunătoare, coriandru, mușețel, coada-șoricelului, obligeană, tătăneasă, hamei, mentă și chimion (câte o linguriță din fiecare), cu acțiuni cicatrizante, antiinflamatoare, astringente, antiacide, calmante, antihemoragice și de normalizare a tranzitului alimentar.
* Recomandăm arahidele - 30 g, zdrobite și amestecate cu 10 ml lapte și 5 ml smântână. Consumate de 2-3 ori pe zi, au rolul unei pelicule uleioase, care protejează peretele stomacului și neutralizează acidul clorhidric.
* Bune rezultate se obțin și cu amestecul din ulei de gălbenele, ulei de sunătoare și ulei de mentă, din care se ia câte o lingură dimineața și seara, cu 30 de minute înainte de mese, timp de 20 de zile.
Pentru ulcerații ale stomacului provocate de H.p. se recomandă și apiterapia, în cure cu polen (câte 2 lingurițe de 2 ori pe zi, înainte de mese), propolis (2 grame pe zi) sau tinctură de propolis 20% din care se iau câte 20 picături, de 2 ori pe zi, în 6 linguri de apă, ceai sau lapte cald, dimineața pe stomacul gol și seara.
În tratamente externe se folosesc cataplasme puse pe zona epigastrică, cu terci de tătăneasă și coada-calului sau cu frunze de varză. Înainte de aplicarea cataplasmei, se unge zona cu ulei sau unguent de gălbenele.
- Se știe că, în tratarea bolilor gastrice, alimentația joacă un rol decisiv. Ce recomandări aveți pentru un regim alimentar adecvat?
- Pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori și vindecarea ulcerelor peptice, alimentația corectă are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase. Se urmărește cruțarea mucoasei stomacului și duodenului, cu rol de pansament gastric. Durata regimului alimentar este îndelungată, de luni de zile, și necesită multă răbdare și perseverență, pentru a se asigura o vindecare completă, evitând reapariția durerilor după 6-7 luni. Se recomandă ca bolnavul să ia 4-6 mese mici, egale cantitativ, ultima masă fiind înainte de ora 20. În timpul mesei se impune o ambianță plăcută, în liniște, fără grabă, evitând discuțiile tensionate. Se va mânca încet, mestecând bine, fără a bea lichide în timpul mesei. După fiecare masă, bolnavul va sta culcat, punând pe abdomen o compresă caldă sau o cataplasmă cu făină de porumb.
În fazele dureroase se permite doar un regim hidric, de 2-3 zile, cu 200 ml lapte dulce, care neutralizează acidul clorhidric și oprește secreția gastrică. Laptele se amestecă, în părți egale, cu un ceai medicinal (gălbenele, tei, mușețel), eventual se adaugă câteva picături de suc de lămâie. Pe măsură ce durerile se atenuează, se introduc în alimentație supe de orez strecurate, smântână, biscuiți moi, pâine prăjită și uscată (circa 400 grame) și albușuri de ouă crude, bătute spumă.
După dispariția simptomelor de boală se pot consuma supe călduțe de legume (varză, salată, mărar, tomate), piureuri pasate din legume și cartofi, orez și griș, frișcă, soteuri, budinci, sufleuri, la care se adaugă unt proaspăt sau ulei crud. Treptat, se trece la brânză proaspătă de vaci, caș nesărat, urdă, telemea desărată, paste făinoase bine fierte, mămăligă prăjită, fulgi de ovăz, ouă fierte moi, omletă în aburi, cartofi copți sau fierți în coajă, care se zdrobesc și se amestecă cu lapte acru și morcov ras. Din această fază se poate începe consumul de carne de pasăre sau vițel, fără grăsime, care se prepară prin fierbere, înăbușire sau sub formă de perișoare fierte la aburi. Se adaugă pește alb, slab (știucă, șalău, păstrăv, biban), preparat numai rasol. De asemenea, se consumă legume fragede cu celuloză moale (morcov, spanac, salată verde, conopidă, dovlecei, păstăi de fasole). Sunt admise prăjituri cu mere dulci, brânzoaice, creme de vanilie și orez cu lapte.
O atenție deosebită trebuie să fie acordată curei de dezintoxicare a organismului, folosind semințe de dovleac puțin prăjite și nesărate (4-5 pumni pe zi), iar ca lichid, se preferă un borș de legume, cu efect de eliminare a toxinelor prin transpirație. Fructele recomandate sunt: mere și pere (curățate de coajă), prune, piersici, caise, struguri, pepene verde, portocale, lămâi, mandarine, stafide. Ca băuturi se vor consuma apă minerală plată între mese și sucuri de legume (ușor îndulcite) din morcov, sfeclă roșie, țelină dată pe răzătoare, varză albă, spanac și cartofi cruzi, care se iau cu 15 minute înainte de mese. Sucul de varză proaspătă (2-3 pahare zilnic, timp de 3 săptămâni) este deosebit de bun, având proprietăți protectoare și cicatrizante, datorită conținutului ridicat în mucilagii și vitamina U. După mese, se beau sucuri din fructe neacide (mere, pere, gutui, caise, piersici, cireșe, agrișe), siropuri și compoturi puțin îndulcite.
