Elena Marian (PNL) este una dintre cele trei femei-primar din județul Sibiu. Conduce Primăria comunei Brateiu de 20 de ani și, deși se consideră un om împlinit, se declară nemulțumită profesional, pentru că încă nu a reușit să-și atingă toate obiectivele pe care și le-a propus, atunci când a decis să candideze. E născută și crescută aici, în Brateiu, o comună cu probleme nu tocmai ușor de gestionat, ținând seama de faptul că marea majoritate a locuitorilor, peste 60 la sută, sunt corturari și țigani, declarați sau nu ca atare, în mod oficial. În biroul doamnei primar se intră direct, doar bătând la ușă, pentru că nu are secretară.
"Trebuie să vezi comuna ca pe ograda ta"
- Ce v-a făcut să vă doriți funcția de primar? E mai puțin obișnuit ca o femeie să-și asume o astfel de răspundere...
- Am fost agent agricol și lucrez în primărie din 1990. Am văzut aici multe lucruri care nu-mi plăceau, mai ales în ceea ce privește relația cu oamenii. Ei vin la primărie cu probleme, nu ca să ne vadă pe noi și să stea la povești. Or, vedeam cum vin și cum pleacă nebăgați în seamă, cu problemele nerezolvate. Mi-am zis că e momentul să mă implic, dar clicul s-a produs cu un fapt aparent neînsemnat: în fața primăriei stătea, de mult timp abandonat pe domeniul public, un autobuz. Când copiii, jucându-se, i-au spart geamurile, imediat a apărut un proprietar, decis să-și recupereze paguba de la părinți, deși vina-i aparținea în exclusivitate. Locul autobuzului nu era nicidecum acolo. Atunci am decis că e momentul să mă implic. Era 1 Decembrie 1995. Am mers acasă și le-am spus soțului și copiilor că voi candida, că nu mai suport să văd cum se fac atâtea nedreptăți.
La alegerile din 1996, am ajuns în turul doi cu un candidat originar din Brateiu, plecat în București de mult timp. Am pierdut. Timp de patru ani, nu s-a făcut în comună nimic. Absolut nimic! Apoi, în 2000, regretul celor din Brateiu pentru cei patru ani pierduți i-a făcut să mă voteze încă din primul tur, deși eram 11 candidați.
- Și cum ați trecut testul primului mandat?
- Pe-atunci era o conjunctură aparte pentru primari. Aveai sau nu experiență, erai ajutat, împins cumva de la spate să faci treabă. Mare parte din fonduri erau gestionate și alocate primăriilor de către Consiliul Județean, se alocau mult mai ușor, totul se mișca altfel. Pentru mine și, probabil, și pentru oameni, satisfacțiile au apărut încă din primul an, când am început să mișcăm lucrurile din loc. Am reușit să schimbăm acoperișul la școala din Brateiu, neschimbat și nereparat încă din 1970, când se construise clădirea; am reparat strada principală din comună și drumul de 4 km spre satul aparținător, Buzd. Acolo am construit două școli: în prima fază, o clădire cu patru săli de clasă, ulterior, printr-un alt proiect, o alta, cu șase săli de clasă și sală de sport. Am reabilitat căminele culturale din cele două localități, ceea ce a înlesnit oamenilor organizarea de evenimente dintre cele mai diverse, nunți, botezuri, pomeni. Poate par lucruri lipsite de importanță, dar în comunități mici, cum e cea a comunei Brateiu, astfel de realizări chiar contează.
- V-ați bucurat de sprijinul familiei în tot acest răstimp de când sunteți primar?
- Cu asta am și plecat la drum. Soțul m-a sprijinit din prima, chiar sută la sută. Copiii erau la liceu, trăiau și mama, și soacra mea, ele m-au ajutat foarte mult. Și-apoi, primăria mi-a devenit, și ea, tot casă. Nu o mai văd ca pe un loc de muncă. Cum plec de-acasă, uit de casă. Mă uit în jur cu atenție, să văd dacă au mai apărut probleme, mă gândesc cum se pot rezolva. Văd dacă e vreun bec ars, dacă e gunoi pe stradă, amănunte pe care mulți bărbați nu le observă. Eu cred că, dacă nu-ți place ceea ce faci, n-ai cum să fii bun în funcția asta. Trebuie să vezi comuna ca pe ograda ta, să-ți pese ce se întâmplă, cum arată. În 18 ani, n-am fost plecată mai mult de o săptămână nici în concediu. Nu pot sta prea mult timp plecată, simt că-mi lipsește ceva.
"Cele mai multe voturi mi le-au dat corturarii"
- Credeți că există vreo diferență de accesibilitate, de disponibilitate, să spunem, între a veni la primărie la primar sau la doamna primar?
- Da. Cred că o femeie e mai dispusă, mai deschisă în a-și ajuta consătenii să-și rezolve problemele. Sigur, omul vine la funcția ta, dar un bărbat nu are aceeași disponibilitate de a se face util, de a-l ajuta pe om să-și rezolve problema până la capăt și repede.
- Păstoriți o comunitate pestriță, localnicii sunt majoritar corturari, țigani, români mai puțini. E dificil?
- La recensământ, majoritatea se declară români, deși nu sunt. Românii sunt minoritari în comuna noastră, țiganii și corturarii sunt vreo 60 la sută din populație.
- Spuneți corturari și țigani. Nu e același lucru? E vreo diferență între ei?
