"Dacii" de peste Prut

Ion Longin Popescu
Ministerul moldovean al Apărării a publicat, la sfâr­șitul lunii trecute, un comunicat "plăcut" pentru țările europene.

În cadrul unui exercițiu multinațional, numit "Platinum Eagle 18.1", desfășurat în perioada 11-17 februarie, la Centrul de Instruire Babadag din România, militarii basarabeni, alături de cei ro­mâni, au făcut parte dintr-o companie inter­națională, condusă de superiori americani. Scopul exercițiului a fost, printre altele, dezvoltarea unui mediu regional favorabil co­o­perării militare multinaționale. Contingentul ba­sa­ra­bean este constituit din 60 de ofițeri, subofițeri, sergenți și soldați, din Brigada de infanterie motorizată "Dacia", din Cahul, și Batalionul 22 de menținere a păcii din Chișinău. După cum spune jurnalistul Alexandru Vișan, Dodon a fost lăsat "să latre". În același timp, nu mai pu­țin de 12 unități româno-basarabene, cu tehnică ultra­modernă americană, de tip HMMWV (vehicule mi­litare 4x4 Humvee), au înaintat spre Babadag pe tra­seul Chișinău-Cahul-Giurgiulești. Înfuriat la culme, pre­ședintele Basarabiei a condamnat "în cel mai cate­goric mod" inițiativa creării unui batalion militarizat moldo-românesc, stabilit prin buna înțelegere dintre miniștrii apărării, Mihai Fifor, de la București, și Eugen Sturza, de la Chișinău. Nefericitul rusofil, suspendat de două ori de parlamentul basarabean, nu poate accepta inaugurarea oficiului NATO la Chișinău, precum și in­vitațiile permanente adresate "Armatei Naționale" de a participa la exerciții militare, organizate de "blocul mi­litar" occidental. "Suntem stat neutru, nu putem ac­cepta caracterul sistematic al acestor jocuri geopo­li­tice nepotrivite", scrie Dodon pe pagina sa de Face­book. "Speriat" că este încălcată Constituția Republicii Moldova, prin "acorduri difuze", președintele adaugă: "Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru".

Eliminați propaganda rusă!

Radio Chișinău anunță că "Legea antipropagandă" a intrat recent în vigoare în Republica Moldova! Cu această ocazie, emisiunile informativ-analitice, militare și politice ale posturilor rusești de radio și televiziune vor fi eliminate! Posturile străine acceptate sunt cele din UE, SUA, Canada și din statele care au ratificat Con­venția Europeană cu privire la televiziunea trans­frontalieră. Consiliul Audiovizualului de la Chișinău urmărește, în acest fel, interzicerea propagandei străine, asigurând protecția telespectatorilor. Imediat, ministrul rus de Externe a transmis că legea "discriminează presa rusă". Să fie vorba despre o presă "de propagandă"?

* * *

Săptămâna trecută, notasem că șapte comune de peste Prut votaseră o declarație de reunire cu Patria Mamă. În câteva zile, cifra s-a triplat: au votat mai bine de 20 de comune!