E ora 12 fără 2-3 minute. Pe trotuarul lat din fața sediului PSD Sibiu, apar, ca la un semn, câteva zeci de oameni. Îmbrăcați frumos și îngrijit, stau tăcuți, ca și cum ar participa la un ritual. Clopotele vechi ale bisericilor bat ora amiezei, iar asta dă un aer încă și mai grav evenimentului. De două luni de zile, scenariul e același: sibienii își fură - că e luni sau marți, că e sâmbătă sau duminică - un sfert de oră, pentru a protesta, într-un fel nemaivăzut în România, împotriva intenției de modificare de către PSD a legilor justiției. Protestul civilizat și perseverent al sibienilor a făcut înconjurul lumii, dat ca exemplu de civism în Comunitatea Europeană, la Bruxelles. Profitând de deplasarea revistei noastre în Munții Cibinului (despre care veți putea citi în numerele viitoare ale "Formulei AS"), ne-am interesat îndeaproape de mișcarea "Vă vedem din Sibiu!", vorbind cu unul dintre inițiatorii ei, cunoscutul poet și profesor universitar sibian, Radu Vancu.
"Cel mai rău mă irită minciuna instituționalizată"
- De un an de zile, zeci de mii de români ies în stradă și își strigă nemulțumirile față de acțiunile guvernanților. Aici, la Sibiu, protestele iau o formă aparte. Cum a luat naștere mișcarea "Vă vedem din Sibiu!"?
- La început, am făcut și noi marșuri, ca peste tot în țară, am strigat slogane și am încercat să ne arătăm astfel revolta față de masacrarea legilor justiției. Dar în decembrie, după ce am ieșit în stradă 7.000 de oameni, am simțit că Guvernul și Parlamentul par să se fi imunizat la protestele noastre. 7.000 de oameni în Sibiu înseamnă foarte mult, dar ei se prefăceau că nu înseamnă nimic. Și atunci ne-am gândit la niște forme de protest permanent care, chiar dacă nu folosesc mulți oameni, atrag atenția și reușesc să pună o presiune suplimentară pe politicieni. Am ocupat cea mai veche piață din Sibiu, unde se află sediul PSD. Am stat, neîntrerupt, 60 de ore în fața sediului partidului și astfel am căpătat imediat atenție. Nu e simplu ca sute de oameni să stea nemișcați, 60 de ore, în fața unui sediu de partid. După asta, am transformat protestul într-o succesiune de întâlniri, în fiecare zi, la ora 12, în fața PSD. Stăm acolo, în fața clădirii sediului, pe care îl privim în tăcere, exprimându-ne astfel revolta față de legile maligne ale justiției. "Vă vedem!" este mesajul nostru.
- Ești poet și profesor, ce te-a adus în stradă? Ce se întâmplă atât de grav în România de azi, încât "visătorii" să ajungă să protesteze?
- Cel mai mult mă irită minciuna, minciuna instituționalizată. Ăsta e lucrul cel mai revoltător. Un filosof polonez, Leszek Kolakowski, după ce a analizat în trei volume groase, toate comunismele care au existat și mai există pe planetă, a ajuns la următoarea concluzie: "Minciuna e sufletul nemuritor al comunismului". Acum, eu nu spun că PSD e un partid comunist, dar mi-e limpede că minciuna e sufletul nemuritor al PSD-ului. Mă enervează la culme încercarea de a transforma o țară care funcționează din ce în ce mai bine - cu toate defectele ei - într-o țară în care toate instituțiile sunt parazitate, sunt sclerozate de minciună. Asta e inacceptabil! Nu accept ca fiul meu să crească într-o lume condusă de un principiu al minciunii!
"Tati, de ce nu mergi la proteste?"
- Ai o soție tânără, un băiat, te susține familia în protestele acestea?
- Familia nu doar că mă susține, a fost de multe ori în stradă, alături de mine. Acum un an, stăteam lângă fiul meu, care era bolnav, iar el mă trimitea la proteste. "Tati, de ce nu mergi la proteste? Nu îi lăsa pe hoți să câștige!". Copiii noștri sunt generația care nu va mai putea fi mințită de politicieni. Minciuna PSD nu e atât de sofisticată încât să nu o poți traduce unui copil de 8 ani. Țara pe care o vreau pentru copiii noștri nu e decât cea pe care o invocăm la proteste: "O țară ca afară!". Sunt convins că pentru copiii noștri, Europa va fi un "acasă". Și am mare încredere în România pe care o vor construi ei.
"Să vezi un om de aproape 102 ani, un om mai bătrân decât Marea Unire, ieșind în stradă, e un mare câștig pentru România"
- Cum sunt oamenii care participă la protestele "Vă vedem din Sibiu"?
