"Purificați-vă!" Iată un îndemn pe care-l regăsim în toate tradițiile medicale academice, magice și chiar religioase. La sfârșitul sezonului rece, în organismul fiecăruia dintre noi rămân "zațuri" ca la cafea, impurități care vor "înfunda" organismul, generând - dacă nu sunt eliminate - tot felul de neplăceri legate de sănătate. Soluția este simplă: puneți mâna pe mătură și pe făraș. Așa cum primăvara nu uităm niciodată să ne curățim locuințele până în ultimul colțișor, să nu uităm nici de marea curățenie a organismului. Și în cazul acesta, natura ne oferă "detergenți" ideali, meniți să șteargă toate urmele neplăcute ale iernii care a trecut.
Curățarea tubului digestiv și a colonului
Constituie primul și cel mai important pas al curei de primăvară. Iată câteva remedii simple și rapide pentru realizarea acestui demers:
* Cerealele integrale - au un conținut ridicat de fibre alimentare, substanțe nedigerabile care, ajunse în tubul digestiv, își măresc volumul și joacă rolul unei adevărate mături pentru materiile reziduale. Se recomandă în mod special consumarea dimineața, la micul dejun, a fulgilor de grâu, de orz, de ovăz sau de secară, care se prepară prin amestecare cu fructe rase, miere și condimente ușoare (fenicul, nucșoară, scorțișoară).
* Argila - administrată intern este nu doar un mijloc de curățare, ci și de vindecare a stomacului, a intestinului subțire și a colonului. Are un efect protector, antiinfecțios și regenerativ. Se administrează în cure de 40 de zile, astfel: în jumătate de pahar de apă (100 ml) se pune o linguriță de argilă, lăsându-se de seara până dimineața. În primele șapte zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineața, numai fracțiunea limpede din pahar - apa de argilă. După trecerea acestei perioade, se amestecă dimineața întreg conținutul paharului și se bea integral.
* Laxativele vegetale - se administrează în cure de 2-3 săptămâni pentru accelerarea tranzitului intestinal (element de maximă importanță în cura de primăvară). Sunt indicate mai ales persoanelor care consumă sau au consumat carne, care se confruntă într-un grad mai mic sau mai mare cu constipația (nu au minim o evacuare pe zi) sau care suferă de colită de putrefacție. Dintre laxativele cele mai eficiente menționăm: crușinul (decoct din o linguriță la o cană de apă), uleiul de ricin (1-3 linguri pe zi), tinctura de fructe de soc.
Drenarea ficatului și a vezicii biliare
Ficatul și vezica biliară sunt în mod special afectate de alimentația din timpul iernii, foarte bogată în calorii, în grăsimi și proteine (mai ales de origine animală), care le supun la grea încercare. Din acest motiv, la început de primăvară este extrem de utilă o cură care să ajute la curățarea și stimularea lor.
* Cura de ridichi de lună - se consumă în fiecare zi, 7 ridichi de mărime medie, preparate sub formă de salată, asezonată cu oțet de mere, puțin ulei de măsline, frunze de pătrunjel și frunze de ridiche (care sunt de asemenea comestibile și foarte sănătoase). Cura se ține minimum zece zile și are efecte puternice antiinfecțioase, de stimulare a activității ficatului, de dizolvare a eventualilor calculi biliari.
* Sucul de frunze de păpădie - două mâini de frunze de păpădie proaspăt culese se spală bine, se taie cât mai mărunt și se pun la macerat vreme de 3-4 ore, în jumătate de litru de apă, după care se filtrează. Sucul amar care se obține se consumă pe parcursul unei zile, în cure de cel puțin 2 săptămâni. Are efect decongestionant asupra bilei, stimulează activitatea ficatului, este un excelent adjuvant în hepatita cronică (inclusiv formele evolutive), în diskinezia biliară, în tulburările digestive și de altă natură, conexe cu disfuncții ale ficatului și ale vezicii biliare.
* Rostopasca - este probabil cel mai puternic tonic, stimulent, regenerant și antiinfecțios hepatic din flora noastră. Se administrează mai ales sub formă de tinctură (pe care o găsim în plafaruri și farmacii naturiste), câte o linguriță diluată într-un pahar de apă, administrată de 3 ori pe zi, pe nemâncate. Cu acest remediu se face un tratament de minimum 4 săptămâni. Este recomandat cu predilecție celor care au afecțiuni hepatice cronice evolutive, având o acțiune deosebit de intensă.
Purificarea sângelui
* Leurda - frunzele acestei plante de pădure, de un verde închis și mirosind puternic a usturoi, au un extraordinar efect de curățare a sângelui. Se consumă sub formă de salată, asezonată cu mult pătrunjel tăiat fin și suc de lămâie, în cure de minimum două săptămâni.
* Cura cu clorofilă - sângele verde al plantelor - are o structură aproape identică cu cea a globulelor roșii din sângele uman. Extractele de clorofilă se obțin foarte simplu, din plante verzi de sezon (urzică, grâu verde, ovăz verde, frunze de pătrunjel sau frunze de asmățui) din care se iau două mâini, se spală bine, se dau prin mașina de tocat, după care se lasă într-un vas, acoperite cu apă, vreme de patru-șase ore. Se filtrează preparatul, iar extractul verde obținut se consumă pe stomacul gol. În total se beau 2-4 pahare de extract de clorofilă pe zi, în cure de minimum două săptămâni.
* Sucul de lămâie preparat casnic - se obține simplu, din două lămâi cu coajă care se spală foarte bine și apoi se taie în felii cât mai subțiri. Peste feliile de lămâie se adaugă un litru de apă plată sau de izvor și se lasă la macerat vreme de patru-șase ore la temperatura camerei. După macerare, se filtrează preparatul cu gust amar-acru care rezultă, adăugând eventual și puțină miere sau zahăr brun. Se consumă pe parcursul unei zile, câte un litru de suc, pe o perioadă de minimum o săptămână. Este recomandat mai ales persoanelor cu sângele îngroșat, care suferă de tromboflebită, flebită, ateroscleroză, sechele ale unor accidente vasculare.
Curățarea căilor respiratorii
* Mierea propolizată - se obține prin amestecarea unei lingurițe de tinctură de propolis cu 2 linguri de miere lichidă. Se consumă întreaga cantitate pe parcursul unei zile, pe stomacul gol, sugând mierea propolizată așa încât să acționeze o vreme cât mai îndelungată la nivelul căilor respiratorii medii. Are efecte de eliminare a secrețiilor suplimentare de pe căile respiratorii, antimicrobiene și stimulente imunitare foarte puternice. Tratează și previne virozele respiratorii de primăvară, sinuzita și rinita, amigdalita și faringita, fiind un excelent adjuvant în bronșită și astm.
* Iarba de trei-frați-pătați - planta uscată se macină cu râșnița electrică de cafea până când se obține o pulbere fină. Se administrează câte o linguriță de pulbere, de patru ori pe zi, cu puțină apă. Este un excelent expectorant, combate eficient bronșita cronică și astmul, fiind - dacă este administrată din timp - și un mijloc foarte eficient de prevenire a alergiei la polen (mai ales cea manifestată la nivelul căilor respiratorii).