- Ce alimente ar trebui evitate?
- Alimentele interzise sau cu restricții sunt: fripturile din carne de porc, oaie, miel, gâscă, rață, vânat, pește gras prăjit; grăsimile animale, slănină, untură, mezeluri, cârnați, afumături, conserve, pește oceanic (sărat sau afumat); supele concentrate de oase sau carne, sosurile cu rântaș, prăjelile, icrele, maionezele, ochiurile și omleta prăjită, sarea în exces, cartofii prăjiți; brânzeturile frământate, grase, sărate și afumate, kefirul; zarzavaturile fibroase, ațoase și cu celuloză dură (ridichi, gulii, fasole uscată, mazăre, linte, ciuperci, vinete, ceapă, usturoi); condimentele iuți și iritante (piper negru, boia iute, ardei iute, hrean, muștar, murături, oțeturi); coaja de pâine, aluaturile proaspete, foietajele, prăjiturile de cofetărie, cozonacul, gogoșile, dulceața, înghețata, marmelada și alte produse zaharoase; fructele tari (alune, nuci, migdale); apele minerale reci. Se exclud categoric alcoolurile tari, tutunul, cafeaua naturală (mai ales pe stomacul gol), cacao, ceaiul rusesc, ciocolata, siropurile sintetice cu cofeină (de tip Cola) și abuzul de medicamente de sinteză chimică cu acțiune iritantă.
- Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu un stil adecvat de viață?
- Da. Trebuie evitate stările emoționale intense, suprasolicitările nervoase, mai ales în profesiile care cer un surmenaj fizic și psihic, cu încordări nervoase și tensionate, pentru cruțarea sistemului nervos, respectiv a scoarței cerebrale. Se evită stresul și eforturile fizice și intelectuale, chiar cu ședere în pat (15-20 de zile), în perioada evolutivă a bolii. Dacă apar boli de nervi sau insomnii provocate de afecțiunile ulceroase greu de suportat, se urmărește refacerea echilibrului nervos prin mici plimbări de dimineață, sporturi ușoare în aer liber, gimnastică medicală, vizionări de filme, audiții muzicale și lectură de deconectare. Dacă boala avansează, iar programul de lucru nu permite respectarea acestor recomandări igieno-sanitare, se impune schimbarea locului de muncă.
În timpul de odihnă de 12-14 ore, se va respecta somnul zilnic de minimum 8 ore, într-o cură de minimum 1 lună, obligatorie fiind odihna de 30-60 de minute, în poziție culcată, după fiecare masă. Nu trebuie neglijat tratamentul curativ, care constă din măsuri igieno-dietetice și medicamentoase, diferențiate în perioadele dureroase și în cele de acalmie. În fazele dureroase, fără hemoragii, se aplică zilnic cataplasme calde cu ceapă rasă, parafină și argilă, ținute 10-20 de minute pe abdomen, iar în perioadele cu hemoragii interne, se pun comprese reci sau pungi cu gheață pe abdomen, ținute 2-3 ore, cu pauze de 1-2 ore. Tot în caz de hemoragii interne (melene) se va face o injectare cu vitamina K. În unele cazuri, se impune repararea danturii defecte, urmărind evitarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, dezvoltată la nivelul plăcii dentare.
Recent, s-a demonstrat că pisicile domestice sunt purtătoare a bacteriei H.p., și de aceea, spălarea mâinilor este obligatorie pentru cei care ating aceste animale.
Tratamentul balneoclimateric
Se recomandă numai în perioada de acalmie, fără dureri, în stațiunile Olănești, Călimănești, Căciulata, Borsec, Sângiorz, Slănic-Moldova, Strunga, Tinca, pe o durată de 21-30 de zile. Ca ape minerale îmbuteliate, folosite la domiciliu, se pot consuma apele alcaline, cloro-sodice sau sulfurate, și apele minerale din Olănești, Covasna, Zizin, Biborțeni, Borsec, Malnaș, Lipova, Șaru-Dornei, luate cu 30 de minute înainte de mese, în cantități de 150-450 ml pe zi.
Respectând cu atenție rețetele naturiste propuse, pe un fond de alimentație și stil de viață strict controlat, poate fi distrusă bacteria și pot fi ameliorate afecțiunile ulceroase, asigurându-se, astfel, treptat, o vindecare completă.
Centrul de Tratamente Naturiste "Aroma", Iași, tel 0232/40.74.68