Treptele fericirii: Rețete de dăruit și de primit dragoste

Redactia
- Chiar dacă afară ninge, "pe dinăuntru" a venit primăvara. Starea noastră de îndrăgosteală crește și e bine să-i facem drum. Între bucuriile vieții, dragostea e cea mai de preț -

Fericirea este suma mai multor întâmplări și trăiri mărunte. Ea se compune din amă­nunte aparent nesem­ni­ficative, din gesturi mici, de tandrețe, din ama­bilități și asi­gurări de afecțiune. Din gesturi neîn­semnate de simpatie. Și nu numai vizavi de parte­nerul de viață, ci și de prieteni, de oamenii de pe stra­dă, de vecini și de colegii de la locul de muncă. Amă­nuntele au o importanță uriașă. Dragostea este singurul bun care spo­rește atunci când îl dăruiești - spun bătrânii. Un adevăr demonstrat cât se poate de concret, în sfaturile pe care vi le oferim: 6 rețete de a dărui și 6 rețete de a primi dragoste.

I. Dăruiți mai multă iubire

Sacul cu vorbe bune

Spuneți-i un cuvânt amabil fe­meii de serviciu sau poștașului. Fa­ceți-i un com­pliment vânză­toarei care vă servește la magazin. Sunt doar niște fleacuri, dar pot aduce o undă de romantism în viața ter­nă de zi cu zi. Din amabilități aparent lip­site de importanță se dez­voltă, cu tim­pul, dra­gos­tea.
Mergeți la un meci de fotbal sau la o plimbare prin parc
Sunteți femeie și fotbalul vă repugnă; totuși, de dra­gul partenerului dvs., petreceți-vă sâmbăta sau du­minica alături de el. Sfatul este valabil și pentru băr­bații care consideră plimbarea prin parc (de pildă) o po­vară. Vi se pare o pierdere de timp, dar dacă mer­geți, ceea ce dați dvs. este cu mult mai puțin de­cât ceea ce veți primi.

Faceți complimente

Spuneți cu voce tare lu­crurile bune pe care le gân­diți des­pre cei­lalți. Dar nu formal. Ceea ce simțiți, efectiv, pentru altul. De pildă: "Ce voce plă­­cută ai!" sau "Ești o ascultătoare exce­len­tă", "As­tăzi arăți formida­bil, cred că mă îndrăgostesc de tine a doua oară". Faceți com­plimentele de față cu martori, când vă aflați într-un grup ("Ce spui de cât de bine arată soția mea?" etc.). "Laudă o persoa­nă când ești singur cu ea și-o să-ți devină prie­ten apropiat. Laud-o și de față cu alții, și-o să ai în ea un sprijin pentru toată viața".

Împărțiți cu alții

Nimic nu-ți creează o stare mai deplină de bucu­rie decât facerea de bine. Dăruiți și faceți un bine cel puțin o dată pe săptămână: haine, ali­mente sau bani pentru cei săraci. Și mai bine: o ac­tivitate benevolă la un cămin de copii sau la un azil de bă­trâni. Sau să ofe­rim cuiva un prânz într-o zi anume a săp­tămânii, unei per­soa­ne fără fa­mi­lie. Dar s-o facem cu su­fle­tul! "Ac­țiu­nea dvs. nu trebuie să-i satis­facă doar pe alții, ci și pe dvs."

Dăruiți din timpul dvs.

Petreceți o zi cu sora, fra­tele, mama sau prietena care vi s-a pă­rut tristă și însingurată. "Hai să facem ceva ce-ți place în mod deo­sebit." Ui­tați de com­­puter sau tele­vizor. Dis­cuțiile, cea­iul bă­ut îm­preună sau plimbările sunt extrem de pre­­țioa­se, vă creează sen­zația de libertate.

