Fericirea este suma mai multor întâmplări și trăiri mărunte. Ea se compune din amănunte aparent nesemnificative, din gesturi mici, de tandrețe, din amabilități și asigurări de afecțiune. Din gesturi neînsemnate de simpatie. Și nu numai vizavi de partenerul de viață, ci și de prieteni, de oamenii de pe stradă, de vecini și de colegii de la locul de muncă. Amănuntele au o importanță uriașă. Dragostea este singurul bun care sporește atunci când îl dăruiești - spun bătrânii. Un adevăr demonstrat cât se poate de concret, în sfaturile pe care vi le oferim: 6 rețete de a dărui și 6 rețete de a primi dragoste.
I. Dăruiți mai multă iubire
Sacul cu vorbe bune
Spuneți-i un cuvânt amabil femeii de serviciu sau poștașului. Faceți-i un compliment vânzătoarei care vă servește la magazin. Sunt doar niște fleacuri, dar pot aduce o undă de romantism în viața ternă de zi cu zi. Din amabilități aparent lipsite de importanță se dezvoltă, cu timpul, dragostea.
Mergeți la un meci de fotbal sau la o plimbare prin parc
Sunteți femeie și fotbalul vă repugnă; totuși, de dragul partenerului dvs., petreceți-vă sâmbăta sau duminica alături de el. Sfatul este valabil și pentru bărbații care consideră plimbarea prin parc (de pildă) o povară. Vi se pare o pierdere de timp, dar dacă mergeți, ceea ce dați dvs. este cu mult mai puțin decât ceea ce veți primi.
Faceți complimente
Spuneți cu voce tare lucrurile bune pe care le gândiți despre ceilalți. Dar nu formal. Ceea ce simțiți, efectiv, pentru altul. De pildă: "Ce voce plăcută ai!" sau "Ești o ascultătoare excelentă", "Astăzi arăți formidabil, cred că mă îndrăgostesc de tine a doua oară". Faceți complimentele de față cu martori, când vă aflați într-un grup ("Ce spui de cât de bine arată soția mea?" etc.). "Laudă o persoană când ești singur cu ea și-o să-ți devină prieten apropiat. Laud-o și de față cu alții, și-o să ai în ea un sprijin pentru toată viața".
Împărțiți cu alții
Nimic nu-ți creează o stare mai deplină de bucurie decât facerea de bine. Dăruiți și faceți un bine cel puțin o dată pe săptămână: haine, alimente sau bani pentru cei săraci. Și mai bine: o activitate benevolă la un cămin de copii sau la un azil de bătrâni. Sau să oferim cuiva un prânz într-o zi anume a săptămânii, unei persoane fără familie. Dar s-o facem cu sufletul! "Acțiunea dvs. nu trebuie să-i satisfacă doar pe alții, ci și pe dvs."
Dăruiți din timpul dvs.
Petreceți o zi cu sora, fratele, mama sau prietena care vi s-a părut tristă și însingurată. "Hai să facem ceva ce-ți place în mod deosebit." Uitați de computer sau televizor. Discuțiile, ceaiul băut împreună sau plimbările sunt extrem de prețioase, vă creează senzația de libertate.
Nu vă temeți de mângâieri
Dacă partenerul dvs. este obosit și încordat, îmbrățișați-i umerii cu afecțiune, faceți-i un masaj la ceafă. Atingerea afectuoasă este drumul spre "încoronarea dragostei". Sfatul psihologului: atingeți-vă partenerul când treceți pe lângă el, îmbrățișați-vă rudele apropiate și prietenii. Contactul fizic conștient semnalizează înțelegere și încredere. Iar măsurătorile arată că reacția celuilalt este imediată: hormonii fericirii încep să curgă.
II. Învățați să primiți dragostea
Descoperiți afecțiunea ascunsă
În dosul cuvintelor aspre, în dosul criticilor și chiar al unor minciuni se ascunde, adeseori, dragoste. Uitați-vă la sentimentele ce se-ascund în spatele sfaturilor atotștiutoare ale mamelor. Își fac griji pentru binele nostru. Vorbele lor aspre sunt pline de dragoste. În spatele unei întrebări încărcate de reproș - "Unde ai stat atâta?" - se ascunde teama partenerului (sau a partenerei) că s-ar fi putut întâmpla un accident.
Mai puțin înseamnă mai mult
Și veți primi, cu siguranță, mai mult. Mai ales când stați de vorbă cu partenerul. Nu cereți neapărat răspunsuri. Întrebați, mai bine: "Ai chef să vorbim despre ce te frământă?". Nu-l scoateți din ritmul său normal. "Un bărbat are nevoie să-l sprijiniți ascultându-l. Urmăriți-l atent, încuviințați din cap, repetați ceea ce a spus în loc să răspundeți imediat sau să puneți, curioase, alte întrebări." Iar el va fi - de la sine - mai deschis și mai afectuos.
Absorbiți căldură
V-ați invitat prietenii la cină, ați pregătit totul perfect, ați preparat bucate gustoase și toată lumea e mulțumită. Luați-vă un răgaz și sprijiniți-vă de speteaza scaunului. Observați cât sunt de bucuroși. Încărcați-vă de toată căldura aceasta și lăsați-vă pătrunși de ea. Bucurați-vă de momentele în care sunteți siguri de puterile dvs. Căldură există din belșug. Absorbiți-o!
Lămuriți lucrurile
Femeile obișnuiesc să se plângă altora din dorința de a-și cruța partenerul. Dar acest lucru afectează dragostea. În interiorul cuplului se creează o anumită distanță, care împiedică clarificarea. Sfatul specialiștilor: nu implicați o terță persoană în problemele dvs. Plângerile legate de partener sau de mama-soacră sunt o otravă cu acțiune lentă. Ele cimentează starea de nemulțumire. Aveți curajul și lămuriți-le sincer și direct. Este și asta o dovadă de dragoste.
Dați-vă prietenii la curățat
Selectați-vă cunoștințele. Veți primi mai multă dragoste excluzându-i pe cei care nu v-o dăruiesc și care, mai mult, vă răpesc din energie. Dacă nu-i puteți evita, invitați întotdeauna o persoană ca antidot. Eliminați și obiectele primite de la astfel de cunoscuți. Nu păstrați decât ceea ce vă face plăcere, fie că-i vorba de oameni sau de obiecte.
Depozite de fericire
Notați-vă într-un jurnal trei dintre evenimentele cele mai plăcute din ziua care s-a scurs. Efectul este deosebit: în felul acesta, momentele plăcute se ancorează în subconștient. Și, repetându-le de la o zi la alta, personalitatea dvs. începe să se modifice. Ca de la sine, o să fiți mai veseli și mai deschiși pentru fericire și dragoste și, în același timp, o să iradiați dvs. mai multă bucurie și mai multă iubire. Într-un an, jurnalul dvs. va cuprinde 1000 de momente fericite. Nu e doar un material de lectură încurajator. Este un antrenament pentru dragoste și un antrenament pentru fericire.
DINA BRAN