- Sunt mulți tineri, dar sunt și persoane de peste 70 de ani. Domnul Ștefan Ghibu, nepotul lui Onisifor Ghibu, a venit din Suedia, special pentru aceste proteste, și a ales să stea zilnic cu noi, pentru a-și exprima revolta față de felul în care PSD distruge statul de drept în România. Sunt oameni de toate profesiile, sunt profesori, artiști, dar și ingineri și economiști, librari, sunt oameni care acoperă tot spectrul social al României de azi, pentru că ceea ce a făcut PSD e o performanță unică: a reușit să nemulțumească toate straturile care compun țesătura contemporană a României.
- Sibiul e un oraș mic, nu e Bucureștiul, unde te pierzi printre protestatari. Nu vă e teamă că veți avea de suferit de pe urma implicării în proteste?
- Au fost presiuni de tot felul. Într-un comunicat, cei de la PSD Sibiu au și admis că au pus presiune pe Jandarmerie și pe Poliția Locală, ca să ne risipească. Asta li se părea lor normal, nu un dialog cu strada... Dar, până la urmă, te gândești la cel mai grav scenariu posibil și te întrebi ce ți s-ar putea întâmpla. Ce se poate întâmpla în afară de a supăra un șef care simpatizează cu PSD-ul? E supărarea lui împotriva supărării mele, cauzată de faptul că PSD încearcă să distrugă țara. Ce poate fi mai grav decât ce i se poate întâmpla României?
- Se tot discută despre implicarea intelectualilor în viața publică. Unii acuză că intelectualitatea nu are o voce atât de puternică pe cât s-ar cuveni. Cum vezi tu lucrurile dinăuntrul comunității scriitoricești a României?
- Protestele au contaminat mai puțini intelectuali decât m-aș fi așteptat. Dar pe mine mă bucură faptul că foarte multe personalități s-au implicat decisiv: Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Victor Rebengiuc... Oameni foarte respectați, figuri extraordinar de vizibile, apar frecvent în stradă și spun ce e inacceptabil în situația de acum. Mihai Șora e cel mai emoționant dintre intelectualii implicați. Să vezi un om de aproape 102 ani, un om mai bătrân decât Marea Unire, ieșind în stradă, e un mare câștig pentru România. Aceste figuri generează atâta emoție, încât pot coagula în jurul lor unitatea civică a României. Acesta e și marele câștig al protestelor: faptul că România s-a trezit, că spiritul ei civic e viu. Eu sunt sigur că legile Justiției vor eșua, deja ele nu au putut fi impuse în felul în care o dorea PSD. Curtea Constituțională, așa politizată cum e, a văzut câtă nemulțumire e în stradă, iar faptul că a respins răspunderea materială a magistraților și eliminarea totală a președintelui din numirea șefilor DNA - două puncte-cheie în "revoluția" penală - arată că nu vrea să meargă acolo unde ar vrea PSD să meargă. Pe de o parte, sunt sigur că Legile Justiției, în forma lor rea, vor eșua, pe de altă parte, cred că marele câștig e că această comunitate civică va rămâne activă în România. Noi, la Sibiu, avem deja proiecte care depășesc cadrul protestelor, vrem să construim instituții care să dureze, și asta va schimba cu adevărat România. Iar dacă Centenarul ne va prinde, în decembrie, cu aceste legi eliminate și cu comunitatea asta activă a României, atunci se va întâmpla cel mai bun lucru care i se putea întâmpla României la Centenar: să se construiască în ea, ca reacție la ceva rău, niște comunități ale binelui, care să o facă vie, activă, să o facă o țară modernă cu adevărat, exact ceea ce trebuia să fie la Centenar.
- La un moment dat, anul trecut, erau în stradă sute de mii de persoane. De ce nu mai avem acum cifrele acestea mari la proteste?
- Tehnica PSD e, în mod limpede, aceea de erodare a protestelor. Mizează pe oboseală și pe sentimentul de inutilitate după ce, mărșăluind luni de zile, vezi că, aparent, nu se schimbă nimic. Mi se pare un miracol că protestele mai există, asemenea anduranță, asemenea determinare în fața răului nu a mai existat în România, de la Piața Universității. Trebuie să fie stupefiant pentru PSD să vadă că, în ciuda oboselii și a strategiilor de a sparge protestele (infiltrându-le cu huligani, lansând alte teme de discuție sau de scandal în spațiul public, încercând să camufleze modificările legilor justiției în alt ambalaj legislativ), strada nu e păcălită, e vie...
"Suntem mai bine decât acum un an"
- Voi, cei de la "Vă vedem!", ați fost recent la Bruxelles. Cu ce energii ați revenit din capitala Europei?