- O, da! E diferență ca de la cer la pământ! Corturarii au un cartier al lor, mulți și-au depășit condiția, sunt mai civilizați, dar sunt o etnie închisă, interacționează cu românii și cu țiganii, dar nu există căsătorii mixte, doar ei între ei. Corturarii se descurcă, fac bani, țin la onoarea lor, la poziția lor, nu le place să fie defăimați și, dacă au ceva probleme, preferă să le rezolve pe loc, decât să ajungă în gura lumii. Dacă se-ntâmplă să-i mai muștruluiesc, pleacă imediat capul, rușinați. Nici românii nu sunt așa! Corturarii sunt, e drept, cam rău platnici, nu prea bagă mâna în buzunar să dea, dar dacă le spui și-i cerți un pic, plătesc tot, doar să nu fie de rușine. Trebuie să știi să vorbești cu ei, asta e ideea. La ei, femeia merge câțiva pași în spatele bărbatului, ea cară sacii, femeia nu e nici măcar pe locul doi, ca însemnătate socială. Am fost uimită că tocmai din partea lor mi-au venit, de fiecare dată, la alegeri, foarte multe voturi. Apoi am înțeles: ei te judecă după neam, cine au fost părinții, bunicii, socrii, din ce fel de familie faci parte. Au și acum un obicei: zestrea fetelor, "paharele de prestigiu", niște pahare de argint, semn de noblețe. Și banii cei mulți îi dau spre păstrare românilor. Cu mulți ani în urmă, când corturarii au fost deportați, bunicul soțului meu a avut în custodie, de la ei, saci întregi de bani. La întoarcere, au venit după bani și au fost uimiți că nu lipsește niciunul. Ei nu-i numărau, că erau prea mulți, doar îi cântăreau. Poate a contat și asta, atunci când m-au votat... Corturarii nu prea vin la primărie, spre deosebire de țigani, care vin mai des. Țiganii nu cunosc - sau se fac că nu cunosc! - nicio lege care-i obligă să facă ceva, dar le cunosc perfect pe toate cele care le dau drepturi. Bine, nu sunt toți la fel, cum nu suntem nici noi. Țigani sunt doar în fostele sate săsești. Pe cealaltă parte a Târnavei, de exemplu, până la Șmig, nu sunt țigani. Explicația? Foarte simplu: sașii au avut întotdeauna pământ mult, iar țiganii au fost mână ieftină de lucru. Românii au avut pământ doar cât puteau lucra ei cu familiile lor. Apoi, sașii plecând, locuințele naționalizate le-au fost date țiganilor, pentru că niciun român nu vroia să stea în casă săsească.
"Nu am nevoie de secretară"
- Conduceți primăria Brateiu de aproape 20 de ani - o viață de om...
- Da, pot spune cu adevărat că am îmbătrânit în primărie. Dar sunt bucuroasă că cel puțin 50 la sută din ce mi-am propus am reușit să fac. Desigur, sunt și ținte pe care mi-am propus să le ating și nu am reușit încă: rețeaua de apă-canal, de exemplu, dar acesta e un proiect în derulare, a cărui rezolvare nu depinde numai de mine sau de Consiliul Local al comunei. Cel mai mult mă mulțumește faptul că am reușit să ajung la inima oamenilor. La primărie, omul vine cu o problemă personală, care trebuie rezolvată pe loc, nu amânată. Cred că asta i-a făcut pe oameni să mă tot voteze, mai mult ca orice alte realizări. Îmi cunosc consătenii, ei mă cunosc pe mine, ușa mea e mereu deschisă. Nici nu am secretară, am considerat că nu am nevoie. De 18 ani, nu am program de audiențe. Când a venit omul, atunci i-am rezolvat problema, pe cât a fost posibil, sau l-am ajutat cu un telefon dat celor ce puteau s-o rezolve. Telefonul meu e cunoscut, oamenii îmi bat la poartă, le deschid, așa că "program de audiențe" am cam non-stop.
"M-a impresionat dorința tinerilor de a îmbrăca costum popular"
- Spuneați că ați reabilitat căminele culturale din Brateiu și Buzd. Există și o viață culturală care să le anime?
- Da, dar și aici, fără implicarea primăriei, nu se face mare lucru. Dincolo de evenimentele private care se organizează, am organizat serbările școlare, serbarea pomului de iarnă și de 1 iunie, concerte de colinde, petreceri cu ocazia zilei de 8 martie. Încet, încet, devine tradiție organizarea unui eveniment deosebit: "Balul portului popular". În ianuarie 2017, a avut loc prima ediție, iar la sfârșitul lunii decembrie, cea de-a doua. Ideea aparține Angelei Muscă, profesoară de muzică. M-a impresionat dorința tinerilor de a îmbrăca costumul popular, atâta sunt de frumoși îmbrăcați în port național, îs atât de mândri, de dornici să-l poarte! Am făcut câteva, pentru băieți și fete, dar nu m-am gândit că vor fi atât de solicitate și de alți oameni din sat. Acum, ni le cer împrumut sau își fac special pentru acest bal, care s-a dovedit a fi o reușită incontestabilă. Recuperarea tradiției a mișcat ceva în ei, o valoare care lipsea, respectul pentru trecut și mândria că aparțin unui loc. E multă nesiguranță în jurul nostru, oamenii au tot mai mare nevoie de rădăcini.