Dragobete muzical

Dana Ene
- Au trecut ani buni de când iubitorii tradițiilor românești l-au reînviat pe neaoșul Dragobete, variantă autohtonă a Sfântului Valentin. Și dacă tot l-au reînviat, l-au pus șef peste marea sărbătoare a dragostei, prăz­nuită în ultimele zile din Februarie. Și cum sărbătoare fără muzică nu se poate, cântările încep să se audă chiar de săptămâna aceasta, inter­pretate de nume mari -

La Cluj, în capitala Ardealului, se orga­ni­zează anul acesta prima ediție a Festivalului DOR. Pe lângă semnificația lui sufletească, el este acum și-o prescurtare a trei cuvinte: Dragobete, Obiceiuri și Românism. Festivalul DOR își dorește să reafirme o tradiție veche, dar printr-o abordare nouă. Prim-planul acestui eveniment va fi deținut de muzica românească. Pe scenă vor urca: Corina Chiriac, Vunk și Emanuel Mirea (Stigma), dar și interpreți mai puțin cunoscuți care încearcă să se afirme: "David & The Six Martini Band", "Sa­tellites", Vlăduța Lupău, "Anatholis", "Young Fa­mous Orchestra", Aldo Blaga, Arpy, "Poliglot" (DJ Set) și "Osmia" (DJ Set).
"Este nerăbdare mare zilele astea în trupa noastră. Urmează să cântăm la Polivalenta din Cluj, pe 23 februa­rie, la Festivalul DOR! We'll rock the city!", scriau artiștii de la Vunk, pe pa­gi­na lor de Facebook. Și pentru ca sărbă­toa­rea să fie cele­brată cum se cuvine, concertele vor fi ur­mate de o petrecere în stil retro-româ­nesc în clubul NOA.
(Biletele pentru Festivalul DOR de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca costă 30 de lei și pot fi procurate online pe blt.ro sau direct la sala de spectacole.)

Andra
"Abia aștept să ne vedem de Dragobete la Sala Palatului"


De mai bine de 17 ani, Andra s-a impus în mu­zica românească prin vocea ei de excepție. Fru­moasă și dulce la vorbă, este una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică pop și R&B de la noi, ca să nu mai vor­bim de populari­ta­tea ei, datorată pre­zenței în juriul apreciatei emisiuni TV, "Românii au talent". Alexandra Irina Mihai (cu nu­mele de scenă Andra) a debutat la 14 ani, în 2001, cu melodia "În noap­te mă tre­zesc". În același an și-a lansat și pri­mul disc, intitu­lat chiar "Andra". De atunci a mai lansat încă opt albume ce s-au bucurat de suc­ces, mulțumită vocii sale, în primul rând, dar și combinației de genuri muzicale pe care le-a abordat și versurilor sensibile ce-i însoțesc melodiile. A câștigat o mulțime de premii naționale, dovadă clară a calităților ei vocale.
Cel mai nou album al Andrei - "Iubirea schim­bă tot" - a fost lansat anul trecut și a marcat o pre­mieră: realizarea primului super-show al artis­tei. "Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și m-au inspirat să pun în scenă concertul meu. Am primit enorm de multe mesaje despre spectacolul «Iubirea Schimbă Tot». A fost o expe­riență uluitoare din care am învățat multe, iar în 2018, sunt pregătită să ofer și mai mult. Imediat ce am coborât de pe scena Sălii Palatului, am început să mă gândesc la AIEVEA, următorul spectacol, la piesele pe care o să le interpretez și o să le reorchestrez, la invitații pe care îi voi avea alături. Abia aștept să ne revedem de Dragobete, la Sala Palatului! Vreau să vă devină o tradiție! Vă iubesc!", spunea ea.
Spectacolul AIEVEA va depăși toate așteptările admi­ra­to­rilor ei. Programat inițial doar pe 23 și 24 februarie, el se va ți­ne și pe 25, la insis­tența fani­lor, care au "topit" biletele puse în vânzare. Pre­țurile acestora va­ria­ză între 69 și 249 lei și au fost distri­buite în rețeaua Even­tim.

Phoenix - turneu național

Trupa Phoenix a scris un capitol important din istoria rock-ului românesc. Înființată în 1962, la Timișoara, for­ma­ția a lansat 10 discuri, nume­roase compilații și EP-uri. Cel mai nou album se nu­mește "Vino, Țepeș!" și a apărut în 2014.
În cei peste 50 de ani de exis­tență, trupa a suferit nu­me­roase schimbări, singurul mem­bru constant rămânând renu­mitul chitarist și vocalist Nicu Covaci (70 de ani). Ală­turi de el, astăzi cântă Costin Adam (voce), Flavius Hosu (tobe), Cristi Gram (chitară, voce), Vlady Săteanu (chitară bas, voce), Lavinia Săteanu (vioară) și Dzidek Mar­cinkiewicz, din Polonia (clape, voce).
După ce anul trecut formația a serbat 55 de ani de existență pe scenă, anul acesta, Phoenix se întoar­ce cu un proiect inedit: o sinteză între sonurile pre­zente pe albumul lor de debut, "Cei ce ne-au dat nu­me", din 1972 (muzică arhaică, cu trimiteri pro­fun­de, dar trăită prin forța instrumentelor moderne) și capodopera lui George Enescu, "Rapsodia Ro­mână".
Turneul "Sinteza - Rapsodia" a debutat pe 10 fe­bruarie la Iași și i-a purtat pe phoenicși până acum prin alte șase orașe. Formația urmează să ajungă la Râmnicu-Vâlcea, pe 23 februarie, și la Drobeta-Turnu Severin, pe 24. ?n curând vor mai anunța și alte concerte.
(Bilete pentru cele două reprezentații de săptă­mâna aceasta pot fi găsite pe bilete.ro și au preț de pornire 70 de lei.)