"Opoziția" PNL

Ciprian Rus
Gargară multă, eficiență ioc

Au fost mulți cei care, la precedentele alegeri parla­mentare, au preferat să stea acasă, decât să se ducă la vot. "Cu cine să votăm? Iarăși cu răul cel mai mic?", au argumentat oamenii. Cu PSD n-ar fi votat nici în ruptul capului, cu UDMR nu se punea problema, USR-iștii nu le demonstraseră încă nimic, iar de alde PMP și PNL erau lă­muriți de mult... Între timp, bună parte din cei mulți care nu au votat s-au lămurit că nu e totuna să lași PSD-ul să guverneze cu majoritate covâr­șitoare. În aceste zile de "revoluție fiscală", când toate pro­misiunile de creșteri peste creșteri și de măriri peste măriri dau cu minus, când slujul și incompetența tro­nează la Palatul Victoria și când legile justiției sunt contorsionate în Parlament, e clar că nu ne-ar strica un "rău mai mic". Dar asta, dincolo de a fi un minus mare pentru PSD, nu e, nicidecum, vreun plus din oficiu pen­tru opoziție. Pentru că, în timp ce mii de oameni fac ade­vărata opoziție în stradă, reacția partidelor care nu se află la guvernare este mult mai palidă decât ne așteptam. Gargară multă și eficiență ioc, cam asta e ce se vede din afară, când vine vorba despre partidele de opoziție!
De câteva zile, au avut loc alegerile interne pentru numirea celor doi reprezentanți ai PNL în Consiliul de Administrație al televiziunii publice, TVR. O sinecu­ră, acolo, nimeni nu-și face iluzii că un vot sau două în con­siliu pot schimba destinul unei instituții care s-a în­vățat să toace banii statului, cu larghețe, interesată, de­sigur. Numai că PNL, din vreo 30 de candidați, reușește să-l aleagă taman pe unul care are "la CV" două plagiate gro­solane. Altul nu puteau găsi, într-un moment în care criticile pentru lipsa crasă a unor criterii de integritate în alegerea oamenilor plătiți din bani publici vizează, zi de zi, PSD-ul. În loc să facă opoziție față de stilul PSD, sus­ținând oameni profesioniști, dincolo de orice bă­nu­ială, PNL reînvie, simbolic, USL-ul, anii de grație ai fron­tului comun făcut alături de PSD împotriva "balau­ru­lui" Traian Băsescu. Și reînvie, astfel, și bănuielile cum că, de fapt, multora din PNL le convine de minune ce fac cei din PSD în acești ultimi ani, doar că nu pot să o zică, și nici să îi ajute pe față.
"Dacă iese scandal mare, îl retragem", ar fi zis preșe­din­tele PNL în ședința de partid, despre Cristian Petcu, can­didatul cu probleme. Cam atât. Mici detalii de ima­gi­ne mai țin PNL pe linia de plutire etică, zilele astea. Iar până una-alta, nici un nume important din PNL nu s-a arătat scan­dalizat de propunerea partidului pentru CA al TVR. Or fi ocupați cu opoziția față de PSD și le-a trecut neobser­vată știrea despre colegul cu două pla­giate...