Nu vă temeți de mângâieri

Dacă partenerul dvs. este obo­sit și încordat, îm­bră­țișați-i ume­rii cu afec­țiune, faceți-i un masaj la ceafă. Atin­gerea afec­tuoasă este drumul spre "în­co­ro­narea dra­­gostei". Sfatul psi­ho­logului: atin­geți-vă par­te­ne­rul când tre­ceți pe lângă el, îmbră­ți­șați-vă ru­dele apro­piate și prietenii. Con­tac­tul fizic con­știent sem­na­­lizează înțe­le­gere și în­credere. Iar măsurătorile ara­tă că reacția ce­luilalt este imediată: hormonii feri­cirii încep să curgă.

II. Învățați să primiți dragostea

Descoperiți afecțiunea ascunsă

În dosul cuvintelor aspre, în dosul criti­cilor și chiar al unor min­ciuni se ascunde, ade­seori, dragoste. Uitați-vă la sentimen­tele ce se-ascund în spatele sfaturilor atot­știutoa­re ale mamelor. Își fac griji pen­­tru binele nostru. Vorbele lor aspre sunt pline de dra­goste. În spatele unei întrebări încăr­cate de reproș - "Unde ai stat atâta?" - se ascunde teama par­tenerului (sau a parte­ne­rei) că s-ar fi putut în­tâmpla un accident.

Mai puțin înseamnă mai mult

Și veți primi, cu siguranță, mai mult. Mai ales când stați de vorbă cu partenerul. Nu cereți nea­părat răs­pun­suri. Întrebați, mai bine: "Ai chef să vorbim des­pre ce te frământă?". Nu-l scoateți din ritmul său normal. "Un bărbat are nevoie să-l sprijiniți ascultân­du-l. Ur­mă­riți-l atent, încuviințați din cap, repetați ceea ce a spus în loc să răspundeți imediat sau să pu­neți, curi­oa­se, alte în­trebări." Iar el va fi - de la sine - mai des­chis și mai afectuos.

Absorbiți căldură

V-ați invitat prietenii la cină, ați pregă­tit totul per­­fect, ați preparat bucate gus­toa­­se și toată lumea e mul­­țu­mită. Luați-vă un răgaz și sprijiniți-vă de spe­tea­za scaunu­lui. Observați cât sunt de bucuroși. Încărcați-vă de toată căldura aceasta și lă­sați-vă pă­trunși de ea. Bucurați-vă de mo­men­tele în care sunteți siguri de puterile dvs. Căldură există din belșug. Absor­biți-o!

Lămuriți lucrurile

Femeile obișnuiesc să se plângă altora din do­rința de a-și cruța partenerul. Dar acest lucru afec­tează dragostea. În interiorul cu­plu­lui se creează o anumită distanță, care împiedică cla­ri­fi­ca­rea. Sfatul specialiștilor: nu implicați o terță per­soană în problemele dvs. Plângerile legate de par­te­ner sau de mama-soacră sunt o otravă cu acțiune lentă. Ele ci­men­tează starea de nemulțumire. Aveți curajul și lă­mu­riți-le sincer și direct. Este și asta o dovadă de dra­goste.

Dați-vă prietenii la curățat

Selectați-vă cunoștințele. Veți primi mai multă dra­­goste excluzându-i pe cei care nu v-o dăruiesc și care, mai mult, vă răpesc din energie. Dacă nu-i puteți evita, invitați întotdeauna o persoană ca an­ti­dot. Elimi­nați și obiectele primite de la astfel de cu­noscuți. Nu păstrați decât ceea ce vă face plăcere, fie că-i vorba de oameni sau de obiecte.

Depozite de fericire

Notați-vă într-un jurnal trei dintre eve­ni­men­te­le cele mai plăcute din ziua care s-a scurs. Efec­tul este deo­sebit: în felul acesta, momentele plă­cute se anco­rea­ză în subconștient. Și, repetân­du-le de la o zi la alta, perso­nalitatea dvs. începe să se mo­difice. Ca de la sine, o să fiți mai veseli și mai deschiși pentru feri­cire și dra­goste și, în același timp, o să iradiați dvs. mai multă bucurie și mai multă iubire. Într-un an, jur­na­lul dvs. va cuprinde 1000 de momen­te fe­ricite. Nu e doar un material de lectură încura­ja­tor. Este un antre­na­ment pentru dragoste și un an­tre­nament pentru fe­ricire.

DINA BRAN