- Ne-am bucurat să vedem că oamenii de acolo sunt foarte informați, că nu mai pot fi păcăliți și că sunt hotărâți să acționeze, iar acesta a fost semnalul cel mai încurajator pentru mine. Bruxelles-ul a înțeles că dreptatea - cu toate nuanțele care se cade a fi puse - e de partea străzii. Ce s-a impus la Bruxelles e discursul străzii. Ăsta e discursul oficial al Bruxelles-ului, că strada e apărătoarea unor valori europene. Ska Keller, copreședinte al "Verzilor" din Parlamentul European, ne-a spus chiar așa: "Să nu-i credeți pe politicienii care încearcă să vă spună că nu contați și că protestele voastre nu se aud. Ele ne-au decis să reacționăm, ele ne-au convins că există o Românie europeană, captivă temporar intereselor unora. Stați acolo, luptați, vă ajutăm!".
PSD nu are cum să reziste: e presiunea europeană, e presiunea străzii, e Curtea Constituțională. Ar face bine să abandoneze legile justiției și să încerce să diminueze haosul economic pe care l-a creat într-o țară aflată pe creștere. Femei de serviciu care trebuie să aducă bani de acasă, oameni care s-au trezit cu leafa înjumătățită, în timp ce parlamentarilor le crește venitul... E revoltător!
- După toată uzura politică și guvernamentală, voi, cei din Sibiu, nu v-ați pierdut speranța. Mulți nu îndrăznesc să privească prea departe, dezamăgiți de faptul că nu există opoziție...
- Am avut o speranță în decembrie, când i-am văzut pe cei trei lideri ai opoziției, Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș, acționând coordonat, abandonând rivalitățile inerente. Mi-am zis: "Strada e vie, opoziția e unită, România se va redresa rapid". Între timp, atacurile au reînceput. E cazul ca opoziția să se trezească! Dar, dincolo de slăbiciunile opoziției, să ne gândim că acum un an speranța părea utopică și naivă. Nu credeam că vom putea să-i oprim, aveau totul de partea lor, Bruxelles-ul nu reacționa, opoziția era și mai dezbinată ca acum. I-am ținut pe loc vreme de 13 luni, opoziția, totuși, luptă, legile guvernului încep să fie deconstruite de Curtea Constituțională. Speranța nu mai pare o naivitate, e un exercițiu de luciditate să ai speranță. Suntem într-un punct mai bun decât eram acum un an.
- Energia asta enormă pe care o depui la proteste mai lasă timp pentru visare, pentru poezie?
- E greu, dar poetul e oricum o ființă ușor schizoidă, jumătate din zi încearcă să se convingă că trăiește confortabil în lumea diurnă, pentru a se retrage apoi în lumea nocturnă a scrisului său. Mi-a fost foarte teamă că protestele nu îmi vor lăsa timp și energie pentru scris, dar constat că am reușit să scriu la fel de mult ca înainte. Însă e foarte obositor, asta te erodează îngrozitor. Nu vreau să trăiesc așa! Mi-e ciudă când îl văd pe Mircea Cărtărescu în stradă, folosind energia cu care ar putea scrie pentru a protesta împotriva unor aventurieri politici. Dar asta este! Există un timp în care să fii cetățean și un timp în care să fii scriitor. Am recitit anul ăsta literatura scrisă de cei care au fost contemporani cu marile frământări din istoria noastră, la 1821, 1848, 1877 sau 1918. Toți scriitorii adevărați au abandonat fără să ezite meseria de scriitor pentru meseria de cetățean. Chiar și cei complet fascinați de lumea lor, cum e Eminescu, au abandonat, fără să ezite, fantasma, pentru realul imediat. Eminescu a fost un "căuzaș" total devotat, te și miri când a mai avut timp să scrie literatura pentru care îl adorăm azi, scriind atâtea sute de articole de presă, în perioada respectivă! Dar tocmai faptul că ții atât de mult la această Românie te face să te implici, fie că faci o literatură în care prinzi aceste frământări, fie că ieși în stradă.
Amos Oz, unul dintre marii scriitori de azi, are două pixuri, la propriu: unul cu care scrie articolele de atitudine - și scrie unul pe zi! - și altul cu care scrie excepționalele lui romane. Poți să fii un scriitor cu două stilouri. E și modelul meu: am un pix cu care scriu poezia mea, privată, și un alt pix cu care scriu articolele de publicistică pe tema zilei. Așa mi se pare cel mai onest. Nu mă pot minți: m-aș simți teribil de vinovat, să scriu literatură, izolat de ce se întâmplă în România. Or, asta e prima condiție a scriitorului - dacă vrei să scrii bine, nu poți să te minți, nu poți să minți în literatura ta. Așa că trebuie să fiu în stradă, ca să contribui la adevărul României de azi.
Foto: Rareș Helici